Події

Тріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в Ісландії

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

На ісландському півострові Рейк’янес учетверте з грудня вивергається вулкан. Він активізувався увечері 16 березня. За кілька кілометрів від містечка Гріндавік відкрилася тріщина завдовжки майже три кілометри. Що буде виверження, стало відомо за 15 хвилин до початку.

Оголошено надзвичайну ситуацію. З Гріндавіка поїхали й ті місцеві жителі, які повернулися до міста після лютневого виверження. Водночас влада евакуювала сотні туристів зі спа-курорту «Блакитна лагуна». А ось аеропорт, що неподалік, і далі працює.

Спочатку лава текла дуже швидко, але наступного дня сповільнилася. Зараз рухається зі швидкістю кілометр за годину. Захисні споруди відводять більшу частину лави від міста в бік моря. Бар’єри почали будувати після грудневого виверження.

Геофізики вважають, що є два варіанти розвитку подій. У першому, найімовірнішому, потік лави зупиниться через кілька днів. Оскільки це вже четверте виверження за три місяці, то її запаси в місці скупчення вже мають вичерпуватися. У другому випадку лава тектиме ще довго, але дуже повільно.

На думку науковців, зараз, можливо, почався період частих вивержень на півострові. Вони можуть тривати кілька сотень років. А можливо, між виверженнями будуть паузи тривалістю кілька десятків років або 100–150 років.

У Гріндавіку жило майже 4000 осіб. Їх евакуювали торік у листопаді. Виверження почалося 18 грудня. 14 січня сталося друге. Обидва тривали кілька днів. Ще одне зафіксували 18 лютого. Воно закінчилося за кілька годин, але лава встигла пошкодити трубопровід. Тисячі людей на півострові залишилися без опалення та гарячої води.

Вулкан Фаградальсф’ядль, який спав вісім століть, прокинувся три роки тому. Кілька місяців до вивержень відбувалися невеликі землетруси — загалом 50 000. Перші виверження сталися в серпні 2022 року. Потім у липні 2023-го. За офіційними даними, під час усіх семи вивержень ніхто з місцевих жителів не загинув. Але відомо, що один робітник упав у глибоку тріщину. Його вважають зниклим безвісти.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

3 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

3 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

3 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

3 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

3 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

3 дні тому