Новини політики

Білоруські опозиціонери створили раду для мирного передання влади

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Опозиція Білорусі оголосила про створення ради з мирного передання влади. Так вона хоче почати діалог із керівництвом країни. Головна мета нового органу — домогтися відставки президента Олександра Лукашенка, який у владі вже 26 років. Після його переобрання на шостий термін у Білорусі спалахнули протести.

[Ольга Ковалькова, представниця Світлани Тихановської]:
«Коаліційна рада є єдиним представницьким органом білоруського суспільства. Вона створюється й функціонуватиме за ініціативою Світлани Тихановської з метою організації процесу передання влади й забезпечення згоди в суспільстві».

Сама Світлана Тихановська, яка була головною суперницею Лукашенка на виборах, вимушено виїхала з дітьми до Литви. З її слів, під тиском органів безпеки. Тепер вона хоче повернутися. Її чоловік досі перебуває у в’язниці.

[Ольга Ковалькова, представниця Світлани Тихановської]:
«Координаційна рада діє на підставі основоположних принципів конституції Республіки Білорусь. Вона не ставить перед собою мети захоплення державної влади неконституційним шляхом».

Сам президент сказав, що на західні кордони країни вже було направлено війська. Їх привели в повну бойову готовність. А створення ради для передання влади він назвав спробою державного перевороту.

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«По-перше, створили в країні якийсь опозиційний штаб для передання влади. Вони нам підкидають іншу сторону й вимагають, ні багато ні мало, передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захоплення влади з усіма наслідками, що з цього випливають».

Водночас за підтримку протестів звільнили Павла Латушка — директора найстарішого в країні театру — Національного академічного театру імені Янки Купали. Раніше він був послом Білорусі в Польщі, Франції та Іспанії, а ще спікером міністерства закордонних справ.

[Павло Латушко, звільнений директор театру ім. Янки Купали]:
«Наша головна мета — досягти консенсусу в суспільстві на єдиній платформі. І ця єдина платформа може бути заснована на цілій низці принципів. Але мені здається, що головними з них є закон і незастосування сили».

Слідом за Латушком пішла вся театральна трупа.

[Сергій Чуб, актор театру ім. Янки Купали]:
«Ми розуміли, що, найімовірніше, постраждає перший директор. Ми відразу домовилися: заберуть чи звільнять директора — ми йдемо слідом за ним. <> Це не означає, що ми прощаємося з театром і ми йдемо з театру. Це в жодному разі не втеча. Це наш рух далі, це ми далі намагаємося доносити нашу позицію».

Протести в Білорусі тривають не тільки на вулицях. Працівники держпідприємств оголошують страйк. Серед них заводи, які раніше вважали бастіонами підтримки Лукашенка.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

18 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

19 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

20 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

21 годину тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

22 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

23 години тому