Суспільство

Вірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сіл

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Вірмени протестують проти узгодженого двома країнами передання Азербайджану чотирьох сіл.

Жителі Тавуської області, що на північному сході Вірменії, у різних районах перекрили міждержавну трасу Воскепар–Ноемберян. Автомагістраль сполучає Єреван і Тбілісі.

Люди виступають проти угоди між Вірменією та Азербайджаном про делімітацію кордону, про яку 19 квітня оголосило МЗС Вірменії.

[Гарік Данелян, член Національної асамблеї Вірменії]:

«Вимога людей — відмовитися від цього незаконного процесу. Цей процес можна провести за однієї умови: коли за нього виступить народ. Для цього його треба винести на референдум. Питання зміни кордонів слід винести на референдум. Не одна людина вирішує, що робити».

Азербайджан та Вірменія заявили, що передання — важлива віха на шляху до мирної угоди після двох війн. Як заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, у цьому процесі його країна знизить ризики, пов’язані з делімітацією кордонів та безпекою.

Він також зазначив, що фактично Азербайджан дістає контроль лише над двома з половиною селами, бо решта території вже була під управлінням Баку.

Азербайджанськими стануть села Баганіс Айрум, Ашаги-Аскіпара, Хейрімлі та Кизил-Гаджили. Їх вірменська армія зайняла в 1991–92 роках.

У цьому районі вперше буде демарковано державний кордон. На лінії зіткнення служитимуть не військовики, а прикордонники.

[Елена, місцева жителька]:

«Якщо хтось хоче приїхати сюди жити, нехай приїжджає та живе. Але не тюрки. Тут не має бути тюрків».

Варто зазначити, що ці села здебільшого занедбані. Однак вони мають стратегічне значення, бо розташовані неподалік головної автомагістралі Вірменії, яка веде до кордону з Грузією. Це основний торговий шлях країни. Також у цьому районі проходить трубопровід, яким країна отримує газ із Росії.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

2 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

2 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

2 дні тому