Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 13 по 17 березня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. США виділили ще 800 млн доларів на безпекову допомогу Україні

Допомога для оборони
Україна ― США

Президент США Джо Байден у середу підписав законопроєкт про надання Україні додаткової допомоги в галузі безпеки розміром 800 мільйонів доларів для протидії вторгненню Росії. Вона передбачає, зокрема, закупівлю засобів протиповітряної оборони.

[Джо Байден, президент США]:
«Цей новий пакет — небувала допомога Україні. Він містить 800 зенітних систем, щоб українські військовики могли зупинити літаки й гелікоптери, які атакують їхніх людей».

Це сталося після звернення президента України Володимира Зеленського до Конгресу США. У своїй промові Зеленський порівняв атаки в Україні з нападом Японії на Перл-Гарбор, який у 1941 році втягнув США у Другу світову війну, а також звернувся до законодавців і безпосередньо до Байдена по допомогу.

Загальна допомога Україні, про яку оголосили США впродовж цього тижня, сягнула 1 мільярда доларів. Нові кошти надходитимуть відповідно до нещодавно підписаного президентом Байденом закону про державне фінансування, у межах якого на потреби України та союзників США, які допомагають нашій країні, виділять 13,6 мільярда доларів.

2. ЄС схвалив новий пакет санкцій проти Росії

Санкції проти вторгнення
ЄС ― Росія

Європейський Союз у вівторок, 15 березня, офіційно схвалив четвертий пакет санкцій проти Росії за її вторгнення до України. Вони містять заборону на інвестиції в російський енергетичний сектор, експорт предметів розкоші та імпорт продукції зі сталі з Росії.

Ці обмеження зачеплять найбільші російські нафтові компанії: «Роснафту», «Транснафту» і «Газпром нафту». Проте члени ЄС усе ще зможуть купувати в них нафту й газ.

Також буде повністю заборонено операції з деякими російськими державними підприємствами, пов’язаними з військово-промисловим комплексом Кремля.

За оцінками Європейської комісії, заборона на імпорт російської сталі стосуватиметься продукції на 3,3 мільярда євро.

Компаніям ЄС також більше не дозволять експортувати до Росії будь-які предмети розкоші вартістю понад 300 євро, зокрема ювелірні вироби. Також буде заборонено експорт автомобілів вартістю понад 50 тис. євро.

ЄС також погодився позбавити Росію її торгового статусу «найбільшого сприяння», що дасть змогу забороняти імпорт російських товарів або накладати на них мита.

Міністр фінансів Франції Бруно ле Мер назвав четвертий пакет санкцій, ухвалений проти Росії, історичним рішенням. А також додав, що подальша економічна помста за вторгнення до України залишається можливою.

[Бруно ле Мер, міністр фінансів Франції]:
«Не варто недооцінювати нашу рішучість використовувати всі фінансові та економічні інструменти, щоб домогтися змін у війні в Україні, яка є жахіттям для всіх нас».

Нагадаємо, що згідно з попередніми трьома пакетами європейських санкцій було заморожено активи російського центрального банку та виключено з банківської системи SWIFT деякі російські та білоруські банки.

3. Удар Росії по Яворівському полігону наблизив війну до кордону з країнами НАТО

Обстріл військового полігону
Яворів, Україна

У неділю, 13 березня, о 6 годині ранку російські літаки випустили близько 30 ракет по Яворівському полігону, що на Львівщині. Як наслідок, загинуло 35 осіб, 134 дістали поранення. Про це заявив голова Львівської військової обладміністрації Максим Козицький.

Поранених українських бійців доставили до лікарні. Нині на території військової частини розбирають завали. Скільки серед постраждалих військовиків, а скільки цивільних наразі з’ясовують.

Яворівський полігон розташований за 25 км від українсько-польського кордону та приблизно за 30 км від Львова. Це важливий центр співпраці між Україною та країнами НАТО. Там розташований Міжнародний центр миротворчості та безпеки, який використовували для спільних навчань ЗСУ з іноземними військами. У НАТО заявили, що на момент обстрілу їхніх представників на об’єкті не було.

Атака на Яворівський військовий полігон стала найзахіднішою ціллю, яку було вражено за 18 днів масштабного вторгнення Росії на територію України. Наближення воєнних дій до кордону з Польщею в багатьох викликає занепокоєння.

[Олександр, військовик ЗСУ]:
«Ракети почали падати за 10 км від кордону з Європою. Завтра вони можуть упасти за 10 км по той бік кордону — на території Польщі, де зараз перебувають наші дружини та діти. Я хочу закликати всю Європу: “Рятуйте себе, рятуйте нас, бо завтра буде пізно”».

Водночас Велика Британія заявила, що цей інцидент свідчить про значну ескалацію конфлікту. А президент США Джо Байден сказав, що НАТО захищатиме кожен дюйм своєї землі, якщо російська агресія перекинеться з України на країни-члени Північноатлантичного альянсу.

Нагадаємо, що через Польщу до України надходить військова допомога країн Заходу. Раніше Москва погрожувала спрямувати свої удари на ці вантажі.

4. Кількість біженців з України перевищила 3 мільйони

Міграційна криза
Кількість біженців зростає

За даними ООН, кількість біженців, які втекли з України через війну з Росією, перевищила 3 мільйони осіб. Це найбільша міграційна криза в Європі з часів Другої світової війни.

Українці залишають свої домівки та шукають прихисток у країнах Європи. 76-річний житель міста Ірпінь Володимир сказав, що він і члени його сім’ї втекли після того, як російські війська тримали їх в полоні в підвалі будинку впродовж семи днів.

[Володимир, житель міста Ірпінь]:
«Ми спали на підлозі в підвалі, нас не випускали, тримали як скотину. Випускали лише по двоє людей, щоб підігріти воду. А решта — сидіть у підвалі. Якщо будете виходити, повішу гранату — і все».

Найбільше біженців прийняла Польща. Згідно з повідомленням польської прикордонної служби відколи почалися бойові дії, до країни прибуло близько мільйона семисот шістдесяти тисяч осіб. Це більше ніж половина загальної кількості шукачів притулку.

Велику кількість вимушених переселенців також прийняла Угорщина, Румунія, Словаччина та Молдова. Десятки тисяч біженців прихистили віддалені від кордонів України держави, такі як Чехія, Литва, Німеччина та Бельгія. Про готовність прийняти українських мігрантів також заявили США, Канада, Велика Британія та Швейцарія.

У понеділок, 14 березня, за кордон виїхали й люди, які досі рятувалися від війни у відносно безпечних містах заходу України. Це сталося після того, як Росія обстріляла військовий полігон поблизу кордону з Польщею.

Співчуття до тяжкого становища сусідів і глибокі спогади про панування Москви спонукають волонтерів у Європі докладати багато зусиль, щоб прихистити й нагодувати тих, хто втікає від війни в Україні. Але масштаб міграційної кризи викликає побоювання, що дуже швидко їхні країни будуть переповнені.

Представники Європейського Союзу заявляють, що кількість біженців з України може сягнути 5 мільйонів осіб.

5. Швейна фабрика у Львові безплатно працює для армії

Прапори для військовиків
Львів, Україна

Фабрику у Львові переобладнали, і тепер вона замість жіночого одягу шиє українські прапори. Їх використовують, щоби покривати загиблих на війні військовиків. Власниця підприємства Любов каже, що з початку бойових дій одразу почала допомагати армії. Але прийняти нову реальність було непросто.

[Любов Савчин, підприємниця]:
«Першого дня був шок. Це в голові не вкладається ні в кого з нас і сьогодні. Якби не бачили й не чули цього всього, то просто не можна було б уявити цих жахів, які зараз відбуваються. Ми не мали жодного вихідного за цей час. Знаєте, як ми сказали? “Це злість, це впертість, і ми це зробимо”».

Сьогодні на фабриці працюють друзі та знайомі жінки, а також біженці з інших регіонів України. Усі роблять це безплатно.

Любов уже не вперше відгукується на заклик про допомогу. 2014 року, під час бойових дій на Донбасі, вона шила для українських захисників балаклави та аптечки. Каже, що має намір відстоювати свою свободу до кінця.

[Любов Савчин, підприємниця]:
«Я одна з українців, не жертва, не потерпіла. Ми повинні боротися. Це, певно, у нас генетично закладено давно. Моя мама розпочинала своє життя з дитинства у воєнні часи. Тепер їй 82 роки, і вона мусить ще раз це пережити».

6. Новий великий спалах епідемії коронавірусу розпочався на північному сході Китаю

Рекордна захворюваність
COVID-19 у Китаї

Сотні людей вишикувалися в чергу, щоб зробити тест на коронавірус. Це північний схід Китаю. Тут різкий стрибок чисельності нових випадків зараження. Принаймні так каже офіційна статистика. Добова кількість нових хворих досягла дворічного максимуму.

Тобто інфікованих тут приблизно стільки, скільки було, коли коронавірус лише починав поширюватися в Ухані у 2020 році.

У понеділок зареєстрували понад 3500 нових хворих. Переважно в північно-східній провінції Цзилінь.

Тут живе понад 24 мільйони осіб. Тепер їм не можна покидати межі провінції без дозволу місцевої поліції. В’їжджати всередину теж заборонено.

За останній тиждень фіксували також багато випадків у Пекіні та Шанхаї, через що закрили школи, парки й кінотеатри. А ще зупинили міжміські залізничні, автобусні й авіарейси.

Як повідомило авіаційне управління, понад 100 міжнародних рейсів спрямують до інших місць країни.

[жителька Шанхая]:
«Цього року пандемія гірша, ніж була на початку. Але ми, шанхайці, не панікуємо так, як було першого року, коли всі панікували. Тепер усі звертають увагу на захист. У багатьох удома є запаси овочів та іншої їжі на випадок, якщо закриють цілі райони».

Ізоляція цілими кварталами — звичайна практика комуністичної влади КНР. Раніше повідомляли, що поліція навіть забивала двері до під’їздів, оточувала райони й не давала виходити з квартир та будинків навіть по основні товари, зокрема їжу, воду та ліки.

Багато китайців благали про допомогу онлайн, писали, що вмирають голодною смертю. Однак такі повідомлення дуже швидко цензурували.

Також експерти наголошують, що офіційна статистика КНР вельми сумнівна. Вони кажуть, що дані здебільшого дуже занижені, тому побачити реальну картину поширення коронавірусу в країні вкрай складно.

7. Швейцарія: місце, куди не дісталася інфляція

Інфляція не дісталася
Женева, Швейцарія

Тоді як більшість європейців потерпають від зростання цін, у Швейцарії інфляція майже непомітна. А деякі товари та послуги навіть дешевшають.

Приміром, медицина. Зазвичай на неї йде більша частина доходів швейцарців. Але нині вартість цих послуг знизилася на пів відсотка проти аналогічного періоду, що був торік.

Загалом інфляція досягла 2,2 %. Це найвищий показник за попередні 14 років. Але це значно менше, ніж в інших розвинених країнах.

[Рудольф Мінш, економіст]:
«Знову ж таки допомагає міцний швейцарський франк, а ще досить високий рівень цін у Швейцарії. Тож зростання у відсотковому обчисленні не таке вже й велике».

Ціни на нафту зросли стрімко. Але на рівень інфляції у Швейцарії майже не впливають. Економісти називають кілька причин.

[Рудольф Мінш, економіст]:
«По-перше, у нас міцна валюта. Це допомагає, бо імпорт нафти дешевший. По-друге, енергоефективність. По-третє, високі прибутки. Населенню не доводиться витрачати надто багато на енергію, зокрема на викопне паливо».

Ціни можуть підвищитися й на газ. Але не все так погано, оскільки понад половину енергії для країни виробляють ГЕС. Це робить Швейцарію значно стійкішою до коливання цін на енергоносії.

8. Італійська компанія вже ось як 20 років постачає на орбіту космічну воду

Космічна вода
Турин, Італія

На цю очисну станцію надходить вода з гір, річок, озер та колодязів півночі Італії.

Це Турин. Тутешня компанія щорічно виробляє понад 300 мільйонів кубометрів питної води.

Здебільшого вона йде мешканцям цього міста та 200 довколишніх містечок.

А ще якусь частину вже ось як 20 років відправляють космонавтам на орбіту. Компанія у співпраці з франко-італійською аерокосмічною фірмою постачає воду на Міжнародну космічну станцію.

Але тепер космічні агенції зміщують фокус на Місяць та Марс. І туринська компанія надіється, що вироблятиме воду для тривалих космічних місій.

[Армандо Кваццо, директор науково-дослідного центру]:
«Нам треба вибирати елементи, які не змінюють властивостей води, але дають змогу довго її зберігати. Наші дослідження спрямовані на те, щоб зрозуміти, якими є найкращі доступні методи виробництва води в космосі».

Компанія вперше відправила резервуар з водою на Міжнародну космічну станцію у 2008 році.

А остання місія успішно пройшла у 2014-му. Тоді до космосу відправили три резервуари.

[Донателла Джіакоса, співробітниця компанії]:
«Ми розпочали з двох різних типів води. Один був із дуже низьким вмістом солей, аналогічно американському стандарту, а другий — багатим на мінерали за російськими стандартами».

З десяти літрів земної води виходить лише літр космічної. І її вартість разом із транспортуванням становить коло 50 тисяч євро за літр.

Водночас головна мета космічних агентств — знайти запаси води на Марсі та Місяці, щоб використовувати їх для виробництва питної води та палива.

9. У Великій Британії стали частіше брати на роботу безпритульних

Безпритульних стали брати на роботу
Велика Британія

Молода британка Зара щоранку їде на роботу в доброму гуморі. Ще недавно вона не мала ні домівки, ні грошей, ні надії облаштувати своє життя.

[Зара Асамоа, колишня безпритульна]:
«Знати, що є житло, робота й стабільний дохід, дуже приємно. Це означає, що я можу більше собі дозволити й просто насолоджуватися життям».

П’ять років тому Зара стала бездомною, бо її мати більше не змогла платити за квартиру. Увесь цей час дівчина жила то в друзів, то в сестри. Іноді знаходила роботу, однак лише тимчасову та не на повний день. Два роки тому закінчила університет. Проте через пандемію не змогла нікуди влаштуватися.

Допомога надійшла від благодійної організації, яка шукає роботу для безпритульних. Попит на ринку праці зріс після брекзиту. До того ж під час пандемії багато літніх працівників вийшли на пенсію, а молодь відновила навчання, відклавши працевлаштування.

Тепер у Великій Британії вакантні чотири зі 100 робочих місць. Компанії раніше прагнули наймати лише людей із постійним місцем проживання, але тепер ситуація змінилася. Роботодавці стали співпрацювати з організацією, яка працевлаштовує безпритульних.

[Емілі Гокінг, працівниця британської компанії]:
«Пропозиція цієї організації унікальна, раніше такої не було. Вона шукає кандидатів, з якими до цього не можливо було зв’язатися хоча б тому, що вони не могли знайти наших оголошень про вакансію».

2019 року організації вдавалося влаштувати лише десять осіб на місяць, тепер — 50.

[Алекс Стефані, голова благодійної організації]:
«Компанії активно шукають працівників, а кількість вакансій у Великій Британії постійно зростає. Тому під час пандемії ми допомагали їм знаходити соціальних працівників, фахівців із логістики та водіїв».

У благодійній організації безпритульних готують до співбесіди з роботодавцем, а також шукають для них вакансії. Крім того, збирають пожертвування, щоб людина могла якийсь час винаймати житло чи опанувати якусь професію.

Британські компанії також почали приймати на роботу людей із судимістю.

10. Як безплатні пральні машинки рятують життя

Безплатне прання
Барунга, Австралія

У центрі Барунги, віддаленого містечка Північної території Австралії, постійно чути гудіння пральних машин. Тут працює безплатна пральня, яка рятує життя. Раніше багато місцевих жителів прали вручну й у холодній воді, або носили речі до друзів та родичів.

[Халія Буш, місцева жителька]:
«Були часи, коли пральної машини не було. Мусили ходити до однієї родички просити, щоб вона випрала наші речі».

11-річній дочці цієї жінки поставили діагноз гостра ревматична гарячка. Це захворювання, яке локалізується здебільшого в серцево-судинній системі. Для його профілактики дуже важливо підтримувати гігієну, бо воно передається через кліщі.

[Халія Буш, місцева жителька]:
«Нам сказали, що треба спати на чистій постільній білизні, стежити, щоб не було виразок або чогось такого. Через них можна захворіти, а ця хвороба впливає на серце».

Пральню збудували у 2019 році. У неї вклалися власники цієї землі. Відтоді життя людей дуже змінилося.

Раніше ревматична гарячка тут була дуже поширеним явищем. Однак за останні два роки випадків захворювання поменшало на 60 %.

[Гелен Лі, інвестор]:
«У місті зараз ні в кого немає на шкірі висипу чи виразок». [Пітер Вордсворс, медик]:
«Зазвичай я замовляю ліки. І зараз крем, яким лікують коросту, ми майже не беремо».

Експерти кажуть, що таке просте рішення виявилося надзвичайно ефективним.

[Анна Ральф, експерт з інфекційних захворювань]:
«Профілактику шкірних захворювань можна забезпечити за допомогою прання, доступу до хороших пральних машин чи індивідуальних пральних машин, які можуть нагрівати до нормальної температури та в які можна помістити постіль».

Програму планують розширити на п’ять сусідніх містечок.

11. Офіси послаблюють вимоги до дрес-коду після пандемії

П’ятничний дрес-код
Офіси послаблюють вимоги до одягу

Пандемія змусила світові компанії переосмислити правила ділового дрес-коду. Поки працівники повертаються до офісів, керівники послаблюють вимоги. Тепер у багатьох фірмах дозволяють приходити в більш розслабленому одязі, який раніше був допустимий лише у п’ятницю.

Головне гасло — «Змішуй і поєднуй».

[Майкл Феррера, стиліст]:
«Пам’ятайте, що ви маєте великий вибір, і багато роботодавців та великих корпорацій дозволяють бути трохи невимушеними, але все ж таки підтримувати професійний імідж. Не варто носити повний костюм, парадні туфлі, сорочку та краватку. Комбінуйте верх і низ, можливо, одягнувши лише піджак».

Утім, експерти застерігають: надто розслаблятися також не слід. Багато чоловіків зараз намагаються одягнути повсякденне взуття, проте цього робити не варто.

[Майкл Феррера, стиліст]:
«Пам’ятайте, що вам усе ще треба носити модельне взуття. Жодних кросівок, жодних кросівок, жодних кросівок! Ключ тут у тому, що ваше взуття завжди буде показником вашого іміджу».

Для жінок теж більше не потрібен повний діловий костюм із високими підборами. Зі строгими елементами можна поєднувати легкі блузи й сукні, створюючи свій власний комбінований образ.

[Майкл Феррера, стиліст]:
«Можна змінювати низ і верх, а також носити сезонні кольори: м’якіші, рожевіші, блакитніші. Сміливі кольори обирати не варто, бо ми заново акліматизуємося й наново знайомимося з нашими колегами. Не варто всіх шокувати й дивувати».

Утім, багато хто, як і раніше, і далі працює з дому й проводить онлайн-зустрічі, сидячи у вітальні. Зрозуміло, що для них діловий образ актуальний лише згори.

12. Урятувати бонго: в Африці рятують найрідкісніших у світі антилоп

Урятувати бонго
Кенія

Спеціальний конвой везе гірських бонго. Цих антилоп у дикій природі залишилося менш як сотня. Тепер у заповіднику Маунт-Кенія намагаються збільшити популяцію.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, гірський бонго належить до видів, які зникають найшвидше.

Зазвичай вони мешкають у густих лісах Центральної Африки невеликими групами. У цих антилоп спіральні роги й білі смуги. Сьогодні зустріти їх в дикій природі можна лише в Кенії.

А для цих антилоп у заповіднику виділили ділянку — 325 гектарів.

У 2004 році до центру розведення з різних зоопарків привезли 18 гірських бонго, щоб згодом випустити. Однак їх треба було навчити виживати в дикій природі.

Зрештою п’ять копитних випустили до заповідника. За ними наглядатимуть.

[Ісаак Леколоол, ветеринар]:
«Ці тварини були частково під опікою людей. Тепер їх привезли до кенійського заповідника, щоб спробувати повернути в природне середовище».

Однак відновлювати популяцію дорого й складно.

Через незаконне вирубування лісів та збільшення населення місця для антилоп дедалі менше.

Наразі люди, як і раніше, підтримують тварин. Але поступово робитимуть це дедалі менше.

До прибуття новачків у заповіднику вже було 63 гірських бонго.

13. В Австралії знову стають популярними легендарні велосипеди BMX

Ретро-BMX знову популярні
Мельбурн, Австралія

80-ті повертаються. Саме тоді ці велосипеди були шалено популярними. Вони називаються ретро-BMX або BMX старої школи. Колись на них ганяли підлітки. Тепер в Австралії вони знову популярні серед дорослих чоловіків. Ностальгія.

[Алан Генлі, шанувальник ретро-BMX]:
«У дитинстві кататися на BMX означало свободу. Я на цілий день тікав із дому, щоб покататися з друзями й шукав, де відпрацювати трюки».

Велосипед BMX вигадали у 60-х дорослі шанувальники мотокросу. Модель була призначена для дітей та підлітків — майбутніх спортсменів. Але зрештою BMX став окремим видом спорту з кількома дисциплінами.

А тепер дорослі австралійці повертаються до колишнього захоплення й передають любов до ретро-BMX синам.

[Даймонд Філіппіс, шанувальник ретро-BMX]:
«Моя дружина якось сказала: “Чому б тобі не зібрати для сина BMX старої школи — такий, який був у тебе, коли ти катався з друзями?” З цього все й почалося».

Завдяки спільним інтересам дружба батьків та дітей міцнішає.

[Джон Філіппіс, шанувальник ретро-BMX]:
«Це зв’язок між батьком та сином. Приємно робити щось разом так довго».

У середині 80-х у моду ввійшли велосипеди, розфарбовані яскравими кольорами. Випускали зелені, жовті, рожеві, бірюзові та навіть малинові BMX.

Цим велосипедам присвячували пісні й фільми. Один із них — «Незламний» вийшов 86-го. Він розповідає історію про юного розвізника газет, який мріяв потрапити на змагання, де мали зустрітися найкращі велогонники Америки.

14. Відродження Галісії: глушина як стиль життя

Тиша як стиль життя
Галісія, Іспанія

Іспанська Галісія — не найпопулярніший напрямок у туристів чи іноземців, які шукають другий дім. Тут безробіття, низька народжуваність і здебільшого літнє населення. Сільський регіон малолюдний, і багато молоді виїжджає до великих міст. 3500 сіл Галісії тепер занедбані.

Проте не всі іноземці, які купують власність в Іспанії, шукають сонячних пляжів і п’ятизіркових послуг.

У сестер Б’янки й Сари — британсько-нідерландське коріння. Вони вже мають будинок в Андалусії — на півдні Іспанії. Але дикий північний захід зачарував їх більше. Вони відкрили тут кінний центр.

[Б’янка Крегг, співвласниця кінного центру]:
«Тут вельми спокійно й зелено. Дуже мирна атмосфера, люди. Тому, гадаю, це відмінне місце для відпочинку».

Ще одна причина вибору цього місця — ціна на нерухомість.

[Б’янка Крегг, співвласниця кінного центру]:
«Ні в Англії, ні в Нідерландах не можна купити стільки власності за таку ціну, як тут».

Влада міста Луго створила цифрову платформу, на якій збирає інформацію про занедбані сільські райони й пропонує власність потенційним покупцям. На придбання й відновлення будинків та господарств виділяє гранти. Такі покупці мусять мати дозвіл на постійне проживання в Іспанії.

[Мар Гомес, голова Інституту домоволодіння та землі в Луго]:
«Влада Галісії заохочує купувати власність, щоб люди підтримували її в разі потреби коштом держави, щоб туди їхали й оживили ці райони».

Подружжя Рози й Марка підшуковують сільські будинки тим, хто хоче втекти від міської метушні. І бізнес іде непогано.

[Роза Костойя, рієлтор]:
«Нині завдяки технологіям майже будь-яку роботу можна виконувати з будь-якої точки світу. 75–80 % наших клієнтів — іноземці. Зазвичай вони шукають тихе місце для своєї сім’ї, вони хочуть змінити стиль життя. Також є молоді одружені пари, які хочуть не лише жити тут, а й організувати бізнес».

Ця сім’я також продає збанкрутілі хостели й цілі села під різні проєкти, де людям треба багато місця.

[Марк Адкісон, рієлтор]:
«Іноземці їдуть сюди в пошуках іншого життя. Багатьом набридло харчуватися напівфабрикатами й по дві години їздити на роботу. Також надокучили поїзди й міський стрес».

15. Ейфелева вежа виросла на шість метрів

Ейфелева вежа підросла
Париж, Франція

Ейфелева вежа в Парижі виросла до 330 метрів. На неї встановили нову радіоантену заввишки шість метрів. Конструкцію вагою 350 кілограмів підняли за допомогою вертольота.

[Франк Шале, пілот]:
«Це чарівне місце. Ми не часто літаємо на гелікоптері над Ейфелевою вежею. Гадаю, такого раніше й не було — це вперше».

Операція тривала 15 хвилин, а готувалися до неї майже рік. Установлення коштувало мільйон євро.

[туристка з Ірландії]:
«Цікаво було подивитися, як підіймається гелікоптер з антеною. Ми опинилися тут якраз вчасно. Це чудово».

Ейфелеву вежу збудували в 1889 році. Спочатку її задумали як тимчасову споруду для паризької Всесвітньої виставки. Через 20 років вежу мали демонтувати, але залишили для військових цілей. А потім вона вже стала одним із символів Парижа.

16. Виставка унікальних робіт Кійосая Каванабе відкривається в Лондоні

Виставка Каванабе
Лондон, Велика Британія

Цей грайливий твір Кійосая Каванабе — один із центральних експонатів нової виставки в Королівській академії мистецтв у Лондоні.

Кійосай був найпопулярнішим художником Японії наприкінці ХІХ століття.

Він створював роботи найвищого ґатунку для японської еліти.

Але він також писав і жартівливі картини та гравюри, які подобалися бідним верствам населення. І це його виділяло.

[Кото Садамура, кураторка виставки]:
«У мистецтві Кійосая революційним було те, що він об’єднав два різні стилі живопису. У попередній період, у період Токугави, ці два стилі були окремими, їх не можна було змішувати».

Кійосай народився в провінції Сімоса в 1831 році.

Талант до малювання в нього проявився змалку. Перш ніж вступити до школи Кано, ще дитиною навчався в студіях інших художників.

Попри свою традиційну освіту, він захопився популярною формою мистецтва кега. Це сатиричні картини, які вважалися мистецтвом нижчих станів.

[Кото Садамура, кураторка виставки]:
«Кійосай у той час був дуже популярним. Він працював над висококласними картинами, дуже дорогими. Але він також був ілюстратором і дизайнером гравюр, які були доступні й звичайним людям».

Одна з окрас виставки — робота «Вечірка каліграфії й живопису». Кійосай створив її разом із більш як 50-ма художниками. Він зробив фігури й макет, а його колеги-художники й каліграфи завершили більшу частину деталей картини. А якщо придивитися, то можна побачити й самого художника.

Виставка триватиме до 19 червня.

17. Індійка зробила найбільший у світі торт у вигляді Міланського собору

Найбільший торт у світі
Пуне, Індія

Цей торт, що має вигляд Міланського собору, можна назвати унікальним. Він увійшов до Світової книги рекордів як найбільший веганський торт із королівською глазур’ю. Зробила його індійська художниця Прачі Дхабал Деб.

[Прачі Дхабал Деб, художниця-оформлювачка]:
«Це їстівна копія Міланського собору — дуже відомої італійської пам’ятки. Мене зачарував цей архітектурний стиль. Але раніше я вже пробувала робити торти, натхнені індійською та європейською архітектурою».

Довжина торта — два метри, висота — метр 40, вага — 100 кілограмів. Художниця робила його місяць. Досягнення зафіксували представники Світової книги рекордів, що видається в Лондоні.

[Прачі Дхабал Деб, художниця-оформлювачка]:
«Для мене велика честь, що мій виріб оголосили найбільшим веганським тортом у світі. Мені видали сертифікат».

Королівську глазур зазвичай роблять із цукрової пудри, лимонної кислоти, а також яєчного білка. Проте в Індії крем на основі яєць непопулярний. Тому Прачі розробила інший рецепт.

Художниця отримала вже багато нагород на всіляких конкурсах із приготування тортів.

18. 20 нових видів орхідей виявили в Коста-Риці

20 нових видів орхідей
Картаго, Коста-Рика

20 нових видів орхідей із мініатюрними квітками відкрили коста-риканські вчені. Орхідеї знайшли в заповідниках та інших землях усієї країні. Причому один вид виявили лише за 16 кілометрів від центру столиці Коста-Рики.

[Адам Карреманс, директор ботанічного саду Ланкестер]:
«Ці рослини — група видів, які переважно є ендемічними в цій країні. І є два важливі аспекти. По-перше, те, що ми досі знаходимо багато невідомих рослин, особливо орхідей, говорить про багате біорізноманіття Коста-Рики. По-друге, наша країна відповідальна за збереження цих ендемічних рослин».

Коста-Рика славиться великою кількістю орхідей. Як уважають, третину тутешніх видів можна знайти лише в цій країні. До того ж у Коста-Риці найвищий у світі показник кількості видів орхідей на квадратний кілометр.

[Адам Карреманс, директор ботанічного саду Ланкестер]:
«У Коста-Риці завдяки дослідженням, які ми проводимо останніми роками, зареєстровано 1640 видів орхідей. Це ставить її в один ряд із такими країнами, як Колумбія, Бразилія, Перу та Еквадор, відомими багатим біорізноманіттям».

Наразі рослини нових видів поповнили колекцію ботанічного саду Ланкестер. Тут також росте пурпурова орхідея — «гуарія морада». Її вважають національною квіткою Коста-Рики. Цю орхідею вирощували індіанці ще в доколумбові часи.

Орхідні — одна з найбільших родин квіткових рослин. Вони трапляються на всіх континентах, крім Антарктиди. У природі є понад 30 тисяч видів орхідей. Ще понад 150 тисяч гібридів вивели люди.

19. Святковий бенкет підготували для слонів у Таїланді

Бенкет для слонів
провінція Чонбурі, Таїланд

Розкішний бенкет у День слона підготували в ботанічному саду Нонг Нуч у Таїланді. Тварин пригощають бананами, ананасами та іншими тропічними фруктами й плодами.

[Кампон Тансача, директор ботанічного саду]:
«Щороку ми проводимо фестиваль та пригощаємо слонів. Цього разу ми приготували дві тонни фруктів. Їх виклали на стіл діаметром вісім метрів. Для слонів це особлива подія. Вони отримують улюблену їжу».

Слони — національна гордість Таїланду. З цими тваринами тісно пов’язана історія та культура країни. Колись вони допомагали воїнам і служили королям. Вони працювали й на лісозаготівлі, але зараз у Таїланді це заборонено.

[Кампон Тансача, директор ботанічного саду]:
«Таким було їхнє життя. А тепер ми слонів навчаємо, виховуємо й годуємо. Вони домашні тварини, і треба про них дбати. Тому їхня робота обмежується розвагою туристів».

Власники слонів кажуть, що їхні вихованці завжди радо зустрічаються з людьми.

День слона в Таїланді відзначають уже 24 роки.

Leave a Comment

Останні записи

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

13 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

14 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

15 години тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

16 години тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

17 години тому

Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини…

18 години тому