Новини Китаю

Новий закон про нацбезпеку в Гонконзі: арештовано понад 300 осіб

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Понад 300 осіб було заарештовано 1 липня в Гонконзі після того, як тисячі людей вийшли на вулиці на протест. Днем раніше в цьому автономному регіоні КНР, де фактично мають діяти демократичні норми, ухвалили закон про національну безпеку. Причому комуністична влада Китаю зробила це безпосередньо.

Це спричинило обурення гонконжців: тепер тут створять офіс китайської служби безпеки й зможуть будь-кого заарештувати, звинувативши в підриві влади, сепаратизмі, тероризмі або у зв’язках з іноземними силами.

У документі йдеться, що закон діє також щодо злочинів, учинених проти Гонконгу громадянами будь-якої країни й за межами регіону. Інакше кажучи, усі, хто пише статті, у яких критикує китайську компартію або просуває санкції щодо режиму, теж потрапляють до зони ризику. Цих людей можуть арештувати, коли ті прибудуть до Китаю або навіть під час пересадки між рейсами в Гонконзі.

Також у документі зазначається, що гонконжці, які провокують ненависть стосовно китайського режиму або влади регіону, можуть дістати довічний термін.

Експерти кажуть, що гонконзький закон навіть ширший, ніж той, який діє в материковому Китаї. Він викликав різку критику міжнародної спільноти.

Так, Австралія вже розглядає можливість надавати притулок жителям Гонконгу, яким загрожує переслідування з боку влади КНР.

[Скотт Моррісон, прем’єр-міністр Австралії]:
«Такої позиції дотримується не лише Австралія. Ми зробили це з багатьма іншими країнами, які ставляться до проблеми так само».

Японія заявила, що уважно стежитиме за ситуацією в Гонконзі, а також ще раз наголосила на важливості принципу «одна країна — дві системи».

[Йосіхіде Суга, спікер кабінету міністрів Японії]:
«Майбутнє принципу “одна країна — дві системи” надзвичайно важливе для Японії. У нас дуже тісні економічні та соціальні зв’язки з Гонконгом».

Спікер нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі назвала закон у Гонконзі жорстоким придушенням, яке покладе край моделі «одна країна — дві системи». А держсекретар США Майк Помпео зазначив, що Білий дім і далі позбавлятиме Гонконг статусу особливого торгового партнера Вашингтона.

Уряд Великої Британії теж зробив заяву. Міністр закордонних справ країни Домінік Рааб зазначив, що закон про нацбезпеку — це пряма загроза свободам людей і порушення Спільної декларації 1984 року, яку підписало Сполучене Королівство та Китай. Нагадаємо, Велика Британія передала Гонконг КНР у 1997 році.

Leave a Comment

Останні записи

Боснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школі

Кожного буднього дня семирічний боснієць Махір іде до школи. І водночас він точно знає: на…

2 дні тому

Афіни накрила пилова буря із Сахари

Столицю Греції накрила пилова буря із Сахари. Якість повітря в Афінах на небезпечному рівні вже…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 21 по 26 квітня)

1. Зброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу Допомогу ухвалено Вашингтон,…

2 дні тому

Собача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні Барселони

34-річний Жоель Буено каже, що плакав від радості, коли його вперше відвідали собаки-терапевти Віда та…

2 дні тому

У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єра

У Гаїті сформували перехідну президентську раду. Тимчасовим прем'єр-міністром став міністр економіки Мішель Патрік Буавер. Він…

2 дні тому

Прем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставку

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що не виконуватиме службові обов'язки до кінця тижня. Він хоче…

3 дні тому