Новини Китаю

Велика Британія припинила дію угоди про екстрадицію з Гонконгом

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Велика Британія тимчасово припинила дію угоди про екстрадицію з Гонконгом. Так Лондон хоче не допустити можливого вислання будь-кого зі Сполученого Королівства до колишньої британської колонії.

Причина в тому, що недавно Пекін безпосередньо в автономному регіоні ухвалив закон про нацбезпеку. Згідно з ним підозрюваних у деяких злочинах зможуть відправляти на суд до материкового Китаю, де у владі компартія.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Уряд вирішив припинити дію угоди про екстрадицію негайно й на невизначений термін. І зміниться це лише після того, як буде надано чіткі й зрозумілі гарантії, які внеможливлять неправомірну екстрадицію з Великої Британії в межах нового закону про нацбезпеку».

На думку британського уряду, цей закон підриває свободи регіону, зокрема незалежну судову систему. Деякі експерти також кажуть, що документ, найімовірніше, спрямований на продемократичні протести в Гонконзі.

Рішення Великої Британії ще більше загострить відносини між Пекіном і Лондоном. До того ж минулого тижня прем’єр-міністр Борис Джонсон заборонив використовувати обладнання китайського телекомунікаційного гіганта Huawei для створення національних мереж 5G. Він також розпорядився демонтувати вже встановлене обладнання компанії до 2027 року.

Водночас провідний демократичний активіст Гонконгу Джошуа Вонг вирішив балотуватися до місцевого парламенту. До цього йому кілька разів не давали взяти участь у виборах.

Раніше під час праймеріз в опозиційному блоці зрозуміли, що молоді активісти мають більшу підтримку, ніж так звана стара гвардія демократів.

Експерти вважають, що вони мають шанс на перемогу, оскільки багато гонконжців голосують за них на знак протесту проти закону про нацбезпеку.

Вибори призначено на 6 вересня. Як очікується, баланс сил у законодавчому органі може змінитися на користь опозиції. Поки в ній переважають політики, яких звинувачують у лояльності до Пекіна. Також під час голосування можна обрати лише половину депутатів. Решту призначають.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

13 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

14 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

15 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

16 години тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

17 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

18 години тому