Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 13 по 17 лютого)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. У Польщі ураганний вітер завалив кран — двоє людей загинуло

Шторм «Іленія»
Польща

Шторм «Іленія» пронісся Європою і зачепив Польщу. Ураган повалив дерева, обірвав лінії електропередачі та пошкодив понад півсотні будинків. У Кракові завалився будівельний кран. Двоє людей загинуло, ще двоє постраждало.

[Пйотр Шпех, прессекретар поліції Кракова]:
«Спочатку відвалилася стріла, а потім кран упав на будівлю. Кілька робітників у цей час були на даху, а решта працювала на землі внизу».

А це село на заході країни. Тут зірвало дахи з десятків будинків.

[жителька Добжиці]:
«Здавалося, ніби будинок валиться, а з неба падає каміння. Усе сталося за кілька секунд. Я бачила лише вихори».

За один день до пожежної служби Польщі надійшло більш як 1400 викликів. Вогнеборці прибирали повалені дерева. А також допомагали захистити будинки із зірваними дахами від подальшого пошкодження та дощу.

Ураганний вітер також був у Німеччині, Чехії, Великій Британії та Нідерландах.

2. «Усі мої друзі загинули»: у Бразилії зростає кількість жертв зсуву ґрунту

Пошуки тривають
Петрополіс, Бразилія

З лопатами, відрами та мотиками зібралися жителі бразильського міста Петрополіс там, де ще недавно стояли їхні будинки. Під завалами з щебеню та грязі люди шукають своїх близьких.

Тут зійшов зсув.

Хільда ​​втратила свого племінника та його дочку.

[місцева жителька]:
«Вони як у воду канули. Єдине, що ми змогли знайти — одяг та уламки».

Під завалами опинилося близько 80 житлових будинків. На місці трагедії працює понад 500 рятувальників.

Кількість загиблих зросла до 104-х. Серед них 13 дітей.

[місцева жителька]:
«Я живу тут 44 роки й ніколи такого не бачила. Так померти… У мене загинули всі друзі, я в розпачі. Моє серце з тими, хто там під шаром грязі».

Зсуви зійшли після рясних дощів. За один лише вівторок тут випала місячна норма опадів. Затопило вулиці, потік води змивав автомобілі та автобуси.

Свої будинки мусили залишити понад 420 осіб. Їх розмістили у місцевих школах.

Губернатор штату Ріо-де-Жанейро порівняв постраждалий район із зоною бойових дій. Президент Бразилії Жаїр Болсонару, який зараз перебуває із державним візитом закордоном, пообіцяв, що відвідає регіон і надасть йому допомогу.

3. В Канаді не вщухають протести

Протест не вщухає
Оттава, Канада

Протест у канадській столиці не вщухає. Його розпочали далекобійники наприкінці січня, які виступили проти обов’язкової вакцинації. Згодом до них приєдналися й інші. Люди блокують центральні вулиці міста, розмахуючи прапорами та вимагаючи від уряду Джастіна Трюдо послабити карантинні заходи.

[протестувальник]:
«Я вийшов заради майбутнього моїх племінників та племінниць. Вони теж хотіли прийти, але не змогли, тому замість них я взяв Джеррі. Настав час змінити політику. Повернімося до нормального життя».

Далекобійники також частково блокували міст «Амбассадор», який веде до найжвавішого КПП на кордоні зі США. Блокували вони й два інші переїзди. Але після того, як їм пригрозили штрафами та в’язницею, вони роз’їхалися.

Водночас голова поліції Оттави подав у відставку після критики за те, що він не зміг зупинити протести, які вже кілька тижнів ускладнюють життя в центрі столиці. Пітер Слоулі заявив, що зробив усе можливе.

Протестувальники ж кажуть, що причина в протиковідних обмеженнях. Адже саме вони завдають найбільшої шкоди, а не протестний рух як такий.

[протестувальник]:
«За ці два роки через самогубство я втратив більше друзів, ніж за все попереднє життя. Мої брати втратили роботу. Тому я тут. Я тут, щоб разом стояти за мир, любов та єдність і кричати про свободу так голосно, як тільки можу. Вони мають відмовитись від обмежень».

У понеділок прем’єр-міністр Джастін Трюдо ввів у дію Закон про надзвичайні ситуації. Це перекриє протестувальникам фінансування, а також дасть змогу відправити до провінцій та округів федеральну поліцію.

Варто зазначити, що протести в Канаді спровокували подібні виступи і в інших регіонах світу, зокрема в Європі та Новій Зеландії.

4. Невизнаний Сомаліленд потоваришував із Тайванем в обхід КНР

Візит до Тайваню
Сомаліленд не злякався гніву КНР

КНР не може диктувати, з ким Сомаліленду встановлювати відносини. Про це в Тайвані заявив міністр закордонних справ невизнаної африканської держави.

[Есса Кайд, міністр закордонних справ Сомаліленду]:
«Ми народилися вільними й залишимося вільними».

Його приїзд розлютив компартію Китаю, яка не визнає незалежності Тайваню і вважає його бунтівною провінцією КНР.

Пекін вимагає від країн дотримуватися його «політики єдиного Китаю». На всі візити до частково визнаного Тайваню він реагує агресивно.

Утім, влада Сомаліленду, схоже, не переймається. У 2020 році Сомаліленд і Тайвань відкрили представництва в столицях одне одного.

[Есса Кайд, міністр закордонних справ Сомаліленду]:
«Ми вестимемо бізнес так, як уважаємо за потрібне. Китай не може нам нічого диктувати, жодна країна не може диктувати, що нам робити».

Сомаліленд оголосив незалежність від Сомалі в 1991 році. Та поки жодна держава його не визнала.

А Китайська Республіка, зазнавши в 1949 році поразки в громадянській війні з комуністами, перенесла столицю на острів Тайвань. Потім представляла Китай в ООН. Однак в 1971-му крісло передали КНР.

У дипломатичному плані острів досить ізольований. Проте останнім часом налагоджує нові зв’язки й приймає дедалі більше іноземних делегацій.

5. Українці святкують День єднання

День єднання
Київ, Україна

16 лютого в Україні вперше відсвяткували День єднання. Нове державне свято своїм указом започаткував президент Володимир Зеленський. Багато українців підтримали цю ініціативу й вийшли святкувати на головну площу свого міста.

У Києві на НСК «Олімпійський» розгорнули величезний жовто-блакитний прапор завдовжки 200 метрів.

Близько 1000 учасників флешмобу пройшли навколо футбольного поля та виконали Гімн України.

[Матвій Бідний, заступник міністра молоді та спорту України]:
«Хочемо продемонструвати світові нашу єдність, що ми нічого не боїмося, що ми любимо нашу країну й у всьому, що ми робимо, ми єдині». [Ольга Антонова, учасниця акції]:
«Ми дуже любимо свою країну й завжди її берегтимемо. Я хочу, щоб ми жили тут мирно, щасливо й дуже довго». [Павло Горінов, представник Інституту сімейної та державної політики]:
«Усе, що стосується нашої символіки, у мене завжди викликає почуття поваги, шани, приємні емоції. Ми бачили, які були щирі усмішки, попри всі обставини, що відбуваються в країні. Ми сьогодні побачили, що українці — єдина нація, єдиний народ і вміють об’єднуватися».

Багато українців зняли фото та відео з прапором України й долучитися до челенджу в соцмережах.

Водночас Російська Федерація і далі наполягатиме, щоб НАТО дало гарантії, що не прийме до свого альянсу Україну. Про це заявив Костянтин Гаврилов — голова російської делегації на переговорах у Відні з питань військової безпеки та контролю над озброєнням.

Однак, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що двері НАТО для України залишаються відчиненими.

6. У Гонконзі ставлять лікарняні ліжка на тротуарах

Ліжка на тротуарах
Гонконг, Китай

Польовий шпиталь на вулиці й ліжка на тротуарах. Так протистоять спалаху епідемії коронавірусу в Гонконзі — автономному регіоні Китаю.

З початку лютого добова кількість нових хворих зросла в 40 разів. Закрито школи та більшість громадських місць. Багато офісних працівників перейшло на роботу з дому.

У Гонконгу щодо COVID застосовують ту ж стратегію, що й на материковому Китаї. Вона називається «динамічний нуль». Утім, тут результати гірші.

[житель Гонконгу]:
«Важко перемогти вірус, навіть якщо вжити всіх запобіжних заходів. Гонконгу буде вкрай складно викорінити коронавірусну інфекцію, як це зробив материковий Китай. Гадаю, що заходи боротьби з COVID, що на материку, можуть не підійти Гонконгу».

Хтось називає як причину недостатню вакцинацію в регіоні.

Проте деякі експерти кажуть, що все може бути не так однозначно. Так, великі сумніви викликає статистика кількості захворілих, яку надає Пекін. Є припущення, що дані всюди занижують, щоб показники відповідали єдиній лінії компартії.

До того ж методи запобігання поширенню коронавірусу на материку часто дуже жорсткі. Так, раніше повідомляли, що людей не випускають із дому навіть по їжу чи ліки.

Водночас у Гонконзі планують виділити до 10 тисяч готельних номерів для пацієнтів із COVID.

Варто зазначити, що як порівняти з рештою світу, від коронавірусу тут померло дуже мало — коло 230 осіб від початку пандемії.

7. Бельгійцям дозволять працювати чотири дні на тиждень

Дозволять 4-денний робочий тиждень
Бельгія

Працювати чотири дні на тиждень замість п’яти планують дозволити в Бельгії. Це передбачає реформа в галузі праці, яку погодив багатопартійний коаліційний уряд країни.

[Александер де Кро, прем’єр-міністр Бельгії]:
«Ідея в тому, щоб дати людям більше свободи. Компанії також зможуть гнучкіше складати робочий графік».

Керівники компаній зможуть відмовити в переході на скорочений робочий тиждень лише з вагомих причин. Утім, додатковий вихідний означає, що працювати доведеться не вісім, а десять годин на день.

[житель Брюсселя]:
«Гнучкий графік для працівників — чудова ідея. Можна інакше організувати своє життя. Наприклад, узяти три вихідні поспіль. Це добре, коли є діти». [житель Брюсселя]:
«Чотириденний робочий тиждень із тією ж кількістю годин, що й п’ятиденний, лише додасть проблем. Бо це означає, що люди приходитимуть додому пізніше. Я не бачу в цьому рішення».

Бельгійцям також дозволять не відповідати на дзвінки й листи начальства в неробочий час. І їх не можна буде за це карати. У держслужбовців таке право вже є.

До того ж завдяки реформі матимуть ліпший правовий захист і тимчасові наймані працівники, яких не беруть до штату.

Мета трудової реформи — до 2030 року підвищити рівень зайнятості із 71 до 80 відсотків. До ухвалення законопроєкт має пройти ще кілька читань.

8. Невтішний рекорд: у турка ось уже 14 місяців усі тести на COVID позитивні

Чоловік 14 місяців живе з COVID
Стамбул, Туреччина

Коли житель Стамбула Музаффер Каясан заразився коронавірусом, думав, що помре, бо має лейкемію. Минуло 14 місяців, а чоловік живий. Це тішить, але дивує інше. Він здав уже 78 тестів на SARS-CoV-2 — і всі позитивні. Лікарі кажуть, що інфікованість 56-річного Каясана найтриваліша в Туреччині.

[Музаффер Каясан, заражений коронавірусом]:
«Гадаю, це жіночий варіант коронавірусу. Він не може без мене».

Хоча Каясан жартує, йому нелегко. Дев’ять місяців пролежав у лікарні та ще п’ять провів удома на самоті. Син та онука його відвідують, але спілкуються на відстані.

[Гохан Каясан, син зараженого коронавірусом]:
«Мій батько — позитивна людина. Ми завжди йому казали, який він позитивний, і тепер він став позитивним (щодо COVID) і не може повернутися до негативного».

Лікарі гадають, що Каясану важко одужати через ослаблений імунітет.

[Чагрі Буке, лікар-інфекціоніст]:
«Тести цього пацієнта дають позитивний результат понад 440 днів. До сьогодні про такі випадки ніхто не повідомляв».

У Туреччині з позитивним тестом не можна вакцинуватися. Спочатку треба одужати. До того ж дослідження показало, що в кожного четвертого пацієнта з раком крові антитіла не виробляються навіть після двох доз вакцини.

Тим часом за Каясаном постійно спостерігають, щоб вчасно помітити, якщо в його організмі сформується новий штам коронавірусу. Це треба, щоб не допустити його розповсюдження.

9. Що привезли на Чиказький автосалон

Чиказький автосалон
США

Суперкари, позашляховики й пікапи, як завжди, у центрі уваги на автосалоні в Чикаго. Але цього року великий акцент зроблено й на електромобілі.

[Брендон Чо, відвідувач Чиказького автосалону]:
«Я за електромобілі й подібні технології. Але я хочу, щоб вони надто не наполягали на відмові від звичайних двигунів. Я не проти електрики, просто нехай буде й те, й інше».

На виставці показали свої новинки відомі компанії зі США, Японії та Кореї. Проте якщо порівняти з тим, яким був цей захід раніше, то цього разу площа виставкових залів зменшилася вдвічі.

[Кайл Цвікер, відвідувач Чиказького автосалону]:
«Це поки схоже на автосалон. Вони не зовсім втратили цей формат. Я приїжджаю сюди вже 14 років. Тут ще лишається звичайна атмосфера. Жаль, що беруть участь не всі виробники, проте виставка однаково хороша».

Чиказький автосалон — найбільше мотор-шоу Північної Америки. Торік через пандемію його провели влітку. Цього разу виставка знову проходить узимку. Вона триватиме до 21 лютого.

10. Викинуті пляшки в Мексиці дістають друге життя

Цінний непотріб
Мехіко, Мексика

Що для одного непотріб — для іншого скарб. Цей магазин у Мехіко дає нове життя викинутим пляшкам. З них роблять предмети інтер’єру та склянки химерної форми.

А створює їх місцева компанія з перероблення скла. Її назва перекладається як «Замикання циклу».

Водночас проєкт не лише допомагає очистити довкілля, а й забезпечує роботою.

[Хосе Луїс Перес, директор компанії з перероблення скла]:
«Маємо фонд, який опікується навчанням жінок. Ми пропонуємо обрати: відкрити свій бізнес чи працювати в компаніях із перероблення відходів».

Працівниці цієї фабрики пояснюють, як важливо утилізовувати сміття.

[Хосефіна Гонсалес, робітниця фабрики]:
«Оцінити обсяги відходів можна, лише зайшовши на фабрику. І тут розумієш, що багато чого можна переробити, і що цим можна дуже допомогти нашій планеті».

Компанія закликає місцевих жителів не викидати використані пляшки, а приносити сюди. І багато хто вже відгукнувся.

[Арсеніо Родрігес, житель Мехіко]:
«Важливо завжди пам’ятати про перероблення. Чудово, що хтось знайшов застосування тому, що ми постійно викидаємо».

У Мексиці щороку виробляють понад три мільйони тонн скла. І лише 12 % цього обсягу потім переробляють. Скляні відходи, як порівняти з іншими, наприклад з алюмінієм, не так цінують на ринку. Тож скло частіше потрапляє на сміттєві полігони.

11. Скільки заробляють у Пакистані на «мандариновому золоті»

Сезон збору мандаринів
Саргодха, Пакистан

Клацання секаторів і шелест гілок у Пакистані. Ці мандарини треба зняти до кінця сезону збирання врожаю. Потім вони вже будуть менш смачними.

Зібрані мандарини відправляють до пакувального цеху. Там вони протягом ночі охолоджуються. Далі їх миють, сушать, обробляють воском із протигрибковим засобом і розкладають у ящики.

Цитрусові найкраще ростуть у родючому, пухкому й насиченому киснем ґрунті. У цьому північно-східному регіоні Пакистану саме такі умови. До того ж тут м’які зими, і фруктам не загрожують заморозки.

Місцеві фермери вирощують гібридний сорт кіноу. Найліпший час для збору — січень-лютий.

[Султан Махмуд, фермер]:
«Тут ґрунт родючий і благословенний, тому кіноу смачні. В іншій місцевості земля не така, а в нас виростають чудові мандарини».

Більша частина врожаю піде на експорт до Канади й Великої Британії, а ще до країн Азії та Близького Сходу.

[Аднан Шахзад, менеджер з експорту]:
«Ми заробляємо 200 мільйонів доларів США на рік, а сезон збору мандаринів триває лише чотири місяці».

Мандарини також купують ринкові торговці в Ісламабаді — столиці Пакистану.

[Таджамал Шах, торговець]:
«Мандарини з Бхалвала й Саргодхи дуже відомі. Звідти багато привозять».

За даними пакистанського міністерства торгівлі, під час попереднього сезону збирання врожаю країна експортувала 460 тисяч тонн мандаринів. Для Пакистану це рекорд.

12. Знамениті пінгвіни з Чикаго стали героями дитячої книжки

Пінгвіни стали героями книги
Чикаго, США

«Куди поділися люди, і що це за незнайомий світ навколо?» — можливо, саме так думали ці пінгвіни, розгулюючи спорожнілими залами Акваріума Шедда в Чикаго. Допитливих птахів звуть Едвард та Енні. І на початку пандемії вони прославилися на весь світ. А тепер ще й стали героями дитячої книжки.

Під час локдауну пінгвінів водили по всьому океанаріуму немов на екскурсії. Птахи зупинялися, розглядаючи риб, дельфінів та інших морських істот. Відео з цією парочкою одразу стало вірусним.

[Меган Венс-Полікі, доглядачка]:
«Гуляти й дивитися на все довкола — це дуже важливо для психіки тварин. Пінгвіни досить допитливі, тому ознайомлюватися з чимось новим їм дуже корисно».

Едвард і Енні навіть побували в сусідньому Музеї природничої історії. Там на власні очі побачили гігантський скелет тиранозавра й рештки інших доісторичних ящерів.

Відео з пінгвінами подивилася й письменниця Карін Ріваденейра. Їхні пригоди надихнули її на створення дитячої книги. І, звісно, вона про Едварда й Енні.

[Карін Ріваденейра, письменниця]:
«Це історія про дружбу, пригоди, про те, що щось незвичайне може бути хорошим, але звичне — це теж дуже добре. З книги можна багато чого навчитися».

Авторка описує, як пінгвіни подорожують океанаріумом і дізнаються, що їх оточує величезний незнайомий світ.

[Меган Венс-Полікі, доглядачка]:
«Надіюся, читачам це буде цікаво. Усе нове може лякати, та все ж спробуйте вирушити назустріч пригодам».

Книга надійде в продаж навесні. Частина грошей піде на утримання пінгвінів в океанаріумі й на збереження цих птахів у дикій природі.

13. 16-річний британець облетить Землю та поб’є рекорд Гіннеса

16-річний пілот
Облетіти навколо Землі

Це Мак Разерфорд — 16-літній британський підліток, який збирається піти стопами сестри й облетіти земну кулю на легкомоторному літаку. Його мета — побити рекорд Гіннеса.

[Мак Разерфорд, 16-річний пілот]:
«Я хочу стати наймолодшим пілотом, який у 16 років самотужки облетить навколо Землі».

Його 19-річна сестра Зара завершила таку саму подорож у січні. Так вона стала наймолодшою жінкою, яка сама облетіла Землю. Її подорож тривала п’ять місяців.

[Зара Разерфорд, 19-річна пілотеса]:
«Я буду з ним кожен етап його польоту онлайн. Підказуватиму, що робити».

Мак — з династії пілотів. Літає і його тато, і мама. Сам він уперше мав справу з літаком у ранньому дитинстві.

[Мак Разерфорд, 16-річний пілот]:
«Уперше я доторкнувся до панелі приладів, коли мені було сім».

Хлопець вилетить із болгарської Софії 17 березня. Політ планує завершити за 2–3 місяці.

[Мак Разерфорд, 16-річний пілот]:
«Мені цікаво відвідати пустелю Сахару, джунглі Конго та Нью-Йорк».

Мак ходить до школи. Каже, що тепер йому треба і на уроки встигати, і готуватися до подорожі.

[Мак Разерфорд, 16-річний пілот]:
«Дуже захопливо усвідомлювати, що скоро я зроблю щось дивовижне. Та я досі себе запитую: “Чи все я зробив правильно, чи я готовий?”»

Мак щодня летітиме в середньому чотири години. Найдовшу ділянку подолає за вісім годин. Водночас він каже, що для нього найголовніше не рекорд.

[Мак Разерфорд, 16-річний пілот]:
«Мені подобається свобода. У машині, наприклад, ти обмежений дорогою. А в небі можеш літати будь-де».

Зараз володарем рекорду вважають Тревіса Людлоу, теж британця. Він облетів Землю у 18 років.

14. Джонні Деппа нагородили золотою медаллю в Сербії

Золота медаль для Джонні Деппа
Белград, Сербія

Голлівудський актор Джонні Депп знову в центрі уваги в Сербії. Президент країни Александар Вучич нагороджує його золотою медаллю за визначний внесок у розвиток сербської творчої спільноти.

[Джонні Депп, актор]:
«Щиросердно й з глибокою вдячністю приймаю цю величезну честь і постараюся її виправдати. Красно дякую».

У 93-му році Депп грав у фільмі «Аризонська мрія» сербського режисера Еміра Кустуриці. Також він озвучив головного героя анімаційного серіалу «Тупики». Мультфільм створила італійська та сербська компанії за підтримки міністерства культури Сербії.

[Джонні Депп, актор]:
«Я зараз на порозі нового життя й мені подобається починати заново. І я хотів би, щоб цей початок був тут, у Сербії, якщо ви мене приймете. Ще раз вам дякую».

Торік у жовтні Депп побував у президентському палаці в Белграді й поспілкувався з Вучичем. Тоді актор просував у Сербії мультфільм «Тупики». Незадовго перед тим серіал показали на Римському кінофестивалі.

15. Присвячена Данте виставка відкрилася в Берліні

Виставка Данте
Берлін, Німеччина

Виставка під назвою «Чорне пекло й зоряне світло. “Божественна комедія” Данте в сучасному мистецтві» мала відкритися ще торік. Її присвятили 700-й річниці смерті італійського поета Данте Аліг’єрі.

Але урочисте відкриття провели лише зараз, у Берлінському гравюрному кабінеті.

Фігури з пекла, які понад 500 років тому зобразив Сандро Боттічеллі, помістили в сучасні реалії.

Приміром, вони спостерігають за мігрантами, які прагнуть перетнути Середземне море.

[Дагмар Корбахер, директор Берлінського гравюрного кабінету]:
«”Божественна комедія” завжди була актуальною. І хоч їй уже 700 років, але в людей, як і раніше, проявляється заздрість, гординя та обжерливість».

Автори виставки намагаються провести паралель між твором Данте й сучасною пандемією, яка для багатьох через локдауни стала справжнім пеклом.

[Дагмар Корбахер, директор Берлінського гравюрного кабінету]:
«Пекло — це місце, де все завмерло. Ви замкнені там навіки. Дехто відчув це на собі під час карантину й через необхідність працювати з дому».

Данте Аліг’єрі народився 1265 року у Флоренції. А свою «Божественну комедію» завершив 1320-го, за рік до смерті.

Виставка працюватиме до 8 травня.

16. Тадж-Махал зі снігу зачаровує туристів в Індії

Тадж-Махал зі снігу
Гульмарг, Індія

Упродовж 17 днів зводили цей скульптурний ансамбль чотири індійські майстри. Так, зі снігу виросла п’ятиметрова копія знаменитого Тадж-Махалу.

[Юсуф, скульптор]:
«Ця скульптура повністю зі снігу. Ми не використовували ні деревину, ні цеглу».

Тепер мініатюрний Тадж-Махал прикрашає гірськолижний курорт у Гімалаях. Туристи постійно біля нього фотографуються.

[Рашмі, туристка]:
«Я вперше приїхала до Гульмарга. І побачивши снігову скульптуру Тадж-Махалу, одразу відчула, як тут добре».

Тадж-Махал — найвідоміша пам’ятка Індії. Мавзолей-мечеть збудував у середині XVII століття нащадок Тамерлана — Шах Джахан. Так він увічнив пам’ять коханої дружини, яка померла під час пологів.

Тадж-Махал щорічно відвідує коло семи мільйонів туристів.

17. Парад гондол відкрив Венеційський карнавал

Парад гондол
Венеція, Італія

Мальовничим парадом гондол відкривається Венеційський карнавал. Жителі міста, скинувши медичні маски, одягнулися в маскарадні костюми.

Десятки човнів, осяяних вогниками, пливуть знаменитим Гранд-каналом. На кожному розігрують виставу.

Про проведення параду оголосили лише перед початком. Приватних гондол цього року не допустили. Так влада намагається уникнути великого скупчення глядачів і дотриматися санітарних вимог. Тим часом до міста на воді приїхало вже понад 50 тисяч туристів.

Венеційський карнавал періодично проводять уже майже тисячу років. Але маски почали надягати лише XIII–XIV століттях.

У наш час урочистості тривають два тижні й закінчуються Масним вівторком. Він передує 40-денному посту, за яким іде Великдень. Саме слово «карнавал» перекладається як прощання з м’ясом.

Цього року святкування триватимуть до 1 березня. Однак деякі популярні заходи скасували. Серед них і «Політ янгола» та конкурс карнавальних костюмів.

18. Маленький носоріг знайомиться з великими тваринами в зоопарку

Носоріг знайомиться
Арнем, Нідерланди

Ця ватага впевнено йде вольєром нідерландського зоопарку. Найменший, як і має бути, — у середині. Він тут новенький.

Малюку з кличкою Старк три місяці, і сьогодні його вперше випустили до змішаного вольєра. Це імітація африканської савани. Крім носорогів, тут живуть зебри, антилопи та жирафи.

Маленький носоріг, схоже, від нових знайомств у захваті. Ще б пак: з такими «охоронцями» йому нічого боятися.

[Бас Луккенар, представник зоопарку]:
«Як бачите, малюк допитливий і всім цікавиться. Він знає, що за ним його мати, яка важить дві тонни».

У листопаді, коли тільки народився, Старк важив 50 кілограмів, тепер — усі 200. Тож у вольєрі його точно не затопчуть.

У дикій природі всі види носорогів перебувають під загрозою зникнення. Старк належить до підвиду білі носороги. У зоопарку міста Арнем він житиме коло трьох років. Потім згідно з Європейською програмою розведення його переселять до іншого.

19. Сотні китайських ліхтариків осяяли нічне небо над Тайванем

Фестиваль ліхтарів
Тайбей, Тайвань

Сотні таємниче мерехтливих ліхтарів злітають у нічне небо над Тайванем. Перш ніж відпустити ліхтарик вгору, на ньому пишуть добрі побажання для рідних та друзів.

Фестиваль ліхтарів — давня традиція. За однією з версій, вона зародилася в Китаї у 180 році до нашої ери. А через кілька десятиліть свято стало державним.

Ліхтарі запускають останнього дня китайського Нового року або, як його ще називають, Свята весни. Це найдовше й найважливіше свято в Китаї та інших країнах Східної Азії. Урочистості тривають 15 днів. У цей час сім’ї обов’язково збираються разом.

Під час святкувань також заведено їсти китайську страву юаньсяо. Це суп із солодкими галушками, приготованими з борошна клейкого рису. Вони можуть бути з начинкою і без неї.

На Тайвані кілька років тому природозахисники стали критикувати запускання ліхтарів. За їхніми словами, через цю традицію у горах лишається багато сміття. Тож тепер після свята його збирають.

Leave a Comment

Останні записи

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини

Ексміністра економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини Салтнат…

19 години тому

У США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватів

Великі хвилі та сильний вітер випробовують цю плавучу вітроелектростанцію. Експеримент проходить у закритому басейні, а…

20 години тому

Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і Герцеговині

Боснієць Неджад Іканович знає цей ліс змалку. Чоловік 30 років був прикордонником і часто їздив…

21 годину тому

Лісова пожежа наближається до канадського міста, де залягають поклади нафтовмісних пісків

Лісова пожежа охопила 21 гектар землі поруч із Форт-Мак-Маррі — міським районом муніципалітету Вуд-Баффало в…

22 години тому

Суд над імовірними китайськими шпигунами пройшов у Лондоні

Перед судом у Лондоні постало троє осіб, яких підозрюють у сприянні службі зовнішньої розвідки Гонконгу.…

23 години тому

Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати

Це колекція монет, про яку чули в Данії, але до сьогодні ніхто її не бачив.…

24 години тому