Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 27 лютого по 3 березня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Які санкції запроваджують щодо Росії

Нові санкції
Україна ― Росія

Провідні країни світу та великі корпорації і далі запроваджують санкції проти РФ. 2 березня Сполучені Штати Америки офіційно закрили повітряний простір для всіх російських літаків. Раніше таке рішення ухвалило понад 30 країн Європи.

Євросоюз заявив, що відключає 7 російських банків від системи SWIFT і готовий в разі потреби поповнити цю кількість. До цієї ініціативи долучилися США, Канада, Велика Британія, Тайвань та Японія.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:
«Ми отримали запит від західних країн приєднатися до цього заходу. Тому Японія долучиться».

Японія також запровадила санкції щодо 49 російських компаній, організацій та інститутів і надала Україні фінансову допомогу розміром 100 мільйонів доларів.

ЄС також заморозив резерви центробанку Росії і наклав персональні санкції проти президента Росії та наближених до нього чиновників і олігархів.

Також сотні західних компаній ідуть із російського ринку й відмовляються продовжувати ліцензії. Про це завила Apple, Audi, BMW, Boeing, Coca Cola, Danone, Dell, Volvo, General Motors та багато інших компаній.

Туреччина ж закрила прохід через Босфор і Дарданелли для військових кораблів Росії та України. Виняток зробили лише для тих, хто повертається до порту основної стоянки.

Вартість акцій найбільших російських компаній на Лондонській фондовій біржі впала на 98 %.

ФІФА та УЄФА вирішили відсторонити всі російські клуби та національні збірні від участі в усіх футбольних турнірах. Також Росію позбавили права проводити чемпіонат світу з волейболу.

Водночас ЄС та США застосували санкції проти громадян Білорусі, які сприяли російській військовій агресії.

2 березня Генасамблея ООН проголосувала за резолюцію, яка вимагає від Росії припинити напад на Україну та вивести всі війська з нашої території.

У ЄС вважають, що кількість українців, які будуть змушені залишити свій дім через бойові дії, може перевищити сім мільйонів осіб. Це вже назвали найбільшою гуманітарною кризою за багато років.

2. У Чилі палає велика лісова пожежа

Лісова пожежа
Чилі

У Чилі палає велика лісова пожежа. Вогонь охопив територію під портовим містом Вальпараїсо.

[Хорхе Мартінес, представник президента]:
«Пожежа почалася о 7-й вечора на трасі Ла-Полвора, за 500 метрів до повороту на 68-му трасу. Вітер роздмухав вогонь у бік міста Вінья-дель-Мар і той поширився на 80 гектарів. Це дуже небезпечно, і тут сильний вітер».

У регіоні оголошено червоний рівень небезпеки.

[Хорхе Шарп, мер Вальпараїсо]:
«Поки житловим будинкам ця пожежа не загрожує — це добрі новини в умовах цього лиха. Закликаємо мешканців стежити за інформацією, якщо ситуація зміниться».

Це вже не перша лісова пожежа в Чилі за останні тижні, адже тут зараз спекота. Близько місяця тому вогонь спалив понад сто житлових будинків у місті Ікіке на півночі країни.

3. 40 тисяч осіб евакуювали в Австралії через повені

Повені не припиняються
Новий Південний Уельс, Австралія

Кадри з Австралії. Жителі рятуються на дахах від смертоносної повені, яка сталася на східному узбережжі країни. Її вже назвали рекордною. За словами влади, таке буває раз на тисячу років.

[Домінік Перроттет, прем’єр Нового Південного Уельсу]:
«Минулої ночі вода в річках Лісмора піднялася на 2 метри вище за рекордну висоту».

У штаті Новий Південний Уельс розпорядження евакуюватися загалом отримало 40 тисяч осіб. Тривають рятувальні операції. Їх проведено вже близько тисячі. Але звернень із проханнями про допомогу — у шість разів більше.

[жителі Лісмора]:
«Живемо тут, у цьому домі, майже 30 років і ніколи такого не бачили. Ніколи».

Стихія розгулялася ще минулого тижня. Потерпає Новий Південний Уельс та Квінсленд. Наразі повідомляють про дев’ятьох загиблих.

[Домінік Перроттет, прем’єр Нового Південного Уельсу]:
«Ми бачимо, як люди годинами сидять на дахах, скільки рятують дітей, як люди опиняються в пастці на мостах. Але також важливо бачити, як об’єдналися наші люди, вони допомагають одне одному».

В Австралії зараз літо, і цієї пори року тут завжди багато опадів. Проте в останні два роки дощі рясніші, ніж зазвичай. Це пояснюють природним феноменом Ла-Нінья.

Наприклад, у Брисбені, третьому за величиною місті Австралії, за останні три дні випало 80 % середньорічної норми.

4. Делегація зі США пообіцяла Тайваню підтримку

Візит американської делегації
Тайбей, Тайвань

Сполучені Штати Америки готові підтримувати Тайвань та інших союзників у регіоні. З такою заявою виступив голова американської делегації, яка відвідала частково визнану державу.

Групу очолив Майкл Маллен, колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів США.

[Майкл Маллен, ексголова Об’єднаного комітету начальників штабів США]:
«Сполучені Штати й надалі виступатимуть проти будь-яких односторонніх змін статус-кво. Вони також і далі підтримуватимуть мирне врегулювання конфліктів з обох боків протоки».

Маллен зустрівся з президентом Тайваню.

[Цай Інвень, президент Тайваню]:
«Зараз воєнна загроза з боку Китаю в Тайванській протоці та регіоні постійно зростає».

Зі слів президента, Китай сіє на острові розбрат, веде пропагандистську діяльність і поширює дезінформацію.

[Цай Інвень, президент Тайваню]:
«Ці дії не припиняються ні на день. Попри це тайванці ніколи не здавалися».

Вона також сподівається, що військова взаємодія Тайваню та США зміцниться.

Комуністичний Пекін уважає Тайвань своєю бунтівною провінцією. Він і далі нарощує військову міць з іншого боку протоки. Візит американської делегації відбувається на тлі війни в Україні. Деякі аналітики вважають, що Китай може скористатися ситуацією і напасти на Тайвань.

5. У воду на Гаваях потрапило пальне — тисячі людей отруїлися

Витік пального
Гаваї, США

Агенція з охорони довкілля США розслідує витік пального з гігантського державного сховища, розташованого всередині гірського хребта на Гаваях, звідки видно Перл-Гарбор.

Десятки людей уже захворіли, а тисячі були змушені покинути свій дім після того, як пальне з об’єкта військово-морського флоту потрапило до питної води. Вона надходить до будинків майже 100 тисяч сімей, зокрема й військовослужбовців.

До бригад військових медиків звернулося вже понад 5900 осіб. Вони скаржаться на нудоту, головний біль та висипи на шкірі.

Лорен Райт згадує, що в неї теж почалося лущення шкіри, нудота та блювання. Усе це припинилося тільки після того, як вона перестала пити воду з-під крана, приймати душ та мити посуд.

[Лорен Райт, жителька Гаваїв]:
«Як мамі, мені страшно. Вплив може бути тривалим. Як це позначиться на мені, чоловікові та дітях?»

З початку грудня коло 4000 сімей поселили в готелях Гонолулу, де вони мають чисту воду.

Водночас конгресмени Гаваїв хочуть назавжди закрити сховище, яке колись постачало пальне на військові кораблі та літаки, що перетинали Тихий океан за часів Другої світової.

Ну а місцеві жителі бояться, що під загрозою ще більші території Гаваїв. Так, іржаві резервуари розташовані під водоносним горизонтом, який забезпечує питною водою більшу частину острова.

Корінні гавайці вже почали виходити на протести.

6. Навколо Капітолія зводять паркан і чекають на конвой далекобійників

Конвой їде до столиці
Вашингтон, США

Капітолій — будівлю Конгресу США — обносять парканом. Так американська столиця готується до приїзду далекобійників. Слідом за Канадою тут теж сформувався конвой із фур і вантажівок. Наразі він їде до Вашингтона.

Водії, як і в Канаді, виражають протест проти примусових карантинних заходів, таких як вакцинація, носіння масок і так далі. Кажуть, що їм не до вподоби порушення їхніх свобод, а не самі щеплення.

Загалом і в Канаді, і в США такі протести мирні. Але американські законодавці хочуть зробити все, щоб мати змогу спокійно працювати.

Попереднього разу такий паркан тут поставили після подій 6 січня 2021 року. Тоді під час виступу експрезидента Дональда Трампа група людей проникла до Капітолія. Усе це відбувалося на тлі протестів мільйонів американців проти результатів президентських виборів.

Паркан прибрали лише торік у липні.

Нагадаємо, що конвой далекобійників вирушив із Каліфорнії наприкінці лютого. Водії хочуть перетнути США із заходу на схід і доїхати до Вашингтона.

Зараз у колоні понад 20 великих вантажівок, до яких також приєдналося приблизно 50 пікапів та будинків на колесах.

Вони назвали себе «Народний конвой».

У зв’язку з протестом Пентагон уже відправив сотні військовослужбовців Національної гвардії і тактичних транспортних засобів допомагати на дорожніх постах.

7. Ізраїльська фірма переробляє пасажирські літаки на вантажні

З пасажирського ― вантажний
Ізраїль

У цьому ангарі в центрі Ізраїлю списані пасажирські літаки перетворюють на вантажні.

Така спадщина пандемії.

Через збільшення витрат та інфляцію в цивільній авіації відбувається спад. Натомість зростає електронна комерція.

Усюди товари замовляють онлайн. Тому цей літак незабаром працюватиме для доставляння товарів великими комерційними компаніями.

Ще одна причина в тому, що зростають ціни на авіаперевезення. Як виявилося, переробити літак уп’ятеро дешевше, ніж купити новий.

Тепер ця компанія переробляє по 25 літаків за рік. Замовлення в неї розписані на чотири роки вперед.

[Шмуель Кузі, виконавчий віцепрезидент компанії]:
«Ми розуміємо, що COVID-19 залишиться з нами. Люди готові переходити на електронну комерцію дуже швидко».

До пандемії половина всіх світових вантажних авіаперевезень припадала на пасажирські літаки. Але потім 80 % рейсів скасували. Ціни на морські перевезення злетіли до неба.

Сьогодні компанія переробляє «боїнги» різних моделей. Трансформація передбачає набагато більше, ніж просто видалення сидінь і встановлення нових дверей.

Наступного року фірма планує стати першою у світі, яка переобладнає великий «боїнг-777». Для цього треба знайти ангар такого ж розміру.

8. Британці вчаться водити фури в гарнітурах віртуальної реальності

Віртуальне навчання водіїв
Велика Британія

Вчитися водити великовантажний автомобіль із причепом, не виходячи з дому чи офісу. Таку послугу тепер пропонують у Великій Британії. Займатися можна за допомогою смартфона, ноутбука чи гарнітури віртуальної реальності.

Метт Грін дивиться відеозапис, на якому досвідчений водій пояснює, як виконувати маневри та інші завдання.

[Мет Грін, учень автошколи]:
«Можна ефективно вчитися їхати заднім ходом, а також причіплювати й відчіплювати тягач і причіп. Так дуже добре готуватися до іспиту».

Майбутні водії навчаються в автошколі, а відеозаняття доповнюють звичайні уроки.

[Бен Маколі, співробітник компанії-виробника]:
«Віртуальна реальність дає те, чого немає під час особистого навчання. Технологія дає змогу діставати об’єктивні дані. Наприклад, відстежує погляд водія, перевіряє, чи правильно він дивиться в дзеркала, чи бачить небезпеку на дорозі».

«Брекзит» і пандемія призвели до нестачі водіїв великовантажних машин у Великій Британії. У країні вже відбуваються перебої з постачанням товарів. Але тепер охочих вивчитися на водія стає дедалі більше. Автошколам важко справлятися, а віртуальні заняття певною мірою полегшують завдання.

[Шарлотта Ріган, співробітниця компанії-виробника]:
«Нестача місць в автошколах означає, що людям треба довше чекати можливості вчитися, саме навчання теж проходитиме трохи повільніше. А віртуальні уроки відкривають людям хороші можливості».

Нині у Великій Британії середній вік водіїв фур — 51 рік. Вважається, що це багато. Віртуальне навчання може привабити в галузь більше молоді.

9. «Розумні» кросівки допоможуть скоригувати техніку бігу

«Розумні» кросівки
Барселона, Іспанія

Ці кросівки не просто з підсвічуванням — вони «розумні».

Японський стартап привіз на конгресі мобільних технологій у Барселоні взуття, яке допомагає скоригувати техніку бігу.

[Регіна Крайня, представниця компанії-виробника]:
«Датчики будуть прямо під вашими ступнями. Це дасть змогу зібрати надзвичайно точні та професійні дані про те, як ви приземляєте свою стопу: на п’яту, її середину чи пальці. Зазвичай бігуни стежать за цим. Якщо приземлятися на п’яту, це негативно впливає на зв’язки. Вони цього не люблять. Але змінити стиль бігу дуже непросто».

Датчики передають усі дані до спеціального мобільного застосунку. А за його допомоги вже можна відстежувати спосіб приземлення, час контакту із землею, довжину, висоту й частоту кроків та багато іншого.

Але стежити за бігом можна не лише через програму. У цьому також допоможуть LED-лампочки. Вони спалахують певним кольором залежно від того, як нога приземляється.

Спочатку ідеєю було створити інтерактивний музичний інструмент. Та потім розробники побачили, що технологія дуже потрібна в іншій сфері.

[Регіна Крайня, представниця компанії-виробника]:
«Оскільки це інтерактивна функція, вона всіх зацікавила. Ми вирішили скоротити функціонал до одного датчика та адаптували його для бігунів».

«Розумні» кросівки скоро надійдуть у продаж. Коштуватимуть коло 250 євро.

[Регіна Крайня, представниця компанії-виробника]:
«Ми пропонуємо підписку компаніям, які хочуть використовувати нашу платформу з аналітикою. Вони зможуть працювати з великою кількістю необроблених даних».

Очікується, що чотириденний мобільний конгрес відвідає до 60 тисяч осіб.

10. Африканська компанія робить пальне із шин

З покришок ― пальне
Замбія

Старі покришки з одного боку — сміття, але з іншого — відмінний матеріал для перероблення. У Замбії з них роблять пальне.

Голова компанії, яка застосовує технологію, каже, що цим він очищає довкілля.

[Муленга Муленга, голова компанії]:
«Наш корисний внесок у тому, що ми виробляємо газ, бензин і дизель за дуже низькою ціною, і виробництво теж значно дешевше, ніж бензин та дизель, які на заправках».

Нині вони щодня переробляють півтори тонни відходів, зокрема пластикові контейнери. З них виходить 600–700 літрів бензину й дизелю.

Утім, цього не вистачить, щоб позбавити Замбію від гір сміття чи скоротити витрати на імпорт пального, які щороку сягають одного мільярда 400 мільйонів доларів.

Тепер компанія приваблює інвестиції. Вона каже, що якщо вдасться знайти 60 мільйонів доларів, то виробництво можна буде збільшити, а коштуватиме пальне вдвічі дешевше, ніж те, що завозять із-за кордону.

Проте є питання щодо екологічності такої технології. Пластмаса й гума складаються з довгих ланцюжків вуглеводнів, які можна нагрівати й перетворювати на щось, що схоже на сиру нафту.

Процес містить спалювання відходів гуми та пластику та їх змішування з каталізатором.

Прихильники ж ініціативи кажуть, що відходи все ж ліпше переробляти.

11. Українці об’єднуються, щоб плести маскувальні сітки

Сітки для захисників
Мукачево, Україна

У Мукачево, куди щодня прибувають біженці, які втікають від обстрілів, люди об’єднуються, щоб плести маскувальні сітки. Вони потрібні, щоб приховувати військову техніку від противника.

Віолетта Каменцова — киянка. Вона прийшла сюди зі своїм 6-річним сином. Каже, що тут почувається легше.

[Віолетта Каменцова, жителька Києва]:
«Я відчуваю надію, що нам треба відстояти себе, бо я не зможу жити в країні, яку вони хочуть зробити. Я не хочу не мати права протестувати проти війни».

Валентина — пенсіонерка з Мукачева. Їй 70 років. Вона приходить сюди не лише, щоб відволіктися від тривожних думок, а й тому, що може зробити щось корисне.

[Валентина Яцишина, жителька Мукачева]:
«Ні, мені це плести не важко, а в радість. Я тут відпочиваю ментально й трішки забуваюся про наші проблеми».

Місцева жителька Вікторія приходить сюди з донькою Христиною.

[Карина Іскайц, жителька Мукачева]:
«Дуже важливо, щоб військові не загинули і щоб країна була захищена». [Вікторія Іскітес, жителька Мукачева]:
«Сподіваюся на мир, сподіваюся на Божу милість. Знаю, що в нас усе буде добре. Головне, вірити в це й допомагати один одному. Якщо є вільний час, приходь і не живи в страху. Бо вони хочуть, щоб ми цього боялися, а ми не боїмося».

У цьому центрі щодня дістають допомогу сотні біженців.

[Антон Радько, волонтер]:
«Я хочу зробити свій внесок у перемогу. Воювати ще не можу — я ще неповнолітній. Але я можу допомагати. Як кажуть, зараз наш лозунг “Не можеш воювати — іди допомагати”».

12. Фермер на літаку: як скотарі економлять гроші й час

Літаки для скотарів
Квінсленд, Австралія

Фермери Австралії злітають у небо. На північному заході штату Квінсленд скотарі опановують нові навички.

Колін Бернетт звик проїжджати тисячі кілометрів від своєї ферми до віддалених пасовищ. Але скоро все зміниться.

[Колін Бернетт, фермер]:
«Я щороку проїжджаю машиною 60–70 тисяч кілометрів. Тепер я долатиму цю відстань удвічі швидше».

Колін стане одним із перших випускників нової льотної школи, яка відкрилася біля його ферми. Скоро він отримає ліцензію приватного пілота.

Раніше, щоб навчитися літати, треба було їздити до іншого штату.

[Колін Бернетт, фермер]:
«Чудово, що вона всього за кілька годин від дому. У сезон дощів у багатьох скотарів бувають простої, тому вони можуть сюди приїхати».

Уже першого тижня після відкриття до школи потягнулися майбутні студенти, адже ліцензія пілота дасть їм змогу добре заощадити час і гроші.

[Метью Маннс, інструктор]:
«Тут дуже мало льотних шкіл, але попит на льотну підготовку та польоти загалом дуже високий». [Коннор Трім, пілот]:
«Отримати ліцензію пілота дуже легко. Так ви зможете податися до будь-якого куточка Австралії. Це дуже весело. Можна робити це просто для задоволення».

13. Мами-школярки Уганди повертаються за парти

Мами-школярки
Уганда

Маргарет здається цілком зрілою жінкою. Але їй лише 17 років. Вона скористалася обідом у школі, щоб забігти додому й трохи побути зі своєю дитиною.

Тепер в Уганди до шкіл можуть повернутися молоді дівчата, які покинули заняття через вагітність. А таких у країні тисячі.

[Маргарет, молода мама]:
«Я знаю, що припустилася помилки, коли народила в юному віці. Та вирішила продовжити навчання. Сподіваюся, Бог подарує мені ліпше майбутнє, і я зможу подбати про дитину».

Загалом в Уганді відбувається сплеск підліткової вагітності. Він розпочався на тлі пандемії. Школи країни два роки не працювали через карантин. Це найдовший термін у світі.

Як повідомляють в ООН, із січня по вересень 2021 року в Уганді зареєстрували 290 тисяч вагітностей серед дівчат-підлітків.

Тепер за новими правилами школи зобов’язані приймати їх після того, як вони народять. У разі відмови можна скаржитися владі.

Утім, у суспільстві не всі це підтримують. Уганда –- християнська консервативна країна. Тут ранню вагітність осуджують.

[Вільям Джеймс Ссебаггала, пастор]:
«Якщо такі дівчатка повертаються до школи, якщо їм кажуть, що можна повертатися навіть після того, як вони завагітніли, тоді повністю відкидається моральне питання».

В Уганді церква має великий вплив на освіту. Утім, Маргарет не сумує. Вона повертається до уроків і сподівається колись стати медсестрою.

14. Уперше на сході Лівії відкрили сучасну ветеринарну клініку

Ветеринарний центр для тварин
Бенгазі, Лівія

Це перший на сході Лівії великий ветеринарний центр. Приватна клініка працює в Бенгазі. Її відкрили нещодавно. Тут лікують котів, собак, коней і навіть тигрів.

[власник коня]:
«Тепер у Бенгазі можна зробити рентген і здати кров. Раніше цього не було. До нас приїжджали ветеринари із заходу країни, щоби обстежити коней. Це додаткові витрати». [власник собаки]:
«Не знаю, чи є така клініка в Триполі. Але ми маємо, і це чудово. Власники тварин раді».

Роки громадянської війни завдали лівійцям багато труднощів. Постраждала й система охорони здоров’я. Ситуацію ще більше ускладнила пандемія. Лікувати тварин теж стало важко. У Бенгазі раніше працювали лише дрібні ветклініки, де не можуть надати висококваліфікованої допомоги.

[Валід Тандіра, ветеринар]:
«Я дуже зворушений добротою, яка існує між тваринами та їхніми власниками. Та дехто критикує нас і просить дбати про людей, а не про домашніх улюбленців. Я ветеринар, це моя спеціальність. Кожен має своє призначення».

Також у ветеринарному центрі безплатно лікують бездомних тварин.

15. 102-річний тайський спортсмен завойовує золоті медалі

102-річний спортсмен
провінція Самутсонгкхрам, Таїланд

102-річний тайський спортсмен Саванг Джанпрам одягає бігові кросівки. Цієї хвилини чекав цілий тиждень. У Таїланді проходить чемпіонат серед літніх атлетів. Вони змагатимуться в бігу на 100 метрів, стрибках у довжину, а також метанні диска та списа.

Саванг — найстаріший спринтер країни. Стометрівку пробігає за 28 секунд. Це його особистий рекорд. Чоловік серйозно займається спортом уже чотири роки. Щороку бере участь у чемпіонаті Таїланду та виборює золото.

[Саванг Джанпрам, спортсмен]:
«Спорт зробив мене сильним і здоровим. До того ж фізичні вправи поліпшують апетит, тому я добре їм».

Тренує літнього атлета його 70-річна дочка.

[Сіріпан Джанпрам, дочка літнього спортсмена]:
«Мій тато завжди позитивно мислить, ніколи не думає про погане. Завжди має гарні думки й відмінний настрій, тому і психічне здоров’я міцне. До того ж він став значно сильнішим. До занять спортом у нього тремтіли руки, але тепер такого немає».

Населення Таїланду старіє. Одночасно стає більше літніх спортсменів. Якщо 26 років тому в чемпіонаті брали участь 300 атлетів, то тепер їх понад 2000.

[Віват Вігрантанорос, президент організації Asia Masters Athletics]:
«Спорт — один зі способів зміцнити здоров’я і створити хороше соціальне середовище. Усі, хто приходить змагатися, забувають про свій вік. І ті, хто про нього не пам’ятає, стають щасливішими».

Перед змаганнями Саванг тренується двічі на день. У вільніші дні він насолоджується ранковими прогулянками в компанії дочки. А вдень вони виконують звичайну хатню роботу.

16. «Музей майбутнього» відчинив свої двері в Дубаї

«Музей майбутнього» відкрили
Дубай, ОАЕ

Дубай відчинив двері дивовижного архітектурного творіння під назвою «Музей майбутнього». Ця семиповерхова споруда з іржостійкої сталі ніби прийшла зі східної казки.

Живить її сонячна енергія. Вікна — у вигляді арабської каліграфії.

«Музей майбутнього» втілює амбіції Дубая і бачення того, яким буде світ через 50 років.

[Сара аль-Амірі, голова Космічного агентства ОАЕ]:
«Нам було важливо розвиватися дуже швидко, щоб наздогнати решту світу. До 1971 року ми не мали доріг, середньої освіти, електромережі й такого іншого».

Об’єднані Арабські Емірати — заможна країна завдяки викопному паливу. Проте в музеї на передній план висунули зелену енергетику, а також тему зменшення викидів СО2.

Музей пропонує відвідувачам відволіктися від своїх телефонів. Утім, усі його інсталяції мають цифрові екрани.

Тут також просять замислитися про здоров’я планети й біорізноманіття. Водночас зазначають, що прагнення до стійкого майбутнього не має перешкоджати прогресу й економічному розвитку й не означає, що людям треба повернутися до первісного способу життя.

[Брендан Макгетрик, креативний директор музею]:
«Насправді можна мобілізуватися й далі розвиватися і впроваджувати інновації. Але це слід робити свідомо».

Центральний елемент музею — затемнений дзеркальний простір, у якому можна бачити сяйні колби з уявними ДНК тварин і видів, які вимерли чи перебувають під загрозою зникнення. Зокрема, білого ведмедя. Його середовищу проживання нині загрожує потепління.

17. Музикант ділить платиновий ювілей із королевою Єлизаветою II

70 років в оркестрі
Лангем, Велика Британія

Це найстаріший оркестр Шотландії. Працює з 1815 року. Його музиканти грали для солдатів, які поверталися після битви при Ватерлоо.

Цей оркестр має ще одну особливість. Один із його музикантів відзначив платиновий ювілей одночасно з королевою Єлизаветою II. Корнетист Девід Калверт приєднався до оркестру 70 років тому – 6 лютого 1952 року.

[Девід Калверт, музикант]:
«Того дня помер король Георг VI. А потім королева взяла на себе роль Її Величності».

Девіду 82 роки. Грає в оркестрі з 12. Живе в шотландському місті Лангем. У 1972-му році сюди приїжджав американський астронавт Ніл Армстронг – перша людина, яка ступила на Місяць. Корнетист грав і для нього.

Шотландець передав свою пристрасть до музики дітям, а тепер ділиться нею з онуками.

[Ешлі Калверт, онука музиканта]:
«Тато купив нам корнети, коли братові й мені не було й восьми років».

Онуки корнетиста кажуть, що гра в оркестрі їх дуже надихає. А літній музикант, як і королева Великої Британії, і далі працює.

18. Намальовані від руки африканські кіноафіші стають у світі популярними

Кіноафіші від руки
Гана

Одним порухом пензля ганський художник Деніел Анум Джаспер озброює актора Пола Ньюмана двома револьверами.

Ось уже 30 років він вручну малює кіноафіші до деяких із найвідоміших фільмів. А його полотна — колишні мішки з-під борошна. Ця традиція зародилася в Гані ще наприкінці 70-х років минулого століття.

Місцеві кінотеатри тоді процвітали, а художники змагалися: хто зможе привабити найбільшу аудиторію своїми часто надзвичайними малюнками.

Поява інтернету повністю витіснила незалежні кінотеатри Гани.

Однак Джаспер і далі малює. Та вже для нової аудиторії.

[Деніел Анум Джаспер, художник]:
«Світ привабили намальовані вручну афіші з Африки після того, як люди прийшли, купили наші старі афіші й показали їх у міжнародних мистецьких колах. Їх зачарувало те, як ми вкладаємо в ці плакати нашу власну уяву».

Останній твір Джаспера — класика 1969 року. Афішу до знаменитого вестерну «Бутч Кессіді й Санденс Кід» замовив іноземний колекціонер, зв’язавшись із художником через соцмережу.

Раніше афіші здебільшого малювали до західних бойовиків, а також до фільмів із Китаю і Боллівуду. На багатьох фізичні особливості героїв дуже перебільшені.

Міжнародні колекціонери вважають, що ці твори відбивають певний період в африканському мистецтві.

Професор Джозеф Одуро-Фрімпонг збирає плакати багато років. Також має кілька робіт Джаспера.

[Джозеф Одуро-Фрімпонг, колекціонер із Гани]:
«Варто не концентруватися на тому, що бачиш зараз, а пов’язувати це з історією, періодом історії цього народу».

Таких художників сьогодні дедалі менше. Багато хто в Африці тепер закликає відроджувати традицію.

19. Перший концерт після реставрації відбувся в театрі Мосульського університету

Перший концерт після ремонту
Мосул, Ірак

Музика повернулася до Мосула. Більш як 1000 глядачів завітала на церемонію відкриття театру Мосульського університету. Він відкрився після реконструкції, яка тривала кілька років. Будівля дуже постраждала в проміжку з 2014 по 17 рік, коли місто контролювало угруповання «Ісламська держава».

На відкритті грав оркестр, у якому були й жителі Мосула, зокрема студенти університету. Оркестр створили у 2020 році.

[Мохаммед Махмуд, диригент оркестру]:
«Чудово, що музика звучить у тому місці, яке спочатку було зруйноване, а тепер його оживили жителі міста».

Проєкт допомагала фінансувати ООН та Німеччина.

[Кусай Камалуддін, ректор Мосульського університету]:
«Цей театр стояв зруйнований. Він був у руїнах лише три роки тому. Ніхто не очікував, що цей університет знову працюватиме».

Театр Мосульського університету займає площу понад три тисячі квадратних метрів і стоїть на території університетського містечка. Він може вмістити коло 1000 глядачів.

[Асмаа аль-Раві, організатор концерту]:
«Це єдиний театр у Мосулі, який повністю обладнаний та готовий до проведення концертів і музичних виступів. Більшість учасників оркестру — студенти Мосульського університету. Вони щодня проходять повз цей театр. Чудово, що саме їм дозволили дати перший після реставрації концерт».

20. Коти-гіганти захопили кафе в Осаці

Коти-гіганти
Осака, Японія

Що було б, якби світ заполонили коти-гіганти? Відповідь на це запитання можна дістати в одному японському ресторані.

[Юкіко Сакагамі, відвідувачка]:
«Кіт іде між мініатюрами, як Годзілла. Ніколи такого не бачила, це так цікаво!»

Спочатку це був просто ресторан із мініатюрами поїздів. Але відколи почалася пандемія, клієнтів ставало дедалі менше.

[Наокі Тераока, власник кафе]:
«Переді мною стояла дилема: закрити ресторан чи задешево продати бізнес, щоб він комусь став у пригоді. Поки я мучився цим питанням, з’явилися коти, і наше життя раптом змінилося».

Усе почалося з того, що працівники ресторану підібрали бездомне кошеня, яке жило неподалік. Потім почала навідуватися і його мама з іншими своїми кошенятами. Хвостаті просто цілими днями гралися в приміщенні. Особливо вони люблять збивати лапами потяги, коли ті рухаються.

Власник закладу встановив усередині мінікамери. Вийшов дивовижний ефект. Тепер відвідувачів у кафе побільшало. Та й котів тут уже 14.

[Наокі Тераока, власник кафе]:
«Через пандемію у світі настали непрості часи, тому, завантаживши відео з котами в соціальні мережі, я зрозумів, що навіть якщо це лише трохи позитиву для людей, я хочу їм його дати».

21. Місце для споглядання: тисячі орхідей розквітли в Нью-Йорку

Орхідейний рай
Нью-Йорк, США

Калейдоскопом яскравих барв зустрічає гостей Нью-Йоркський ботанічний сад. Тисячі орхідей різного кольору та різних сортів стали головними героїнями весняної виставки. Цього року її присвятили оптичному приладу-іграшці.

[Джефф Літем, флорист]:
«Це наш погляд на калейдоскоп, у кожного він свій. Кожен по-різному розуміє красу й мистецтво, квіти й садівництво».

Орхідні — одна з найбільших родин квіткових рослин. У природі існує понад 30 тисяч видів. Ще понад 150 тисяч гібридів виведено штучно. Тому Нью-Йоркський ботанічний сад щорічно проводить виставку орхідей.

Квітами прикрасили кілька оранжерей. А в одній із них помістили лише білі орхідеї.

[Джефф Літем, флорист]:
«Для мене це місце дзен — місце споглядання. Люди можуть сидіти в оточенні прекрасного білого кольору, дихати й казати: “А знаєш? Життя не таке вже й погане. Я тут і я щасливий”».

Це 19-та виставка орхідей у ботанічному саду. Вона триватиме до кінця квітня.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому