Новини Китаю

Екстремальна погода перевіряє Китай на міцність

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Різкі перепади між екстремальною спекою та рясними дощами перевіряють здатність Китаю витримувати непередбачувану погоду. Водночас країна особливо вразлива перед катаклізмами через велику чисельність населення та нерівномірний розподіл води.

Наразі китайці побоюються повторення торішньої посухи — найбільшої за останні 60 років. На піку вона зачепила понад 5,5 мільйонів гектарів посівів. Збитки сягнули мільярдів юанів.

Цього року в червні температура повітря в середньому була на пів градуса вищою за норму. Водночас у різних регіонах країни зафіксували температурні рекорди.

Основний удар припав на північ Китаю. У червні в Пекіні було зареєстровано понад 13 суперспекотних днів з температурою 35 градусів і вище. Це найвищий показник за всю історію спостережень.

Посуха стримує й гідроенергетику. І все це створює навантаження на електричні мережі, через що закриваються заводи й зупиняється виробництво. У лютому провінція Юньнань була змушена зменшити вироблення алюмінію. А торік у серпні залежна від води провінція Сичуань на 11 днів відключила електроенергію для більшості промислових підприємств.

Дощі в країні теж дедалі більш смертоносні. Так, щонайменше 15 людей загинули на початку липня внаслідок злив у місті Чунцін.

Повені загрожують найважливішим культурам — пшениці та рису. Цього року найрясніші дощі за десятиліття залили пшеничні поля незадовго до збирання врожаю. Як наслідок, 15% пшениці стали непридатними для споживання людиною.

Південна провінція Хунань виробляє близько 13% усього обсягу рису, що споживається в Китаї. З кінця червня тут не припиняються дощі.

У травні влада оголосила плани щодо будівництва нових каналів і водосховищ. Але експерти зазначають, що це дорогі проєкти. Ба більше, деякі можуть завдати довкіллю більше шкоди, ніж користі.

Leave a Comment

Останні записи

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

19 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

20 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

21 годину тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

22 години тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

23 години тому

Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини…

24 години тому