Новини політики

ООН привітала припинення вогню між Баку та Єреваном

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

ООН привітала оголошення про припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном. Його досягли після двох днів сутичок, які забрали життя понад 170 солдатів і загрожували втягнути в масштабніший конфлікт Туреччину й Росію.

За повідомленням вірменського високопосадовця, про припинення вогню сторони домовилися в середу пізно ввечері після майже 48 годин боїв.

[Мирослав Єнча, генеральний секретар ООН з питань Європи]:
«Міжнародна спільнота має лишатися повністю прихильною до мирного врегулювання між Вірменією та Азербайджаном і не шкодувати зусиль для деескалації цієї напруженості».

Перед оголошенням припинення вогню прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявляв, що азербайджанські сили завдали ударів і захопили кілька вірменських населених пунктів уздовж їхнього спільного кордону на території за межами спірного Нагірного Карабаху. У Баку стверджували, що відреагували на вірменські «провокації».

Заступник міністра оборони Вірменії сказав, що конфлікт ризикує перерости у повномасштабну війну. Водночас деякі аналітики стверджують, що Баку намагається скористатися війною Росії в Україні, щоби просунути свої позиції.

Недавні сутички стали найбільш смертоносними майже за два роки. Попереднього разу під час шеститижневої війни у 2020 році загинули тисячі людей, а Азербайджан досяг значних територіальних успіхів у Нагірному Карабасі та навколо нього.

Видання Politico повідомляє, що спікер палати представників США Ненсі Пелосі днями вирушить до Вірменії на знак підтримки. Її супроводжуватиме конгресвумен Джекі Спеєр, яка має вірменське походження.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

19 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

20 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

20 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

21 годину тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

22 години тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

23 години тому