Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 9 по 14 червня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Вибори до Європарламенту: тотальне зрушення праворуч

Вибори до Європарламенту

ЄС

Украй праві партії досягли великих успіхів на виборах до Європарламенту, що пройшли в неділю. Згідно з екзитполами, центристські, ліберальні та соціалістичні партії втратять коло 28 крісел, але збережуть більшість у законодавчому органі ЄС, у якому 720 місць.

Партія Емманюеля Макрона програла вкрай правій, яку очолює Марін Ле Пен. Так, президент Франції оголосив дострокові національні вибори. З його слів, результати для його уряду невтішні, і він не може їх ігнорувати. Якщо партія Ле Пен «Національне об’єднання» здобуде більшість у парламенті, вплив Макрона на внутрішню політику Франції буде незначним.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц теж зазнав поразки. Його партія досягла найгіршого результату за всю історію і програла головним консерваторам та ультраправій партії «Альтернатива для Німеччини».

Водночас, згідно з екзитполами, позиції прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні зміцнилися, і першою прийшла її консервативна партія «Брати Італії».

А ось правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), як і раніше, буде найбільшою політичною силою в новому складі Європарламенту й навіть матиме ще п’ять місць. Вона, вірогідно, дістане 189 крісел.

Це добра новина для члена ЄНП Урсули фон дер Ляєн, бо вона балотується на посаду голови виконавчого органу ЄС на другий термін.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Центр тримається. Але правильно й те, що крайні ліві та праві дістали підтримку, і саме тому результат покладає ще більше відповідальності на партії, які в центрі».

Аналітики пояснюють успіхи правих сил у всій Європі невдоволенням через зростання цін, побоюваннями щодо імміграції та вартістю переходу до «зеленої» економіки. На їхню думку, консерватори намагатимуться перетворити свої перемоги на вплив на політику ЄС.

2. Гантера Байдена визнали винним у справі про володіння зброєю

Вердикт Гантеру Байдену

США

Гантера Байдена — сина президента США Джо Байдена — визнали винним у незаконній купівлі зброї. Як ухвалила колегія присяжних, той під час оформлення документів на придбання збрехав, що не вживав наркотиків.

Прокуратура звинувачувала його за трьома пунктами, серед яких незаконне зберігання зброї в період вживання заборонених речовин.

Як наслідок, присяжні у складі 12 осіб визнали його винним за всіма трьома пунктами звинувачення. Він став першим в історії США сином президента, якого засудили за кримінальний злочин.

Справу вів спеціальний прокурор міністерства юстиції США Девід Вайс.

[Девід Вайс, прокурор]:

«Кожен має відповідати за свої дії, навіть цей підсудний. Гантер Байден повинен так само відповідати, як і будь-який інший громадянин, засуджений за такий злочин».

Під час слухань у Делавері свідчення дала колишня дружина, колишня дівчина та невістка підсудного. Вони розповіли про зростання залежності Гантера Байдена за кілька тижнів до того, як він купив пістолет у жовтні 2018 року.

Водночас адвокати Гантера Байдена прагнули довести, що він не вживав наркотиків, коли купував пістолет, і не збирався обманювати.

Суддя не призначив дати ухвалення вироку, але додав, що термін зазвичай становить 120 днів.

Як очікують, сина президента можуть засудити на строк від 15 до 21 місяця. Але експерти з правових питань кажуть, що обвинуваченим у таких справах часто дають коротші терміни, які можуть не передбачати тюремне ув’язнення.

3. Макрон тимчасово зупинив виборчу реформу в Новій Каледонії

Дію реформи призупинено

Нова Каледонія, Франція

Президент Франції тимчасово зупинив дію виборчої реформи на заморській території країни — у Новій Каледонії, де раніше спалахнули масштабні протести. Про це він заявив у середу.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:

«Щодо законопроєкту про внесення змін до конституції, за який проголосували обидві палати, я вирішив на якийсь час зупинити його дію, бо в нас у цей період не може бути двозначності. Його необхідно призупинити, щоб діалог про відновлення порядку відбувався на повну силу».

У травні законопроєкт спровокував запеклі заворушення на цьому Індо-Тихоокеанському архіпелазі. Під час протестів загинуло щонайменше сім людей.

Виборчий закон мав дозволити голосувати громадянам, які прожили в Новій Каледонії понад десять років. Проти цього виступає корінний народ — канаки. Вони вважають, що в такому разі їхні голоси загубляться.

Проєкт мали ухвалити в парламенті Франції до 30 червня. Проте Макрон тепер не може скликати засідання Національних зборів, оскільки оголосив про їх розпуск після невдалих для його партії виборів до Європарламенту.

З 15 травня в Новій Каледонії діяв режим надзвичайного стану. Франція відправила до своєї заморської території додаткові сили поліції.

Макрон теж приїжджав, намагаючись відновити порядок. Він пообіцяв, що невдовзі почнеться політичний діалог про майбутнє території.

Наприкінці травня уряд Франції оголосив, що відновив порядок у всіх районах столиці. Також до Нової Каледонії знову почали літати комерційні рейси.

4. ЄС запроваджує мита на електромобілі з Китаю

Мита на електромобілі

ЄС ― Китай

Єврокомісія накладе мита на китайські електромобілі. Їх розмір перевищить 38%. Тарифи набудуть чинності в липні. Це, вірогідно, спричинить заходи у відповідь.

Віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас сказав на пресконференції, що китайські автовиробники отримують несправедливу вигоду, бо влада КНР їх субсидіює. Тому китайські компанії можуть встановлювати неприпустимо низькі ціни. Це може зруйнувати європейську автопромисловість.

[Маргарітіс Схінас, віцепрезидент Єврокомісії]:

«Єврокомісія звернулася до китайської влади, щоб обговорити свої висновки та вивчити можливі шляхи розв’язання виявлених проблем. Комісія також розкрила своє попереднє рішення: на імпорт акумуляторних електромобілів із Китаю накладуть компенсаційне мито».

Міністерство торгівлі Китаю заявило, що уважно стежитиме за розвитком подій і вживе всіх заходів, щоб захистити законні права китайських компаній.

Експерти вважають, що у відповідь Пекін має намір націлитись на авіаційний та сільськогосподарський простір Євросоюзу. Він уже розпочав розслідування щодо французького бренді й, можливо, почне таке розслідування щодо свинини з ЄС.

Нагадаємо, у середині травня Вашингтон теж вирішив підвищити мита на певні китайські товари. Зокрема, на електромобілі тарифи зростуть із 27,5 до 102,5 відсотка.

Підвищення також зачепить інші галузі та товари, серед яких акумулятори, сонячні батареї, сталь та алюміній.

Білий дім заявив, що мета накладення мит — спонукати Китай відмовитися від нечесних торговельних практик.

5. На польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантів

Мігранти їдуть до кордону

Білорусь ― Польща

Ахмед, учитель англійської мови із Сирії, чотири рази намагався перелізти через огорожу на кордоні Білорусі з Польщею. Він прагне до ЄС, щоб подати там заяву на надання притулку.

[Ахмед, мігрант із Сирії]:

«Ми втекли від війни, щоб розпочати добре життя. Ми прийшли для миру. Ні проти кого не виступаємо».

Разом із ним у лісі намагаються перейти кордон ще понад десять мігрантів із Близького Сходу.

З іншого боку за групою пильно стежать озброєні польські прикордонники та солдати.

А 24-річному єменцю Ноаману перелізти через огорожу вдалося. Ще вдома він подав заяву на отримання польської студентської візи, але її відхилили. Тож він поїхав до Москви, а звідти — до Білорусі. Там провів 22 дні в прикордонній зоні.

[Ноаман аль-Хем’ярі, мігрант з Ємену]:

«Не було ні їжі, ні води. Ми голодували та вмирали. В останній день ми перетнули польський кордон. Мали дерев’яну драбину. Ми поставили її на паркан, а потім перелізли та стрибнули».

З 2021 року Польща та ЄС звинувачують Білорусь і Росію в спробах сіяти хаос за допомогою мігрантів. Варшава називає це «гібридною війною». Москва та Мінськ звинувачення відкидають.

За даними польського уряду, кількість охочих потрапити до ЄС зростає. Водночас стається дедалі більше сутичок. Так, наприкінці травня солдат, який патрулював кордон, помер від ран, завданих під час сутички з мігрантами. У відповідь уряд Туска оголосив, що створить уздовж кордону заборонену зону.

[Павел Залевський, заступник міністра оборони Польщі]:

«На жаль, цей кордон небезпечний. Мета цієї зони — гарантувати, що ніхто не зазнає таких нападів, яких зазнають польські солдати».

Центристська партія прем’єр-міністра Дональда Туска у вихідні посіла перше місце на виборах до Європарламенту від Польщі.

Однак загалом великих успіхів у виборах досягли праві партії. А це означає, що вони ще більше закликатимуть посилити контроль на кордонах ЄС і зупинити нелегальну імміграцію.

6. У Бразилії горять найбільші водно-болотні угіддя світу

«Пекло» на болотах

Пантанал, Бразилія

У Бразилії горить Пантанал — найбільші водно-болотні угіддя світу. До того ж цього року через посушливу погоду болотами їх назвати вже не можна.

Те, що відбувається, місцеві жителі називають «пеклом».

[Амільтон Брандао, провідник рибалок]:

«У цей час Плантанал має бути затоплений. Він відомий як найбільше заболочене місце у світі, але зараз він схожий на пустелю, пекло, усюди вогонь. <…> Удень уже не видно обрію, складно орієнтуватися й працювати з човном. Тяжко дихати, важко новонародженим дітям, спека стає дедалі сильнішою».

Провідник рибалок Амільтон Брандао поспішає до міста Корумба, що в штаті Мату-Гросу-ду-Сул, щоб допомогти Клейтону Хосе врятувати худобу від вогню.

До ранчо Хосе можна дістатися човном, але до місця, де застрягла його скотина, пройти можна тільки на коні.

[Амільтон Брандао, провідник рибалок]:

«Це дуже сумно: бачити, як нищиться такий заповідник. У вогні гине стільки життів».

[Клейтон Хосе, фермер]:

«Ми намагаємося перевести худобу на інший бік затоки, щоб вона мала більше шансів вижити. Вогонь поширюється так, що може оточити її та спалити».

Тоді як Мату-Гросу-ду-Сул потерпає від посухи й горить, інший бразильський штат — Ріу-Гранді-ду-Сул — уже понад місяць тоне внаслідок аномальних злив.

[Амільтон Брандао, провідник рибалок]:

«Усе перемішалося. У Пантаналі, де зараз має бути повно води, сухо, а в Ріу-Гранді-ду-Сулі, де має бути сухо, усе навпаки».

Пожеж на водно-болотних угіддях Пантаналу цьогоріч палає майже вдесятеро більше, ніж зазвичай.

Від найбільших пожеж в історії спостережень регіон постраждав у 2020 році, і зараз їх масштаби майже такі самі. І це тоді як вогненебезпечний сезон тут ще не почався — зазвичай він настає в липні й досягає піка в серпні та вересні.

7. ООН: у світі стало 120 мільйонів біженців та переселенців

117 млн ​​людей залишили свій дім

Доповідь УВКБ ООН

Кількість людей в усьому світі, які залишили свій дім через війни, насильство та порушення прав людини, наприкінці минулого року перевищила 117 мільйонів. Про це повідомляє Верховний комісар ООН у справах біженців.

З них 43 мільйони — біженці, і понад 68 мільйонів — внутрішні переселенці. Решта належить до інших категорій.

Найгірша ситуація була в Судані. Там через війну свій дім залишило понад шість мільйонів осіб. З ДР Конго втекло 3,8 мільйона жителів, а із Сектора Гази — 1,7 мільйона осіб.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«Наприклад, тільки до Чаду щодня прибувають сотні людей. <…> Я також можу докладніше розповісти про Судан. <…> Про цю кризу всі забувають, хоча вона одна з найкатастрофічніших, і не лише через переміщення населення, а й через голод, відсутність доступу (для гуманітарної допомоги), порушення прав людини тощо».

На початку цього року ситуація погіршувалася. Наприкінці квітня загальна кількість біженців та вимушених переселенців досягла 120 мільйонів. Це майже дорівнює населенню Японії.

Голова УВКБ ООН попереджає, що таких людей може стати ще більше.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«Якщо в міжнародній геополітиці не відбудеться зрушень, ця кількість зростатиме. Можливо, вона зросте не дуже, якщо нам пощастить і не почнуться нові конфлікти. Але навіть те, що не закінчуються старі, призведе до зростання кількості біженців. Тому я сподіваюся, що хтось побачить, що світло в кінці тунелю необхідне».

За даними УВКБ ООН, майже три чверті біженців у світі — це вихідці з п’яти країн: Венесуели, Сирії, Афганістану, України та Судану.

8. Мертва риба заповнила береги лагуни в Мексиці

Вимирання риби

Мексика

Тисячі мертвих риб лежать на березі лагуни в північномексиканському штаті Чіуауа. Такі наслідки значної посухи, що виникла в регіоні.

Тривалі періоди сильної спеки, коли температура підіймалася вище за 40 градусів Цельсія, призвели до обміління лагуни Бустільйос. Нині рівень води в ній критично низький.

[Ірма де ла Пена, керівник управління екології міста Куаутемок]:

«У лагуні зараз набагато менше води, у якій може жити риба, тому вона гине. Коли кількість води зменшується, забруднювальні речовини стають концентрованішими, і це також позначається на видах, які тут мешкають».

Від посухи постраждало майже 90 % території Мексики. Це найвищий відсоток із 2011 року. Особливо серйозна ситуація в посушливому штаті Чіуауа.

Нині місцева влада покриває мертву рибу вапном, побоюючись, що її швидке розкладання під палким сонцем може поставити під загрозу здоров’я населення. Адже мертва риба привалює комах. Також небезпечні бактерії можуть потрапити у воду.

[Сауль Саусамеда, голова громади]:

«Ми не можемо виправити те, що дедалі більше риби гине. Нам потрібен дощ, щоб знову наповнити лагуну. Але зараз нас непокоїть санітарне питання».

Водночас місцевим фермерам важко дістати воду для господарств, бо водосховища обміліли. Як наслідок, помирає худоба, зокрема корови та осли.

[Хесус Марія Паласіос, фермер]:

«Корови, яких ви тут бачите, помирають, бо бракує їжі, а також через посуху та хвороби. Ми не можемо їх повернути. Тут лежить кілька корів, а далі ще три. Усе висохло, води нема».

Багатьом нічого не лишається, як переїхати до інших районів.

9. Італійський гуманоїд дебютував у США

Дебют гуманоїда

США

Це ErgoCub. Робота створив Італійський технологічний інститут.

Його дебют у США відбувся у Вашингтоні в посольстві Італії.

Під час цієї демонстрації роботом дистанційно керував оператор. Однак у гуманоїда також можна вбудувати штучний інтелект.

[Джорджі Метта, науковий директор інституту]:

«Рухами робота, його балансуванням, ходьбою, завданнями, які він виконує, можна керувати автономно за допомогою методів штучного інтелекту. Нині ця галузь швидко розвивається. І ми, звичайно, теж ідемо в цьому напрямку, бо хочемо, щоб робот був повністю автономним».

Проєкт фінансувало Італійське управління компенсацій працівникам. Його мета — допомагати фабричним робітникам у всіляких ситуаціях.

[Джорджі Метта, науковий директор інституту]:

«Ми тестуємо роботів, таких як цей, в аеропортах, де є засоби оброблення багажу. Тож це один зі сценаріїв, які ми розглядаємо. Також його можна використовувати на складах, куди поміщають усілякі товари».

Також гуманоїд стане в пригоді у віддаленому моніторингу. Ним можна керувати автономно. Це своєрідна система віртуальної реальності. Тобто оператор може бачити все, на що дивиться робот, і керувати ним на великій відстані.

Так, уже проводили випробування, коли оператор був в італійській Генуї, а робот — у Лондоні. Також ним керували з Італії, коли сам гуманоїд був у Японії.

Як очікують, ця функція стане в пригоді в тих випадках, коли людина не зможе бути на робочому місці через проблеми зі здоров’ям. Тоді вона зможе з’явитися на роботі у вигляді робота.

10. Кенійський стартап виготовляє 3D-друковані протези

3D-друковані протези

Найробі, Кенія

Кенієць Стівен досі чітко пам’ятає той день, коли його життя змінилося назавжди. Кілька років тому він прийшов на поїзд, яким їздив на роботу. У тисняві Стівена зіштовхнули на рейки, і потяг рушив.

[Стівен Очієнг, людина з інвалідністю]:

«Мене відвезли до лікарні. Лікарі побачили, що травми настільки серйозні, що треба було ампутувати ноги».

Після лікування Стівен намагався пересуватися на інвалідному візку. Але в міських нетрях це складно. Тоді замовив протези. Однак ходити виявилося болісно: протези були дуже незручними й травмували ноги.

[Стівен Очієнг, людина з інвалідністю]:

«Після таких труднощів я дізнався про цей стартап, який робить протези. Вони дуже гнучкі, дуже гарні й коштують недорого».

Стартап, послугами якого скористався Стівен, першим у Кенії почав друкувати протези на 3D-принтері. Кінцівку пацієнта сканують смартфоном зі спеціальним додатком. Далі на комп’ютері моделюють протез. Потім друкують.

[Нік Вер, співзасновник стартапу]:

«Такі протези для пацієнтів зручніші. До того ж виготовлення триває недовго. За допомогою сканування та 3D-друку можна зробити протез за день».

Сінді теж користується 3D-друкованим протезом. Каже, що він зручніший за попередній.

[Сінді Черотич, людина з інвалідністю]:

«Раніше в мене був протез із нерухомим коліном. Під час ходьби нога майже не згиналася, і я не могла швидко йти. Стопа теж не була такою гнучкою, як у цього протеза. Він гнучкий та зручний. Я почуваюся в ньому впевнено».

Утім, протез може вийти ідеальним не одразу. Спочатку пацієнт повинен деякий час з ним походити. Якщо є дискомфорт, то фахівець коригує виріб.

Традиційний протез стегна та коліна коштує приблизно 3500 доларів. Надрукований на 3D-принтері коштуватиме 1400 доларів.

Стартап зробив для кенійців уже 100 штучних кінцівок.

11. Шотландія: нова технологія для очищення води

Нова технологія очищення води
Аргайл-енд-Б’ют, Велика Британія

Озеро Лох-О в Шотландії приваблює багато охочих відпочити від міської метушні. Але місцеві готелі мають одну проблему. Ось така темна вода тече з крана.

[Девід Паркер, власник готелю]:
«Це вода з природного джерела. Такий колір у неї через особливості місцевого ґрунту».

У Шотландії багато торфовищ, тому вода в річках та струмках коричнева. Власник готелю Девід Паркер каже, що даремно витратив десятки тисяч фунтів стерлінгів, намагаючись зробити воду придатною для пиття.

Тепер усе змінилося. Одна шотландська компанія розробила новітню технологію очищення води без фільтрів та хімікатів. Вона створила невеликий пристрій, де вода очищається від бактерій, вірусів, паразитів, а також пестицидів, важких металів та інших забруднювачів.

[Дункан Пітерс, засновник компанії]:
«Ми знайшли спосіб прискорити та здешевити процес очищення. Це означає, що можна досягти найякіснішого очищення води з будь-якого джерела у світі».

Девід Паркер вже встановив такий пристрій у готелі. Раніше він витрачав 12 000 фунтів стерлінгів на рік на воду в пляшках. А тепер нова технологія допомагає йому одержувати 300 літрів чистої води на день.

[Девід Паркер, власник готелю]:
«Це більше стосується іміджу. Чому нам доводиться роздавати людям воду в пляшках у Сполученому Королівстві, яке не належить до країн третього світу?»

Проблеми з водою існують у всій Великій Британії.

[Дункан Пітерс, засновник компанії]:
«Двадцять дві тисячі об’єктів нерухомості в Шотландії залежать від таких джерел, як колодязі та джерела. У 14% з них виявили кишкову паличку. У Великій Британії налічується 75 000 таких об’єктів нерухомості. А в глобальному масштабі проблема ще серйозніша».

Шотландська компанія сподівається, що її технологію також використовуватимуть у зонах стихійних лих. Це знизить залежність від води в пляшках, на доставляння якої також треба витрачати ресурси. Загалом технологія допоможе позбутися величезної кількості відходів у вигляді пластикових пляшок.

12. Як гігантські павуки з Азії захоплюють території США

Павуки Джоро
США

Павуки Джоро завбільшки приблизно з людську долоню дедалі більше поширюються на східному узбережжі США. Часто вони лякають своїми розмірами: самки виростають до 20 сантиметрів, самці — до 10 сантиметрів.

Але, попри зовнішній вигляд, павуки Джоро виявилися досить сором’язливими. Як з’ясували дослідники, вони не здатні на агресивну поведінку, і якщо поруч буде тварина або людина, вони надовго завмирають.

[Даніел Кронауер, дослідник з Університету Рокфеллера]:
«Вони не є небезпечними. Вони не агресивні. Навіть якби ви справді потривожили павука настільки, що він вас укусив, це б не було проблемою. Їхня отрута не небезпечна для людини».

Цей вид зі Східної Азії, тому в США, як уважають, він загрожує місцевій екосистемі. Назва походить із японських міфів. Його найменували на честь міфічної істоти Джорогумо, здатної ловити людей за допомогою шовку.

Павуків Джоро вперше помітили в американській Джорджії десять років тому. Відтоді з кожним роком їх усе більше. Вони поширились у Північній та Південній Кароліні, Вірджинії та Меріленді.

[Даніел Кронауер, дослідник з Університету Рокфеллера]:
«У природному ареалі їх можна побачити в Японії, Китаї, аж до передгір’я Гімалаїв. Тому вони досить холодостійкі. І я думаю, саме тому ми можемо очікувати, що вони рушать далі на північ».

До США вони потрапили, мабуть, із товарами з Азії.

[Даніел Кронауер, дослідник з Університету Рокфеллера]:
«Більшість цих інвазивних видів поширюють люди, часто з вантажем, який перевозять на кораблях як баласт».

Експерти зазначають, що павуки Джоро можуть бути корисними. Вони харчуються комарами та москітами.

Є імовірність, що цих гігантів улітку побачать навіть у Нью-Йорку.

13. Захопливі перегони на човнах-драконах влаштували в Гонконгу

Перегони човнів-драконів

Гонконг, Китай

Завдяки злагодженому веслуванню й волі до перемоги знамениті човни стрімко рухаються вперед. Такі перегони проходить у Гонконгу. Тут відзначають Дуаньу, або Свято човнів-драконів.

[Тхань Ло, веслувальниця]:

«Для Гонконгу це одна з найграндіозніших подій. Щороку ми проводимо ці змагання в районі Абердин. Погляньте, як тут гамірно. Ми натхнені й згуртовані. Найголовніше під час запливу на човні-драконі — синхронно веслувати, а ще важливіше — разом діставати задоволення».

У гавані провели 29 запливів. Це стало наймасштабнішими перегонами човнів-драконів у місті. Одночасно змагання проходили й в інших районах Гонконгу.

[глядач]:

«Тут багато людей, і це дуже хвилює. Веслярі одягнені у форму кольорів своєї команди. Усі радіють святу, і атмосфера чудова».

Свято човнів-драконів виникло в Китаї в давні часи. Однак початок йому поклала трагічна подія. Столицю царства Чу захопив воєначальник царства Цінь. Тоді поет Цюй Юань, дізнавшись про такий кінець своєї країни, кинувся в річку й утопився. Селяни почали шукати його тіло. Водночас вони плескали по воді веслами й били в барабани, щоб відігнати від тіла риб і річкових духів.

Тепер ці перегони символізують пошуки потонулого поета. Змагання на човнах-драконах у сучасному вигляді виникли в Гонконгу 40 років тому.

14. У столиці Ємену мінікурорти створюють просто на території приватних осель

Курорти в приватних оселях

Сана, Ємен

Жителі столиці Ємену шукають доступний відпочинок. Дедалі більший попит мають невеликі курорти, які створюють у приватних оселях. Це дає змогу одним заробити, а іншим відчути себе на справжньому курорті, не виїжджаючи з країни.

[Мохаммед Бабурайк, інвестор]:

«Тепер люди починають звертати увагу на це питання, бо це дає громадянам та власникам нерухомості хорошу фінансову віддачу».

[Абдул-Маджид Хуайл, архітектор]:

«Найприємніше в басейнах, шале чи клубах Сани те, що вони дають змогу вивозити наших дітей та сім’ї на відпочинок. Вони створюють альтернативну атмосферу відпочинку для тих, хто не може виїхати із Сани».

Нині багато місцевих жителів не можуть поїхати у відпустку.

[Мохаммед Бабурайк, інвестор]:

«Люди більше не можуть подорожувати, наприклад, до прибережних районів Адена. Тепер проблема поїхати до Ходейди та подібних місць. А на такі курорти приїжджають у святкові та несвяткові дні, а також під час відпустки».

Курорти є приватними оазисами з високими мурами та огорожами, що створюють відчуття усамітнення.

[Мохаммед Абдул-Кадер, власник курорту]:

«Ми сподіваємося побачити такі проєкти в багатьох районах Сани, бо такі місця потрібні місту. Особливо останнім часом і після всіх подій такі проєкти потрібні громаді».

Власники таких курортів, а також відпочивальники мають надію, що подібних місць стане більше.

15. Дубай створив найглибший у світі басейн у вигляді затонулого міста

Найглибший у світі

Дубай, ОАЕ

Ласкаво просимо до найглибшого басейну світу. Його створили в Дубаї в Об’єднаних Арабських Еміратах. І він уже потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найглибший басейн для дайвінгу.

[Джаррод Яблонський, директор басейну]:

«Це найглибший об’єкт у світі: 60 метрів, або 200 футів. І це найбільший глибоководний басейн світу. Його об’єм — 15 мільйонів літрів».

Об’єму води, що закачують у басейн, вистачило б, щоб заповнити шість басейнів олімпійського розміру.

На глибині дайвери можуть знайти затонулі автомобілі, мотоцикли, більярдні столи та аркадні ігри.

Також під водою можна почути звуки китів або навіть улюблені пісні.

Цей басейн уже став зіркою у соціальних мережах: знаменитості публікують відео своїх занурень, а пари влаштовують фотосесії заручин під водою.

Басейн став популярним атракціоном як серед досвідчених дайверів, так і початківців. Тут також організували курси.

[Джаррод Яблонський, директор басейну]:

«У моїй індустрії підводного плавання нечасто трапляється щось настільки грандіозне. Для мене, людини, яка так захоплена підводним світом, було дуже приємно створити середовище, яке дає змогу занурюватися безпечно та комфортно».

Популярність підводного плавання в ОАЕ зростає: велика спільнота дайверів активно навчає новаків, а також організовує поїздки до різних еміратів.

Водночас країна розташована на березі Перської та Оманської заток, що забезпечує безліч місць для дайвінгу.

Дубай уже давно прагне створювати все найбільше у світі. Наприклад, найвищий у світі хмарочос. Тепер список поповнив ще й найглибший басейн.

16. Алжир відновлює визначні пам’ятки, щоб привабити ще більше туристів

Привабити туристів

Алжир

Алжир намагається привабити більше туристів. Зараз влада країни розпочала амбітний проєкт відновлення історичних об’єктів. Загалом до списку ввійде 249 визначних пам’яток.

[Саліха Насербай, голова Національного управління туризму Алжиру]:

«Алжир має на меті привабити 12 мільйонів туристів до 2030 року. Щоб цього досягти, ми, як сектор туризму й традиційної промисловості, прагнемо заохочувати інвестиції, надавати інвесторам можливості, будувати туристичні та готельні об’єкти, а також відновлювати та модернізувати готелі».

Однак, попри всі зусилля, інфраструктура залишається головною проблемою для туристів.

[Патрік Сміт, турист із Франції]:

«Якість приймання та доброзичливість людей, які приймають нас у готелях та ресторанах, свідчать про бажання щось зробити, але поки що цього недостатньо».

[Патрік Лебо, турист із Франції]:

«Очевидно, що туристичний потенціал тут великий, але ще треба багато чого зробити, щоб нас привабити. Є щире бажання нас бачити, і приймають завжди дуже тепло».

[Гарсія, туристка із Франції]:

«Алжир має винятковий потенціал, який треба розвивати та демонструвати. Він чудовий. Особливо прекрасне місто Оран, яке наповнене мистецтвом».

Алжир також намагається привабити інвесторів. Наразі відновлюють 70 туристичних об’єктів. Найближчим часом розроблять плани реконструкції ще 50 місць.

17. Єгипетський таксист перетворив машину на книгарню

Книгарня в таксі

Александрія, Єгипет

На маленьку книгарню перетворив свою машину єгипетський таксист Мохаммед. Його можна зустріти на вулицях та площах Александрії. Сьогодні зупинився на набережній.

[Мохаммед Аззам, таксист]:

«Мені спала на думку така ідея, бо я помітив, що люди перестали читати. І замість того, щоб просто розмовляти з пасажирами, я вирішив заповнити таксі книжками й показувати їх людям, які їдуть зі мною. Я назвав цей проєкт Taxi Book».

Проєкт стартував два роки тому. Таксист скуповує непотрібні книжки чи підручники, а потім продає за низькою ціною. Є такі, хто книжки просто віддає. Мохаммед уважає себе сполучною ланкою між тими, хто готовий віддати книги, і тими, кому вони треба.

[Мохаммед Аззам, таксист]:

«Taxi Book — це не комерція. Проєкт забезпечує вигоду обом сторонам. Я знімаю з людей навантаження та даю можливість знайти книжку».

Задум таксиста став успішним із самого початку.

[Мохаммед Аззам, таксист]:

«Побачивши реакцію людей і те, що за два роки зібралося дуже багато книжок, я почав орендувати приміщення».

Тепер Мохаммед має дві невеликі книгарні. Книжки можна купити чи обміняти. Чоловік має надію, що його ініціативу підхоплять і в інших єгипетських містах.

18. У Лос-Анджелесі відкрили елітний клуб для собак

Клуб для собак

Санта-Моніка, США

Доглянута галявина, багато простору та високий паркан. Такий вигляд має клуб для собак в окрузі Лос-Анджелес у США. Люди тут — гості своїх вихованців.

Клуб з’явився два роки тому. Його заснували Ліам та Алекс, помітивши, що в Лос-Анджелесі бракує чистих та безпечних парків для вигулу.

Членство в клубі коштує 120 доларів на місяць. Вступити може тільки той, у кого спокійний і не задирливий собака. Тест проводить окремий працівник, який відповідає за безпеку.

[Кейтель Франкл, працівник клубу для собак]:

«Маємо великий досвід. Ми бачимо небезпечні нахили в поведінці собаки».

Утім, за собаками в клубі однаково спостерігають наглядачі. Неприємних ситуацій не має бути. Ну а власники вихованців тим часом можуть тут відпочити чи попрацювати в спеціальному місці.

[Ліам Андервуд, співзасновник клубу для собак]:

«У нас тут відбуваються розважальні заходи, є всілякі програми, зокрема заняття йогою. Якось ми привезли сюди сто тонн снігу, бо більшість наших собаківників ніколи раніше його не бачили. Ми дізналися про це й подумали: чому б нам не привезти для них снігу»

Господарі собак залюбки приходять до клубу.

[Олівер Дамаванді, власник собаки]:

«Це дало мені велику користь, що позначилося і на бізнесі, і на приватному житті».

[Кейлін Номад, власниця собаки]:

«Маю дуже багато друзів, які є членами подібних клубів. <…> Цей клуб для собак, але підходить і для людей».

Засновники клубу кажуть, що хочуть створити особливий спосіб життя для своїх клієнтів.

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

9 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

10 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

11 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

12 години тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

13 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

14 години тому