Суспільство

Дизайнерські меблі й будматеріали в Бельгії роблять зі сміття

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Світильники середини XX століття і ще десятки товарів на будь-який смак. Але цей брюссельський магазин не зовсім звичайний. Щоб ліпше зрозуміти його концепцію, слід вийти на внутрішній двір. Тут можна побачити багато будівельного сміття, яке очікує перероблення. Йому дарують друге життя.

Ось так від старого цементу очищають облицювальну плитку. Її поміщають у концентрований розчин оцту. Потім споліскують у воді. Останній етап — оброблення мийкою високого тиску. Й ось ця плитка вже як нова й чекає покупців.

[Ліонель Девліжер, керівник проекту]:
«Ми багато їздили до всіляких компаній і оглядали їхні сміттєві баки, щоб зрозуміти, чи можуть їхні відходи після очищення стати привабливим матеріалом для дизайнерів».

Офісні приміщення в Бельгії зазвичай ремонтують кожні 5‒10 років. Тож на звалищах опиняються майже нові меблі та будматеріали. Також часто викидають раритетні речі.

Водночас у Європі давно є традиція тривалого використання облицювальних матеріалів і предметів інтер’єру — по 200‒300 років. Так, цеглу, черепицю й кам’яні підлоги зазвичай не викидали — їм знаходили застосування в нових будівлях. Утім, у XX столітті все змінилося, бо з’явилося більше дешевої сировини.

[Ліонель Девліжер, керівник проекту]:
«Є упереджене ставлення до повторного використання будівельних матеріалів. Однак дешеві одноразові матеріали стимулюють необдумане споживання».

Приходити в цей магазин покупців спонукає турбота про довкілля.

[Маартен Гілен, співзасновник проекту]:
«Утилізація й повторне використання будівельних матеріалів сьогодні в тренді. Ми бачимо людей із великих фірм, які раніше б не подумали про утилізацію матеріалів, а тепер дуже зацікавлені й цілком відкриті до цієї ідеї».

Щорічно в Євросоюзі викидають понад 385 мільйонів тонн будівельного сміття. Водночас багато матеріалів — у хорошому стані.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

1 день тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

1 день тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

1 день тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

1 день тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

1 день тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

1 день тому