Головні світові новини

Українці про можливий воєнний напад Росії

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

В Україні зростає загроза масштабного повторного вторгнення Росії. Деякі посольства евакуювали з Києва частину дипломатів і закликають своїх громадян виїхати з України.

Політолог Вадим Карасьов, директор «Інституту глобальних стратегій» вважає, що потрібно бути готовим до будь-якого розвитку подій, зокрема й до воєнного вторгнення.

[Вадим Карасьов, політолог, директор «Інституту глобальних стратегій»]:
«Існує реальна загроза вторгнення. Якщо не вторгнення на всю Україну, то на території Донецької та Луганської областей, що під контролем України. Є інформація, що в Держдумі визнаватимуть так звані ДНР та ЛНР. Але якщо визнають, їм не потрібен лише цей шматочок Донбасу, який Україна не контролює, їм потрібен весь Донбас».

Експерт припускає, що Росія може здійснити точкові ракетні удари.

[Вадим Карасьов, політолог, директор «Інституту глобальних стратегій»]:
«Якщо й буде такий сценарій, то це будуть точкові ракетні удари по генштабу, міністерству оборони, критичній інфраструктурі, кібератаки, відключення електроенергії по Києву, відключення зв’язку в Україні, мобільного, соціальних мереж. Це також може створювати таку паніку, як обвал на ринках, на валютному ринку. Бачимо, що сьогодні вже гривня йде вниз. Це не будуть такі масивні атаки в ​​стилі тотальної війни, як під час Другої світової війни».

Водночас США обіцяють виділити Україні макрофінансову допомогу. Про це заявив голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба після переговорів із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Міністри фінансів країн G7 у понеділок, 14 лютого, заявили, що в разі повномасштабного вторгнення до України готові запровадити щодо Російської Федерації жорсткі санкції.

Тим часом українці по-різному реагують на можливість російської агресії.

[Владислав, житель Києва]:
«Я б хотів сказати, що не слід сіяти паніку. Треба дотримуватися спокою. Ми маємо військовиків, які не перший рік стоять на кордоні. Не хотілося б у це вірити, але треба бути до всього готовим».

[Тетяна, жителька Києва]:
«Я про це взагалі не думаю. Вони нехай самі там розбираються. Це їхні справи».

[Олександр Заклецький, житель Києва]:
«Не можна нічого виключати. Оскільки ми насамперед маємо справу з психопатом. Тобто ця людина взагалі позбавлена ​​емпатії. Це видно навіть за його виразом обличчя. І, звичайно, він може піти на все, що завгодно. (…) Як я бачу, українці вже втомились боятися. Немає паніки, є здоровий прагматичний спокій. Люди купують якісь необхідні запаси, необхідні медикаменти, проходять вишколи тощо — і це добре. Для агресора найголовніше — потроїти паніку».

[Артем, українець]:
«Я думаю, що не буде ніякого вторгнення. Просто, може, нас лякають, провокації. Це все ж таки братній народ. Одні й ті самі брати-слов’яни. Яка війна? І так у країні війни вдосталь».

[Влада, жителька Києва]:
«Вторгнення вже відбулося. Чи бомбитимуть Київ? Я думаю, що ні, бо в них немає таких сил і намірів. Я гадаю, що те, що зараз пішов галас з Америки, це частина економічної війни України. Оскільки це вплинуло на інвестиції, які йдуть з України. Ми бачимо, що робота наших портів під питанням. Маріупольський порт, я знаю, стоїть абсолютно. Це економічна війна, й економічно нас придушують».

[житель Києва]:
«Дуже непокоюся. Непокоюся через дітей. Але сподіваюся, що все буде гаразд. Готуємось про всяк випадок — зібрали тривожну валізку, але маємо надію, що все буде добре. Ми сподіваємося, що інформаційний шум, який зчинила громадськість, дасть нам змогу уникнути цієї складної ситуації».

А тим часом Національну поліцію на період із 14 по 19 лютого перевели на посилений режим несення служби.

Leave a Comment

Останні записи

Британський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язків

Британці раді новині, що король Чарльз III повернеться до виконання своїх громадських обов'язків. Він з'явиться…

3 години тому

Новий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині

Палеонтологи в Аргентині оголосили, що відкрили нового травоїдного динозавра середнього розміру. Він швидко бігав і…

4 години тому

Ліванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активності

Інтерактивну гру під назвою «На землі» створили для школярів у Лівані. Їх вчать громадянської активності,…

5 години тому

Колумбійський університет почав відстороняти студентів від навчання

Колумбійський університет у Нью-Йорку почав відстороняти від навчання пропалестинських активістів, які відмовилися прибрати наметовий табір…

6 години тому

На виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Яким буде життя у 2050 році? Бачення цього показують на технологічній виставці в Токіо. Приміром,…

7 години тому

Імператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі менше

Швидка втрата льоду в Антарктиді, яка почалась у 2016 році, згубно впливає на імператорських пінгвінів.…

8 години тому