Наука і технології

Електричний пором з інноваційними підводними крилами пустять у Стокгольмі

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Піднявшись на метр над водною гладдю, протоками поряд зі Стокгольмом буквально летить електричний пором Candela P-12. Це судно відкриє нову еру водного транспорту.

Пором під час руху підіймається на трьох підводних крилах. Так знижується опір води, і судно може розігнатися до 55 кілометрів за годину. Нині це найвищий показник серед електричних поромів.

[Ерік Еклунд, директор компанії-виробника]:

«Це перше у світі електричне пасажирське судно на підводних крилах. Завдяки такій конструкції енергоспоживання знижується приблизно на 80 %. Можна долати великі відстані на високій швидкості, що неможливо з традиційними корпусами суден».

Крейсерська швидкість порома — 46 кілометрів за годину. Запас ходу — 90 кілометрів. На максимальній швидкості зменшується до 75. Заряджатися можна від пристроїв, призначених для електромобілів. Це полегшить завдання створення зарядної інфраструктури.

Під час руху порома бортовий комп’ютер постійно регулює положення крил. Так досягається плавність ходу. Судно здатне впоратись із хвилями заввишки до двох метрів.

Пором поки що тестують, але вже в липні наступного року він надійде в експлуатацію. Возитиме пасажирів із центру Стокгольма до Екере й назад. Подорож в один бік триватиме 25 хвилин. На звичайному громадському транспорті треба діставатися майже годину.

[Густав Геммінг, віцепрезидент Регіональної ради Стокгольма]:

«Водні артерії — найдавніший вид транспортних шляхів, але ми дуже довго цим нехтували».

Довжина судна — 12 метрів, ширина — 4,5, вага — 9,5 тонн. Виробник випускатиме три версії. Shuttle розрахована на 30 пасажирів, Business — на 20 та Voyager — на 12. Ціни стартують від 1 мільйона 700 тисяч євро.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

2 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

2 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

2 дні тому