Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 11 по 16 серпня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Смертоносна тиснява в Індії: щонайменше семеро загиблих

Смертоносна тиснява

Джеханабад, Індія

В Індії знову сталася смертоносна тиснява. Інцидент трапився під час процесії індуїстів у східному штаті Біхар. Повідомляють щонайменше про сімох загиблих.

[чоловік, що вижив]:

«Багато з нас опинилося в пастці разом; хтось мене витяг. Якби я застряг ще на кілька хвилин, я теж загинув би. Усе сталося через хаос».

Тиснява сталася в районі Джеханабад. Індуїсти зібралися там на щотижневу молитву, щоб відзначити сприятливий місяць Шраван, присвячений богу Шиві.

Очевидці кажуть, що до трагедії призвела погана організація.

Наразі поліція намагається встановити особи загиблих та постраждалих.

[Дівакар Кумар Вішвакарма, поліціянт]:

«Поліція приїхала сюди зустрітися з родичами загиблих та поранених унаслідок інциденту. Ми допомагаємо розповсюджувати інформацію та ідентифікувати тіла».

Нагадаємо, минулого місяця тиснява на іншому релігійному заході в сусідньому штаті Уттар-Прадеш призвела до загибелі понад 100 осіб.

2. Тисячі людей вийшли на акцію протесту проти словацького уряду

Протест проти уряду

Словаччина

Тисячі протестувальників та опозиціонерів вийшли на вулиці словацької столиці на демонстрацію проти влади. Вони невдоволені недавніми кроками уряду прем’єр-міністра Роберта Фіцо в галузі правосуддя та культури.

Останньою краплею стало те, що минулого тижня міністр культури звільнила директорів національного театру та галереї.

Раніше протестувальники також виступали проти змін до кримінального кодексу Словаччини та проти реорганізації державного мовника. Ці заходи влади критики назвали ударом по незалежності країни.

[протестувальниця]:

«Ми робимо це для наших дітей та онуків, майбутніх поколінь. І я не хочу, щоби було, як 1989 року, коли ми виходили на площі на демонстрації зі свічками. Мені шкода, але молоде покоління їде за кордон, і мені дуже сумно».

[протестувальник]:

«Ми незадоволені тим, як нинішня коаліція захопила владу в державі. Вона мстива й вона не вирішує проблем громадян, а керується лише своїми власними політичними та економічними інтересами».

Фіцо повернувся до виконання своїх посадових обов’язків у липні. До цього, у травні, його госпіталізували з кількома вогнепальними пораненнями після замаху на його життя. Йому знадобилася багатогодинна операція та тижні відновлення.

Водночас напад поглибив політичну поляризацію в Словаччині.

3. Японський прем’єр Кісіда каже, що не переобиратиметься

Прем’єр іде

Японія

Японський прем’єр-міністр Фуміо Кісіда оголосив, що не переобиратиметься на посаду голови Ліберально-демократичної партії (ЛДП) наступного місяця. Це означає, що невдовзі в країні буде новий прем’єр.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:

«Найочевидніший перший крок, щоб показати, що Ліберально-демократична партія зміниться, це мій відхід убік. Я не балотуватимуся на наступних виборах лідера партії. І я підтримаю нового лідера».

Кісіда був у владі три роки. Причиною його рішення став скандал зі збиранням незареєстрованих політичних пожертвувань, до якого виявилися причетними кілька фракцій ЛДП. Також на падіння рейтингів вплинув зв’язок його партії з неоднозначною Церквою об’єднання.

[жителька Японії]:

«Мене це здивувало. Але я думаю, він відчував, що не може далі працювати через скандали та критику за розтрату грошей платників податків».

[житель Японії]:

«Він, імовірно, ухвалив це рішення, бо вважав, що він не має шансів виграти перегони за лідерство в Ліберально-демократичній партії. Зараз настав час передавати владу наступному поколінню».

[житель Японії]:

«Особисто я хотів би, щоб він залишився прем’єр-міністром. Можливо, він був у стресі через низькі рейтинги та всі ці події навколо нього. Думаю, він не мав іншого вибору, окрім як піти у відставку».

Обіймаючи посаду, Кісіда наполягав на підвищенні зарплат і збільшенні витрат на оборону. Як очікують, його наступник зіткнеться зі зростанням інфляції, а також напруженням геополітичної ситуації в регіоні.

4. ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп в Африці

ВООЗ оголошує НС

Спалах віспи мавп

ВООЗ оголосила спалах віспи мавп в Африці надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я глобального масштабу. Це вже вдруге за два роки. 2022-го епідемія вірусної інфекції, розпочавшись у ДР Конго, поширилася на країни всього світу.

Цього разу епідемія mpox, як тепер називають віспу мавп, теж почалася в ДР Конго. І вона вже перекинулася на Бурунді, Кенію, Руанду, Уганду та інші країни. Загалом виявили понад 15 600 випадків захворювання, 537 осіб померли.

Раніше в ДР Конго поширювався варіант clade 1. Тепер з’явився новий, заразніший, штам clade 1b. Він передається під час тісного контакту, переважно статевим шляхом.

[Тедрос Адханом Гебреєсус, Генеральний директор ВООЗ]:

«Виявлення та швидке поширення нового штаму mpox у східній частині ДР Конго, виявлення вірусу в сусідніх країнах, які раніше не повідомляли про інфікування, а також можливість подальшого поширення в Африці та за її межами викликають велику тривогу. <…> Щоб припинити ці спалахи та врятувати життя необхідні скоординовані міжнародні заходи».

Під час захворювання на mpox з’являються симптоми грипу та гнійники на шкірі. Здебільшого хвороба протікає у легкій та середньоважкій формі. І все ж, якщо вчасно не почати лікуватися, можна й померти. Але це буває доволі рідко.

Голова ВООЗ заявив, що на перший етап боротьби з епідемією в Африці треба 15 мільйонів доларів. Організація вже виділила півтора мільйона й тепер закликає донорів допомогти зібрати решту коштів.

Попередній спалах віспи мавп тривав з липня 2022-го по травень 2023 року. У всьому світі було зареєстровано понад 80 000 випадків зараження. Померло щонайменше 50 осіб.

5. Конституційний суд Таїланду усунув прем’єра за поганий вибір міністра

Прем’єра усунули

Таїланд

Конституційний суд Таїланду в середу усунув прем’єр-міністра Сеттху Тхавісіна з посади. Причиною стало те, що прем’єр обрав до кабміну колишнього юриста, який відсидів у в’язниці.

Магнат нерухомості Тхавісін став четвертим головою уряду Таїланду за 16 років, якого зняли з посади за рішенням того ж суду. Згідно з ухвалою, прем’єр порушив конституцію, призначивши міністра, який не відповідає етичним стандартам.

Сам колишній прем’єр уже визнав рішення суду.

[Сеттха Тхавісін, колишній прем’єр-міністр Таїланду]:

«Я поважаю рішення конституційного суду, але хочу сказати, що протягом усього мого перебування на посаді прем’єр-міністра я намагався робити все правильно. Я щиро відданий своїй роботі, виконую її чесно та сумлінно прислухаюся до думки всіх сторін».

Сеттху Тхавісіна усунули після менш як року перебування у владі. Тепер парламент має зібратися, щоб обрати нового прем’єр-міністра. А це означає, що країну знову чекає політична невизначеність.

[жителька Бангкока]:

«Я не дуже переймаюся через політику. Зрештою, буде хтось новий, хто замінить (прем’єр-міністра). Це мене не дуже приголомшило, бо такий уже Таїланд».

[житель Бангкока]:

«Щодо нового прем’єра, то тепер від парламенту залежить, кого вони оберуть і які їхні думки. Ми, громадяни, просто чекаємо на відповіді згори».

Останні 20 років Таїланд потрясали перевороти, а суди постійно ухвалювали рішення про усунення політиків і про розпуск політичних партій.

Зазначимо, той самий суд минулого тижня розпустив опозиційну партію «Рух уперед», ухваливши, що її кампанія з реформування закону проти ображення корони ризикує підірвати конституційну монархію.

6. Роботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в Китаї

Технології атакують

Китай

Від роботаксі до автошкіл, де замість інструкторів використовують штучний інтелект. Китай переходить на технології, через які тисячі людей можуть утратити роботу.

В Ухані нині ця тема актуальна як ніколи. Тут з’явилися безпілотні таксі Apollo Go. Вони працюють цілодобово, пропонуючи швидкі та недорогі поїздки.

На місці водія нікого немає. Але є куратор, який стежить за поїздкою з центру обслуговування.

Місцеві таксисти кажуть, що безпілотні таксі вже вплинули на їхні прибутки.

Водночас цей сервіс обіцяє збільшити парк авто в Ухані до 1000, а ще зайти до 100 міст Китаю до 2030 року.

А в Пекіні інструктори однієї з найбільших автошкіл Китаю стежать за учнями, які їдуть у 610 авто, віддалено з офісу.

Машини обладнано штучним інтелектом, GPS та датчиками, щоб оцінювати учнів за кожне повертання та гальмування. Вони отримують зворотний зв’язок у реальному часі, зокрема кількість успішних спроб паралельного паркування.

Автошкола почала автоматизовувати навчання у 2019 році. Відтоді кількість працівників зменшили вдвічі. Тепер на кожні 20 учнів вистачає трьох інструкторів.

До того ж перш ніж сісти за кермо, усі учні проходять навчання на симуляторах віртуальної реальності.

[Чжан Ян, працівник школи водіння]:

«Досвід наших учнів та успішність під час складання іспитів на водіння поліпшилися, а витрати на робочу силу для нас знизилися. Загалом результат був позитивним».

У червні влада КНР видала дозвіл на тестування провідних систем безпілотного водіння на громадських дорогах дев’ятьом автовиробникам. А в липні Пекін оприлюднив проєкт правил використання автономних авто як громадського транспорту й таксі.

Експерти кажуть, що може минути 5-10 років, перш ніж інновації Apollo Go стануть загрозою для робочих місць у країні. Проте штучний інтелект уже починає завдавати реальної економічної шкоди китайським працівникам та споживачам.

7. Чи можуть надзвукові пасажирські авіаперельоти стати реальністю

Надзвукові авіаперельоти

США

Надзвуковий літак «Конкорд» здійснив свій останній політ у листопаді 2003 року. Лайнер був революційним у пасажирській авіації, бо перетинав Атлантику вдвічі швидше за звичайні літаки.

Але через низький попит на дорогі квитки та через катастрофу 2000 року французький і британський національні авіаперевізники від нього відмовилися.

Тепер, через понад 20 років, одна американська компанія обіцяє відродити надзвукові пасажирські авіаперельоти. Вона розробляє лайнер під назвою «Увертюра».

Його конструкція дасть змогу розганятися до понад 2000 кілометрів за годину. Залежно від конфігурації на борту може бути від 64 до 80 пасажирів. А дальність польоту перевищить 6800 кілометрів.

[Блейк Шолл, гендиректор компанії ― розробника літака «Увертюра»]:

«”Конкорд” був справді чудовим літаком 60-х років, який багато в чому випередив свій час. Але основною проблемою було те, що для більшості людей польоти на ньому були надто дорогими. Уявіть, квиток коштував 20 000 доларів. Але через 60 років у нас з’явилися нові матеріали, покращена аеродинаміка, ефективніші двигуни, уся електроніка стала легшою і кращою. Ми можемо збудувати надзвуковий літак нового покоління».

Цього року на Міжнародному авіасалоні у Фарнборо компанія показала свою нову кабіну для екіпажу, а також новини про перебіг розроблення надзвукового двигуна «Увертюри».

[Блейк Шолл, гендиректор компанії ― розробника літака «Увертюра»]:

«Ми оголосили, що почали апаратні випробування двигуна. Сподіваємося, що готовий двигун ревітиме на повну потужність уже через 18 місяців».

Нові функції всередині кабіни містять доповнену реальність, що даватиме пілотам змогу злітати з повним оглядом, без потреби опускати ніс, як було в «Конкорді».

Директор компанії-розробника каже, що до нього надійшло вже понад 100 замовлень від авіаперевізників.

Перший літак «Увертюра» компанія планує підняти в небо до 2029 року.

8. Гігантський 3D-принтер закінчує житловий квартал в американському штаті Техас

Друк житлових будинків

штат Техас, США

Цей 3D-принтер, що завширшки 14 метрів, зводить найбільший у світі друкований житловий квартал.

Так стверджує будівельна компанія, яка завершує будівництво стін свого сотого будинку в Джорджтауні, штат Техас. Тут її 5-тонний 3D-принтер Vulcan дивовижно швидко штампує будинки.

[Коннер Дженкінс, старший менеджер проєктів]:

«Викладаючи шар за раз, Vulcan друкує цілий будинок. Він іде від передньої до задньої частини шар за шаром. За кілька днів у вас уже готові стіни».

Для друку в принтер поміщають бетонний порошок, воду, пісок та інші добавки.

[Коннер Дженкінс, старший менеджер проєктів]:

«Завдяки численним шарам створюється своєрідний ефект вельвету. Він може бути дуже м’яким, створюючи прекрасні умови».

Домовласники Анджела та Лоуренс кажуть, що стіни зберігають у домі прохолоду, погано пропускають шум та стійкі до екстремальних погодних умов.

[Анджела Гонтас, домовласниця]:

«Бетонна підлога дуже прохолодна, у буквальному сенсі. І дуже тихо. Ми живемо поряд з об’їзною дорогою, але всередині нічого не чути».

Утім, товсті стіни можуть ускладнити доступ до вай-фаю.

[Лоуренс Нурзад, домовласник]:

«Очевидно, що це справді міцні, товсті стіни. Для нас як домовласників це важливо. Вони добре зберігають прохолоду під час техаського літа. Залишилося розібратися, як провести інтернет у всьому будинку з огляду на його довжину та інші фактори».

Будинки в цьому житловому кварталі мають площу від 140 до 200 квадратних метрів. Вони дешевші, ніж будинки, збудовані традиційним способом. Коштують від 450 до 600 тисяч доларів.

А компанія вже будує далекосяжні плани. Вона націлилася на Місяць і має намір допомагати НАСА створювати споруди на поверхні супутника Землі. Вона вже уклала контракт на розроблення відповідної будівельної системи.

9. Бджолярі Ємену зберігають ремесло починаючи з X століття до н. е.

Ярмарок меду

Сана, Ємен

Виробники єменського меду прагнуть зберегти бджільництво, яке зародилося щонайменше в X столітті до нашої ери. Тривалий час його вважали національною гордістю й невіддільною частиною єменської ідентичності та культурної спадщини.

Зібравшись на ярмарку меду в Сані, багато виробників показують свою продукцію, одночасно розмірковуючи про історичне значення цього ремесла.

[Алі Ярим, голова товариства бджолярів]:

«Єменський мед і нині перебуває на провідних позиціях і, як і раніше, не має собі рівних. Існує безліч клінічних досліджень, які довели, що єменський мед — один з найкращих видів меду у світі».

Мед уже давно став важливим у раціоні єменців. Його їдять на сніданок, а ще використовують як основний інгредієнт у багатьох місцевих стравах.

[Джамма аль-Джамма, дослідник бджільництва]:

«Ми зібрали зразки видів меду, яким понад 50 років, деяким 30 років, а іншим — понад 40 років. Звичайно, мед не має терміну придатності, навіть якщо він зберігається 1000 років. Наприклад, цей із 1994 року, й аромат досі є, і мед досі має текстуру».

Попри важливу культурну та економічну роль бджільництва в Ємені, війна, що почалась у 2014 році, завдала великої шкоди цій стародавній професії. Так, 2013 року в країні виробили близько 2,6 мільйона тонн меду, а 2023 року — лише півтори тисячі тонн.

Є й інші проблеми.

[Ахмад Шахір, продавець меду]:

«Труднощі, з якими стикаються бджолярі, великі. Перша з них — безрозсудне вирубування дерев, а також імпорт смертельних пестицидів, які вбивають бджіл».

Обсяг медової промисловості у Сані сягає 500 мільйонів доларів на рік. Вона забезпечує роботою понад 100 000 бджолярів. Водночас через важку економічну ситуацію в країні дедалі більше людей стають бджолярами.

10. У Сеулі вирощують банани через підвищення температури

Банани почали давати плоди

Сеул, Південна Корея

На фермі одного з мешканців Сеула банани почали давати плоди. Власник каже, що відчуває змішані почуття.

[Ма Мен Сон, фермер]:

«Спочатку мені було цікаво, чи справді він даватиме плоди. Було дуже приємно побачити плоди на дереві після того, як ми його вирощували (протягом 10 років). Однак водночас я відчуваю, що кліматична криза стала дуже серйозною».

Банани зазвичай ростуть у тропічних та субтропічних регіонах. Південна Корея розташована в помірній зоні з чотирма чітко вираженими сезонами.

З 2012 року середньорічна температура в Південній Кореї постійно зростала. Торік вона становила 13,7 градуса Цельсія. Це був найвищий показник, відколи в 1973 році почали вести спостереження.

Кількість опадів у сезон мусонів торік перевищила 660 міліметрів. Це майже вдвічі більше від середньорічного показника в 356 міліметрів.

[Цой Ен Сі, мешканка Сеула]:

«На цій фермі ми бачили помідори, але ще ніколи нам не траплялося бананове дерево. Справді дивно бачити банани, що висять на дереві (а Сеулі)».

Експерти кажуть, що клімат країни поступово змінюється.

[Кім Кван Су, професор Сеульського національного університету]:

«Банани зазвичай вирощують у субтропічних регіонах. Там улітку дуже спекотно та волого, а взимку температура однаково висока, тож бананове дерево може пережити зиму та дати плоди наступного літа. Те, що банани вирощують у Сеулі, означає, що кліматичні умови в Південній Кореї стають схожими на субтропічні регіони».

За даними Управління сільського господарства Південної Кореї, площа вирощування субтропічних культур збільшилася з коло 300 гектарів у 2021 році до більш ніж 3300 у 2023-му.

За даними державної сільськогосподарської організації, на початку 2024 року на півдні країни працювало 67 бананових ферм. Але поки що вони не в Сеулі.

11. Як в Іраку дітей відволікають від соцмереж гончарством

Гончарство замість соцмереж

Басра, Ірак

Ці іракські діти не «зависають» у мобільних телефонах та соцмережах. А все тому, що для них вигадали цікаве заняття — гончарство.

[Сумаї аль-Багдаді, господиня майстерні]:

«У дітей море енергії. Де її вивільняти? <…> Батьки втомилися, і діти — теж, їхній мозок утомився від телефонів».

Це майстерня Сумаї аль-Багдаді в Басрі. Вона художниця й колишній професор університету. Жінка впевнена, що сучасним дітям дуже важливо для здорового розвитку займатися правильними справами.

[Сумаї аль-Багдаді, господиня майстерні]:

«Я бачила, як діти — і не лише діти, а й навіть дорослі — виявляли деяку нервозність, певну схильність до насильства тут, під час навчання. Завдяки нашому досвіду з дітьми й тому, як ми з ними поводимося та взаємодіємо — завжди з любов’ю та ніжністю, ми ознайомлюємо їх із глиною — ми намагаємося змінити їхній спосіб життя. Діти з негативною енергією, приходьте сюди й позбавтеся її тут».

У міністерстві освіти Іраку підтверджують, що залежність від соцмереж та мобільних телефонів становить для дітей чималу небезпеку.

[Джаміла Салем, працівниця міністерства освіти Іраку]:

«80 % дітей залежать від соцмереж. Їхні сім’ї не знають, що з ними робити — у них украли дітей. Тобто вони повністю віддалилися від дитини й досягли критичної точки, коли не знають, що робити і як повернути свою дитину до реальності, бо вона занурюється у віртуальний світ, далекий від суспільного життя».

Батьки записують дітей у цей гурток гончарства на час літніх канікул. Кажуть, що результат очевидний.

[Ахмед Маджид, батько відвідувачів майстерні]:

«Як ви знаєте, удома вони здебільшого проводять час за електронними іграми, PlayStation і телефонами. Тому в них постійно болять очі, і вони пізно лягають спати. Ми постаралися під час цих канікул розважити їх іншими речами. Їм дуже подобається гончарювання. Така робота руками вчить їх терпінню та майстерності».

Недавнє дослідження британських учених також підтвердило зв’язок між дитячою та підлітковою залежністю від телефонів і соцмереж з розвитком у них безсоння та депресії. Вони закликають батьків частіше обговорювати з дітьми цю проблему та виробляти здорові звички користування телефонами.

12. На закритті Олімпіади в Парижі з даху стадіону спустився Том Круз

Закриття Олімпіади

Париж, Франція

У неділю Олімпійські ігри в Парижі офіційно завершилися.

На церемонії закриття онлайн виступили Біллі Айліш, Red Hot Chili Peppers та Snoop Dogg. Усі вони — музичні зірки з Каліфорнії. Так організатори натякнули на наступне місто, яке прийме літню Олімпіаду-2028 — Лос-Анджелес.

А Голлівуд на церемонії представляв Том Круз. Він виконав трюк, гідний фільму «Місія нездійсненна», спустившись із даху національного стадіону Франції.

Олімпійський прапор прийняла мер Лос-Анджелеса Карен Басс. Вона сказала, що Париж установив високу планку, але висловила впевненість, що її місто стане гідним наступником.

Тисячі олімпійських уболівальників святкували біля стадіону «Стад де Франс» перед шоу.

Величезна юрба глядачів також зібралася біля паризької мерії, де для всіх охочих встановили великі екрани.

[парижанка]:

«Я вже ностальгую. Сумно, що все закінчилося. Як парижанка, я була рада стати частиною цього, навіть якщо не могла стежити за всіма змаганнями. Я рада, що змогла спостерігати за закриттям у паризькій мерії. Але я також кажу собі: “Ми нетерпляче чекатимемо на Паралімпійські ігри”».

[парижанка]:

«Ця церемонія закриття була справді гарною. Це було чудове завершення, багато емоцій. Ігри пройшли з великим успіхом, спортсмени провели нас через великі миті радості та захоплення».

А завершилася церемонія закриття видовищним феєрверком.

У ході спортивних змагань й аж до останніх заходів за перше місце в медальному заліку боролися США та Китай.

У неділю американська жіноча баскетбольна команда перемогла французьку з різницею в одне очко й здобула 40-ве «золото», зрівнявшись із Китаєм за кількістю золотих медалей.

Водночас США здобули найбільшу кількість призових місць, випередивши Китай на 30 срібних та бронзових медалей.

13. Верхова стрільба з лука відроджується в Угорщині

Верхова стрільба з лука

Угорщина

Лучники ціляться і стріляють, сидячи верхи на конях. Демонструючи виняткову точність і рівновагу, вони вражають цілі, рухаючись певним маршрутом.

Верхова стрільба з лука сягає корінням у глибину віків. Раніше нею володіли бойові лучники в степах Азії.

Нині ж вона переросла у вид спорту. А для когось навіть у філософію. Наприклад, для угорського виробника луків Лайоша Кашшаї.

[Лайош Кашшаї, виробник луків]:

«Верхова стрільба з лука може знову крок за кроком відродитись як бойове мистецтво. Я зрозумів, що вона відчиняє двері для самопізнання. З кожним пострілом я можу стати трохи ближчим до себе. До того ж стосунки з конем — це символ мого зв’язку із зовнішнім світом».

Лайош присвятив десятиліття вивченню цього виду стрільби. Тепер він — провідний викладач в Угорщині, а його ферма на півдні країни — одне з найліпше обладнаних місць для такого виду спорту в регіоні.

Він приймає студентів з усього світу й надає місце для міжнародних змагань та тренувальних таборів.

[Лайош Кашшаї, виробник луків]:

«Багато моїх студентів запитують: “Як стати найкращим верховим лучником?” На це немає відповіді. Людина стане верховим лучником, тільки якщо зможе робити дві справи одночасно. І це дуже серйозний виклик».

Фуад приїхав сюди опановувати навички з Катару. У його країні теж велика спадщина верхової їзди. За його словами, традиції поступово забувають.

[Фуад Альмудахка, учень]:

«Проблема в тому, що перехід до сучасності відбувається дуже швидко, і люди починають втрачати більшу частину своєї культури та зв’язку з минулим. Я займаюся верховою стрільбою з лука в арабському світі з тих же причин. За останні 20-30 років у нас теж відбулася значна модернізація. Я хочу нагадати молодому поколінню, що нам завжди треба зберігати зв’язок зі своїм корінням».

Під час тренувань лучники, незалежно від швидкості коня, повинні здійснювати швидкі й точні постріли. Їхнє завдання — уразити ціль якомога більшою кількістю стріл на повному ходу.

Лайош вважає, що верхова стрільба з лука може стати олімпійським видом спорту.

[Лайош Кашшаї, виробник луків]:

«Зараз є 16 міжнародних федерацій та 18 міжнародних суддів. Але для того, щоб якийсь вид спорту став олімпійським, потрібні федерації щонайменше в 50 країнах. Тож ми на самому початку цього процесу».

Ферма Лайоша також відкрита для всіх охочих першої суботи кожного місяця.

14. Боянська церква в столиці Болгарії приваблює туристів неоціненними середньовічними фресками

Боянська церква

Софія, Болгарія

Ці фрески визнані ЮНЕСКО однією з найважливіших колекцій середньовічного живопису. Вони прикрашають стіни та склепіння Боянської церкви, що примостилася біля підніжжя гір Вітоша в передмісті болгарської столиці.

Храм має три частини. Першу звели в X столітті. Тоді це була просто каплиця. У XIII столітті до неї прибудували двоповерхову споруду з каплицею та склепом, а в XIX додали ще одну прибудову.

Найважливіший період для церкви — середина XIII століття. Саме тоді її прикрасили неоціненними фресками. Загалом іконописці створили 240 окремих образів святих і майже 90 композицій зі сценами з Нового Завіту та життя святого Миколая.

[Міна Мегалла, куратор]:

«У Боянській церкві є 240 різних образів святих. На цих фресках зображено святих майже з усього світу. Це створює відчуття причетності. Кожен може прийти до церкви».

У Болгарії існує десять об’єктів, внесених до списку ЮНЕСКО. У Софії є ​​лише один, і це Боянська церква. Тому щодня сюди приїжджають туристи.

[Валентина Балдерсон, туристка зі США]:

«Просто чудово бачити це мистецтво та цей фрагмент історії. Це дуже багато розповідає про церкву того часу. <…> Це дуже важливо для мене та моїх дітей. Я пишаюся, що побувала тут. І для мене честь мати болгарське походження».

[Ані Іванова, туристка з Болгарії]:

«Я вражена чіткістю зображень і тим, що багато з того, про що ми читали й чули, можна побачити на власні очі тут, за 15 хвилин їзди від центру Софії».

Боянська церква діяла до середини минулого століття. Потім її майже 50 років реставрували. Знову відкрилася вона аж 2006-го, але вже як музей. Храм перебуває у списку ЮНЕСКО з 1979 року. А недавно ООН оголосила, що наступне засідання Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО відбудеться в Софії.

15. Фестиваль квітів «Сільєтерос» прикрасив вулиці Медельїна в Колумбії

Фестиваль квітів

Медельїн, Колумбія

Цей парад може прикрасити навіть найпохмуріший день. Сотні яскравих квіткових композицій показали колумбійські флористи на фестивалі «Сільєтерос» у Медельїні. За традицією сільєти несуть на спині, а вони можуть важити понад сто кілограмів.

[учасник фестивалю]:

«Я щасливий, що можу поділитися з усім моїм народом, з усім світом цією традицією, яка в мене в крові».

У параді бере участь понад 500 флористів з усього Медельїна. На створення квіткових композицій вони витрачають по кілька місяців. А ідеї своїх робіт починають продумувати за рік до наступного фестивалю.

[учасник фестивалю]:

«Це культура, спадщина та любов. Це пристрасть до своєї справи. Тож для нас, молоді, це спосіб перейняти чудову традицію. Думаю, зараз одне покоління передає естафетну паличку іншому. І ми прийшли з новими ідеями».

Після параду журі оцінює роботи та обирає переможців у різних категоріях.

Фестиваль квітів «Сільєтерос» проводять у Медельїні з 1957 року. Це один із наймальовничіших заходів у Колумбії. Медельїн називають Містом квітів і Містом вічної весни. А на щорічний квітковий ярмарок сюди приїжджають десятки тисяч туристів.

16. Веселі цуценята дарують душевний спокій на заняттях з йоги

Йога з цуценятами

Лос-Анджелес, США

Йога з цуценятами — такі заняття пропонують мешканцям Лос-Анджелеса. Одна організація пропонує розтягуватися в товаристві милих тваринок. Деякі з них шукають нових господарів.

Поки люди відпрацьовують асани, щенята активно їх підтримують, застрибуючи їм на спини або бігаючи довкола.

Власники закладу кажуть, що вони одними з перших почали пропонувати йогу з цуценятами — ще у 2019 році.

Дресирувальниця собак і власниця цуценят Джулі Мондін каже, що ці заняття дуже корисні для психічного здоров’я, адже дарують людям щастя, радість і допомагають соціалізуватися.

[Джулі Молдін, дресирувальниця собак]:

«Цуценята радують, а ще, можна сказати, заспокоюють розум. Завдяки їм виробляється окситоцин і дофамін. Вони чудово підходять для всіх людей. Йога з цуценятами — це весело та корисно».

Цуценят заклад переважно бере з притулку. Їх можна забрати собі. За весь час проведення занять уже прилаштували 58 тварин.

Тут також пропонують йогу з козами та кошенятами. Але багато хто впевнений, що ніщо не зрівняється з радістю, яку дають цуценята.

[Джулі Молдін, дресирувальниця собак]:

«Гадаю, що йога з цуценятами краща. Вона насправді ближча нам, бо коли хтось грається з цуценям, то люди поруч починають усміхатися. Кози не такі. Так, вони милі, але давайте будемо реалістами: цуценята крутіші за всіх».

Інструкторка з йоги з цуценятами Кая Плака відповідає за всю зграю. З її досвіду ознаки емоційної втоми часто залишаються непоміченими для багатьох людей, тому вона любить, щоб заняття завжди проходили у веселій атмосфері.

[Кая Плака, інструкторка]:

«Заради нашого психічного здоров’я нам просто треба вийти за межі нашого звичайного буденного дорослого життя та відчути трохи дитячого дива. Не обов’язково завжди бути серйозним».

Усіх нових цуценят навчають соціальних навичок і готують до життя з новими господарями.

Водночас для багатьох шанувальників йоги релаксація та асани відходять на другий план, коли до заняття долучаються цуценята.

[Обрі Акерман, практикувальниця йоги]:

«Я думаю, що неможливо піти з такого заняття сумним чи нервовим, тож це чудово».

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

15 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

16 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

17 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

18 години тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

19 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

20 години тому