Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 4 по 9 серпня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Сутички у Великій Британії після потрійного вбивства дітей у Саутпорті тривають

Антиіммігрантські протести

Велика Британія

На вулиці англійського Ланкастера вийшли дві групи активістів. Одні виступають проти напливу іммігрантів і вигукують гасло «Геть з наших вулиць». А другі скандують, що біженці — бажані гості. Такі акції відбуваються і в інших містах Великої Британії. Приводом стало вбивство трьох дівчаток у Саутпорті.

Заворушення спалахнули в багатьох місцях після того, як у соцмережах розповсюдилася інформація, що 17-річний підліток, який напав із ножем на відвідувачок танцювального гуртка в Саутпорті, був радикальним мусульманським іммігрантом.

За даними поліції, 17-річний Аксель Рудакубана народився у Великій Британії, а медіа повідомили, що його батьки — християни. Попри це антиіммігрантські та антимусульманські протести тривають, переростаючи в бійки, підпали та заворушення.

Це Ротерем. Тут протестувальники кидали каміння та інші предмети в поліціянтів та били вітрини. Ще вони розтрощили кілька вікон готелю, у якому розміщують прохачів притулку.

У зверненні до нації прем’єр-міністр країни осудив насильство, звинувативши в ньому, як він назвав, «ультраправі банди».

[Кір Стармер, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Ті, хто брав участь у цьому насильстві, відповідатимуть за всією суворістю закону. Поліція здійснюватиме арешти. Окремих осіб триматимуть під вартою. Будуть звинувачення та вироки».

Протести вихідними відбулися після кількох днів заворушень у містах у всій Великій Британії, зокрема в Ліверпулі, Бристолі та Манчестері.

Водночас минулого тижня обвинувачений постав перед Королівським судом Ліверпуля. Йому висунуто звинувачення у вбивстві трьох дівчаток шести, семи та дев’яти років. Також він завдав тяжких ножових поранень ще вісьмом дітям і двом дорослим.

Підозрюваний народився 7 серпня 2006 року в Кардіффі в сім’ї вихідців із Руанди. Мотиви його нападу досі незрозумілі.

2. Камала Гарріс назвала кандидата на посаду віцепрезидента від демократів

Гарріс обрала віцепрезидента

США

Кандидат у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс та її недавно обраний можливий віцепрезидент, губернатор Міннесоти Тім Волз, уперше взяли участь у передвиборчому заході у Філадельфії. Так розпочався їхній багатоденний тур так званими штатами, що вагаються, спрямований на те, щоб представити Волза на національній сцені.

У своєму виступі в Університеті Темпл Волз розповів, що виріс у невеликому містечку штату Небраска, і що 24 роки служив у Національній гвардії США. Також він працював учителем суспільствознавства в старшій школі та футбольним тренером.

Губернатором Міннесоти від Демократичної партії він став у 2018. Нині Волзу 60 років. Він має тісні зв’язки зі сільськими американськими виборцями, які останніми роками масово голосували за Трампа.

Раніше Гарріс вела переговори з трьома кандидатами на посаду віцепрезидента, яку вони дістали б у разі її перемоги. Крім Волза, це був губернатор Пенсильванії Джош Шапіро та сенатор від Аризони Марк Келлі.

[Шеннон Браун, учасниця заходу]:

«Мені подобається наш губернатор Джошуа Шапіро. Він чудовий, динамічний, і я дуже рада, що він залишиться губернатором. Мені також до вподоби наш віцепрезидент. Як на мене, він приземлений і прогресивний. Гадаю, він добре її доповнює».

59-річна Гарріс стала кандидатом у президенти від демократів після того, як минулого місяця 81-річний Джо Байден під тиском власної партії вийшов з перегонів. Відтоді Камала Гарріс зібрала на свою передвиборчу кампанію мільйони доларів.

Водночас Волз просуває прогресивний порядок денний, який передбачає безоплатні шкільні обіди, боротьбу зі зміною клімату, податкові пільги для середнього класу та розширену оплачувану відпустку для працівників.

Штаб Трампа зображує Волза як ліберала, чиї цінності далекі від переконань більшості американців.

3. 9 членів Агентства ООН у справах палестинських біженців причетні до нападу ХАМАСу на Ізраїль

Члени агентства ООН причетні

Розслідування УСВН

Дев’ять працівників Агентства ООН у справах палестинських біженців на Близькому Сході можуть бути причетні до нападу ХАМАСу на Ізраїль, яке сталося торік 7 жовтня. Такі дані оприлюднила ООН. Як повідомили в організації, їх звільнять.

[Фархан Хак, представник ООН]:

«Щодо дев’яти осіб доказів було достатньо, щоб зробити висновок про те, що вони могли бути причетними до нападів 7 жовтня».

Розслідувало Управління служб внутрішнього нагляду ООН. Загалом воно перевірило імовірну причетність до нападів 19 працівників агентства.

[Фархан Хак, представник ООН]:

«В одному випадку УСВН не отримало жодних доказів, які б підтверджували звинувачення в причетності працівника, у дев’яти інших випадках докази, отримані УСВН, були недостатніми для підтвердження причетності».

Усі дев’ять осіб, які, за висновком розслідування, могли бути причетними до нападу, — чоловіки. Подробиць про те, що саме вони робили, не повідомили.

[Фархан Хак, представник ООН]:

«Для нас будь-яка участь у нападах — величезна зрада тієї роботи, яку ми маємо виконувати від імені палестинського народу».

ООН почала розслідування, коли Ізраїль звинуватив 12 працівників Агентства ООН у справах палестинських біженців у причетності до нападу ХАМАСу.

У березні Ізраїль також заявив, що понад 450 працівників цього агентства були бойовиками. Агентство ж заявило, що Ізраїль змушував деяких його працівників давати неправдиві свідчення.

Загалом в Агентства у справах палестинських біженців працює 32 000 осіб.

4. Тимчасовий уряд Бангладеш очолив лауреат Нобелівської премії миру

Голова тимчасового уряду

Бангладеш

Лауреат Нобелівської премії миру Мухаммад Юнус склав присягу як голова нового тимчасового уряду Бангладеш.

Це сталося після тижнів студентських протестів, унаслідок яких загинуло близько 300 осіб і тисячі було поранено, що змусило прем’єр-міністра Шейх Хасіну піти у відставку й утекти до сусідньої Індії.

84-річний Юнус — різкий критик Хасіни. Щоб скласти присягу, він прибув до Дакки з Парижа, де лікувався.

Протестувальники підтримали його кандидатуру як очільника тимчасового уряду. Нині його головним завданням буде провести вибори нового лідера країни.

Юнус — економіст і банкір. 2006 року він отримав Нобелівську премію миру за створення банку, який видавав мікрокредити й став піонером у боротьбі з бідністю.

Юнус склав присягу як керівник групи радників в офіційній резиденції президента Мохаммеда Шахабуддіна.

Місцеві медіа повідомили, що до тимчасового уряду також увійдуть два 20-річні студентські лідери Нахід Іслам та Асіф Махмуд.

Після того, як прем’єр Хасіна втекла, її партія «Авамі Ліг» у новому уряді не фігурує. Водночас син Хасіни написав у соцмережах, що політична сила готова вести переговори з опонентами та тимчасовим урядом.

Шейх Хасіна правила країною 20 років. Цього року вона знову перемогла на виборах і лишилася на четвертий термін.

Студентський рух почався із протестів проти квот на державні посади.

5. Три концерти Тейлор Свіфт у Відні скасували через загрозу теракту

Концерти скасовано

Відень, Австрія

Три концерти американської попзірки Тейлор Свіфт цього тижня раптово скасували у Відні після того, як австрійська поліція арештувала двох підозрюваних у підготуванні терористичного акту.

Уряд Австрії підтвердив, що на стадіоні «Ернст Гаппель» готували теракт.

Компанія — організатор концертів у соцмережах написала: «Урядовці підтвердили заплановану терористичну атаку. У нас немає вибору, окрім як скасувати три заплановані концерти заради загальної безпеки».

Організатор додав, що гроші за всі квитки повернуть упродовж десяти робочих днів.

Канцлер Австрії Карл Негаммер написав на своїй сторінці, що «трагедії запобігли».

Три концерти Свіфт мали відбутися з четверга по суботу. На кожен продали понад 60 тисяч квитків.

Арешти поліція провела у Відні, а також у місті Терніц, що у федеральній землі Нижня Австрія. В одній із квартир також виявили хімікати.

За даними правоохоронців, один з арештованих, 19-річний громадянин Австрії, присягнув на вірність терористичному угрупованню «Ісламська держава». Про другий арешт інформації немає. Повідомляють, що поліція розшукує ще трьох підозрюваних.

Концерти мали відбутися в межах рекордного туру Тейлор Свіфт під назвою Eras Tour, який завершиться аж 8 грудня.

6. Китайського науковця засудили як іноземного агента в США

Вирок для іноагента

США

Китайського вченого засудили у США за незаконну діяльність як іноземного агента. Суд дійшов висновку, що той збирав дані про нью-йоркських активістів, які підтримують демократію в Китаї, і здавав звіти Пекіну.

Після тижневого судового розгляду у федеральному суді Брукліну присяжні визнали Ван Шуцзюня винним за чотирма пунктами, зокрема за діяльність як іноземного агента без оповіщення генпрокурора США та брехню владі США.

Федеральні прокурори заявили, що Ван, натуралізований громадянин США, удавав затятого противника Комуністичної партії Китаю. Так він втирався в довіру до гонконгських активістів, прихильників незалежності Тайваню та борців за права уйгурів і тибетців.

На думку сторони звинувачення, Ван насправді шпигував за активістами й ділився своїми висновками з чотирма посадовцями міністерства державної безпеки Китаю.

Вана, який виїхав до США в 1994, арештували в березні 2022 року.

Адвокат захисту стверджує, що Ван говорив зі співробітниками китайської розвідки про продемократичний рух, щоб завоювати їхню підтримку та сприяти соціальним змінам, і що він не діяв як їхній агент.

[Закарі Маргуліс-Онума, адвокат]:

«Ми приймаємо вердикт і розуміємо, що закон про іноземних агентів у країні надзвичайно широкий. Шпигунство — це зовсім інша стаття. І його засудили не за нього».

Прокуратура США також висунула звинувачення чотирьом китайським співробітникам розвідки, які курували Вана. Припускають, що вони зараз у Китаї.

Останніми роками мін’юст США дедалі активніше протистоїть «транснаціональним репресіям» супротивників США, таких як Китай та Іран. Зокрема, арештовує агентів цих країн, які намагаються вивезти на батьківщину або вбити дисидентів.

Так, торік колишнього сержанта поліції Нью-Йорка засудили за те, що він діяв як китайський агент, залякуючи втікача з Китаю, щоб той повернувся на батьківщину й постав перед судом.

7. Грецькі фермери після повеней зіткнулися з новим лихом — козячою чумою

Козяча чума

Греція

Після торішніх катастрофічних повеней грецьких фермерів спіткало нове лихо — козяча чума.

Вірус уперше виявили в Греції в липні. Він не передається людям, але дуже заразний для кіз та овець і може вбити до 70 % інфікованих тварин.

Якщо підтверджують хоча б один випадок, то на забій відправляють усю отару. Уже знищили тисячі тварин.

Поширення вірусу змушує фермерів уживати суворих заходів для захисту своєї худоби.

[Іоанна Карра, власниця молочної ферми]:

«Передусім уся отара обгороджена, жоден транспорт не заїжджає всередину. Якщо якийсь за потреби все ж таки заїжджає, наприклад, щоб забрати молоко й доставити корм, то його обприскують перед в’їздом».

У вересні 2023 року ферму Іоанни Карри спустошила повінь. Загалом вона зачепила близько 30 тисяч фермерів.

Власниця згадує, що тоді потонуло 750 із її 800 тварин. Каже, що цього року навіть найменша шкода її розорить.

Фермери кажуть, що вірус потрапив до Греції, бо, оскільки бракувало ветеринарів, тварин, яких завозили до країни, недостатньо перевіряли.

Недавно запровадили тимчасову заборону на забій та переміщення овець і кіз. Це означає, що Карра не може купувати більше тварин, щоб поповнити отару, але може продавати молоко.

Уряд каже, що джерело вірусу досі не визначили. Проте він упевнений, що його завезли з іншої країни. А постраждалим фермерам обіцяють компенсації.

Козячу чуму вперше виявили в Кот д’Івуарі 1942 року. Припускають, що ця хвороба щороку завдає втрат на понад два мільярди доларів.

8. Чому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертається

Чому айсберг обертається

Антарктида

Це радіолокаційні зображення найбільшого айсберга у світі. Він має площу близько 4000 квадратних кілометрів. І, за спостереженнями, останні кілька місяців обертається навколо своєї осі.

Для айсбергів це дуже дивне явище.

[Алекс Брірлі, океанограф]:

«A23A — це колосальний айсберг, удвічі більший за Великий Лондон. І зараз він фактично застряг у цьому вирі, який розташований у південній частині Південного океану. Ми очікували, що його виштовхне з моря Ведделла на північ у циркумполярну течію, а потім він дуже швидко розтане».

Учені Британської антарктичної служби аналізують, як останніми роками змінилася форма айсберга.

Він існує давно. У 1986 році він відколовся від узбережжя Антарктиди, а потім майже відразу сів на мілину в морі Ведделла.

Там він залишався впродовж десятиліть. Потім знову почав рухатись у 2020 році, попрямувавши до теплішого повітря і вод.

У квітні 2024 айсберг потрапив у так звану Антарктичну циркумполярну течію, швидкість якої в 100 разів більша, ніж звичайний потік у річках і морях.

Очікували, що айсберг переміститься у південну частину Атлантичного океану, але він узагалі не зрушив з місця. Він досі лишається північніше від Південних Оркнейських островів завдяки так званому потокові Куетта.

[Алекс Брірлі, океанограф]:

«Цей айсберг фактично застряг над цією ділянкою підводних вихорів. Ми знаємо, що він не стоїть на дні моря. Але він застряг у цій колоні води й просто дуже повільно обертається, повертаючись приблизно на 15 градусів щодня. І ми справді не розуміємо, як довго він там пробуде».

Науковці й далі стежитимуть за переміщенням A23A.

9. Таксі, що літають, уже не за горами: авіасалон у Фарнборо

Літальні таксі

Авіавиставка у Фарнборо

Такі літальні таксі невдовзі можуть стати звичним явищем у небі великих міст. Виробники літаків обіцяють, що такі поїздки будуть легкими та дуже швидкими, минаючи затори на дорогах.

Компанія Supernal, утворена на базі підрозділу міської повітряної мобільності Hyundai Motor Group, демонструє свій новий концепт. Це електричне пасажирське таксі з вертикальним зльотом і приземленням.

[Девід Макбрайд, головний технічний директор Supernal]:

«Це повністю електричний літак із дальністю польоту близько 100 кілометрів. Він літає зі швидкістю понад 190 кілометрів за годину. Він перенесе вас на невелику відстань, але забезпечить рух через місто з легкістю та комфортом. Також він буде безпечним, як авіалайнер».

Компанія має намір зробити польоти автономними, коли це стане можливим.

[Джайвон Шин, генеральний директор Supernal]:

«Ми вважаємо, що маємо величезну промислову потужність, яку може запропонувати Hyundai Motor Group. Ми також можемо зробити революцію в авіації і спробувати справді втілити цю ідею в реальність, щоб вона не залишалася лише в науково-фантастичних фільмах».

Конкурентом цього таксі можна назвати ще один повністю електричний літак від німецької компанії Lilium. Він теж вміє злітати й сідати вертикально.

[Клаус Роу, генеральний директор Lilium]:

«Його урухомлює вентилятор. Літає на батареях. Розмах крил — 14 метрів, а довжина — вісім метрів. Важить літак 3,3 тонни. Він може перевозити шістьох осіб на відстань понад 175 кілометрів зі швидкістю 250 кілометрів за годину. Вартість експлуатації настільки низька, що можна запропонувати ціну квитка меншу ніж 2 долари за кілометр».

Lilium заявляє, що його таксі працюватиме з нульовими викидами та мінімальним шумом. 2022 року його протестували в іспанській Андалусії.

Обидва прототипи показали на Міжнародному авіасалоні у Фарнборо. Це одна з найбільших у світі авіаційних виставок, яка приваблює делегатів, фахівців та ентузіастів з усього світу.

10. Собака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляж

Робот-пилосос на пляжах

Італія

Це VERO — робот-пилосос у вигляді собаки. Машина використовує штучний інтелект для пошуку недопалків та всмоктування їх за допомогою насадок для пилососа, що на кожній лапі.

Розробники мають надію, що це стане розв’язком однієї з найгостріших екологічних проблем у світі.

[Клаудіо Семіні, один із розробників]:

«Я подумав, чому б не зробити ноги такими, щоби під час ходьби вони робили щось корисне. Ми можемо досить легко знайти, наприклад, недопалки. І це лише початок».

Доктор Клаудіо Семіні — член команди розробників з Італійського технологічного інституту в Генуї.

[Клаудіо Семіні, один із розробників]:

«Робот VERO — насправді це результат розчарування. Ми бачили, що люди кидають недопалки на пляжі, у маленьких провулках. А це місця, куди не можуть дістатися прибиральні машини, які ефективно очищають дороги та площі. Для цих маленьких важкодоступних ділянок треба було знайти інший спосіб, бо якщо людям потрібно підбирати їх вручну, поштучно, це очевидно не рішення».

VERO використовує систему камер й алгоритм для розпізнавання цілей та планування маршруту. Команда стверджує, що собака зібрав близько 90 відсотків недопалків. Згодом робот зможе збирати й більше сміття.

[Клаудіо Семіні, один із розробників]:

«Пізніше це можуть бути кришки від пляшок або шматочки пластику — усе, що нейронна мережа навчиться розпізнавати».

Машина також зможе збирати дані про те, скільки сміття є на конкретній ділянці, а також знаходити більші об’єкти, такі як пляшки та коробки з-під піци. Потім команди людей збиратимуть ці великі предмети.

11. Науковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсоння

Залежність від смартфонів

Велика Британія

Сучасне суспільство, безумовно, залежне від смартфонів. Цим фактом уже нікого не здивуєш. Але нові дослідження вказують на ризики психічного здоров’я підлітків.

Як з’ясували вчені Королівського коледжу у Великій Британії, надмірне сидіння зі смартфоном або залежність від нього може спричиняти тривожність, депресію та безсоння.

Загалом провели два дослідження. В одному опитали 657 підлітків віком від 16 до 18 років, а в іншому протягом чотирьох тижнів обстежили 69 дітей віком від 13 до 16 років.

[Нікола Калк, співавторка дослідження]:

«Утрата контролю над користуванням, верховенство смартфона в їхньому житті, тобто вони проводять час у своєму смартфоні замість інших занять чи сну, і роблять це попри усвідомлення шкоди».

За словами авторів дослідження, є зв’язок між рівнем залежності та серйозністю проблем із психічним здоров’ям.

[Нікола Калк, співавторка дослідження]:

«Ті, у кого була залежність від смартфона, удвічі частіше страждали від тривожності та втричі частіше — від депресії».

Водночас існує відмінність між залежністю та просто часом, проведеним зі смартфоном. У першому випадку частіше розвивається депресія, а в другому — безсоння.

Автори дослідження зазначають, що їхні відкриття можуть призвести до того, що смартфони можуть визнати небезпечними для підлітків.

Експерти радять батькам частіше обговорювати з дітьми це питання, а також виробляти здорові навички користування телефонами.

12. Як шанувальники Олімпіади економлять на проживанні

Табір шанувальників Олімпіади

Париж, Франція

Золоті медалісти Олімпіади в Ріо опинилися серед тих, хто поставив дикий наметовий табір на околиці Парижа. Кажуть, що приїхали подивитися Ігри, але хотіли заощадити.

Колишня німецька футболістка Жозефіна Геннінг, яка виграла золото у 2016 році, приїхала з трьома друзями.

Вони знайшли місце в Булонському лісі, що на заході Парижа, завдяки додатку для паркування кемперів. Поки що за проживання нічого не платили.

[Жозефіна Геннінг, шанувальниця Олімпіади]:

«Є один спосіб — це автобудинок. У готель нас затягнути не вийде».

Її друзі — олімпійська чемпіонка 2016 року Табеа Кемме, колишній дзюдоїст Макс Стіллер та футболістка Жозефіна Шланке. Разом вони відвідують спортивні заходи, а також ходять до місць, де транслюють матчі та змагання.

Вони також обмінюються порадами з іншими кемперами. Наприклад, як дістати безплатні круасани.

[Макс Стіллер, шанувальник Олімпіади]:

«Мені подобається відчуття свободи, а ще економиш гроші».

Середня вартість проживання в паризьких готелях під час Олімпіади становить 218 євро за ніч. Водночас у перші вихідні серпня готелі були заповнені на 90 відсотків.

А мешканці кемпінгу загалом заплатили за поїздку по 1500 євро. Здебільшого за квитки.

Але кемпінг у Булонському лісі все ж не дуже безпечний. Так, машини друзів недавно обікрали.

А це француз Патрік Маяр. Він приїхав на Ігри, щоб працювати водієм на Олімпіаді як волонтер. Оскільки йому не платять, він теж намагається заощадити.

[Патрік Маяр, волонтер]:

«Я вивчив ціни в готелях, ціни на кімнати та квартири на Airbnb, усілякі варіанти розміщення. Але коли збираєшся жити там 30 днів, то розумієш, що це не варіант».

Патрік виконує свою волонтерську місію вже 15 днів.

13. Машини-амфібії востаннє пройшли каналами Амстердама

Парад машин-амфібій

Амстердам, Нідерланди

Мальовничий парад машин-амфібій пройшов каналами Амстердама. Це завершальний етап багатоденного туру кількома нідерландськими містами.

Власники цих унікальних автомобілів востаннє увійшли у води Амстердама. З 2025 року їм буде заборонено в’їжджати до міста через нові екологічні норми.

[Рій Болкс, співорганізатор]:

«Я теж хотів долучитися, бо хотів відчути атмосферу Амстердама. Люди стоять біля каналів, на мостах, вони хочуть це побачити. Неважливо, скільки їм — три роки чи 80 — усі раді нас бачити».

Електричні машини-амфібії трапляються дуже рідко. Ними нелегко керувати, бо акумулятор занадто великий та важкий.

[Онно Ден Буер, учасник із Нідерландів]:

«Звичайно, усі мають думати про довкілля, і ми це розуміємо, але шкода, що ми не можемо зробити ці машини електричними. Поки що це неможливо. Тож ми насолоджуємося останнім разом».

Щороку ентузіасти впродовж тижня ходять водними каналами якоїсь європейської країни. Зазвичай бере участь близько 80 транспортних засобів.

Цього року настала черга Нідерландів. Востаннє покататися знаменитими каналами Амстердама прибуло 100 машин-амфібій.

Захід розпочався в Амстердамі, після чого машини пройшли через міста Моннікендам та Утрехт, а потім повернулися до Амстердама.

Уперше парад відбувся 1987 року. Місто приймало його чотири рази.

[Елеонора Мореллі, учасниця з Італії]:

«Дуже цікаво, коли на машині заходиш у воду. Першого разу це дуже дивно, тому дуже емоційно».

Нове законодавство не поширюється на всю країну, тож парад ще зможе пройти в Нідерландах. За кілька років він відбудеться у Фрисландії.

А наступного року машини-амфібії вирушать до Бельгії.

14. У Таїланді влаштували традиційні перегони запряжених буйволів

Перегони буйволів

Напа, Таїланд

Десятки буйволів з повним орним оснащенням і погоничем щосили мчать по грязьовій трасі. Так, у тайській провінції Чонбурі традиційно відзначають початок сезону вирощування рису.

У перегонах бере участь понад 50 тварин. Дистанція — 200 метрів.

[Самкіат Савадсі, власник буйволів]:

«Перед змаганнями треба добре дбати про буйволів. Вони повинні мати багато води та хорошої трави. Їх треба годувати й тренувати перед перегонами».

Ще важливо стежити, щоб буйволи не перегрілися.

[Самкіат Савадсі, власник буйволів]:

«Погода спекотна, тому про них слід піклуватися. Якщо буде надто спекотно, буйволи можуть захворіти».

За 80 кілометрів на південний схід від Бангкока в регіоні Напа цей захід проводять щороку.

[Віттая Кхунплуем, губернатор провінції Чонбурі]:

«Орання на буйволах — зараз рідкість. У Напі цю традицію бережуть».

Подивитися збираються сотні глядачів. Багато хто вже добре знає закономірності таких змагань і робить ставки.

[глядач]:

«Я знав, що цей буйвол переможе, бо буйволи з іншого боку перейшли не на ту смугу. Він перейшов на праву смугу, що було невигідно, але біг дуже швидко. Дивитися на це весело».

Буйволів у Таїланді використовують уже кілька століть. Утім, зараз їх дедалі частіше витісняють автоматизовані засоби.

15. У Римі в +30 °C випав «диво-сніг»

Снігове шоу

Рим, Італія

Літній вечір у Римі й на вулиці близько плюс 30 градусів. Однак тут іде сніг.

Звісно, він штучний, але викликає у людей безліч позитивних емоцій.

[жителька Рима]:

«Це дуже вражає. Давно такого не бачила. Мене це дуже зворушило. Це сильне шоу торкається душі. Просто фантастика».

«Снігопад» супроводжує світлове шоу на базиліці Санта-Марія-Маджоре. А присвячене дійство так званому диву Діви Марії Сніжної, яке відбулося багато століть тому.

Згідно з легендою, у ніч проти 5 серпня 358 року Богоматір явилася вві сні Папі Римському Ліберію і сказала йому, щоб він звів церкву на вказаному нею місці. Прокинувшись, Папа виявив, що Есквілінський пагорб укрив сніг, хоча було літо.

Там і збудували базиліку Санта-Марія-Маджоре, яка зараз має титул Великої і входить до четвірки папських базилік.

[Чезаре Еспозіто, автор інсталяції]:

«Це шоу — плід моєї любові до майбутнього та краси. Я винайшов технологію, що являє собою білий пил. Він літає в повітрі й дарує відчуття спокою. Очевидно, що справжнє диво здійснила Діва Марія, а ми просто скромні люди, які можуть зробити щось мальовниче в сьогоденні».

[Франко, музикант]:

«Сенс у тому, що це показує: усе можливо!»

[Маріарита, музикантка]:

«Це змушує вірити в дива».

Таке шоу проводять у Римі щосерпня з 1983 року.

16. Боснійська печера Ветрениця набула статусу ЮНЕСКО

Ветрениця ― у списку ЮНЕСКО

Боснія і Герцеговина

Тут, у випаленій сонцем долині на півдні Боснії, є один із найбільших природних скарбів країни.

На сонці — +40, але відвідувачі готуються до прохолодної подорожі до печерної системи Ветрениця. Її вважають однією з найбільш біологічно різноманітних у світі. Вона утворилася під унікальними карстовими рівнинами.

Система довго була в попередніх списках ЮНЕСКО, але недавно набула статусу Світової спадщини.

Про ці печери відомо вже давно. Уперше про них згадав римський автор Пліній Старший у 77 році нашої ери.

Печера має чотири основні водотоки та численні струмки та підземні озера. Нині вже дослідили 7,5 кілометрів системи. Але, мабуть, вони набагато більші.

Для туристів печеру вперше відкрили 1964 року. Тепер можна прогулятися кілометровою стежкою та вивчити геологічні особливості Ветрениці, а також подивитися на сталактити та сталагміти.

[Діяна Галич, гостя з Хорватії]:

«Я вперше в житті відвідала цю печеру, і я вражена. Це було захопливо, чудово, справді чудовий досвід. Приїжджайте сюди — це чудово».

[Евелін Лончар, гостя зі США]:

«Було чудово просто ввійти до печери та відчути вітер. Було холодно, але дивовижно побачити все: від грандіозності печери до сталагмітів. Це було прекрасно».

Але поза туристичними стежками вчені вже понад два століття досліджують глибини печери.

Тут виявили 230 видів тварин, зокрема 30 унікальних. Серед них саламандра, яка може мешкати виключно в печерах.

[Браян Леварн, хімік]:

«Вода в цій печері фантастична. Цій саламандрі потрібна хімічно чиста вода. Біологічно їй не має значення, але хімічно вона має бути абсолютно чистою».

Статус ЮНЕСКО майже точно привабить фінансування та допоможе досліджувати печеру на міжнародному рівні.

17. В Іспанії працює аквапарк для собак

Аквапарк для собак

Ла-Рока-дель-Вальєс, Іспанія

Іспанію одна за одною накривають хвилі спеки. Страждають не лише люди, а і їхні улюбленці.

Однак у Каталонії на такий випадок з’явився справжній оазис. Це аквапарк для собак. Тут їм можна вдосталь гратися, і ніхто не буде незадоволений їхньою надмірною грайливістю і не попросить господаря залишити територію.

[власник собаки]:

«Ми добре проводимо час, але я думаю, що йому ще ліпше. Він не хоче виходити з води. Місць для них справді мало. Є лише кілька пляжів, куди їх пускають, тож це дуже добра альтернатива».

Аквапарк працює за 30 кілометрів від Барселони в місті Ла-Рока-дель-Вальєс.

[власник собаки]:

«Так, це для них, щоб їм — бідним — не було дуже спекотно. Тут вони вільні, а ми можемо розслабитися. І правда в тому, що це дуже добре!»

Тут усе як у справжньому «людському» аквапарку — багато води, гірки й навіть змагання зі стрибків у довжину.

[господар собак]:

«У таку спеку пляж — теж варіант, але їм не дуже подобається солона вода, їм краще в прісній. Про це місце мені розповів друг. Але я ще щасливіший, ніж вони».

Водночас для тих, кому вода не дуже до вподоби, тут теж знайдеться відповідний простір. Так, у закладі є майданчики з піском та зелений парк.

В аквапарку також проводять «вечірки» для собак кожної породи окремо.

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

17 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

18 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

19 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

20 години тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

20 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

22 години тому