Наука і технології

Рідкісні ритуальні підношення ацтеків виставили на огляд у Мехіко

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

У Мехіко відкрилася виставка артефактів доіспанської доби, яким понад 500 років. Уперше показують дерев’яні ритуальні підношення ацтеків, які добре збереглися.

[Марія Барахас, куратор виставки]:

«Тут є маски, що зображують бога дощу Тлалока. Але ми знайшли й антропоморфні маски. Багато з них пов’язані з воїнами, які загинули під час війни. На масках напіврозплющені очі й навіть відкритий рот, тому дослідники припустили, що вони зображують воїнів, які загинули під час бою».

На деяких речах видно сліди оригінальної фарби. Один із виробів зображує міфічного помічника ацтекського бога дощу Тлалока. З одного боку в нього скіпетр у вигляді змії, а з другого — крихітний глечик для води.

Серед недавно виявлених предметів — вирізані тонкі маски, скіпетри давніх божеств та зброя, яку ховали разом із принесеними в жертву тваринами. Вони були в одязі божеств та воїнів: як чоловіків, так і жінок.

Більшість експонатів знайдено під руїнами культової споруди ацтеків біля музею Темпло Майор, що в центрі мексиканської столиці. За 50 років розкопок виявили кілька сотень підношень. Чимало з них лежало в запечатаних кам’яних камерах.

Вітрини з дерев’яними експонатами обладнано так, щоб підтримувати певну вологість і температуру й захистити артефакти від руйнування.

[Патриція Ледесма, директор музею Темпло Майор]:

«Деревина — це матеріал, який можна знайти всюди. Він доступний, благородний і пластичний. У доіспанські часи його широко використовували. Однак в археології деревину знаходять рідко. Це дуже тендітний матеріал, тому ми не можемо навіть уявити, які чудові речі робили майстри в доіспанський період».

Нова експозиція занурює у давній світ, де дерево оберталося на високе мистецтво.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

2 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

2 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

2 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

2 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

2 дні тому