Новини Китаю

Через закон про нацбезпеку гонконзькі видавництва змушені здійснювати самоцензуру

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Упродовж останніх двох тижнів гонконзький видавець Реймонд Ен терміново вносив зміни в книжку під назвою «Заради свободи». Він заміняв слово «революція» на «протести» й скорочував абзаци, де був заклик до незалежності його регіону.

Каже, що зміни вносив із важким серцем, однак мусив це зробити через нещодавно ухвалений у Гонконзі закон про нацбезпеку. Згідно з документом, за злочини, пов’язані із сепаратизмом, тероризмом, підривом влади та співпрацею з іноземними силами, може загрожувати тривалий термін ув’язнення, аж до довічного. До того ж статті там сформульовано нечітко.

[Реймонд Ен, видавець]:
«Уся ця частина підриває безпечність цієї книги, доведеться її прибрати. Знову ж таки, це дуже боляче. Раніше у нас була свобода, ми могли друкувати, що хотіли. Це була одна з думок, і кожен має її поважати. Ми нічого не просуваємо, ми просто показуємо, що люди насправді думають про ситуацію в Гонконзі».

Тепер у регіоні самоцензуру здійснюють не лише видавництва, а й друкарні. Троє з них відмовилися випускати книжку Реймонда, а одне погодилося це зробити, але анонімно й тільки після того, як вийде докладніше роз’яснення положень нового закону.

Також багато видавництв припинили роботу над деякими виданнями, а дистриб’ютори й книгарні вже прибирають із полиць книги на чутливі для китайської компартії теми.

Водночас Європейський Союз у понеділок оголосив, що готує контрзаходи щодо Пекіна, які стануть відповіддю на спірний закон. Утім, про економічні санкції поки не йдеться.

Як сказав Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель, Євросоюз може заборонити експорт до Гонконгу технологій чи обладнання, яке може бути використане для придушення продемократичних протестів. Крім того, переглянуть угоди про екстрадицію з регіоном і правила подорожей, а також збільшать кількість стипендій і віз для студентів із Гонконгу.

Слід зазначити, що Австралія свою угоду про екстрадицію з Гонконгом уже скасувала. Прем’єр-міністр країни Скотт Моррісон сказав, що країна на п’ять років продовжує візи гонконжцям, які живуть в Австралії, а ще пропонує їм процедуру оформлення посвідки на проживання. Також країна розробила механізм переїзду фінансових, консалтингових та медійних компаній із Гонконгу до Австралії.

Раніше Велика Британія вже розширила візові можливості для гонконжців. А Канада скасувала угоду про екстрадицію з регіоном.

США ж почали позбавляти Гонконг статусу особливого торгового партнера Вашингтона.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

17 години тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

18 години тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

18 години тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

19 години тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

20 години тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

21 годину тому