Культура і розваги

Як ресторанчик у Хорватії несподівано прославився своїми чевапами

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Прибережний курорт Пула, що на заході Хорватії, відомий своїм римським амфітеатром, що добре зберігся, а також він приваблює туристів продовольчим ринком, на якому великий асортимент свіжих овочів, морепродуктів та делікатесів.

А в історичній будівлі ринку Пули є ще одне визначне місце.

Це місцеве гурме-бістро. Цього літа воно несподівано стало популярним. У ньому пропонують лише традиційні балканські чевапи. Це смажені на грилі котлетки з подрібненого м’яса, але в сучасній інтерпретації.

Заклад відкрили Мерсім та Сніжана Халіловичі. До цього вони 20 років працювали у галузі туризму. Однак через пандемію та інші проблеми втратили дохід. Тож взялися за незвичний для себе бізнес — відкрили ресторан.

[Мерсім Халілович, власник ресторану]:

«У перший день мій син скуштував шматок м’яса. Він поклав його в рот і сказав: “Тату, це воно!” Тож відтоді ми дотримувалися того ж самого способу приготування чевап, з погляду нарізування м’яса, приправ і такого іншого. Ми нічого не змінювали. Згодом трохи його вдосконалили, бо він може стати лише кращим».

Чевапи тут готують із подрібненої телятини та яловичини, які приправляють солодкою паприкою. Подають з пітою та нарізаною цибулею.

Хоча рецепт чевап загалом скрізь однаковий, але навіть невеликі зміни в типах м’яса, приправах або обробленні можуть дати різні результати.

Менш як за два роки ресторан підкорив місцевих жителів і туристів. А справжньою зіркою став у липні цього року, коли відомий німецький шеф-кухар Ян Гартвіг відвідав Істрію під час знімання художнього серіалу. Гартвіг керує рестораном з трьома зірками Мішлен у Мюнхені. Він зупинявся в Пулі та, як повідомляють, був уражений місцевими чевапами, і назвав їх «однією з трьох найкращих» страв вуличної їжі у світі.

Похвала шеф-кухаря не залишилася непоміченою в місцевих медіа.

[відвідувач ресторану]:

«Я би сказав, що нічого подібного немає навколо. Це місце унікальне своєю їжею».

[відвідувачка ресторану]:

«Це смачно. Хочеться привезти сюди свою сім’ю, щоб вони теж це покуштували. Я знаю, що моєму вітчиму це сподобалося б. Так, дуже апетитно».

Водночас власники ресторану поки не знають, що їм робити з раптовою славою. Кажуть, що, можливо, розширюватимуться.

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

13 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

14 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

15 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

16 години тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

17 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

18 години тому