Події

На кордоні Китаю та Індії вперше за 45 років загинули військовослужбовці

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Ці індійці оплакують свого сина-солдата, який загинув на китайсько-індійському кордоні під час сутичок. Вони не можуть прийти до тями від шоку, адже останні 45 років військові на лінії фактичного контролю між двома країнами не гинули. Водночас пострілів ніхто не чув.

[батько загиблого військовика]:
«Ми шоковані. Коли вчора дізналися про сумну долю сина, то не могли в це повірити. Я цього не чекав, адже він давно служив у таких небезпечних зонах».

Разом із полковником Сантошем Бабу загинуло ще 19 індійських військовиків. Це сталося в районі долини Галван у провінції Ладакх поряд із Кашміром.

У Кашмірі, на частину якого претендує Індія, Китай і Пакистан, уже давно не припиняються сутички між військовими й збройними угрупованнями. Але на лінії контролю з Китаєм зіткнень не було давно.

Ситуація на кордоні стала загострюватися в травні. Обидві сторони відправили туди тисячі військових. Утім, 6 червня Китай та Індія домовилися розв’язувати питання мирним шляхом, й армійці поступово почали залишати лінію контролю.

На цьому тлі загибель індійських військовиків ще дивніша. Місцеві жителі кажуть, що пострілів ніхто не чув. Деякі індійські ЗМІ писали, що солдатів могли забити до смерті. Однак ця версія в офіційних джерелах не підтверджується.

Також індійська влада заявляє, що загиблі були з обох сторін. Однак МЗС КНР про жертви китайських військовиків нічого не повідомило.

Водночас у місті Ахмедабад пройшов протест проти сутичок на кордоні. Люди закликали індійську владу оголосити Китаю економічну війну.

[протестувальник]:
«Ми розбиваємо й спалюємо китайські товари, китайські телефони й закликаємо наших громадян бойкотувати товари, завдати Китаю економічних збитків, оголосити Китаю економічну війну й зробити Індію самодостатньою. Зробімо Індію самодостатньою й даймо Китаю відсіч».

Лінія фактичного контролю між Індією та Китаєм погано демаркована й проходить через річки, озера й снігові вершини. Сторони нерідко звинувачують одна одну в перетині кордону.

Спірні території Китай захопив під час прикордонного конфлікту з Індією в 1960‒62 роках. Як припускають, причиною китайського вторгнення стало те, що індійська влада надала політичний притулок 14-му далай-ламі. Він утік з Тибету, коли регіон захопила китайська армія.

Leave a Comment

Останні записи

Австралійка побудувала енергоощадний будинок у вигляді кількох іглу

Загляньте в незвичайний будинок, який збудувала австралійка Кет Вайлд у місті Саншайн-Кост. [Кет Вайлд, власниця…

19 години тому

Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди

Злива з градом накрила місто Фучжоу в південнокитайській провінції Цзянсі. Град подекуди був завбільшки з…

20 години тому

Медзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарів

Поки південнокорейські лікарі-стажисти страйкують проти планів уряду збільшити квоти на студентів медичних закладів вищої освіти,…

21 годину тому

Поліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»

Поліція Нью-Йорка пізно ввечері у вівторок увійшла на територію кампусу Колумбійського університету й затримала десятки…

22 години тому

Педро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра Іспанії

Прем'єр-міністр Іспанії заявив, що лишається на посаді. Педро Санчес брав п'ятиденну відпустку, щоб обдумати своє…

23 години тому

Греко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Греко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли на півострові Пелєшац у Хорватії. Артефакт виявили в кам'яному…

24 години тому