Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 30 червня по 5 липня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Тиснява на півночі Індії — понад 120 загиблих

Смертоносна тиснява
Хатрас, Індія

Трагедія сталася на масштабному релігійному заході в штаті Уттар-Прадеш, що на півночі Індії. Там почалася тиснява, у якій загинула щонайменше 121 людина.

Інцидент стався в селі Хатрас, що приблизно за 200 кілометрів від столиці Нью-Делі.

[Рекха, жінка, що вижила]:
«Тиснява сталася після того, як закінчилася проповідь. Ті, хто впав, уже не змогли підвестися. Їх на смерть затоптав натовп».

Як повідомляють, поліція дала дозвіл на зібрання щонайбільше 80 тисяч осіб. Проте на захід прийшло близько 250 тисяч.

Постраждалих доправили до лікарень. Кількість загиблих може зрости.

[родич загиблих]:
«Померла моя дружина, тітка та сестра — усі з нашого села. Повернулася додому лише дочка, яка була з ними». [родич загиблих]:
«Я втратив дружину й матір… Я втратив усе». [родичка загиблої]:
«З моєю дочкою було все гаразд, коли її привезли до лікарні. Вона подавала воду іншим постраждалим, допомагала їм. Вона зателефонувала моєму братові й повідомила, що дісталася до лікарні. Але, коли мій брат приїхав туди, то моя дочка вже була мертвою».

Як повідомила журналістам влада штату, серед загиблих — 108 жінок та сім дітей.

2. Ізраїль знищив одного з найвищих командирів «Хезболли»

Знищено командира «Хезболли»

Ізраїль ― Ліван

На цих кадрах горить автомобіль, у якому, як уважають, був Мухаммад Насер — один з найвищих командирів ліванського угруповання «Хезболла». Ізраїль оголосив, що ліквідував його біля міста Сур, що на півдні Лівану.

Як повідомили військовики, Насер був командиром підрозділу, відповідального за обстріл Ізраїлю з південного заходу Лівану.

Він також став одним із найвищих командирів «Хезболли», які загинули в ході конфлікту.

Ізраїльський удар призвів до ракетного обстрілу у відповідь по території Ізраїлю.

Водночас міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що, хоча ізраїльські сили готові вжити будь-яких необхідних дій проти угруповання, перевагу віддають досягненню домовленості шляхом переговорів.

[Йоав Галант, міністр оборони Ізраїлю]:

«Ми віддаємо перевагу угоді, але якщо реальність змусить нас, ми воюватимемо».

Нагадаємо, у червні Ізраїль також знищив Талеба Абдуллу — командира одного з двох підрозділів, відповідальних за ведення бойових дій проти Ізраїлю на півдні Лівану. Припускають, що він мав той самий ранг, що й Насер.

«Хезболла» — ліванське воєнізоване угруповання, яке має підтримку Ірану. Після нападу 7 жовтня ХАМАСу на Ізраїль воно обстрілювало прикордонні ізраїльські міста. Через це десятки тисяч ізраїльтян було евакуйовано. Зараз одна з головних цілей Ізраїлю — знищити об’єкти та командирів «Хезболли», щоб люди змогли повернутися до своїх домівок.

3. Ріші Сунак визнав поразку після виборів і готовий піти

Перемога лейбористів

Велика Британія

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак визнав поразку на національних виборах, заявивши, що перемогла опозиційна Лейбористська партія.

Згідно з попередніми результатами голосування, консерватори одержують найгірші результати за всю історію партії. Припускають, що виборці покарали їх за кризу вартості життя, неефективність державних послуг та низку скандалів.

Сунак визнав поразку й сказав, що зателефонував лідеру лейбористів Кіру Стармеру, щоб привітати з перемогою.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Сьогодні влада перейде з рук у руки мирним та організованим чином, з доброї волі всіх сторін. Це те, що має вселити в нас упевненість у стабільності та в майбутньому нашої країни».

У травні Сунак здивував Вестмінстер та багатьох однопартійців, призначивши дострокові вибори тоді, як рейтинг консерваторів був на 20% нижчим, ніж у лейбористів. У результаті його виборча кампанія стала катастрофою.

Водночас лідер Лейбористської партії Кір Стармер, виступаючи в парламенті, заявив, що країна проголосувала за зміни, і настав час його партії досягти результатів.

[Кір Стармер, лідер Лейбористської партії]:

«Люди тут і в усій країні сказали, що готові до змін. Вони хочуть повернути політику як державну службу. Зміни починаються сьогодні».

Опубліковані екзит-поли показали, що лівоцентристська Лейбористська партія перемогла на національних виборах з очевидною перевагою, що дасть змогу Стармеру обійняти посаду прем’єр-міністра.

Очікують, що вона отримає 410 із 650 місць у парламенті. Це разюча зміна, якщо порівняти з виборами п’ятирічної давності. Тоді партія на виборах мала найгірші результати з 1935 року.

4. Байден розкритикував рішення Верховного суду про імунітет Дональда Трампа

Рішення про імунітет

США

Президент США Джо Байден розкритикував рішення Верховного суду про частковий імунітет Дональда Трампа від судового переслідування. Суд ухвалив, що імунітет Трампа поширюється на всі його офіційні дії як президента.

Верховний суд також продовжив термін розгляду кримінальної справи проти Трампа, у межах якої його звинувачують у змові з метою скасування результатів виборів 2020 року. Це означає, що Трамп навряд чи постане перед судом до голосування, яке буде в листопаді.

Багато хто розглядає це як перемогу республіканського кандидата. Трамп назвав вердикт перемогою демократії та конституції.

[Дональд Трамп, попередній президент США]:

«Президент має мати імунітет. Якщо він не має імунітету, то це просто церемоніальний президент, у вас тоді просто немає президента».

Байден уважає рішення суду «небезпечним прецедентом».

[Джо Байден, президент США]:

«Ця нація була заснована на тому принципі, що в Америці немає королів. Кожен, кожен із нас рівний перед законом».

Водночас, згідно з постановою, Трамп не має імунітету за свої неофіційні дії, учинені в період президентства.

Тепер суди нижчої інстанції мають визначити, які з дій експрезидент можна вважати офіційними, а які ні.

Це перша заява Байдена після перших президентських теледебатів, що пройшли минулого тижня. Тоді безладна промова голови Білого дому в багатьох посіяла сумнів, що 81-річний політик готовий до ще одного строку президентства.

5. «Нас не попередили!»: китайці втрачають бізнес через повені

Зливи зруйнували бізнес

провінція Хунань, Китай

Власниця магазину в провінції Хунань, що на півдні Китаю, зайнята прибиранням. Зливи та повені зруйнували її бізнес.

Тан каже, що влада не попередила про лихо, і вона не встигла врятувати товар.

[Тан, власниця магазину]:

«Ми перенесли товар нагору, але хто знав, що до 10-ї ранку вода дійде до верху? До 17-ї години весь перший поверх затопило. Що з цим робити? Жодного повідомлення не було. Як сім’ї вижити в такій ситуації? Цей бізнес і так майже неприбутковий, а тепер ще й це».

На початку тижня рясні дощі накрили деякі райони провінції Хунань, унаслідок чого рівень води в річках став найвищим за останні 70 років.

Власниця місцевого ресторану каже, що ледве встигла врятуватися.

[Чжен, власниця ресторану]:

«Ми не думали, що вода так підійметься, тож перенесли речі на столи та холодильники. Але поки ми це робили, води стало до пояса. Я зрозуміла, що треба вибиратися самим, поки не стало запізно».

Чжен вела цей бізнес понад десять років. Каже, що тепер усе зруйновано.

[Чжен, власниця ресторану]:

«Ця ніч повернула нас у минуле, коли ми нічого не мали. Знаєте, як важко вести бізнес? Ми працюємо день і ніч, щоб підтримати сім’ю, а тепер цього немає. Уся наша сім’я жила з цього. Зараз мені вдалося заспокоїтись, але коли я вперше приїхала, я плакала, і в мене було розбите серце. Дітям треба йти до школи й щось їсти. Чи допомагає людям влада?»

Загалом два тижні злив спричинили повені та зсуви в кількох регіонах Китаю. З берегів вийшло майже сто річок. Кількість загиблих не уточнюють.

У повіті Пінцзян провінції Хунань евакуювали понад 340 тисяч осіб. Ще 190 тисяч жителів мусили виїхати в провінції Аньхой.

6. Один пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітає

Усередині чорного ринку зброї

Еквадор

Зброя на вулицях Еквадору. Країна намагається впоратися з насильством, яке зростає з 2020 року. Так, гільзи від одного 9-міліметрового пістолета знайшли у 27 місцях перестрілок. Експерти кажуть, що з нього вбили принаймні 34 особи. Це багато навіть для країни, рівень злочинності в якій уважають одним із найвищих у світі.

Обсяги контрабанди зброї до Еквадору останніми роками різко зросли. Багато завозять зі США. Водночас торік у країні зареєстрували майже 8000 убивств. Це приблизно вшестеро більше, ніж у 2020 році.

Один із методів боротьби з незаконним обігом зброї — вивчення куль та гільз. Це допомагає перекрити канали постачання, а ще дає змогу скласти судово-медичну історію для кримінальних справ.

Але відстежити зброю не просто. Більш ніж із 40 000 одиниць, вилучених з 2019 року, удалося відстежити лише 900.

[Ренато Рівера, експерт у галузі організованої злочинності]:

«Одна зброя може бути пов’язана з 30 вбивствами. Тому важко визначити, скільки зброї надходить до країни. Також важко пов’язати її з убивствами».

Тихоокеанське портове місто Гуаякіль уважають центром наркоторгівлі та ареною боротьби за сфери впливу між мексиканськими, албанськими та іншими картелями. Це призводить до великої кількості вбивств.

[Бенджамін Моліна, представник поліції]:

«Вони завозять зброю до нашої країни, поки вона не потрапить на ринок і до злочинних угруповань».

У січні 22 банди міста визнано терористичними організаціями.

Водночас Еквадор намагається перекрити канали незаконного надходження зброї зі США, Перу та інших країн. Але правоохоронцям часто бракує фінансування та персоналу.

[Маріо Пазміно, колишній начальник армійської розвідки]:

«Не існує жодної розвідувальної служби, яка б давала змогу виявити цих постачальників, відстежити ланцюжки постачань та зупинити торгівлю зброєю. Цього немає».

Так, у країні, у якій живе 17 мільйонів осіб, є лише 17 мікроскопів для вивчення куль, а також менш як 250 навчених технічних фахівців.

7. Хорватський стартап організовує службу безпілотних таксі

Безпілотне таксі

Загреб, Хорватія

Ось таке безпілотне електротаксі незабаром з’явиться на вулицях європейських міст. Хорватський стартап демонструє свою розробку в Загребі. Авто назвали Verne — на честь письменника Жюля Верна.

Таксі двомісне. У салоні немає керма та педалей. На панелі приладів — 43-дюймовий дисплей. Пасажири можуть переглянути фільм або послухати музику. Об’ємне звучання забезпечать 17 динаміків. Дорогою можна відкинути крісло й відпочити. Розробники кажуть, що салон за зручністю можна порівняти з «роллс-ройсом». Заряду акумулятора має вистачати на 14 годин їзди містом.

[Мате Рімац, директор компанії-розробника]:

«Ми вирішили побудувати двомісний автомобіль, щоб максимально використати простір для зручності та безпеки, оскільки в 90% випадків на таксі їде один чи два пасажири».

За словами засновника фірми, тридверний хетчбек розроблено з нуля. Над ним працювали п’ять років. У проєкті взяли участь 300 спеціалістів. Запозичили лише систему автономного водіння, розроблену ізраїльською компанією. На створення таких систем потрібні роки та мільярди євро вкладень.

Таксі не має дзеркал і навіть склоочисників. Роль «очей» відіграють датчики, лідари та камери. Наприкінці кожного дня безпілотні авто повертатимуться до парку. Там їх митимуть та оглядатимуть, щоб запобігти неполадкам на виїзді.

Стартап уже уклав угоду із Загребом і десятьма містами Німеччини та Великої Британії. Зараз веде переговори з владою ще 20 міст Європи та Близького Сходу.

Почати роботу служби безпілотного таксі планують 2026 року.

8. «Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленів

Навала оленів

о. Анма, Південна Корея

Південнокорейський острів Анма з його мальовничими пагорбами та скелястим берегом безтурботний лише на перший погляд.

Після заходу сонця його наповнюють стада оленів, які знищують посіви та пошкоджують дерева.

Жителі острова кажуть, що терпець уже увірвався. На кожного жителя Анми припадає по сім оленів. Вони закликають знищити цих тварин.

[Чан Джин Йон, місцевий житель]:

«Мені шкода, що я це кажу, але зараз нам треба їх позбутися. Це наша мета, навіть якщо це означає, що нам доведеться їх убити».

Закони Південної Кореї забороняють таке винищення. Проте люди відправили до уряду петицію, у якій закликають визнати оленів «шкідниками». Якщо це зроблять, то стада можна буде відстрілювати, а також вживати інших заходів.

Оленів завезли на острів приблизно 1985 року. Тоді кілька фермерів вирішили розводити цих копитних, бо їхні роги цінують у традиційній медицині. Та зрештою вони відмовилися від своїх планів, а тварин просто випустили.

Після цього олені почали безконтрольно розмножуватися.

[Хан Чжон Ре, місцева жителька]:

«Я цього не переживу. Я була б щасливою, якби хтось зміг їх упіймати й забрати».

Сітки, які ставлять фермери, оленям не перешкода. Вони легко через них перестрибують або проривають, а потім з’їдають увесь урожай.

До того ж їх складно зловити за допомогою анестезії, бо вони виробили до неї опірність. Якщо навіть у них поцілити, їм вдається втекти. Люди кажуть, що єдиний вихід — почати цілеспрямовано винищувати стада.

9. Філіппінці очищають пляж, обмінюючи сміття на рис

Рис в обмін на сміття

Мабіні, Філіппіни

Їжа за відходи. Філіппінські волонтери вигадали унікальний спосіб розповісти місцевим жителям про важливість берегти довкілля. У місті, що біля столиці Маніли, вони започаткували програму «Пластик в обмін на рис».

Команду очолив Джуліо Ендая. Каже, що кілограм рису можна отримати, якщо зібрати на пляжі повний мішок пластикових відходів. Водночас вагу сміття не враховують.

[Джуліо Ендая, засновник програми]:

«Я бачив морських черепах, що заплуталися в сітках та інших пластикових речах. А останнім часом ми знаходимо дедалі більше мікропластику навіть у рибі, яку їмо, тож він шкодить і нам».

Місто Мабіні — популярне місце для підводного плавання. Воно розташоване в Кораловому трикутнику — ділянці океану з кораловими рифами, що прилягає до Філіппін, Індонезії та Малайзії.

Волонтери кажуть, що щороку на узбережжя в цьому районі викидає дедалі більше сміття.

Уперше групу заснували у 2022 році. Відтоді на рис загалом обміняли понад 4300 кілограмів сміття. Рису видали понад дві з половиною тонни.

Програма дуже допомогла деяким жителям, таким як 46-річна Джанет. Вона каже, що харчі дедалі дорожчають.

[Джанет Асеведо, місцева жителька]:

«На місяць мені потрібно чотири з половиною мішки рису. Тепер же я купую лише два мішки. Це дуже допомагає заощадити гроші».

Філіппіни вважають найбільшим забруднювачем планети, якщо говорити про викидання пластику в океан. На країну припадає 36% світового обсягу такого сміття.

10. Безхатьки самовільно заселяються в покинуті будівлі на околиці Лондона

Захоплення будівель

Лондон, Велика Британія

У боро Кройдон, що на півдні Лондона, чимало покинутих будівель.

[Алекс, член організації Reclaim Croydon]:

«Це школа. Вона закрита вже понад чотири роки. Нам є над чим попрацювати. Нам тільки вдалося відновити водопостачання».

Такі занедбані приміщення поступово повертає до життя організація, яка самовільно розміщує в них безпритульних.

[Алекс, член організації Reclaim Croydon]:

«Тут є чорна пліснява, тому доведеться її досить довго відчищати»

Алекс — член організації Reclaim Croydon, яка заявляє, що знайшла розв’язок проблеми зруйнованого ринку житла. Вона займається сквотингом, тобто свідомо без дозволу проникає на територію комерційних будівель, а потім розміщує там людей.

[Алекс, член організації Reclaim Croydon]:

«У нас є біженці. У нас є люди похилого віку».

Організацію створили торік. Вона перевіряє чи порожні будівлі й чи можливо відновити електроживлення та водопостачання. Її члени кажуть, що вже відремонтували коло 30 порожніх будівель та надали житло більш як сотні людей.

Один із тих, кому допомогли, бездомний, на ім’я Ліф. Йому бракує грошей, щоб орендувати житло.

[Ліф, безпритульний]:

«Я був би мертвий. Часом здавалося, що я помру. Але товариство сквотерів у Лондоні буквально врятувало мене. Я маю інвалідність. Я не вижив би на вулиці».

У Великій Британії давно не вистачає жител. Водночас сотні років у країні існує культура сквотингу. У 70-х роках минулого століття рух став більш політичним: анархісти захоплювали будівлі на знак протесту.

З 2012 року сквотинг у житлових будинках оголосили незаконним. Однак це не поширюється на комерційні приміщення, за умови, якщо сквотери не шкодитимуть будівлям. Виселити їх можуть за рішенням суду.

Водночас із грудня 2021 року сквотинг у комерційних будівлях зріс майже втричі.

За останні п’ять років орендна плата в Англії підскочила на 22%. Багато спостерігачів кажуть, що уряду варто використати понад 700 тисяч порожніх будівель у країні, щоб забезпечити бездомних дешевим житлом.

11. Величезний бункер короля Югославії перетворили на музей

Бункер короля

Мали-Зворник, Сербія

Сербське містечко Мали-Зворник здається нічим непримітним, але під ним зберігається таємниця. Тут розташований королівський бункер, що мав кодову назву «Кам’яна діва». Про підземне укриття забули на десятки років, але у 2018-му його перетворили на музей.

Заплативши три євро, можна спуститися в підземелля й поринути в історію королівської родини, яка керувала Югославією з 29-го по 34-й рік минулого століття.

Цей бункер збудували за наказом Александера I Карагеоргієвича на випадок війни. Місце тримали в таємниці. Робили все в’язні, але добудувати не встигли. У 34-му короля вбив терорист.

Коли у квітні 41-го Гітлер напав на Югославію, останній правитель королівства Петро II Карагеоргієвич провів у бункері лише одну ніч. 17-річного юнака охороняло понад 200 солдатів. Потім він утік до Великої Британії.

[Марина Глігоревич, голова туристичної організації Мали-Зворника]:

«Це таємне укриття військового командування часів війни будували з 30-го по 34-й рік, у якому, на жаль, короля Александера вбили. Після цього будівництво зупинили, але більшу частину запланованого встигли виконати».

Бункер займає площу 5000 квадратних метрів. Тут 75 приміщень та 12 входів. Загальна довжина коридорів — півтора кілометра. У підземеллі є особисті покої короля, зал засідань, офіцерська їдальня, лазарет, а також невелика каплиця, яка закрита для публіки.

Після Другої світової війни бункер був покинутим. Сюди міг увійти будь-хто.

[Марина Глігоревич, голова туристичної організації Мали-Зворника]:

«Це були порожні приміщення з голими стінами. Деякі місцеві жителі сушили тут шкури тварин, бо температура та вологість були відповідними. Дехто вирощував тут гриби».

До бункера часто забиралися так звані мисливці за скарбами. Вони сподівалися знайти цінності, які тут міг заховати король, який поспіхом покидав країну.

Підземелля відремонтувала місцева туристична організація. Нині тут повністю відновлено інтер’єр майже столітньої давності. Серед точних копій є старовинні експонати. Екскурсія бункером триває 45 хвилин.

12. Австралійські діти діляться досвідом, як відкрити свій бізнес

Маленькі підприємці

Австралія

Шестирічний австралієць Чарлі продає лимонад, щоби заробити на свою мрію.

[Чарлі Гарсін, житель Австралії]:

«Я роблю лимонад, щоб купити човен. Синій».

Відкрити кіоск із лимонадом Чарлі надихнув мультик. Бізнесмену-початківцю допомагає батько.

[Люк Гарсін, житель Австралії]:

«Його успіхи в математиці точно поліпшилися. Я ще намагаюся, щоби за гроші максимально відповідав він».

На думку фінансових експертів, діти, які змалку навчаються заробляти гроші, мають більше шансів на забезпечене майбутнє. Зокрема, вони вчаться отримувати власні гроші, а також їх відкладати. Це ключові навички виживання у світі, де вартість життя постійно зростає.

[Сьюзен Стоун, економіст]:

«Якщо вони вже ведуть бюджет, коли вступають до університету, якщо самі себе забезпечують, то в них не виникає всіх цих труднощів під час переходу до дорослого життя».

А 12-річна Олів продає інші товари. Вона робить прикраси, а також ілюструвала дитячу книжку про котів.

[Олів Коттон, жителька Австралії]:

«Зазвичай гроші я відкладаю, щоб на щось накопичити. Наприклад, на машину, коли стану старшою».

А це 11-річна Тіл. Вона заробляє гроші на поїздку до Мельбурна, доглядаючи коня Лео.

[Тіл Інгліс, жителька Австралії]:

«Коні дуже багато викидають зі свого організму, тому я вирішила прибирати кінський гній, щоб заробити трохи грошей на виставку коней».

Щодо Чарлі, він, схоже, не має наміру відступати.

[Люк Гарсін, житель Австралії]:

«Тепер Чарлі заходить на сайт, дивиться на човни й запитує: “Скільки ще лимонаду мені треба продати, щоб отримати цей човен?” Думаю, саме це робить його успішним».

13. Природна краса та історія Албанії приваблюють до країни дедалі більше туристів

Туристичний бум

Тирана, Албанія

До Тирани — столиці Албанії — їде дедалі більше західних туристів. Як порівняти з минулим роком, потік зріс на 40%. Те саме й в усій країні. Сюди їдуть з Італії, Німеччини, Франції, Великої Британії та США. Коло третини туристів — італійці.

Багатьох приваблює історія Албанії. Країна пережила період соціалізму. Тут тоталітарний режим був одним із найжорсткіших у Європі. Коли прийшла демократія, Албанія та її столиця почали змінюватися.

[Ауреліо Солдано, турист з Італії]:

«Ми хочемо дізнатися про минуле країни, яка дуже близько до нас, до Італії. Ми відчуваємо певний зв’язок з албанською культурою. У нас виникла культурна потреба приїхати до Тирани й побачити, що було до комуністичного правління і під час нього, і що стало після».

Тепер коло старих дво- та триповерхових будинків у радянському стилі в Тирані стоять сучасні багатоповерхівки. Найближчими роками тут збудують ще більше висоток.

[Гері Кокаларі, турист зі США]:

«Це як день та ніч. Я згадую той перший раз, коли приїхав сюди 93-го, і тепер тут ніби інша планета. Я бачу великий прогрес».

Албанія також приваблює туристів гарними пляжами. Її береги омивають два моря — Іонічне та Адріатичне. Тут є красиві озера та мальовничі гірські ландшафти. Мандрівникам подобаються архітектурні пам’ятки та албанська кухня.

[Мірела Кочоларі, голова відділу туризму Тирани]:

«Є також нематеріальний, душевний аспект, який робить Тирану привабливою. Про це ми чуємо від туристів. Якщо запитати тих, хто гуляє вулицями Тирани, що найбільше вражає і найдовше залишається в пам’яті, відповідь буде — гостинність. Ми вже часто про це говорили, але це так і є».

Останніми роками Тирана не раз була центром міжнародних заходів. Її обирали молодіжною, а згодом спортивною столицею Європи. Наступного року вона стане культурною столицею середземноморських країн.

2022-го Албанію відвідало сім з половиною мільйонів іноземних гостей. А 2023-го — понад десять мільйонів.

14. Королівський замок Балморал, що в Шотландії, уперше відкрили для всіх охочих

Королівський замок Балморал, що в Шотландії, уперше відкрили для всіх охочих

Старовинний замок Балморал, що в Шотландії, уперше можуть відвідати всі охочі. Це літня резиденція британських монархів, збудована в середині ХІХ століття. Там любила відпочивати королева Єлизавета II.

Замок Балморал

Абердиншир, Велика Британія

Старовинний замок Балморал, що в Шотландії, уперше відчинив двері для всіх охочих. Тут проводила літо Єлизавета II. Балморал був однією з найулюбленіших резиденцій королеви. Тепер сюди влітку приїжджає Чарльз III.

Балморал збудували в середині XIX століття. Замок став літньою резиденцією принца Альберта та королеви Вікторії. Усередині все дуже просто. По суті, це заміський будинок.

[Джеймс Гамільтон-Годдард, менеджер із роботи з відвідувачами]:

«У замку сім кімнат. І ви побачите все, починаючи від вестибюля й закінчуючи їдальнею та вітальнею, фото якої з’являлися раніше. Ви побачите, що внутрішнє оформлення замку не мінялося вже 180 років».

Замок відкрили лише на місяць і чотири дні. Квиток коштує 100 фунтів стерлінгів. Це коло 120 євро. Усі квитки розкупили за дві години. За день тут приймають 40 гостей.

[Джеймс Гамільтон-Годдард, менеджер із роботи з відвідувачами]:

«Ми проводимо від чотирьох до шести екскурсій на день. Хочемо зробити замок доступнішим і показати чудовий інтер’єр якомога більшій кількості людей».

Екскурсоводи кажуть, що Балморал — своєрідне вікно в історію британських монархів. У замку є кілька гарних картин, а також багато цікавих цінних предметів. На екскурсії приїжджають гості з різних країн.

[туристка зі США]:

«Гадаю, це чудово. Я знаю, що в США люди захоплюються королівською сім’єю. Думаю, вони захочуть побувати тут зараз, коли є можливість».

Замок збудовано з граніту в старошотландському готичному стилі. Його характерні риси: вежа та турелі, а також двосхилі фронтони та мансардні вікна.

Балморал належав не королеві Вікторії, а принцу Альберту, тому не став власністю корони. Це означає, що доходи не надходять до парламенту чи державної скарбниці. Замком, як і раніше, володіють британські монархи.

15. Барселонський ресторан назвали найкращим у світі

Найкращий у світі ресторан

Барселона, Іспанія

Барселонський ресторан, назва якого з іспанської означає «діставати задоволення», — це приклад приголомшливого успіху.

Він здобу найвищі оцінки різних престижних гідів, зокрема Мішлен. А тепер посів перше місце в списку 50 найкращих ресторанів світу.

Троє шеф-кухарів, які володіють трьома ресторанами в Жироні та Барселоні, кажуть, що це результат довгих років наполегливої ​​праці.

[Оріоль Кастро, співвласник ресторану]:

«Відколи з’явився цей рейтинг 50-ти найкращих ресторанів світу, до нього потрапляло багато каталонських та іспанських ресторанів. Це дуже важливо, бо це свідчить про силу іспанської кухні».

2015 року співвласники здобули першу зірку Мішлен, 2017 року — другу, а 2023-го — третю. У 2022 році вони також посіли третє місце в списку 50 найкращих ресторанів світу, а наступного року — друге.

Навіть за такого явного прогресу ця нагорода їх вразила.

[Матеу Касаньяс, співвласник ресторану]:

«Ми перші. До цього ми не знали. І це робить цей момент чарівним. Тож це неймовірно, невимовно й незрівнянно».

Вебсайт «50 найкращих ресторанів світу» описує цей ресторан як «враження на все життя». Він відзначає оригінальні страви, неперевершену технічну майстерність та унікальну подачу.

Відвідувачі можуть покуштувати мультисферичний песто з ніжними фісташками та вугром або типову іспанську страву тапас під назвою «Гільда».

Не дивно, що попит на бронювання столиків тут рекордний.

[Вінсенте Лара, менеджер ресторану]:

«Відколи ми здобули нагороду, проблема тривалого очікування стала ще серйознішою. Раніше список очікування розтягувався на 7-8 місяців, тепер майже на рік».

У команді ресторану зараз 75 осіб. Вони кажуть, що після нагороди їхнє навантаження зросло.

Рейтинг 50 найкращих ресторанів публікують уже 22 роки. Водночас каталонські ресторани посідали в ньому перше місце вісім разів.

16. Боснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремесло

Картини з повсті

Зениця, Боснія і Герцеговина

Боснійка Аїда Пашалич за фахом інженер-механік, але все серце віддає давньому ремеслу. У своїй квартирі в місті Зениця створює картини з вовни методом валяння. Здебільшого це барвисті пейзажі.

З давніх-давен у Боснії з вовни робили одяг, килими та панно. Уміння виготовляти повсть передавалося з покоління до покоління й було важливим джерелом доходу боснійських жінок. Нині ж традиція майже пішла в минуле.

[Аїда Пашалич, майстриня]:

«Помітивши, що з часом зникають наші ремесла, я зрозуміла, наскільки важливо їх відродити. Мене тягне до мистецтва, і, гадаю, усі його види, зокрема традиційні ремесла, здатні вибудовувати мости між людьми. Один із таких мостів — це зв’язки між старшим і молодим поколіннями».

Міський музей Зениці обрав майстриню для участі в проєкті Made In. Він об’єднує 1000 ремісників, дизайнерів, а також фахівців у галузі культури та науки із шести країн. Програму підтримує Європейський Союз.

[Лейла Агіч, працівниця Міського музею Зениці]:

«Мета проєкту — знайти нові історії та ремесла, які поєднують традиції зі створенням виробів, привабливих для сучасних споживачів. Також ми шукаємо цікаву та корисну продукцію, створену за допомогою традиційних методів».

Водночас Аїда не лише сама створює мальовничі картини, а й передає вміння іншим. Вона проводить удома майстер-класи для всіх охочих. Так жінка надіється врятувати старовинне ремесло від забуття.

17. 65 років: еволюція Барбі

Еволюція Барбі

Лондон, Велика Британія

У Лондоні відкривається виставка еволюції Барбі. Її присвятити визначному ювілею. Цього року легендарній ляльці виповнюється 65 років.

Експозицію організували в Музеї дизайну. Тут можна побачити понад 250 предметів зі світу Барбі, зокрема безліч ляльок, що показують мінливу зовнішність іграшки, дизайнерські ескізи та будинки мрії.

[Кім Калмоне, віцепрезидент з дизайну компанії]:

«Дуже приємно бачити, що Барбі досліджують у такий спосіб. У нас ще не було виставки, яка б докладно висвітлювала процес проєктування та дизайнерське мислення, що лежить в основі бренду».

На виставці показано ​​першу версію Барбі 1959 року в чорно-білому купальнику зі світлим волоссям та розкосими очима. Є і пізніші її версії різних рас, форм тіла й кольору волосся.

Приміром, можна побачити Барбі афроамериканку чи ляльку в інвалідному візку.

Один розділ присвячено професіям Барбі, яка серед іншого була поліціянтом, науковцем, лікарем, президентом та виборцем.

Ще один розділ розповідає історію давнього компаньйона Барбі — Кена, який з’явився 1961 року.

[Даніель Том, куратор виставки]:

«Звичайно, оригінальну Барбі показували виключно як худу білу жінку. І з роками виробник, я думаю, постарався виправити це початкове доволі вузьке уявлення про жіночу красу. Гадаю, нині вони значно удосконалили виробництво ляльок та їх презентацію публіці. Тепер діти, які граються з Барбі, хай би ким вони були, звідки б походили, можуть бачити в ляльці частинку себе».

Основний колір виставки — рожевий.

[Даніель Том, куратор виставки]:

«Це одна з найуспішніших маркетингових кампаній бренду за всю історію. Коли думаєш про Барбі, асоціюєш її з рожевим кольором».

Експозиція працюватиме по 23 лютого наступного року.

Leave a Comment

Останні записи

У Венесуелі почався різдвяний сезон на два місяці раніше, ніж зазвичай

Вулиці венесуельської столиці засяяли святковими вогнями. Усюди гірлянди й сяйні інсталяції. У Каракасі та в…

22 години тому

Огляд світових подій (з 29 вересня по 4 жовтня)

1. Найбільше за 1000 років лихо: сім’я втратила все через ураган «Гелен» Ураган «Гелен» США…

23 години тому

Ексміністра Сінгапуру засудили до 12 місяців в’язниці за корупцію

У Сінгапурі завершилася гучна справа про корупцію. Колишнього міністра транспорту Субраманіама Ісварана засудили до 12…

23 години тому

Муденгоманія: популярність карликового бегемотика допомагає бізнесу в Таїланді

У Таїланді почалася справжня бегемотоманія. Тут дедалі популярнішою стає юна Му Денг. Це дитинча карликового…

24 години тому

Ізраїль розширює наземну операцію в Лівані

ЦАГАЛ і далі знищує військову інфраструктуру «Хезболли» в Лівані. Ізраїльська армія сповістила мешканців приблизно 20…

1 день тому

Бразильський курорт Атафона повільно йде під воду

Соня Феррейра приїхала поглянути, що лишилося від її будинку на бразильському курорті Атафона. Тут рівень…

1 день тому