Новини авто

Роботаксі прагнуть захопити ринок послуг у США

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Поїздки на таксі без водія, можливо, незабаром стануть цілодобовою послугою в Сан-Франциско. Офіційного дозволу на це домагаються дві компанії — Cruise і Waymo.

Наразі роботаксі Cruise можна викликати в нічний час у районах Сан-Франциско, де слабкий рух транспорту. Waymo охоплює більшу частину міста. Водночас безпілотні машини обох компаній час від часу створюють на дорогах проблеми.

Наприклад, тут таксі, коли пасажири вийшли, не поїхало й зібрало за собою чергу. Виявилося, що погано зачинили задні двері. Автомобіль рушив з місця, лише коли це виправили.

Також безпілотні таксі різко гальмують і різко зупиняються. З автомобілями Cruise таке трапилося понад 90 разів за пів року.

[Ніко Ларко, директор центру Urbanism Next]:
«Несподівані зупинки — серйозна проблема. Це свідчить про те, що безпілотні машини наразі не зовсім пристосовані для поїздок у надзвичайно складних умовах».

До того ж роботаксі можуть висаджувати пасажирів на автобусних зупинках, заважаючи громадському транспорту. Також вони не розпізнають небезпечні зони, обгороджені стрічкою. В одному випадку безпілотник наїхав на електричні дроти, складені на землі. В іншому — завадив гасити пожежу, наїхавши на шланги. Ще були випадки, коли машини екстрених служб затримувалися через пробки, створені роботизованими таксі.

Тим часом представники компаній кажуть, що проблеми поступово усувають.

[Кайл Фогт, директор компанії Cruise]:
«З часом налагодимо роботу програмного забезпечення, і їздити буде приємно. Ми підвищуємо безпеку й покращуємо плавність маневрів».

[Сасват Паніграхі, працівник компанії Waymo]:
«Ми серйозно ставимося до ситуації на дорогах, приділяючи першочергову увагу безпеці довкілля та водіїв. Для цього ми вжили безліч активних та пасивних заходів і далі все ретельно тестуємо».

Компанія Cruise також подала заявку на тестування роботаксі в усій Каліфорнії. А Waymo вже надає свої послуги в тестовому режимі в Лос-Анджелесі.

Представники цих компаній уважають, що поїздки на безпілотних таксі безпечніші, ніж на традиційних. До того ж утримання такого таксопарку буде дешевшим, бо не треба наймати водіїв. Але чи стануть дешевшими послуги — невідомо.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

18 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

19 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

19 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

20 години тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

21 годину тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

22 години тому