Новини Китаю

Помер Цзян Цземінь — колишній генсек компартії Китаю

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

У віці 96 років помер колишній генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Цзян Цземінь. Він прийшов до влади після розгону мирної демонстрації студентів на площі Тяньаньмень у 1989 році. Він також розпочав масштабне придушення прихильників школи духовного вдосконалення Фалуньгун.

Цзян помер у Шанхаї, де колись був мером. Причина смерті — лейкемія та поліорганна недостатність.

Цзян Цземінь обіймав посаду генерального секретаря ЦК компартії з 1989 по 2002 рік. Його попередником був Ден Сяопін. На думку істориків, після того як Цзян залишив вищу посаду, він і його фракція ще довго впливали на внутрішню політику КНР.

У роки його правління Китай вступив до Світової організації торгівлі, а Гонконг перестав бути британською колонією і перейшов під управління Пекіна.

У країні Цзян жорстко придушував інакодумство. У в’язницях опинилися активісти-правозахисники, члени профспілок та прихильники демократії. Він також ініціював репресії духовного руху Фалуньгун, оскільки той у 90-тих роках минулого століття став дуже популярним у КНР.

Фалуньгун або Фалунь Дафа — це школа духовного та фізичного вдосконалення, яка передбачає виконання медитативних вправ і дотримання принципів істини, доброти й терпіння. На початку 90-х офіційні особи Китаю поширення практики підтримували.

Згідно з офіційними даними, у 1999 році прихильників Фалуньгун у країні було 100 мільйонів. Це перевищувало кількість членів комуністичної партії.

Того ж року за наказом Цзян Цземіня почалося придушення руху Фалуньгун у всій країні. Переслідування тривають і досі. За даними Інформаційного центру Фалунь Дафа, мільйони людей, які займаються практикою, було ув’язнено. Тисячі з них загинули від тортур і насильницького вирізання органів.

У низці країн на Цзян Цземіня подано судові позови, у яких його звинуватили в злочинах проти людяності, геноциді та катуваннях прихильників Фалуньгун, а також у підтриманні та проведенні репресій проти населення Тибету.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

16 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

17 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

17 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

18 години тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

19 години тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

20 години тому