Позитивні новини

Мільйони метеликів-монархів знову прилетіли на зимівлю до Мексики

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Ці тендітні комахи схожі на осіннє листя. Тисячі метеликів данаїда монарх кружляють у небі й сідають на гілки дерев. Чудове видовище щороку приваблює сотні туристів до заповідника мексиканського штату Мічоакан.

Лише данаїда монарх з усіх видів метеликів щорічно мігрує на великі відстані з півночі на південь. До Мексики вони прилітають на зимівлю з Канади й зі сходу США. Долають шлях завдовжки до 5000 кілометрів.

Раніше в Мексиці був мільярд метеликів-монархів. За останнє десятиліття їхня чисельність дуже скоротилася. Комах внесли до списку видів, яким загрожує вимирання. На думку науковців, найбільше метеликам шкодять пестициди на фермерських полях і вирубування дерев.

Проте ситуація поступово поліпшується.

[Луїс Мартінес, доглядач заповідника]:
«Два роки тому метеликів було менше. Ми визначаємо це за кількістю дерев і площею територій, які вони займають. Торік тут було дві великі колонії, і вони охопили майже два гектари. Цього разу метеликів ще більше».

Перші метелики прилітають до Мексики на початку листопада. Деякі мексиканці вважають їх душами померлих, бо на цей час у країні припадає День померлих.

[туристка]:
«Ми бачимо метеликів у новинах чи документальних фільмах, але тут усе інакше. Це унікальний досвід. Метелики нагадують аркуші паперу, що падають, листя, що кружляє, і душі, які відлітають, — дуже багато почуттів сплітається воєдино».

Монархи зимуватимуть тут до березня, а потім повернуться на північ. Утім, жоден метелик не пролітає весь шлях туди й назад. Ці комахи живуть щонайбільше сім місяців. Як вони знаходять дорогу, ніхто точно не знає. Але заведено вважати, що орієнтуватися їм допомагає сонячне світло й магнітне поле Землі.

Leave a Comment

Останні записи

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

16 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

17 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

18 години тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

19 години тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

20 години тому

Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини…

21 годину тому