Наука і технології

Роботизовану руку, схожу на людську, надрукували на новому 3D-принтері у Швейцарії

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Роботизовану руку із синтетичними кістками, зв’язками та сухожиллями надрукували на інноваційному 3D-принтері дослідники зі Швейцарії. Технологію друку розробила одна американська компанія.

Традиційні 3D-принтери призначені для пластмас, які швидко тверднуть. Новий апарат підходить для пластику, який твердне повільніше. Принтер може друкувати вироби з м’яких, жорстких та еластичних матеріалів одночасно.

У цьому процесі бере участь так званий машинний зір. Він сканує кожен шар виробу, щоб система машинного навчання виправляла помилки в режимі реального часі.

[Томас Букнер, дослідник]:

«Ця технологія друку дала нам змогу зробити м’які деталі пружними. Тому, коли я торкаюся пальця, він негайно пружинить. Тож ця роботизована рука природніша, ніж ті, які ми могли робити раніше».

Така технологія дасть змогу розробляти роботів, які зможуть ліпше виконувати делікатні завдання. Також її можна буде застосовувати в протезуванні.

[Роберт Кацшман, робототехнік]:

«Оскільки є можливість сканувати та проєктувати протез під кожну людину, це стане кроком до більш індивідуального протезування. Нам належить виконати велику роботу, щоб досягти інтеграції з медичного погляду. Але це, безперечно, допоможе робити індивідуальні протези».

Дослідники також уважають, що технологія дасть змогу створювати нові внутрішні органи, щоб замінити ними хворі. Вони надрукували на 3D-принтері серце зі шлуночками та клапанами. За їхніми словами, модель функціонує і може перекачувати рідину. Але поки що це лише демонстраційний прототип. Над розробленням справжніх імплантатів ще доведеться попрацювати.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому