Суспільство

У Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

П’ять песців за останній місяць випустили в дику природу Норвегії. Їх виростили в неволі, але в умовах, наближених до природних. Норвезькі науковці почали цю програму майже 20 років тому. Тоді в Скандинавії було лише 40 песців.

Загалом зникнення їм не загрожує. Цих тварин мало лише в Норвегії, Швеції та Фінляндії. Одна з причин у тому, що в песців поменшало корму. Головна їхня здобич — лемінги та полівки. Але гризуни гинуть, бо через погодні катаклізми їм важче рити нори.

[Крістіне Унлівун, біолог]:

«Якщо в нас стане тепліше, і погода буде ще нестабільнішою, то сніг розтане, і земля зледеніє. Це завадить гризунам виживати».

Песців вирощують біля міста Оппдал, що в центрі країни. Звірів тримають у відкритих вольєрах. Зверху натягують сітку для захисту від хижих птахів. За песцями постійно спостерігають науковці.

Випущені на волю тварини також залишаються в полі зору фахівців. Нині в Скандинавії живе щонайменше 550 песців. До того ж у Норвегії звірів постійно підгодовують, щоб допомогти вижити.

[Крістіне Унлівун, біолог]:

«У гірських районах, де ми випускаємо песців, а також у зонах між місцями випускання, є годівниці. Вони складаються зі стоячих бочок та лежачої діжки. Песець забирається всередину, доходить до останньої бочки, а там лежить корм для собак».

Песців така годівниця не лякає. Вони звикли копати нори й часом будують цілі лабіринти. Коли їжі багато, навіть роблять у норах запаси.

Фахівці розставили більш як 30 годівниць у місцях проживання песців. На підживлення хижаків Норвегія щорічно витрачає понад три мільйони норвезьких крон, це 275 000 євро.

Песець, або полярна лисиця — хижак із родини псових. Його хутро найтепліше серед ссавців. У першій половині минулого століття песців узяли під державну охорону в Норвегії, Швеції та Фінляндії.

Науковці хочуть збільшити чисельність песців у Скандинавії до 2000 особин. На це може піти ще 25 років. При цьому тварин треба буде, як і раніше, підгодовувати.

Leave a Comment

Останні записи

Ще одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключень

Зменшення виробництва та прибутку. Майстерні в центрі Каїра знову потерпають від щоденних відключень світла. Упродовж…

15 години тому

У Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулках

Гаїтянська біженка Мірріам разом із двома дочками знайшла притулок у тимчасовому таборі при школі в…

16 години тому

Met Gala — 2024: квіти, блиск і химерні форми

Головний редактор Vogue Анна Вінтур відкриває килимову доріжку Met Gala — 2024 у вбранні від…

17 години тому

Хаос в аеропортах: у Великій Британії стався масовий збій у системі реєстрації пасажирів

Довгі черги утворились у британських аеропортах після того, як в електронній системі прикордонної служби країни…

18 години тому

Китайський винищувач мало не збив австралійський військовий гелікоптер

Прем'єр-міністр Австралії розкритикував Китай за небезпечний маневр китайського винищувача біля австралійського військового гелікоптера над Жовтим…

19 години тому

Французькі пекарі побили рекорд Гіннеса з найдовшого у світі багета

Надзвичайно довгий багет спекли французькі пекарі в передмісті Парижа. Їм удалося побити рекорд Гіннеса, який…

20 години тому