Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 27 вересня по 1 жовтня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Мінська група закликала до негайного припинення вогню в Нагірному Карабасі

Сутички тривають
Нагірний Карабах

Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі надають відеокадри, які свідчать, що бойові дії тривають. Уже майже тиждень там не припиняються сутички між азербайджанськими й вірменськими військовиками.

Це відео показав турецький телеканал. На ньому, імовірно, вірменський безпілотник, який збивають у районі Нагірного Карабаху.

А ці кадри надав омбудсмен самопроголошеної республіки. На них видно обстріл автомобільної дороги. Ці фото теж надала вірменська сторона. На них уламки штурмовика Су‒25, який нібито збив турецький винищувач.

Обгорілі й понівечені танки та вантажівки. Це вже кадри з азербайджанського телеканалу. Як повідомляють, це вірменська техніка, яку противнику вдалося знищити.

Нагірний Карабах відокремився від Азербайджану під час війни 1991‒94 років. На міжнародному рівні його незалежною країною не визнали. При цьому там живуть лише вірмени.

Зараз обидві сторони заявляють про численних загиблих та поранених. Азербайджан стверджує, що з його боку загинули тільки цивільні.

Нещодавно Франція, Росія і Сполучені Штати Америки закликали до негайного припинення вогню в Нагірному Карабасі. Президент Франції сказав, що три лідери, як співголови Мінської групи ОБСЄ, опублікували спільне комюніке.

[Еммануель Макрон, президент Франції]:
«Ми зажадали безумовного припинення вогню, закликали до розсудливості тих, хто іноді підштовхує ту чи іншу сторону піти далі, ніж треба».

Нинішній конфлікт став найсерйознішим із 90-х років минулого століття. Він може дестабілізувати ситуацію в усьому регіоні, який є важливим коридором постачання газу на світові ринки.

2. Від COVID-19 у світі вже померло понад мільйон осіб

Пандемія COVID-19
Померло понад мільйон осіб

Уже понад мільйон людей у всьому світі померло від COVID-19. Водночас ця кількість дедалі більше зростає, оскільки в деяких країнах виникла друга хвиля епідемії.

Усього три місяці тому жертв коронавірусу було півмільйона. Ця кількість так швидко подвоїлася через високу смертність у США, Бразилії та Індії.

За статистикою, кожні 24 години від COVID-19 помирає понад 5400 осіб. Це приблизно по 226 осіб щогодини чи по одній кожні 16 секунд.

Три місяці тому через хворобу щодня втрачало життя 4700 осіб.

Коло 45 % смертей від коронавірусу у світі припадає на США, Індію та Бразилію. Також третина припадає на країни Латинської Америки.

Індія стала найновішим осередком пандемії. Ось уже кілька тижнів там фіксують найбільшу у світі добову кількість нових хворих. З початку вересня там щодня виявляють близько 87 500 нових випадків зараження.

Якщо ситуація не зміниться, то вже до кінця року Індія обжене США за загальною кількістю випадків захворювання. Водночас уряд країни хоче послабити карантинні заходи, аби врятувати економіку.

У США кількість інфікованих знову зростає. Також 2 жовтня президент Дональд Трамп написав у своєму твітері, що COVID-19 виявили в нього і його дружини Меланії. Він зазначив, що вони негайно йдуть на самоізоляцію.

У Європі також встановлюють нові сумні рекорди. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я вже висловила занепокоєння через поширення коронавірусу в Східній Європі, де вже скоро почнеться епідемія сезонного грипу.

У більшій частині азійських країн друга хвиля COVID-19 закінчується. А в Австралії уряд почав послаблювати деякі обмеження на внутрішні переміщення.

Водночас експерти кажуть, що офіційні дані про заражених і померлих у світі, без сумніву, показують нижчу за реальну кількість. Це пояснюють тим, що в багатьох країнах немає масштабного тестування.

3. Між Трампом і Байденом відбулися перші президентські дебати

Перші президентські теледебати
Вашингтон, США

Президент США Дональд Трамп і колишній віцепрезидент Джо Байден помірялися силами в словесному поєдинку під час перших теледебатів перед виборами. Вони висловили різні точки зору на низку питань: від пандемії COVID-19 і протестів до безробіття, Верховного суду й голосування поштою.

Обидва кандидати запекло критикували один одного. Так, Трамп говорив про зв’язки Байдена з ліворадикалами в Демократичній партії і називав того кар’єристом.

Суперники часто перебивали один одного, і модератору Крісу Воллесу ледве вдавалося їх стримувати.

Якоїсь миті Байден сказав Трампу: «Послухайте, може ви заткнетеся?» А також назвав його слова «непрезидентськими».

Після того, як Байден заявив, що Трамп після пандемії COVID-19 повинен порозумнішати, Трамп відрізав, що колишній віцепрезидент закінчив виш із найгіршими оцінками на курсі.

Байден критикував Трампа за повільну реакцію на пандемію. Але президент сказав, що впорався зі своєю роботою чудово.

Президент також зазначив, що міста, де недавно спалахнули протести, такі як Міннеаполіс, уже взято під контроль. Однак не всі. Там, де демократи не дозволили федеральній поліції навести порядок, триває хаос. За словами президента, цими містами керують ліворадикали.

Кандидати сперечалися й щодо голосування поштою. Так, Байден закликав усіх американців використовувати будь-які методи для волевиявлення. Водночас Дональд Трамп ще раз сказав, що відправлення бюлетенів поштою може призвести до масштабних фальсифікацій.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Їх продають, їх скидають до річок. Це жахлива річ для нашої країни. І це не закінчиться добре. Це безумовно не закінчиться добре. <> Ви відправляєте 80 мільйонів бюлетенів, але ці люди не знають, як з ними поводитися. Це перше. А друге — це те, що вони обманюють». [Джо Байден, кандидат у президенти США]:
«Ще ніхто не підтвердив, що голосування поштою пов’язане з фальсифікаціями, що це нечесний метод».

Вибори в США мають пройти 3 листопада.

4. Велика Британія заручилася підтримкою В’єтнаму у приєднанні до TTП2

Візит Домініка Рааба
Ханой, В’єтнам

Велика Британія ще на крок наблизилася до приєднання до Всеосяжної і прогресивної угоди для транстихоокеанського партнерства (ТТП2). Британський міністр закордонних справ Домінік Рааб заручився в цьому питанні підтримкою Ханоя під час свого дводенного візиту до В’єтнаму.

Ця угода нині об’єднує 11 країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, зокрема В’єтнам, Японію, Мексику, Сінгапур, Нову Зеландію, Канаду та Австралію. Вона знижує тарифні бар’єри й регулює низку внутрішніх правил, зокрема щодо трудових відносин та інтелектуальної власності.

В’єтнам недавно уклав угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом. А Велика Британія, яка покинула лави блоку, намагається зміцнити відносини з Асоціацією держав Південно-Східної Азії. Так Рааб, перебуваючи у В’єтнамі, провів віртуальну зустріч зі своїми колегами з АСЕАН, на якій обговорили пандемію COVID-19.

Раніше голова МЗС Великої Британії ще відвідав Південну Корею. Там він побував у демілітаризованій зоні на кордоні з КНДР, а також зустрівся в Сеулі з південнокорейським міністром закордонних справ.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ми вже співпрацюємо щодо багатьох питань. Так, я знаю, що сьогодні буде час, щоб обговорити спільну мету — створення вакцини від коронавірусу, її важливість для корейців і британців, а також як разом захиститися від загрози глобальної другої хвилі».

Міністри також обговорили низку інших питань, зокрема торгівлю та інвестиції.

5. Помпео: Китай — головна загроза для США

Виступ Помпео
Китай — головна загроза для США

«Китай — головна зовнішня загроза для Сполучених Штатів у середньо- і довгостроковій перспективі», — заявив держсекретар США Майк Помпео на одному з телешоу.

Він зазначив, що американська адміністрація вибудовує міжнародний альянс проти Пекіна.

Раніше, виступаючи перед законодавцями штату Вісконсин, Майк Помпео закликав американських політиків не піддаватися впливу компартії Китаю.

Він сказав, що Пекін розглядає місцеві органи влади як слабкі ланки й важелі для впливу на громадську думку. Водночас американські політики мають бути готовими цьому протистояти.

Помпео зазначив, що штат Вісконсин інвестував гроші в China Mobile і China Telecom. Це державні китайські компанії, які роблять великий внесок у систему стеження на території КНР.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Вони хочуть, щоб ваші вчителі, ваші пожежники, ваші поліціянти інвестували в ці програми».

Держсекретаря запросив голова сенату Вісконсину Роджер Рот. Раніше парламентарій отримав лист, у якому чиновник місцевого китайського консульства просив його похвалити Китай за зусилля щодо стримування коронавірусу. Сенатор відповів просто: «Ще чого!».

Помпео навів ще один приклад впливу КПК на місцеві уряди. Так, офіційні особи Китаю домагаються, щоб американські політики не висловлювали підтримки окремим групам китайців, яких влада КНР переслідує.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«2017 року сенатор штату Каліфорнія запропонував ухвалити резолюцію, яка підтримувала практикувальників Фалуньгун в Америці та Китаї. <> Люди, з якими він говорив, як і багато інших, дуже постраждали від переслідувань за релігійні переконання, які організувала китайська компартія. На жаль, сенат штату Каліфорнія не встояв перед тиском Китаю і відхилив запропоновану резолюцію».

Майк Помпео закликав представників влади співпрацювати один з одним і протистояти впливу КПК.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Хоч ким би ви були — демократом, республіканцем, незалежним кандидатом — знайте, що ви маєте в адміністрації президента друга, який допоможе протистояти спробам КПК використати наше відкрите суспільство. Зробімо це разом заради американських громадян і майбутнього найбільшої демократії в історії».

Раніше держсекретар Помпео висловлював надію, що всі китайські центри «Інституту Конфуція» при університетах США назавжди закриють до кінця року.

6. Індонезійські школярі обмінюють пластикове сміття на можливість навчатися онлайн

Wi-Fi в обмін на пластик
Джакарта, Індонезія

Коли через коронавірус в Індонезії закрилися школи, мільйони дітей утратили доступ до освіти. Як з’ясувалося, у віддалених селах багато сімей не мають не лише інтернету, а навіть і мобільних телефонів.

Саме тоді в країні почали придумувати креативні способи, як розв’язати проблему.

Останні два місяці 15-річний Дімас Анвар Путра та його друг збирають пластик на вулицях Джакарти. Потім обмінюють його на Wi-Fi. За три години інтернету потрібно здати близько кілограма відходів.

[Дімас Анвар Путра, школяр]:
«Ми збираємо сміття. Для мене це як волонтерська робота. Нам також надають безкоштовний інтернет».

Це ініціатива місцевого жителя Інга Соліхіна. Щомісяця за інтернет він платить коло 22 доларів.

[Інг Соліхін, голова організації зі збору вторсировини]:
«Проблема в тому, що минулого місяця в нас закінчилися гроші на інтернет. Тому цього тижня ми можемо заходити туди лише тричі на тиждень. Боюся, що знову вичерпаємо ліміт. Сподіваємося, люди зможуть допомогти нам із доступом, і до нас прийде ще більше школярів».

А до цієї гористої місцевості, що за 80 кілометрів від Джакарти, щотижня приїздять волонтери на мобільній станції Wi-Fi. Вони ще привозять ноутбуки й телефони.

[Дафа Махеса, школяр]:
«Проблема онлайн-навчання в тому, що я рідко користуюся телефоном. Він є лише в батьків, але іноді їх немає вдома». [Адбул Манаф, голова волонтерської програми]:
«Ми почали цей проект, бо влада стала переводити учнів на онлайн-навчання. Школярі часто скаржилися, що у віддалених місцевостях немає інтернету. Тоді ми вирішили привезти цим дітям мобільний Wi-Fi».

За даними 2019 року, із 60 мільйонів індонезійських сімей лише одна із шести мала доступ до інтернету.

7. Пекінський автосалон: китайський аеромобіль і електрокросовер Honda SUV e: concept

Прем’єри автосалону
Пекін, Китай

Електричні новинки та автономні технології зайняли одне з головних місць на Пекінському міжнародному автосалоні. Японська компанія анонсує компактний кросовер Honda SUV e: concept. Серійний автомобіль постачатимуть до Китаю та США.

[Іноуе Кацусі, голова відділення компанії Honda в Китаї]:
«Цей унікальний спортивний електромобіль Honda динамічний і водночас екологічний. Й оскільки ми хочемо гарантувати безпечне й спокійне водіння, цей концепт оснащено набором систем допомоги водію ADAS».

Електронний асистент використовує фронтальну відеокамеру з розширеним кутом огляду й 360-градусний радар. Технічних характеристик автомобіля виробник не розкрив.

Китайський стартап Xpeng демонструє прототип аеромобіля Kiwigogo. В апарата вісім пропелерів і немає коліс, бо він пересуватиметься лише повітрям. Двомісний аеромобіль здатний літати на висоті від 5 до 25 метрів.

А це акумуляторний електромобіль компанії Toyota. Автономний шатл e-Palette мав перевозити спортсменів олімпійським селом під час Ігор у Токіо. Він уміщує 20 пасажирів і може проїхати без підзаряджання до 150 кілометрів. Швидкість шатла — 19 кілометрів за годину.

Автомобілі з автономною системою керування показали й інші компанії. На думку експертів, майбутнє за такими машинами, а не за аеромобілями.

[Хуайбінь Лінь, співробітник аналітичного агентства IHS Markit]:
«Машини з автономним керуванням, імовірно, знизять попит на (звичайні) машини. Так, сім’ям, які мають кілька авто, уже не треба буде стільки машин. Досить буде однієї. Вона відвезе чоловіка на роботу, а потім повернеться по його дружину, щоб відвезти на іншу роботу».

Пекінський автосалон проходить раз на два роки, чергуючись із Шанхайським автошоу. Захід триватиме до 5 жовтня.

8. Медики випробовують костюм «Залізної людини» в горах Англії

Реактивний костюм випробували в горах
Лейк-Дистрикт, Велика Британія

Британський винахідник Річард Браунінг у реактивному костюмі підіймається над горами Національного парку Лейк-Дистрикт, що в Англії. Він бере участь в експерименті місцевої служби швидкої допомоги.

Медики поставили перед ним завдання досягти певного місця, звідки умовно надійшов сигнал лиха. Щоб дістатися туди пішки, потрібно 25 хвилин. Людині в реактивному костюмі знадобилося півтори.

[Енді Моусон, фельдшер]:
«Тут прихований величезний потенціал. Це перший у Камбрії політ у реактивному костюмі, який допоможе рятувати людей і полегшувати їхні страждання. Це дивовижна подія».

Місцеві медики часто дістають важке завдання — надати допомогу туристам у горах. Добиратися до них складно й довго.

Лікарі надіються, що незабаром зможуть літати до пацієнтів у реактивних костюмах.

9. У Римі стає дедалі більше електросамокатів

Електросамокати наповнюють вулиці
Рим, Італія

Маневрові й зручні. Електросамокати в центральному районі Рима стають звичним явищем, оскільки через пандемію люди намагаються уникати переповненого громадського транспорту.

Щоб заохочувати містян до екологічної мікромобільності, влада міста видала ліцензії на прокатну діяльність вісьмом компаніям. Загалом вони в Римі здають 6000 самокатів. Незабаром з’являться ще тисячі.

Утім, на такий транспорт більшає і скарг. Відповідно до правил на електросамокатах не можна їздити тротуарами. Також їм не дозволено рухатися швидше ніж 24 кілометри за годину по дорогах і більш як шість кілометрів за годину широкими пішохідними зонами. Та ці норми часто порушують.

[жителька Рима]:
«Вони всюди постійно гасають туди-сюди, часто їдуть проти руху. Бодай хтось перевіряє, чи є в них водійські права? Іноді вони наражають на небезпеку своє життя, та й усіх інших. На щастя, я поки не потрапляла в аварії, але вони порушують основні правила дорожнього руху».

Одна відома компанія дає в Римі на прокат коло 2500 самокатів. Вона каже, що її працівники забирають погано припарковані самокати та реагують на порушення.

[Крістіна Донофріо, менеджер компані прокату самокатів]:
«Ми тісно співпрацюємо з міською владою, щоб знаходити тих, хто їздить по тротуарах, хто їздить удвох чи паркує самокат у недозволених місцях. До того ж маємо мобільний застосунок, який кожен містянин може завантажити й повідомляти нам, де неправильно припарковано самокат або що хтось їздить не за правилами. Ми можемо відреагувати упродовж 15 хвилин».

Загалом у Європі до електросамокатів ставляться не завжди схвально. Так, у Мадриді у 2018 році їх заборонили. А в Парижі й Лондоні запровадили великі штрафи за перебування на цьому транспорті в заборонених зонах.

10. Румунський притулок показує відео з ведмежатами в обмін на допомогу

Ведмежий притулок збирає кошти
Харгіта, Румунія

У Румунії реабілітаційний центр для ведмедів збирає пожертви незвичайним способом. В обмін на гроші спонсори можуть дивитися відеосюжети про життя в притулку ведмежат. Проект розпочав Всесвітній фонд дикої природи.

[Аліна Молдован, співробітниця WWF]:
«Хоча ми вже кілька років проводимо кампанію зі збору коштів для ведмежого притулку, але за допомогою цього проекту хочемо не лише показати історію успіху реабілітованих дитинчат, але й передати важливу інформацію про життя й поведінку цих тварин».

Центр відкрився 16 років тому. Він уже виростив і випустив у дику природу майже 200 осиротілих ведмедів. Такий притулок у Європі єдиний.

[Аліна Молдован, співробітниця WWF]:
«Ми бачимо, що дедалі більше малят залишаються без матері через причини, пов’язані з діяльністю людей. Це вирубування лісів, зменшення природних місць проживання».

Співробітники центру дбають про ведмежат, намагаючись із ними взагалі не контактувати. Малюки самі вчаться добувати личинок і всілякі рослини. Додатковий корм для них доставляв спеціально розроблений дрон, але він недавно зламався. На новий апарат треба 13 тисяч євро.

Поки працівники притулку приносять їжу в руках. Доводиться нести мішки гористою місцевістю, а ще іноді годину чекати, коли можна буде покласти їжу непомітно.

Ведмежата живуть у притулку два роки. Коли стають самостійними, їх випускають у гори.

Притулок планує й далі поповнювати відеотеку для спонсорів.

11. Параплан і костюм-крило: іспанець першим у світі поєднав два екстремальні види спорту

Екстремальні трюки в повітрі
Малага, Іспанія

Іспанець Давід Техейро підіймається на паральоті над Малагою. Високо в небі він виконує трюки. Спочатку спортсмен розкриває параплан, а потім готується до польоту в костюмі-крилі. І вже в ньому спускається до землі.

Так Техейро першим у світі поєднав два екстремальні види спорту — парапланеризм і політ у костюмі-крилі.

Раніше 26-річний іспанець став наймолодшим пілотом, який здійснив екстремальні маневри на паральоті. Наприклад, він направив апарат у вертикальний розворот і катапультувався. Після цього Техейро ширяв у повітрі 20 секунд на швидкості понад 200 кілометрів за годину.

Іспанець займається парапланеризмом із восьми років. Цим видом спорту захоплюються і два його брати. Вони регулярно виступають на змаганнях.

Техейро встановив свій перший світовий рекорд у 2012 році. Тоді він на паральоті виконав 202 вертикальні кола поспіль. Трюк називався «Безмежна акробатика».

12. Індійське весілля під час пандемії: 150 гостей замість 800

Весілля більше не пишні
Пандемія коронавірусу в Кашмірі

Пишні й багатолюдні весільні церемонії для жителів Кашміру були традиційними впродовж кількох останніх століть. Та зараз людям доводиться міняти свої звички через карантин і заходи соціального дистанціювання.

Влада обмежила кількість гостей. До того ж тепер потрібно одержувати дозвіл на церемонію.

За кілька місяців до пандемії сім’я Халіда Башира склала список із сотень гостей, яких збиралися запросити на весілля його сестри. Зрештою його довелося скоротити до 150 найближчих родичів і друзів.

[Халід Башир, житель Кашміру]:
«Ми очікували, що збереться понад 800 осіб. Та, на жаль, через пандемію, через COVID-19 гостей тепер лише 150, включно з дітьми, жінками та чоловіками».

Зазвичай частування для весілля готують на вогнищах професійні кухарі. За один вечір можуть подати до 30 основних страв. Водночас для приготування кожного виду використовують різні частини ягнят. Так вдається зменшити відходи.

Представники цієї професії кажуть, що дуже потерпають через пандемію, оскільки багато весіль переносять. Однак біди почалися раніше, коли влада Індії позбавила штат Джамму та Кашмір його напівавтономного статусу.

[Гулам Кадір, шеф-кухар]:
«Рік тому, після 5 серпня, ми зазнали великих втрат, потім настала зима. Ми мали надію, що цього року надолужимо втрачене. На жаль, на світ налетіла пандемія, і це позначилося на кашмірських бенкетах. Цього року втрати сягають коло 80 %».

Тепер перед кухарями стоїть непросте завдання: під час весіль гарантувати безпеку і собі, і гостям.

[Гулам Кадір, шеф-кухар]:
«Ми дотримуємося всіх обов’язкових запобіжних заходів: носимо маски й часто миємо руки. Ми робимо це, бо не хочемо, щоб гості захворіли».

Також змінилося й традиційне сервірування столу. Раніше їжу викладали на великі блюда. А тепер кожному гостю приносять окрему тарілку.

13. Герцогиня Кейт стала співпрезидентом британської Асоціації скаутів

Герцогиня Кейт відвідала скаутів
Лондон, Велика Британія

Герцогиня Кейт смажить зефір і спілкується зі скаутами на півночі Лондона. Так вона святкує своє призначення на посаду співпрезидента Асоціації скаутів Великої Британії.

Тепер Кейт очолює молодіжну організацію разом із герцогом Кентським — двоюрідним братом Єлизавети II. Він став президентом 45 років тому. Сама ж королева, як і раніше, залишиться покровителькою асоціації. До неї входить приблизно півмільйона осіб віком від шести до 25 років.

Дружину принца Вільяма також ушанували найвищою нагородою асоціації «Срібним вовком».

Вісім років тому Кейт стала волонтеркою молодіжного руху. Вона брала участь у святах і відвідувала загони скаутів.

На нинішній зустрічі герцогиня разом із дітьми вирізала й запускала паперові вертольоти. А також допомагала скаутам робити листівки для жителів будинку для людей похилого віку.

14. У Парижі відкривається ретроспектива робіт Коко Шанель

Ретроспектива робіт Шанель
Париж, Франція

У паризькому музеї Palais Galliera готують до відкриття ретроспективу робіт Коко Шанель — одного з найвпливовіших дизайнерів Франції та й усього світу. Раніше захід відкладали через пандемію коронавірусу.

Відвідувачі зможуть побачити шовкові сукні з бахромою 20-х років минулого століття і твідові костюми, якими бренд Chanel славиться й сьогодні.

Завдання експозиції — розповісти про те, як Габріель Шанель, більш відома як Коко, здійснила революцію стилю на початку минулого століття, створюючи одяг, у якому жінкам, на її думку, було б комфортно.

[Мірен Арсалюс, куратор виставки]:
«Вона була щонайперше дизайнером, який присвятив усе своє життя от-кутюр. Та ми виявили, що її роботи менш відомі, ніж її життя».

Деякі з нарядів надали для виставки приватні власники. Зокрема розшиті бісером сукні, накидки з пір’ям і шовкові піжами.

Шанель померла 1971 року в паризькому готелі Ritz, де жила. У деяких біографіях стверджується, що під час Другої світової війни вона співпрацювала з нацистами. Бренд Chanel поставив під сумнів ці звинувачення.

Дім моди, як і раніше, залишається одним із найбільших брендів світу за обсягами продажів. І його фірмовий стиль усе ще нагадує ті наряди, які створювала Коко, серед яких і маленьке чорне плаття.

15. У зоопарку Перу вітають народження пінгвінів і альпаки

Поповнення в зоопарку
Ліма, Перу

Зоопарк Ліми поповнився новими симпатичними мешканцями. Нещодавно тут з’явилися на світ два пінгвіни.

[Джованна Єпес, співробітниця зоопарку]:
«Зараз їм більш ніж місяць, і на вигляд вони майже як справжні пінгвіни, але ще не вміють плавати. Вони цілком залежать від батьків».

Пташенята поки не спілкуються з іншими пінгвінами. За ними наглядають батьки.

А в іншому вольєрі можна помилуватися дитинчам альпаки.

[Макс Хіменес, доглядач зоопарку]:
«У нас альпаки не народжувалися шість років. Ми спочатку йому допомагали, а третього дня він почав смоктати молоко вже самостійно».

Молодий альпака гуляє вольєром із мамою і татом.

Зоопарк у Лімі називається «Парк легенд». Він відкрився 56 років тому. Тут живе приблизно 90 ссавців, більш як 100 птахів, а також десятки рептилій, риб та амфібій.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

14 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

15 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

16 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

17 години тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

18 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

19 години тому