Новини Китаю

Суд США повернув на розгляд позов прихильників Фалуньгун проти технологічної компанії Cisco

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Позов до американської технологічної компанії Cisco Systems повернули на розгляд. Так ухвалив 9-й окружний апеляційний суд США.

Його ще в 2011 році подала група прихильників Фалуньгун – практики медитації та вдосконалення, яку репресує китайська влада. Позивачі звинуватили американську компанію в наданні компартії Китаю технології створення великої мережі спостереження. Її використовували для стеження за практикувальниками Фалуньгун. На думку позивачів, дії Cisco призвели до подальших арештів і тортур людей.

2014 року американський районний суд відхилив цей позов. Тепер його знову розглядатимуть.

Китайська компартія розгорнула масштабні репресії щодо Фалуньгун ще 1999 року. Вони тривають і досі. Це довільні арешти, катування ув’язнених і навіть вирізання органів у живих людей.

До групи позивачів входить дев’ять китайських практикувальників Фалуньгун та один американський. Позов подали стосовно двох колишніх керівників Cisco: голови ради директорів корпорації Джона Чемберса та регіонального віце-президента з Китаю Фреда Чунга.

Суд поновив позов відповідно до Закону про правопорушення щодо іноземних громадян. Апеляційна колегія зазначила, що позивачі обґрунтовано звинувачують Cisco у сприянні порушенню міжнародного права. Так, на думку суддів, Cisco було відомо про мету компартії використати технологію «Золотий щит» для переслідування Фалуньгун.

Ця технологія може відстежувати діяльність людини в Інтернеті в режимі реального часу. Вона також створює докладні профілі користувачів, що постійно оновлюються. І китайські співробітники служби безпеки можуть знайти людей у будь-якій точці країни. Інформація, що збирається, містить дані про місцезнаходження, сім’ю та контакти людини.

За словами одного з адвокатів позивачів, ця справа показує, що американські компанії та їхні керівники не можуть безкарно сприяти порушенням прав людини в Китаї й будуть притягнуті до відповідальності.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

23 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

24 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

24 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому