Огляд світових подій

Огляд світових подій (19 по 24 червня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Землетрус в Афганістані: щонайменше 1000 загиблих

Наслідки землетрусу
Афганістан

Кадри з Афганістану. На них видно масштаб руйнувань після землетрусу, який стався в середу на південному сході країни й став найбільш смертоносним за останні 20 років.

Підземні поштовхи були силою 6,1 бала. За даними Геологічної служби США, епіцентр був за 44 кілометри від міста Хост, поряд із пакистанським кордоном.

Загинуло щонайменше 1000 людей. Понад 600 дістали тілесні ушкодження. І ці числа можуть зростати, бо ще надходить інформація з віддалених гірських сіл.

Серед потерпілих багато дітей. У них травми голови та переломи. Поранених доставляють до лікарень.

[потерпілий]:
«Землетрус стався приблизно о 2-й годині ночі. Він був дуже небезпечним, ми одразу ж вибігли з дому. Багато людей постраждало».

За даними європейських сейсмологів, підземні поштовхи відчувало коло 120 мільйонів людей у ??Пакистані, Афганістані та Індії. Але про руйнування та постраждалих у Пакистані повідомлень поки немає.

[Лоретта Гібер Гірардет, співробітниця ООН]:
«Регіон Пактика дуже віддалений. Доступ туди дорогою здебільшого дуже поганий. Питання в тому, чи встигне в те місце дістатися важка техніка, яка потрібна для порятунку людей».

Це лихо сталося в Афганістані під час глибокої економічної кризи. Торік владу в країні захопило угруповання «Талібан». На афганський банківський сектор багато країн наклали санкції. Також перестала надходити грошова допомога.

[Єнс Лаерке, співробітник ООН]:
«Ця країна й так на межі, ми це знаємо. Ідеться про ситуацію з продовольчою безпекою. Ще трохи — і буде голод».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що Організація Об’єднаних Націй повністю мобілізована та надає Афганістану первинну підтримку.

Рятувальними операціями країни керує міністерство оборони, яке очолюють таліби. Для ісламістів це буде серйозною перевіркою на те, чи вони можуть належним чином керувати країною.

2. ЄС надав Україні статус кандидата

Статус кандидата
ЄС – Україна

У четвер лідери Євросоюзу офіційно надали Україні й Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС. Водночас Грузія дістала «європейську перспективу».

Голова Європейської ради Шарль Мішель написав у своєму твіттері: «Погоджено! Європейська рада щойно ухвалила рішення про надання статусу кандидата до ЄС Україні та Молдові. Історичний момент! Сьогодні — віховий крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського і Маю Санду, а також народи України і Молдови. Наше майбутнє — разом!»

Цей крок дає старт найамбітнішому розширенню ЄС із часів холодної війни.

Виступаючи на пресконференції, президент Європейського парламенту Роберта Мецола привітала європейське майбутнє України.

[Роберта Мецола, президент Європейського парламенту]:
«Рішення надати Україні статус кандидата правильне. Воно зміцнить Україну. Це зміцнить Європу. Це рішення для свободи та демократії, яке ставить нас на справедливий бік історії».

Цього разу ЄС ухвалив таке рішення нехарактерно швидко. Але найбільша війна в Європі з часів Другої світової та прохання України щодо прискореного розгляду змінили повільний підхід блоку до розширення.

Статус кандидата в ЄС не дає автоматичного права на вступ до Євросоюзу чи негайних гарантій безпеки. А проте, щойно країна здобуде членство, щодо неї почне діяти положення договору ЄС, згідно з яким, якщо член стає жертвою збройної агресії, інші країни блоку зобов’язані надавати йому допомогу всіма можливими способами.

І все ж основні переваги членства в ЄС економічні, оскільки воно дає доступ до ринку, де 450 мільйонів споживачів, вільний рух робочої сили, товарів, послуг та капіталу.

Щоб здобути членство, Україна повинна відповідати низці докладних політичних та економічних умов, зокрема й прийняти певні демократичні принципи. Процес може тривати роками або навіть десятиліттями.

Європейські чиновники зазначили, що Україна вже ухвалила близько 70 % правил і стандартів ЄС. Але вони також вказали на корупцію і необхідність глибоких політичних та економічних реформ у країні.

3. Коаліція Макрона втратила більшість у французькому парламенті

Результати виборів
Франція

Президент Франції Емманюель Макрон утратив абсолютну більшість у Національних зборах. За результатами другого туру парламентських виборів його коаліція «Разом!» хоч і вийшла на перше місце, але дістала лише 245 мандатів. Тобто втратила близько сотні крісел.

На друге місце вийшла коаліція ультралівих та зелених «Новий народний екологічний та соціальний союз». Він дістав 131 крісло. А третьою прийшла ультраправа партія Марін Ле Пен «Національне об’єднання». Вона в парламенті матиме 89 місць.

Ле Пен заявила, що хоче об’єднати всіх патріотів, зокрема й лівих.

[Марін Ле Пен, лідерка «Національного об’єднання»]:
«Ми й далі працюватимемо над об’єднанням французького народу в один великий народний рух. До нього увійдуть усі патріоти — як праві, так і ліві. Ми захистимо країну від руйнування, яке ми бачимо щодня».

У попередньому парламенті коаліція Макрона мала понад 300 місць. А для абсолютної більшості необхідно щонайменше 289.

Тепер президентові доведеться шукати підтримки інших політичних сил, щоб і далі втілювати заплановані реформи. Водночас у колишнього марксиста Жан-Люка Меланшона, який очолює ультралівих, зовсім інша політична програма.

Тоді як Макрон обіцяє підвищити пенсійний вік, Меланшон — навпаки, знизити. Макрон також обіцяє перейти на зелені джерела енергії, а його найближчий суперник — підвищити мінімальну зарплату та заморозити ціни на предмети першої потреби.

Нині у французів настав період невизначеності. Уперше за десятиліття жодна партія не набрала абсолютної більшості. Це загрожує політичною кризою та ще більшим падінням рівня життя.

Явка на виборах становила трохи більше ніж 38 %. Це навіть менше, ніж у першому турі, що відбувся 12 червня.

4. Росія погрожує Литві заходами у відповідь за обмеження транзиту залізницею

Росія погрожує Литві заходами у відповідь
Обмеження на транзит

Москва погрожує Вільнюсу заходами у відповідь за обмеження залізничних перевезень через литовську територію. До МЗС Росії викликали посла ЄС Маркуса Едерера, щоб обговорити цю ситуацію.

Литва з 18 червня припинила пропускати потяги з підсанкційними товарами з російських регіонів до Калінінграда. Про введення таких заходів литовська сторона попередила заздалегідь.

Російська влада називає обмеження на транзит блокадою і вимагає негайно їх скасувати. Якщо ж цього не станеться, вона має намір вжити заходів у відповідь. Яких саме не розкриває. Але каже, що для литовських громадян вони будуть відчутними.

Проте уряд Литви пояснює, що просто почав виконувати четвертий пакет санкцій Євросоюзу. Водночас пасажирів, а також товари, які не потрапили під обмеження, перевозять як і раніше.

Процес виконання санкцій поетапний. Наразі Литва припинила пропускати вироби зі сталі та кольорових металів, а також алкоголь, ікру, склотару, деревину, цемент та добрива. У лютому наступного року заборонять провозити бензин і дизель.

За даними влади Калінінградської області, обмеження на транзит стосуватимуться коло половини всіх найменувань товарів, які ввозять до напівексклава чи вивозять із нього.

Водночас підсанкційні товари можна перевозити морським шляхом, що не порушуватиме правил Євросоюзу. Але залізничні перевезення через Білорусь і Литву дешевші й швидші.

5. Ізраїль готується до п’ятих виборів за 3,5 роки

Нові вибори
Ізраїль

Ізраїль готується до п’ятих за три з половиною роки виборів. І з опитувань поки не можна зрозуміти, хто ж переможе.

Прем’єр-міністр Нафталі Беннет і голова МЗС Яір Лапід оголосили про розпуск Кнесету. Це дало старт новій виборчій кампанії. Парламентські вибори, найімовірніше, відбудуться наприкінці жовтня.

Це добра новина для Біньяміна Нетаньягу, який був прем’єром найдовше в історії країни. Він планує повернутися до влади.

Політологи кажуть, що в Ізраїлі сильні демократичні принципи, але така велика кількість виборів може призвести до нестабільності.

[Йоханан Плеснер, голова Ізраїльського інституту демократії]:
«Ми думали, що криза минула. Але вона лише на якийсь час відступила. Ми наближаємося до п’ятої виборчої кампанії менш як за чотири роки».

Поки що, згідно з дослідженнями, партія Нетаньягу «Лікуд» може дістати коло 30 зі 120 місць. Так вона стане найбільшою в Кнесеті. Але цього недосить, щоб мати абсолютну більшість, і Нетаньягу доведеться створювати з кимось коаліцію.

Нинішню більшість Нафталі Беннет сформував із вкрай правих, ліберальних та арабських політиків.

[житель Тель-Авіва]:
«Нові вибори — це погано для Ізраїлю. Після стількох років ми мали рік хорошого уряду, який працює для людей. Вони стільки зробили. Хай лишаються». [житель Тель-Авіва]:
«Гадаю, країні найменше потрібні нові вибори. Я довіряю Лапіду. На мою думку, він добре виконує свою роботу. Але йому навряд чи вдасться щось змінити за шість місяців до виборів».

Згідно з опитуваннями, Нетаньягу може створити коаліцію з невеликими ультраортодоксальними чи правими партіями. Але є ймовірність, що вони зникнуть чи зіллються в одну. Також Нетаньягу, можливо, вдасться домовитися з центристською партією Лапіда, якій прогнозують друге місце.

6. Коло 800 сирійців щотижня переїжджають із Туреччини на батьківщину

Умови не підходять
Туреччина – Сирія

Коло 800 сирійських біженців щотижня переїжджають із Туреччини додому. Але ситуація в Сирії поки що не дуже добра, щоб туди повертатися. Про це повідомив представник Агенства ООН у справах біженців.

[Філіпп Леклерк, представник УВКБ ООН]:
«Наразі рівень невизначеності в Сирії не такий, щоб туди масово з власної волі повертатися».

У Туреччині мешкає коло трьох мільйонів 700 тисяч сирійців. Це найбільша група біженців у світі. Такий наплив викликає дедалі більше суспільного невдоволення. Тепер уряд розробляє план, як повернути людей.

Президент Тайїп Ердоган каже, що на північному заході Сирії збудують дешеве житло для коло мільйона сирійців. Але в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців цей план не підтримують.

На думку представників агентства ООН, більшість сирійців хоче залишитися в Туреччині, бо умови там ліпші, ніж у Сирії.

[Філіпп Леклерк, представник УВКБ ООН]:
«Звісно, люди вважають, що їхнє майбутнє в Туреччині, а не в Сирії, з огляду на дуже невеликий прогрес, який ми спостерігаємо».

Погіршує ситуацію зростання цін через припинення постачання українського зерна. Це загрожує продовольчій безпеці в усьому світі.

7. На початку літа Греція почала знову запасатися вугіллям

Запаси вугілля зростають
Мегалополіс, Греція

На відкритій копальні «Мегаполіс» у Греції роторний екскаватор набирає буре вугілля і відправляє його конвеєрною стрічкою на склад. Утім, ці запаси використають досить швидко — упродовж двох місяців.

«Мегаполіс» розташований на півдні півострова Пелопоннес — в одному з двох вугільних центрів країни. З 2010 року Греція почала згортати видобуток вугілля, бо ЄС узяв курс на відновлювані джерела енергії.

Однак тепер через рішення Росії не постачати газ до низки європейських країн, Афіни турбуються про свою енергетичну безпеку.

Так, уряд Греції відклав плани щодо виведення з експлуатації деяких вугільних електростанцій. Він каже, що цього й наступного року видобуток вугілля збільшать на 50 %. Зокрема, зараз, напередодні туристичного сезону, коли більше енергії витрачають на кондиціювання приміщень.

[Константінос Гідіс, директор копальні «Мегаполіс»]:
«Цього року на наших складах є 640 тисяч тонн бурого вугілля. Торік їх було коло 450 тисяч тонн. Так ми зможемо задовольнити літній попит, який зазвичай збільшується через погоду, а також через невизначеність із природним газом».

Біля копальні стоїть місто, де живе коло 5000 осіб. Багато хто, як і раніше, працює на вугільному розрізі, хоч до 2011 року тут закрилися дві електростанції. Тоді 53 % електроенергії Греція виробляла завдяки вугіллю. Нині ж цей обсяг скоротили до 10 %. Водночас 46 % імпортного газу країна отримує з Росії.

[Константінос Гідіс, директор копальні «Мегаполіс»]:
«Наших запасів бурого вугілля вистачить, щоб виробляти електроенергію впродовж двох місяців, а за потреби навіть довше».

Прем’єр-міністр Греції повідомив, що термін служби вугільних електростанцій у Греції можуть подовжити до 2028 року.

8. Пити менше чаю закликали пакистанців

Пити менше чаю
Пакистан

Заварити чай — звичайна справа для пакистанки Фархани. Але через економічну кризу цей простий напій у країні дедалі дорожчає. Зростає в ціні не тільки він. Але саме чай став показовим товаром, адже Пакистан — один із найбільших його імпортерів у світі.

[Фархана Джавед, жителька Пакистану]:
«Раніше ми пили по три чашки щодня, але тепер навіть одну випити складно. Чай і молоко дуже дорогі. Овочі теж».

Прем’єр-міністр країни закликав пити менше чаю. Але це викликало лише обурення.

Пакистан на імпорт чаю щорічно витрачає з валютних резервів коло 600 мільйонів доларів. Як уважають, кожен житель країни випиває в середньому коло трьох чашок на день.

[Наїм Хан, жителька Пакистану]:
«Мусимо скорочувати витрати на харчування. Тепер менше їмо. Іншого виходу немає».

Експерти вважають, що країна має зменшити залежність від імпорту, щоби стабілізувати курс нацвалюти.

[Мухаммад Ідріс, голова Промислової палати Карачі]:
«Наразі нам доводиться імпортувати пшеницю. Ми також завозимо сочевицю та багато іншого. <…> Мусимо налагодити промисловість так, щоб виготовляти те, що імпортуємо, тобто те, що з’їдає наші валютні резерви».

Минулого тижня уряд подав на затвердження проєкт бюджету, який передбачає підвищення податків для заможних, а ще скасування субсидій на електроенергію і пальне. Ціни на бензин, газ та електроенергію вже підняли на 45 %.

Усе це потрібно, щоб виконати вимоги Міжнародного валютного фонду й отримати від нього фінансову допомогу розміром шість мільярдів доларів.

9. Роботи в метро й штучний інтелект для сліпих: технологічна виставка в Парижі

Виставка технологій
Париж, Франція

У робота-собаки відомої технологічної компанії з’явилися нові обов’язки: гуляти підземкою французької столиці. Завдяки своїм ногам машина може пересуватися нерівною місцевістю. А з його камерами можна віддалено перевіряти стан кабелів і цілісність платформ.

[Коме Бербен, працівник компанії – оператора паризького транспорту]:
«Наприклад, під платформи й на деякі шляхи важко відправити людей. Тепер ми можемо розвантажити наших працівників. Зазвичай їм доводилося пробиратися у вузькі місця з низькою стелею».

Робот ходить без заряджання коло 90 хвилин. Йому на голову можна встановити який завгодно датчик. Наприклад, тепловізор.

Цю та інші технології показали на щорічній профільній виставці в Парижі.

Один зі стартапів пропонує пристрій, що допомагає слабозорим і сліпим. Завдяки камерам і датчикам він попереджає користувачів про перешкоди. Видає об’ємний звук.

[Маель Фаб’єн, працівник компанії – розробника пристрою для сліпих]:
«Ми обладнали його штучним інтелектом, завдяки чому пристрій бачить перешкоди, такі як люди, автомобілі й мотоцикли. Він прогнозує ризик зіткнення з усіма цими елементами, щоб виділити важливу інформацію».

Ще один тренд виставки — чиста енергія, зокрема електромобілі. Ця французька компанія виготовляє електродвигуни для автомобілів внутрішнього згоряння.

Її працівники стверджують, що можуть перетворити звичайну машину на електромобіль менш ніж за чотири години.

[Амерік Лібо, засновник компанії – виробника електродвигунів]:
«Це авто має 100 кілометрів запасу ходу. І цього вистачає для щоденного використання».

Набори для перероблення авто планують продавати приблизно за 7–8 тисяч доларів.

10. Сенегальці перебирають гори непотребу й цим заробляють на життя

Прибутковий бізнес на звалищі
Дакар, Сенегал

Сенегалець Бає виріс поруч із головним звалищем Дакара. Але це не стало для нього трагедією, а, скоріше, перетворилося на успіх. Щодня він знаходить тут те, що вважає цінним.

[Бає Дамі Ндіає, збирач сміття]:
«Ніколи не думав, що працюватиму тут. Але, коли став до роботи, зрозумів: ця праця мені подобається більше, ніж я міг собі уявити. Інші бачать тут лише сміття, але це більше, ніж просто відходи. Це те, що можна врятувати».

Бає — один зі 120 людей, які постійно сортують сміття на цьому звалищі. Вони збирають пластик, який, як і раніше, викидають сюди у великій кількості, навіть попри те що два роки тому уряд заборонив одноразові предмети з цього матеріалу.

За день команда збирає приблизно три тонни пластику. Вироби миють, подрібнюють і продають посередникам по чотири центи за кілограм. Ті здають вторсировину компаніям за ціною від восьми до 13 центів за кілограм.

На переробних заводах виготовляють усілякі товари, на яких заробляють ще більше.

[Халіл Хавілі, заступник директора переробної компанії]:
«Раніше ми переробляли свої відходи. Але маємо великі виробничі потужності, тому почали купувати сміття в постачальників. Це допоможе зменшити забрудненість природи і створити економіку замкненого циклу, щоб країна стала чистішою. На жаль, зараз ми всюди бачимо пластикові відходи».

За сім років роботи збирачем сміття Бає накопичив достатньо грошей, щоб розводити овець.

11. Австралійський перець — одна з найрідкісніших спецій у світі

Австралійський перець
Тасманія, Австралія

Цю ягоду, що росте на острові Тасманія, уважають однією з найрідкісніших спецій на планеті. І вона стає дедалі популярнішою.

[Кріс Чапман, співробітник компанії – виробника перцю]:
«В Австралії більше немає таких великих посадок перцю, як тут. Вони подекуди трапляються, але не так часто, як у Тасманії».

Ягода перцю має гострий, пряний смак. Якщо її пожувати, відчується легке оніміння.

Плоди й листя цієї рослини можна сушити, подрібнювати чи навіть їсти свіжими. Цю спецію часто додають у печиво, сир і навіть джин.

Зазвичай чагарники ростуть у дикій місцевості. Тут вони зеленіють на місці старої шахти.

[Кріс Чапман, співробітник компанії – виробника перцю]:
«Оскільки місцевість стала пустельною, перцеві чагарники густо розрослися».

Робітники, поки збирають урожай, живуть тут же, серед мальовничих пагорбів. Вони стають табором на висоті коло 900 метрів над рівнем моря.

[Гантер Джексон, збирач]:
«Це шанс вирватися з великого міста й насолодитися краєвидами». [Педро Барбоса, збирач]:
«Сама робота досить складна. Іноді можна просто загубитися».

Збір триває три місяці. Однак зрештою на ринок потрапляє лише 12 тонн ягід. Компанія-виробник каже, що сьогодні попит на спецію перевищує пропонування. Тобто скоро її продаватимуть мало не за ціною золота.

12. Рятівник орхідей: малазійський фотограф ходить джунглями в пошуках рідкісних видів

Рятівник орхідей
Тренгау, Малайзія

Це Сузаїрі Закарія.Він рятує від вирубування рідкісні види малайзійських рослин у штаті Тренгану. Чоловік фотограф і за сумісництвом природозахисник.

Зазвичай він ходить джунглями й шукає рідкісні орхідеї. Звісно, вирубування він зупинити не може. Зате викопує квіти й висаджує їх у себе вдома. Водночас фотографує місцеву флору.

[Сузаїрі Закарія, фотограф і природозахисник]:
«Іноді зустрічаю види орхідей, які навіть ще не мають назви. Якщо їх не захистити й не врятувати, ми ніколи не дізнаємося про існування цих видів. Це буде для країни великою втратою».

Сузаїрі більше відомий за прізвиськом Доме. Він починав як фотограф краєвидів. Однак пізніше налагодив контакти з університетами та науковцями, щоб дізнатися більше про рослини.

[Джаміла Мохд Салім, морський біолог]:
«Він самоук — усього навчився сам. Він має рідкісний талант: може передавати свої наукові знання людям».

Сузаїрі заробляє тим, що продає свої фотографії джунглів. Іноді йому допомагають волонтери.

[Мохд Накіб Мохаммад, волонтер]:
«Навіть якщо ми хочемо його підтримати, ми не можемо зробити стільки ж, скільки він. Ми просто по змозі допомагаємо. Для нього це першочергове завдання. А гроші його не спокушають».

З 2001 року Малайзія через вирубування під пальмові плантації і заготівлю деревини втратила майже третину лісів. Сьогодні понад 500 видів рослин країни опинилися під загрозою зникнення.

[Сузаїрі Закарія, фотограф і природозахисник]:
«Маємо цінувати довкілля, яке дав нам Бог. Ми живемо на цій землі. Інших планет, на яких могло б жити людство, не маємо. Якщо люди знищують свою землю, вони просто готують собі власне пекло».

13. В Італії відбулися найскладніші у світі перегони на гірських велосипедах

Перегони на велосипедах в Альпах
Больцано – Південний Тіроль, Італія

Круті підйоми та спуски серед краси Доломітових Альп в Італії. Але цим спортсменам ніколи милуватися краєвидами. Тут проходить перший етап найскладніших у світі перегонів на маунтинбайках.

Чоловікам належить подолати трасу завдовжки 86 кілометрів. Її висота подекуди сягає 4500 метрів над рівнем моря. Жінки мають проїхати 60 кілометрів на висоті 3000 метрів. Майже на всьому шляху спортсменів підбадьорюють уболівальники.

У чоловічих перегонах першим прибув колумбієць Леонардо Паес. І це його сьома перемога. Цього разу вона далася ще важче. У спортсмена виникла якась проблема, йому довелося зупинитись, а потім почати все спочатку.

[Леонардо Паес, переможець перегонів]:
«Я радий знову тут перемогти. Це чудово. Нелегко перемогти в цих украй важких перегонах сім разів. Завжди бувають миті, коли вигукуєш “Мамма мія!”, бо здається, що не впораєшся».

Серед жінок перемогла німкеня Адельгайд Морат. Вона випередила найближчу суперницю на 15 хвилин.

Інші два етапи цьогорічного змагання пройдуть у пустелі Дубаю і джунглях Таїланду.

14. Нарендра Моді разом з індійцями відзначив Міжнародний день йоги

Міжнародний день йоги
Майсур, Індія

Прем’єр-міністр Нарендра Моді відкрив в Індії відзначення Міжнародного дня йоги. Він виконав вправи разом із тисячами людей перед знаменитим Майсурським палацом.

Шанувальники йоги зібралися тут рано-вранці. Після урочистої частини люди виконали різноманітні асани й дихальні вправи.

[Нарендра Моді, прем’єр-міністр Індії]:
«Йога дає нам спокій. Світ йоги не для окремих людей. Йога дарує спокій нашому суспільству. Йога дарує мир нашим народам і всій планеті».

Генеральна Асамблея ООН започаткувала Міжнародний день йоги у 2014 році. Вніс таку пропозицію Нарендра Моді. Він також запропонував дату 21 червня, бо це найдовший день у році в Північній півкулі. Заведено вважати, що він дуже сприятливий для занять йогою.

Йога поєднує в собі духовні й фізичні вправи, які допомагають досягти піднесеного духовного стану. Багато людей у сучасному світі займаються йогою, щоб зміцнити здоров’я й легше переносити стресові ситуації.

15. Британський принц Вільям святкує 40-річчя

Принцу 40 років
Велика Британія

Британський герцог Кембриджський Вільям 21 червня відсвяткував своє 40-річчя.

Вільям Артур Філіп Луї народився 1982 року. Він був першою дитиною спадкоємця британського престолу принца Чарльза й принцеси Діани.

Королівське становище Вільяма й зовнішність кінозірки незабаром привернули до нього пильну увагу ЗМІ. Але ставлення Вільяма до папараці значно погіршилося під час розпаду шлюбу його батьків.

У віці 13 років Вільям став першим майбутнім монархом, який вступив до коледжу Ітон — приватної школи, що біля Лондона, у якій навчалися 19 британських прем’єр-міністрів. А 31 серпня 1997 року він дізнався, що його мати Діана загинула в автокатастрофі в Парижі.

Світ знову спостерігав за Вільямом під час його залицянь до Кейт Міддлтон в Університеті Сент-Ендрюса в Шотландії. Підсумком стало грандіозне весілля у Вестмінстерському абатстві.

Він знову з’явився перед камерами, коли закінчив Королівську військову академію в Сандгерсті та вступив на службу до армії, флоту й Королівських військово-повітряних сил.

А ще, до того як п’ять років тому Вільям почав виконувати обов’язки члена монаршої сім’ї, він став пілотом цивільної санітарної авіації.

Минуло багато років, а Вільям та його сім’я, як і раніше, у центрі уваги. І на нього покладають дедалі більше відповідальності. Через похилий вік і проблеми зі здоров’ям 96-річна королева поступово передає обов’язки своєму синові та спадкоємцю принцу Чарльзу.

Це, своєю чергою, відводить Вільяму ще важливішу роль.

[Полін Макларан, історик]:
«Королева стає дедалі слабшою, а Чарльз поступово виходить на перший план. Це означає, що Вільям також просувається, щоб зайняти його місце».

Експерти кажуть, що герцог прагне залишатися актуальним для молоді та зміцнювати свою роль у британському суспільстві.

[Полін Макларан, історик]:
«Його називають майбутнім монархії. І це важливо задля її довголіття. Він показує, що може адаптуватися й прислухається до того, що кажуть люди».

Ще більше відповідальності лягло на плечі Вільяма, коли його брат Гаррі поїхав із Меган Маркл до США й перестав виконувати обов’язки члена монаршої родини.

16. Перевернутий будинок звели в парку розваг у Румунії

Перевернутий будинок
Румунія

Перевернутий будинок приваблює юрби туристів до розважального парку «Брамбура» в Румунії. Усередині будівлі теж усе догори дриґом — картини, годинники, меблі. Водночас дім зроблено під нахилом у сім градусів.

[Тюдор Іспас, архітектор парку «Брамбура»]:
«Мета в тому, щоб у гостей запаморочилася голова, щоб вони втратили відчуття рівноваги й стійкості. Це неймовірно».

Парк «Брамбура» стоїть біля підніжжя гірського масиву Фегераш у Південних Карпатах. Новий атракціон уже став місцевою цікавинкою. Люди виходять із легким запамороченням, але здебільшого всі задоволені.

[гостя парку «Брамбура»]:
«Я приїхала з дітьми. Їм дуже сподобався дім і весь парк. Тут добре відпочивати з малечею».

У парку є звичайні атракціони, а також маленький зоопарк. У ньому живе кілька альпак, кози, лами та кролики.

Власник парку вирішив збудувати перевернутий будинок після поїздки до Німеччини, де є такі самі будівлі.

[Леопольд Клінгейс, власник парку «Брамбура»]:
«”Брамбура” — це щось божевільне. Будинок перевернутий догори дном, і в ньому все не так, усе незвично. Ми хочемо побудувати в парку й інші атракціони в такому стилі. Не перевернуті, а незвичайні».

Нові атракціони з’являться за кілька місяців. Власник парку надіється, що вони приваблять більше румунських та іноземних туристів.

17. Пряма трансляція з гнізда сипух приваблює глядачів з усього світу

Життя сипух у прямому ефірі
Йоркшир, Велика Британія

Злякане пташеня сипухи вперше в житті чує гуркіт грому. Це відео переглянули 24 мільйони разів. А до інтернету воно потрапило завдяки британцю Роберту Фуллеру.

Три роки тому він установив вебкамери в гнізді сипух біля свого дому в Йоркширі. Відтоді за їхнім життям можна спостерігати цілодобово. Під час антиковідних локдаунів такі розваги стали дуже популярними. Тепер трансляцію щодня дивляться 20 тисяч глядачів.

[Роберт Фуллер, житель Йоркширу]:
«Зараз у новинах багато такого, що важко сприймати, а це заспокоює. Це справжній відпочинок від метушні, хвилини спокою та умиротворення».

На ютуб-канал британця підписалися вже майже пів мільйона осіб. Відеосюжети дивляться в усіх куточках світу.

[бармен боулінг-клубу в Нідерландах]:
«Нещодавно ми відклали змагання й дивилися пряму трансляцію Роберта Фуллера. Це так умиротворює і заспокоює, на відміну від чогось на кшталт спорту, де багато галасу. А тут просто насолоджуєшся дикою природою».

Британець уважає, що пряма трансляція життя диких тварин схожа на серіал. Але, звісно, у найкращому сенсі цього слова.

[Роберт Фуллер, житель Йоркширу]:
«Щойно починаєш дивитися — відразу захоплює. Зупинитися майже неможливо, бо завжди стається щось нове».

Загалом чоловік встановив понад 100 камер. Вони знімають життя сипух, сов, боривітрів та горностаїв.

18. Картинами з пелюсток прикрасили цілу вулицю італійського містечка

Фестиваль картин із квітів
Дженцано-ді-Рома, Італія

Шедеври з пелюсток. Раз на рік ця вулиця італійського містечка Дженцано перетворюється на картинну галерею. Кожен твір мистецтва займає площу 100 квадратних метрів. А на прикрашення всієї вулиці йде 350 тисяч квіток.

«Інфіората» — «Прикрашання квітами» — саме так і називається цей фестиваль. Цього року він проходить під гаслом «Наша Матінка-Земля».

Викладати картини на бруківці починають звечора. Робота триває всю ніч, а вранці перед людьми відкривається чудова панорама. Загалом композиції займають 2000 квадратних метрів. Деякі флористи беруть участь у фестивалі десятки років.

[турист із Пізи]:
«Ми провели ніч поруч із людьми, які працювали, і бачили, що навіть діти охоче допомагають. Це сповнює серце радістю, бо бачиш, як відроджується культура, і від цього мурашки по шкірі».

Усі картини мають бути зроблені з натуральних компонентів — жодних замінників. Ця викладена з пелюсток, а також кукурудзи, рису й соснової кори.

[Франческа Д’Еразмо, флорист]:
«Моя картина називається “Радість, подарована квіткою, безмежна”. Мене надихнуло знамените полотно Тіціана “Флора”, написане в 1515 році».

Фестиваль присвячений католицькому святу. Щороку сюди приїжджають десятки тисяч туристів помилуватися квітковими картинами.

[жителька Дженцано]:
«Ми дуже хотіли порадувати людей з інших міст. Для нас, місцевих жителів, також важливо бути разом у такий чудовий святковий день і поважати традиції».

Фестивалю «Інфіората» понад 240 років. Усе почалося з того, що під час релігійної процесії хтось почав розкидати пелюстки квітів. Потім люди почали складати з них маленькі картини. Згодом вони ставали дедалі більшими, і свято набуло сучасного вигляду.

Leave a Comment

Останні записи

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини

Ексміністра економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини Салтнат…

8 години тому

У США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватів

Великі хвилі та сильний вітер випробовують цю плавучу вітроелектростанцію. Експеримент проходить у закритому басейні, а…

9 години тому

Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і Герцеговині

Боснієць Неджад Іканович знає цей ліс змалку. Чоловік 30 років був прикордонником і часто їздив…

10 години тому

Суд над імовірними китайськими шпигунами пройшов у Лондоні

Перед судом у Лондоні постало троє осіб, яких підозрюють у сприянні службі зовнішньої розвідки Гонконгу.…

12 години тому

Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати

Це колекція монет, про яку чули в Данії, але до сьогодні ніхто її не бачив.…

13 години тому

Юнак в Іраку сам побудував автомобіль, щоб допомагати батькові

Сулейман Таєр з іракського міста Мосул сам побудував автомобіль. Його витвір схожий на перегоновий карт.…

1 день тому