Новини Китаю

Опозиційного медіамагната Гонконгу засудили до майже 6 років ув’язнення

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Гонконгському продемократичному медіамагнатові Джиммі Лаю винесли новий вирок. Йому дали п’ять років і дев’ять місяців в’язниці за шахрайство. Він начебто порушив договір оренди штаб-квартири своєї газети — продемократичного таблоїда Apple Daily, який виходив з 1995 по 2021 рік.

Суд позбавив Лая права обіймати посаду директора компанії на вісім років й оштрафував на 2 мільйони гонконгських доларів. Це коло 257 тисяч доларів США.

До року й 10 місяців тюрми засудили й адміністративного директора материнської компанії Apple Daily — Next Digital. Теж за шахрайство. Підсудні вини не визнають.

Джиммі Лай — один із найвідоміших у Гонконгу критиків китайського комуністичного режиму. Його ув’язнили в грудні 2020 року за незаконні зібрання. Його також звинуватили в підбурюванні до заколоту й загрожуванні національній безпеці.

Свою газету він мусив закрити торік через арешти вищого керівництва таблоїда й багатьох журналістів.

Уряди низки країн уже висловили занепокоєння щодо становища Джиммі Лая. Вони заявили, що в Гонконгу й далі порушують права людини й основні свободи, посилаючись на закон про нацбезпеку.

Організація «Репортери без кордонів» закликала звільнити 75-річного Лая, назвавши його «символом свободи преси в Гонконзі».

Інші міжнародні правозахисні організації раніше вже закликали Пекін припинити переслідувати Лая, а також звільнити його з в’язниці й зняти всі обвинувачення.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

17 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

18 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

18 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

19 години тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

20 години тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

21 годину тому