Головні світові новини

ООН: КНДР могла розробити ядерну боєголовку для балістичних ракет

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Північна Корея не припинила свою програму створення ядерної зброї. І кілька країн уважає, що вона, імовірно, розробила мініатюрну ядерну боєголовку, яку можна встановити на балістичні ракети. Про це йдеться в новій доповіді ООН.

Документ підготувала незалежна група експертів, які стежать за дотриманням накладених організацією санкцій. У ньому викладено думку кількох країн, назви яких не вказано, що розробити мініатюрні боєголовки Північна Корея могла під час останніх шістьох ядерних тестувань. Водночас повідомлення про випробування востаннє були у вересні 2017 року.

У звіті йдеться: «Корейська Народна Демократична Республіка не припинила свою ядерну програму, зокрема виробництво високозбагаченого урану і створення експериментального легководного ядерного реактора».

Пхеньян на новий звіт ООН поки не відреагував.

У документі наголошено, що Північна Корея, можливо, буде й далі вести розроблення, щоб удосконалити системи наведення ракет на ціль і зрештою створити ракетну систему залпового вогню.

Санкції ООН щодо Північної Кореї діють із 2006 року. Їх запровадили у відповідь на ядерну й балістичну програми Пхеньяна. Тоді як Рада Безпеки ООН постійно посилювала заходи, КНДР розширювала свою програму й порушувала санкції.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин з 2018 року вже тричі зустрічався з президентом США Дональдом Трампом. Однак повного виконання всіх вимог від Пхеньяна поки добитися не вдалося.

У травні 2018 року КНДР виконала свою обіцянку й підірвала тунелі на «Пунгері» — своєму головному полігоні ядерних випробувань. Але вона не пустила міжнародних експертів для спостереження за демонтажем об’єкта.

У звіті ООН зазначається, що поки вдалося дістати підтвердження знищення тільки входів у тунелі. Про масштабне знесення інформації немає. Також є припущення, що КНДР могла за кілька місяців відбудувати все, що зруйнувала.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

2 дні тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

2 дні тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

2 дні тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

2 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

2 дні тому