Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 6 по 11 жовтня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Викинуті на берег судна та зруйновані будинки: що залишив по собі ураган «Мілтон» у США

Ураган «Мілтон»

штат Флорида, США

Судна перевернуті чи викинуті на берег. Лінії електропередачі повалені, на дорогах грязь і сміття. На кадрах з повітря видно повені, уламки, пошкоджені човни та будинки в усій південно-західній Флориді. Такі руйнування залишив по собі сильний ураган «Мілтон», який у середу ввечері налетів на узбережжя Мексиканської затоки Флориди.

Це був шторм третьої категорії за п’ятибальною шкалою з максимальною швидкістю вітру до 205 кілометрів за годину.

Буревій також супроводжували торнадо. Повідомляють про десятьох загиблих.

Це кадри порятунку чоловіка, якого вода винесла в Мексиканську затоку. Він дрейфував на відчиненому холодильнику за 48 кілометрів від берега. Його змило з рибальського судна, яке зламалося за кілька годин до приходу урагану.

У Флориді мільйони людей залишилися без електрики. Приблизно два мільйони жителів дістали наказ евакуюватися.

Крістал — мешканка округу Сент-Люсі. Вона стала свідком, як торнадо зірвав дах з її будинку. Жінка ховалася у ванній кімнаті.

[Крістал Коулман, потерпіла]:

«Я ніколи нічого подібного не відчувала. Це було, як у кіно. Почуваю спустошення, дивлячись на те, яким став мій дім. Моє життя було в небезпеці. Мені здавалося, що я ось-ось загину».

Попри прогнози метеорологів, шторм не спричинив смертоносного припливу морської води. Також очікували, що це буде буревій п’ятої категорії. Але, дійшовши до суші, він ослаб.

У четвер «Мілтон» пішов із Флориди й вийшов до Атлантичного океану.

Приблизно два тижні тому штат уже постраждав від урагану «Гелен». Тоді теж були повені та масштабні руйнування.

2. Ізраїльтяни в усій країні сумують у річницю нападу ХАМАСу 7 жовтня

Річниця нападу ХАМАСу

Ізраїль

О 6:29 ранку за місцевим часом в Ізраїлі лунає сирена. Саме в цей час рік тому бойовики ХАМАСу запустили по країні ракети, а також почали наземну атаку й убили 1200 людей та захопили коло 250 заручників.

Минув уже рік, але 101 заручник досі перебуває в руках ХАМАСу.

У Єрусалимі сім’ї бранців вийшли на вулиці, що біля приватної резиденції прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу. Вони тримають фотографії своїх близьких.

Пройшла пам’ятна церемонія й на місці музичного фестивалю Nova. Там палестинські бойовики вбили сотні відвідувачів і працівників заходу. Десятки захопили в заручники. До людей у ​​день скорботи долучився президент Ізраїлю Іцхак Герцог.

Напад 7 жовтня став найсмертоноснішим за всю історію Ізраїлю.

Далеко від війни на Близькому Сході, у церкві на північному сході Таїланду, молиться сім’я, чий син, як припускають, теж перебуває в Секторі Гази в заручниках.

Ватчар Сріаун — один із шести тайців, які досі в неволі. За нього тут моляться щотижня.

[Вівваро Сріаун, мати заручника]:

«Ми можемо лише молитися. Запитуючи людей, не дістаємо відповіді, і навіть голова села чи староста не можуть нічого підтвердити. Нам лишається тільки молитися».

Водночас 6 жовтня ізраїльські військовики завдали авіаударів по південних передмістях Бейрута. Це бомбардування ліванської столиці стало найінтенсивнішим, відколи минулого місяця активізувалася кампанія проти угруповання «Хезболла».

Як повідомив ЦАГАЛ, винищувачі вдарили по об’єктах, де містився розвідувальний штаб «Хезболли» та склади зброї.

3. Перехідна рада Гаїті обрала нового голову, попри внутрішні розбіжності

Новий голова президентської ради

Порт-о-Пренс, Гаїті

Перехідна президентська рада Гаїті обрала нового голову. Едгара Леблана Фільса змінив Леслі Вольтер. Однак попередній очільник відмовився підписати відповідний указ. Він пояснив це тим, що ще не пройшло розслідування у справі про корупцію щодо трьох членів ради.

Звинувачення висунула антикорупційна служба Гаїті. Вона заявила, що Сміт Огюстен, Емманюель Вертілер та Луї Жераль Жиль вимагали від голови Національного кредитного банку 750 000 доларів як умову того, що він зможе працювати далі. Політики звинувачення відкидають. Вони лишилися на своїх посадах, а також проголосували за призначення нового голови.

Леслі Вольтер виголосив коротку промову.

[Леслі Вольтер, голова президентської ради Гаїті]:

«Народ Гаїті втомився від насильства, брехні та корупції, а також від нечесних маневрів, які ставлять під загрозу його майбутнє. Під моїм керівництвом перехідна президентська рада зміцнить свої досягнення та свої структури, щоб працювати прозоріше та ефективніше».

Вольтер представляє партію експрезидента Жана-Бертрана Арістіда, правління якого було авторитарним та супроводжувалося політичними репресіями.

Перехідна президентська рада Гаїті була сформована у квітні цього року. Її члени домовилися змінювати один одного на посаді голови кожні три-п’ять місяців. Першим головою ради обрали Едгара Леблана Фільса.

Зміні голови передував кровопролитний напад бандитів на місто Пон-Сонде. Вони вночі ввійшли до міста, й, не зустрівши опору поліції, почали розстрілювати людей та підпалювати будинки й машини. Загинуло щонайменше 70 осіб. Правозахисники вважають, що вбитих набагато більше. Також понад 6000 мирних жителів мусили все покинути й утікати до іншого міста.

Зараз гаїтянські та кенійські поліціянти патрулюють Пон-Сонде та стежать за безпекою мешканців. Однак ситуація досі напружена. Люди бояться нових нападів.

4. Саудівську Аравію не обрали до Консультативного комітету Ради ООН з прав людини

Саудівська Аравія не дістала місця

Рада ООН з прав людини

Саудівській Аравії не вдалося стати членом Консультативного комітету Ради ООН з прав людини. Вона балотувалася в Азійсько-Тихоокеанській групі — єдиній цього разу, у якій кількість кандидатів перевищувала кількість місць. Саудівська Аравія набрала 177 голосів, поступившись Маршалловим Островам, Південній Кореї, Кіпру, Катару та Таїланду.

Вибори провела Генасамблея ООН. Цьому передувала кампанія правозахисних організацій, які різко розкритикували Саудівську Аравію. Ця країна має погану репутацію через суворі релігійні обмеження та порушення прав людини. До того ж там застосовують смертну кару. Цього року в Саудівській Аравії стратили 212 осіб, що більше за сумний рекорд 2022 року, коли кількість страчених сягнула 196.

До того ж правозахисники вважають, що спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман у 2018 році наказав убити журналіста Джамаля Хашоггі.

Дипломати та правозахисники також зазначають, що останніми роками Ер-Ріяд виявляє дедалі більшу негласну активність у Раді з прав людини. За їхніми словами, його лобіювання відіграло роль у тому, що було припинено розслідування воєнних злочинів у Ємені у 2021 році. Ер-Ріяд також прагнув протистояти наміру Заходу посилити стеження за особами, які, можливо, учинили воєнні злочини в Судані.

Рада з прав людини складається із 47 членів. При Раді діє Консультативний комітет, що складається з 18 членів. Крім кандидатів з Азійсько-Тихоокеанської групи, до комітету увійшли ДР Конго, Ефіопія, Кенія, Бенін, Гамбія, Чехія, Північна Македонія, Болівія, Колумбія, Мексика, Ісландія, Іспанія та Швейцарія.

Правозахисники також виступали проти обрання таких країн, як Катар, ДР Конго, Болівія та Ефіопія. Їх теж критикують через порушення прав людини.

Обрані члени Комітету офіційно розпочнуть свою роботу в січні наступного року.

5. На TikTok подають нові позови у Вашингтоні та в 13 штатах США

Нові позови на TikTok

США

Нові судові позови подали на TikTok одразу в кількох штатах США. Популярну китайську медіаплатформу звинувачують у тому, що вона завдає шкоди дітям і підліткам, а також не має інструментів, щоб захистити їх від шкідливого контенту.

Позови подали окремо в Нью-Йорку, Каліфорнії, окрузі Колумбія та ще в 11 штатах. Вони розширили правову боротьбу між китайською соцмережею і регуляторними органами США та вимагають накласти нові фінансові санкції.

Штати звинувачують TikTok у навмисному використанні програмного забезпечення, яке, щоб діти були в соцмережі якомога довше й частіше, спричиняє звикання.

Сторона звинувачення стверджує, що TikTok прагне максимально збільшити час, який користувачі проводять у застосунку, щоб показувати рекламу.

Генпрокурор Вашингтона, округ Колумбія, заявив, що TikTok проводить нелегальні фінансові операції за допомогою своїх функцій прямих трансляцій і віртуальної валюти.

Керівництво TikTok заявило, що категорично не погоджується з цими твердженнями, назвавши їх «неточними й такими, що вводять в оману». Воно стверджує, що надає функцію обмеження екранного часу та налаштування конфіденційності для користувачів віком до 16 років.

Нагадаємо, у серпні мін’юст США подав до суду на TikTok за те, що соцмережа не захищає конфіденційності дітей. Інші штати, зокрема Юта й Техас, раніше подавали до суду у зв’язку з тим, що застосунок не захищає дітей від шкоди.

Китайська материнська компанія TikTok — ByteDance — зараз намагається домогтися скасування закону США, який може заборонити соцмережу в країні. Згідно з ним, компанія має кілька місяців, щоб продати застосунок американському власникові. Інакше TikTok приберуть з усіх магазинів застосунків.

Закон ухвалили з міркувань безпеки. Відповідно до законодавства КНР, будь-яка компанія на території Китаю зобов’язана передавати дані на запит влади. Це означає, що інформація американських користувачів, зокрема й дітей, може опинитися в руках компартії Китаю.

6. Документальний фільм викриває один із найжахливіших злочинів нашого часу

Фільм, що приголомшує

штат Делавер, США

Документальний фільм «Державні органи», у якому розповідається про живий банк органів у Китаї, показали в американському штаті Делавер.

Показ підтримала організація «Лікарі проти насильницького вирізання органів» та Альянс медичної свободи штату Делавер.

[Віктор Карлстром, пацієнт, якому пересадили серце]:

«Це звірство. Це справді так».

Після показу відбулася панельна дискусія з експертами та Ченом Пейміном.

Він — перша відома людина, яка вижила після насильницького вирізання органів.

Чен у деталях розповів про пережите: про біль, який переніс, і про свій порятунок. Він сказав: «Мільйони людей досі страждають. Я виступаю тут не лише від свого імені, а й від імені всіх жертв, яких змусили замовкнути».

Президент Альянсу медичної свободи штату Делавер назвав дії КПК злочинним порушенням прав людини. На його думку, люди мають активно цьому протистояти.

[Абраксас Гадсон, президент Альянсу медичної свободи штату Делавер]:

«Багато людей в Америці байдужі до того, що відбувається навіть у нас, і кажуть: “Ми нічого не можемо з цим удіяти”. А те, що відбувається за 16 тисяч кілометрів від нас, їх цікавить ще менше. Вони не знають, як це змінити».

За його словами, найменше, що можна зробити, це висловитися проти зла, хай би де воно відбувалося.

Фільм «Державні органи» претендує на «Оскар» 2025 року. Його вже показали в кінотеатрах Нью-Йорка та Нью-Джерсі.

7. ДР Конго розширює вакцинацію проти віспи мавп

Вакцинація проти віспи мавп

ДР Конго

ДР Конго розширила свою кампанію вакцинації проти віспи мавп. Щеплення отримали працівники системи охорони здоров’я в провінціях Північне та Південне Ківу. Країна намагається стримати широкомасштабну епідемію. Водночас багато людей із груп ризику досі не вакциновані.

Раніше щеплення також зробили невеликій кількості посадових осіб у Гомі — місті на кордоні з Руандою.

[Крістіан Імані Баньянга, працівник лікарні]:

«Раніше ми боялися цієї хвороби. Але тепер, коли ми знаємо, що щеплені, то можемо працювати зі спокійною душею».

Як повідомило міністерство охорони здоров’я, центри вакцинації вже відкрили в деяких місцях у Північному та Південному Ківу.

[Ромен Мубояї Цікая, представник МОЗ ДР Конго]:

«З 2021 року і досі в країні фіксують зростання випадків захворювання та смертей від віспи мавп. У 2023 році виявили штам “клада”, захворювання також почало передаватися статевим шляхом. Протягом усього року кількість випадків зростала, і Південне Ківу перебуває в епіцентрі».

За даними ВООЗ, із січня в ДР Конго зареєстровано понад 30 000 імовірних та підтверджених випадків віспи мавп. Це 90 % загальної кількості випадків в Африці цього року.

У серпні ВООЗ повторно оголосила епідемію надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення.

Нині в країні є понад 260 тисяч доз вакцини. Однак посадовці визнають, що цих запасів замало, щоб стримати вірус.

Віспа мавп — інфекційне захворювання тварин і людей. Під час нього підвищується температура, виникає біль у голові та м’язах, іноді буває нудота та блювання. З часом на тілі з’являється висип, а потім пухирі. Здебільшого хвороба протікає легко. Смерть настає приблизно в 10 % випадків.

8. Нобелівську премію з фізики вручать піонерам машинного навчання

Нобелівська премія з фізики

Швеція

Учений зі США Джон Гопфілд та британсько-канадський учений Джеффрі Гінтон стали лавреатами Нобелівської премії з фізики 2024 року за відкриття, що лягли в основу машинного навчання.

[Ганс Елегрен, секретар Королівської академії наук]:

«Королівська Шведська академія наук сьогодні ухвалила рішення присудити Нобелівську премію з фізики 2024 року Джону Гопфілду (Принстонський університет, США) і Джеффрі Гінтону (Торонтський університет, Канада) за основні відкриття та винаходи, які заклали основу для машинного навчання штучних нейронних мереж».

Гінтон широко відомий як хрещений батько штучного інтелекту. Він потрапив до заголовків газет, коли торік пішов з роботи у великій технологічній компанії, щоб мати можливість вільніше говорити про небезпеку технології, яку він створив. Після новин про нагороду він ще раз про це нагадав.

[Джеффрі Гінтон, лавреат Нобелівської премії з фізики]:

«Я сподіваюся, що ШІ дасть колосальний зиск, колосальне зростання продуктивності та краще життя всім. Я переконаний, що він зробить це в охороні здоров’я. Але мене непокоїть, що це також може призвести до поганих речей, і, зокрема, коли ми отримаємо щось розумніше, ніж ми самі. Ніхто насправді не знає, чи зможемо ми це контролювати».

91-річний Гопфілд — почесний професор Принстонського університету — створив асоціативну пам’ять, яка зберігає і відновлює зображення та інші типи закономірностей у даних.

[Джон Гопфілд, лавреат Нобелівської премії з фізики]:

«Як фізик, я дуже непокоюся через речі, які неможливо контролювати, які я недостатньо добре розумію, і коли незрозумілі межі, до яких можна довести цю технологію. Питання в тому, що ШІ та нейронні мережі, які виникли з фізики та комп’ютерної науки, тепер здаються абсолютними чудесами. Але ми не розуміємо, як це працює».

Премія передбачає грошову нагороду — 11 мільйонів шведських крон. Це мільйон 100 тисяч доларів. Її розділять між двома лавреатами.

9. Робота з ударним 3D-друком розробили для будівництва у Швейцарії

Будівництво без цементу

Цюрих, Швейцарія

Будівельного робота з ударним 3D-друком розробили швейцарські інженери в Цюриху. На їхню думку, нова технологія допоможе всій будівельній галузі. Вони демонструють, як росте стіна.

Робот кидає густі шматки розчину, і вони летять зі швидкістю 10 метрів за секунду й наче вдруковуються в нижній шар. Водночас не потрібна опалубка чи інша форма.

Відмінність від традиційного 3D-друку в тому, що не треба чекати, поки застигне один шар, перш ніж наносити наступний.

[Лорен Васе, інженер та архітектор]:

«За звичайного 3D-друку дуже вузьке вікно можливостей. Наприкінці процесу матеріал уже застиглий. Він виходить хвилястим, і це не виправити. А ось із нашим матеріалом можна працювати далі».

Інженери використовують суміш ґрунту та відходів із будмайданчика. Цементу не додають.

[Лорен Васе, інженер та архітектор]:

«На початку будівництва найперше викопують котлован. Тому ми хочемо мати зиск, використовуючи натуральні матеріали та перетворюючи їх на будівельні».

Розробники кажуть, що використання ґрунтової суміші здешевить будівництво. А робот з ударним 3D-друком дасть змогу зводити будинки в умовах складного ландшафту. До того ж він працює швидше, ніж звичайний будівельний 3D-принтер.

Інженери наразі ще тільки експериментують, але мають надію, що невдовзі зможуть продавати свою технологію.

10. Новий пристрій відновлює рухливість після інсульту

Повернути рухливість

Пристрій для пацієнтів після інсульту

[Ліза Вінсет, пацієнтка, яка перенесла інсульт]:

«Це просто неймовірно. Хочеться плакати, бо знаєш, що зможеш. Тепер усе буде гаразд».

52-річна британка Ліза, яка перенесла інсульт, однією з перших випробувала новий пристрій для реабілітації. Він може допомогти їй відновити рухливість.

Жінка вже близько двох місяців бере участь у випробуваннях і пройшла вісім сеансів. Інсульт у неї стався чотири роки тому, після чого ліва рука стала нерухомою.

[Ліза Вінсет, пацієнтка, яка перенесла інсульт]:

«Я втратила життя, роботу — утратила все. Я думала, що це мені не допоможе… Але потім, коли я почала рухатися, це було, як день народження, Різдво — усе разом. Це був найкращий день у моєму житті».

Пристрій випробовують на чотирьох пацієнтах, які перенесли інсульт і частково втратили рухливість.

Прототип закріплюють на передпліччі. Його оснащено електродами, що визначають активацію м’язів. Потім він стимулює нерви пацієнта, пов’язуючи сенсорну стимуляцію з м’язовою активністю. Це дає змогу переналаштувати мозок пацієнта на кінцівку, щоб підвищити руховий контроль.

[Патрік Сагастегі, співзасновник компанії ― розробника пристрою]:

«Пристрій визначає, який м’яз стає активним, щоб потім створити стимуляцію в тому ж м’язі, що, по-перше, посилить скорочення, а, по-друге, це нагадуватиме повідомлення, яке ви відправите назад у мозок. І він переналаштує активність і зв’язки між мозком і м’язом. Так ви відновите рухливість».

Ліза тепер може згинати й розгинати ліву руку та навіть тримати на руках онучку.

[Ліза Вінсет, пацієнтка, яка перенесла інсульт]:

«Тієї ночі перед сном я плакала. Дивовижно, що я зрештою змогла це зробити. Я запам’ятаю це надовго завдяки вам. Щиро кажучи, навіть не знаю, як вам віддячити».

Ще один пацієнт, який брав участь у пілотних випробуваннях, — 62-річний Фейсал Хуссейн. Він переніс великий крововилив у мозок, через що був повністю паралізований і провів у лікарні шість місяців.

Використовуючи пристрій, він зміг поворухнути правою рукою.

У січні наступного року почнеться новий етап випробувань. Він проходитиме в одній із лікарень Лондона. Братиме участь група з 20 пацієнтів.

Наступний крок — сертифікація винаходу та виведення його на ринок.

11. Що відбувається з тисячами вантажних контейнерів, які змиває в океан

Доля контейнерів, що впали

Як вони впливають на морське життя

Цей контейнер упав з борту судна й опустився на дно Національного морського заповідника затоки Монтерей у 2004 році. Тепер він повністю змінює мікроекосистему навколо себе, впливаючи на морських мешканців.

Судновласники та оператори виплатили міністерству юстиції США три мільйони 250 тисяч доларів за ймовірну шкоду морському середовищу.

Але такий випадок не єдиний. Контейнери нерідко опиняються на морському та океанічному дні. А їхній вміст потім вимиває на берег.

Еколог Расс Льюїс за останні роки підібрав найрізноманітніші речі на пляжі Лонг-Біч. Це були велосипедні шоломи, пластикові опудала індичок для мисливців, барвисті водяні пістолети та тисячі непарних капців.

Припускають, що це товари із судна ONE Apus, утрачені в листопаді 2020 року. Тоді корабель, прямуючи з Китаю до Каліфорнії, потрапив у шторм. У Тихий океан впало майже 2000 контейнерів.

На судні, крім шоломів та капців, везли електроніку та інші небезпечніші вантажі: батареї, етанол та 54 контейнери феєрверків.

Після цього вчені склали мапу потоку сміття до кількох тихоокеанських берегів, що за тисячі кілометрів один від одного, зокрема до пляжу Льюїса та віддаленого атола Мідвей — національного заповідника для мільйонів птахів, що коло Гавайських островів. Туди теж прибило десятки непарних капців.

[Расс Льюїс, еколог]:

«Усе це зараз на дні океану, і це велика проблема. Що там відбувається внизу? Але я думаю, що ще більша проблема полягає в тому, що залишилося на дні».

Контейнери здійснили революцію у галузі вантажоперевезень. Їх легко завантажувати та поміщати на борт контейнеровозів. Так, торік судна перевезли 250 мільйонів контейнерів. Водночас за останні 15 років, згідно з офіційними даними, близько 20 тисяч із них упало за борт.

Їх вміст отруює рибу та місце існування морських мешканців. Він також утворює так звані сміттєві острови, які дрейфують в океанах.

Так, улітку до Шрі-Ланки прибило тисячі пластикових гранул. А за три роки до цього сталася аварія на контейнеровозі X-Press Pearl. На ньому спалахнула пожежа через погано запаковану кислоту. Як наслідок, судно затонуло, а у воду потрапило понад тисяча чотириста пошкоджених контейнерів, а також мільярди пластикових гранул, тисячі тонн азотної кислоти, свинцю, метанолу та гідроксиду натрію.

12. Науковці: дельфіни всміхаються під час ігор із іншими дельфінами

Дельфіни вміють усміхатися

Дослідження італійських науковців

Давно відомо, що дельфіни люблять погратися. Вони ганяються одне за одним, виконують акробатичні трюки у воді та вистрибують з неї. А тепер італійські науковці з’ясували, що дельфіни можуть і всміхатися.

Звичайно, ці морські істоти не мають такої живої міміки, як, приміром, собаки чи мавпи. Дельфіни просто трохи розтуляють рот, або, як його ще називають, дзьоб. Учені вважають, що так тварина повідомляє про бажання погратися, а також, що вона не має поганих намірів.

Дослідники вивчили поведінку 22 афалін, які живуть у неволі. Для цього проаналізували 80 годин відеозапису, що містить більш як 800 дельфінячих ігор.

[Елізабетта Палагі, працівниця Пізанського університету]:

«Під час дослідження ми виявили, що дельфіни розтуляють рот під час гри. Це можна сприймати як сигнал. Вони подають його, коли перебувають у полі зору іншого дельфіна».

Учені проаналізували 1200 так званих «усмішок» дельфінів. У 90 % випадків морські ссавці всміхалися під час гри. До того ж частіше робили це, коли на них дивилися інші дельфіни. У третині випадків ті відповідали тим самим. Здатність наслідувати міміку одне одного раніше виявили в малайських ведмедів та сурикатів.

Дослідники звернули увагу на таку поведінку в інших тварин.

[Елізабетта Палагі, працівниця Пізанського університету]:

«Ми досліджуємо таку саму поведінку в дикій природі в плямистих гієн, бо вони дуже грайливі й у їхніх кланах сувора ієрархія, схожа на ту, що мають мавпи. Особливо чітко вона простежується у шимпанзе та бонобо».

Дослідники також зазначили, що дельфіни рідко всміхаються, граючи з людьми, і зовсім не усміхаються, граючи на самоті.

Учені мають надію, що дослідження допоможуть ліпше зрозуміти, як тварини спілкуються та формують соціальні зв’язки.

13. Північне сяйво всю ніч прикрашало небо фінської Лапландії

Полярне сяйво

Соданкюля, Фінляндія

Феєрична вистава розігралася в небі над фінською Лапландією. Його наче закрила величезна завіса у вигляді північного сяйва.

Водночас фотографу з містечка Соданкюля вдалося зафільмувати яскраве червоне свічення, яке буває дуже рідко. Його можна було побачити приблизно опівночі за місцевим часом.

Полярне сяйво почалося відразу, як стемніло, і тривало до світанку. Небо осявало то зеленим, то червоним. Усередині цього світла постійно відбувався рух, створюючи враження чарівного неквапливого танцю.

Полярне сяйво — це свічення верхніх шарів атмосфери планети. Воно виникає, коли магнітосфера взаємодіє із зарядженими частинками сонячного вітру.

Найчастіше полярне сяйво з’являється навесні та восени. Свічення може тривати від кількох десятків хвилин до кількох днів. На його колір упливають різні фактори, зокрема хімічний склад атмосфери та погодні умови.

Останнім часом відбувається велика сонячна активність. Через неї частіше виникає і полярне сяйво. За даними НАСА, новий сильний спалах на сонці стався 7 жовтня.

14. Футбол на ходулях: у сербському селі зберігають давню традицію

Танці на ходулях

Волуя, Сербія

У минулі століття мешканці села Волуя, що в Сербії, пересувалися на ходулях, щоб не мочити ніг. Так вони йшли за худобою через струмки та річечки, якими посічені пагорби.

Тепер їхні нащадки здебільшого працюють у місті. Але вони зберегли ходьбу на ходулях як давню традицію. А хтось на них вирушає прогулятися до лісу.

Ратомир буквально виріс на ходулях. І нині, за десять років після виходу на пенсію, він досі ходить на них пагорбами.

[Ратомир Давидович, місцевий житель]:

«Мій дідусь, який народився 1904 року, ходив на ходулях. Його навчив цього його дідусь. Це наша (сільська) традиція, якій 100 чи навіть 200 років. Вони робили це з практичних міркувань, щоби переходити річки. Вони зберігали ходулі на берегах».

Ходулі втратили своє практичне значення у Волуї в другій половині XX століття, коли місцеві жителі стали менше розводити худобу. Але це пристосування, як і раніше, залишається невіддільною частиною культурної спадщини села.

[Ратомир Давидович, місцевий житель]:

«Навряд чи ви знайдете у Волуї дитину, яка не вміє ходити на ходулях… Я вдячний їм за те, що вони поважають нашу традицію, бо ми повинні підтримувати її в майбутньому».

У місцевій школі діти на фізкультурі навіть грають на ходулях у футбол.

[Тамара Новакович, школярка]:

«Ми всі танцюємо та граємо у футбол на ходулях. Хлопці, можливо, трохи краще (ніж дівчата), але, іноді (дівчата) краще».

[Душан Маркович, школяр]:

«Щиро кажучи, якщо ви запитаєте мене, то дівчата краще. Звичайно, у нас у всіх виходить, ми всі добре граємо, але дівчатка трохи краще».

На ходулях виконують традиційний танок. А ще на них влаштовують перегони.

15. Ульмський собор у Німеччині — найвища церква у світі

Найвища церква у світі

Ульм, Німеччина

Ульмський собор, що на півдні Німеччини, — найвища церква у світі. Принаймні поки що. Свій титул вона, імовірно, утратить 2026 року. До того часу планують добудувати храм Святого Сімейства в Барселоні. Його висота сягне 172 метрів. А 17-метровий хрест для нього, за іронією долі, виготовить німецька компанія.

Висота Ульмського собору — 162 метри. Тож йому судилося втратити лідерство. Але священнослужителів це не засмучує.

[Торстен Кранніх, священник]:

«Мене захоплює не так те, що це найвища церква у світі, як сама будівля. Церква також звертає моє серце до Бога. Це просто чудовий храм, де можна молитися й дякувати».

Жителі Ульма теж спокійно сприймають майбутні зміни.

[житель Ульма]:

«Це й так тривало довго. Тому я не бачу в цьому нічого поганого. Це неважливо, адже собор і так має багато цінного».

У туристичній раді міста вважають, що втрата першості ніяк не позначиться на сфері туризму.

[Дірк Гомбург, працівник туристичної ради Ульма]:

«Нам є чим надихати гостей, навіть якщо наша церква стане не найвищою у світі, а лише другою за висотою. Причому вона залишиться найбільшою протестантською церквою в Німеччині».

Ульмський собор зводили довго. Фундамент заклали 1377 року, а через 15 років почали будівництво. Його кілька разів припиняли. Закінчили аж у XIX столітті, а точніше — у 1890 році.

Він пережив бомбардування під час Другої світової війни, хоча майже весь історичний центр міста та площа перед собором дуже постраждали. А ще в Ульмі народився Альберт Ейнштейн. Щоправда, прожив там лише 15 місяців. Але 1923 року він приїздив до рідного міста й підіймався гвинтовими сходами на самий верх собору.

16. У Мерілебонській ратуші в Лондоні за один день одружилися 100 пар

100 років Мерілебонській ратуші

Лондон, Велика Британія

Мерілебонська ратуша, що в Лондоні, святкує 100-річчя. У жовтні 2011 року тут Пол Маккартні одружився з американською бізнесвумен Ненсі Шевелл. У цій же ратуші в 69-му він узяв за дружину Лінду Істман. У мерії одружилося ще багато інших знаменитостей.

А за все існування ратуші у вірності в ній присягнулися тисячі молодят. У день її ювілею влада вирішила провести 100 весільних церемоній.

[наречена]:

«Мої батьки одружилися тут у 80-х».

[наречений]:

«Просто дивовижно стати частиною цієї історії: і 100-річний ювілей, і це гарна історична будівля».

Церемонії проводять із 8 ранку. Багато молодят навіть не поснідали. Хочуть зробити це вже після одруження.

До речі, за церемонію цього святкового дня пари заплатили по 100 фунтів стерлінгів, що набагато менше за звичайну ціну. Можливо, тому реєстратор Елісон Ріммер вирішила ще раз дати шлюбну обітницю своєму чоловікові.

[Елісон Ріммер, реєстратор]:

«Увесь день просто чудовий, і я не хочу пропустити все найцікавіше».

Тепер Елісон треба повертатися до роботи, бо ще десятки молодят чекають своєї черги.

За годину бере шлюб сім пар. За тим, щоб усе проходило вчасно, стежить спеціальний працівник.

17. 50 000 феєрверків спалахнули над Сеулом

Фестиваль феєрверків

Сеул, Південна Корея

Тисячі вогнів спалахують у нічному небі над Сеулом. У місті проходить Міжнародний фестиваль феєрверків. Команди найкращих піротехніків із Південної Кореї, Японії та США влаштували грандіозне світлове шоу.

Глядачі ще за кілька годин до дійства зайняли найкращі місця в міському парку з краєвидом на річку Ханган. Кожна команда піротехніків підготувала власне шоу, до того ж із музичним супроводом. За півтори години в небо злетіло 50 тисяч феєрверків.

[глядач]:

«Я щороку приходжу на фестиваль феєрверків, і цього року шоу по-справжньому грандіозне, дивовижне та масштабне. Я дуже зворушений і хочу приїхати знову наступного року».

Фестиваль феєрверків проводять у Сеулі з 2000 року. Окрім світлових та лазерних шоу проходять концерти популярних південнокорейських виконавців.

Щороку на свято приїжджає мільйон глядачів з усієї Південної Кореї та інших країн.

Leave a Comment

Останні записи

Картину із зображенням Венеції невідомого автора визнали роботою Джозефа Тернера

Цю картину із зображенням Венеції тривалий час вважали роботою англійського живописця Джозефа Тернера, але це…

19 години тому

Близько 270 000 ліванців утекло від конфлікту до сусідньої Сирії

Конфлікт між «Хезболлою» та Ізраїлем змушує сотні тисяч мешканців Лівану втікати до інших країн. На…

20 години тому

Черв’яків та інших істот знайшли в ґрунті на дні Тихого океану

Це був момент, коли вчені виявили підводний світ тварин у породі на морському дні. Використовуючи…

21 годину тому

КНДР оголосила Південну Корею ворожою країною

Північнокорейські ЗМІ назвали Південну Корею «ворожою державою». Вони також підтвердили, що Національні збори країни внесли…

22 години тому

Електромобілі стали головною темою Паризького автосалону

90-й Паризький автосалон стартував у Франції. Усупереч тенденції останніх років тут багато учасників. І більшість…

23 години тому

ООН: країни на півдні Африки переживають найгіршу продовольчу кризу за десятиліття

Мільйони людей на півдні Африки не мають достатньо їжі, а тепер через рекордну посуху їм…

1 день тому