Культура і розваги

У чому секрет ідеальної неаполітанської піци

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Сонце, море та величний Везувій на задньому плані зробили Неаполь пізнаваним у всьому світі. Але не лише це його уславило. Неаполітанська піца давно стала важливим символом міста.

Сотні років тому коржик з усілякими інгредієнтами був недорогою їжею селян. Зараз піца — відома італійська страва.

Тісто для неаполітанської піци готують із пшеничного борошна, неаполітанських дріжджів, солі та води. Для начинки беруть сир фіор ді лате з коров’ячого молока. Або моцарелу ді буфала Кампана, яку роблять із молока буйволиць, вирощених у напівдикому стані на болотах Кампанії та Лаціо. Помідори мають бути сан-марцано або п’єноло дель Везувіо. Їх вирощують біля підніжжя Везувію.

[Джузеппе Наполетано, директор компанії ― виробника помідорів]:

«Сан-марцано — це не солодкий помідор, а кисло-солодкий. Він дуже підходить для піци, бо в неаполітанську піцу — класичну “Маргариту” — додають солодкуватий на смак сир фіор ді лате або моцарелу, а також помідори сан-марцано. Кисло-солодкий і солодкуватий смаки врівноважують один одного, і піца стає унікальною».

Власник однієї з найвідоміших піцерій в історичному центрі Неаполя ділиться секретом приготування традиційної піци.

[Паоло Сураче, піцайоло]:

«Піца — це пласт тіста, який розкочують двома руками в простий неаполітанський спосіб. Вам знадобиться хороший очищений помідор, хороша моцарела буфала та оливкова олія першого віджиму».

Щоб розкотити тісто руками й додати начинку потрібно дві хвилини. Ще півтори треба, щоб приготувати піцу в дров’яній печі.

З 2017 року неаполітанську піцу внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Піцерія може називатися неаполітанською лише в тому разі, якщо дотримуються неаполітанських традицій приготування цієї страви. За цим уже 40 років стежить Асоціація неаполітанської піци.

Вона також керує школою для піцайоло. За рік тут проходять навчання сотні студентів з усього світу.

[студентка]:

«Останні 5 років я готую піцу в Австралії, але навчилася всього з інтернету. Тепер приїхала сюди, щоби навчитися традиційного способу приготування справжньої неаполітанської піци».

Нині сертифіковані неаполітанські піцерії є в ​​58 країнах світу.

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

4 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

5 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

6 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

7 години тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

8 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

9 години тому