Новини політики

Ізраїль та Ліван підписали довгоочікувану угоду про морський кордон

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Лідери Ізраїлю і Лівану підписали раніше погоджену угоду про морський кордон. Так завершилися десятиліття напруженості на південному сході Середземномор’я та відкрився шлях для шельфового видобутку.

Оскільки країни не мають дипломатичних відносин, угоду уклали за посередництва США. А сам документ президент Лівану та прем’єр-міністр Ізраїлю підписували окремо. Церемонія обміну відбудеться на миротворчій базі ООН у прикордонному ліванському місті Ен-Накура.

Ізраїльський прем’єр Яїр Лапід назвав договір «величезним досягненням», а ліванський перемовник Еліас Бу Сааб сказав, що угода започаткує «нову еру» між двома сторонами, які формально й досі в стані війни.

Посол США, який був посередником у переговорах, повідомив, що договір діятиме, і коли зміниться керівництво в обох країнах. Як очікують, 1 листопада в Ізраїлі пройдуть чергові вибори, а 31 жовтня закінчиться термін повноважень ліванського президента.

[житель Ізраїлю]:
«Будь-яка мирна угода має бути для нас благом, але я не став би її підписувати до виборів. Треба почекати. Особливо коли віддають державну територію без референдуму та більшості у Кнесеті. Але загалом, якщо це зумовить спокій і мир, то може бути позитивним».

Угода покладе край постійним відключенням світла в Лівані, а також завдяки видобутку енергоносіїв на морських родовищах допоможе пом’якшити економічну кризу. Утім, експерти вважають, що для розв’язання глибоких економічних проблем країни цього недостатньо.

Leave a Comment

Останні записи

Дрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити ліси

Цей дрон скидає насіння липи та сосни на пагорб біля Приштини — столиці Косова. Щороку…

29 хв. тому

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

19 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

20 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

21 годину тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

22 години тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

24 години тому