Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 12 по 16 грудня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Трагедія на шкільному подвір’ї: п’ятеро дітей загинуло в Австралії

Трагедія на шкільному подвір’ї
Девонпорт, Австралія

Квіти, м’які іграшки та свічки несуть до цього стихійного меморіалу, що біля школи в Австралії. Напередодні тут, у Девонпорті штату Тасманія, сталася трагедія. Останнього дня навчального року загинуло п’ятеро дітей.

[житель Девонпорта]:
«Аж серце стиснулося, а по тілу пішов холодок. Дуже сумно це чути». [жителька Девонпорта]:
«Просто жахливо, усім співчуваю». [жителька Девонпорта]:
«Це для нас найскладніші часи, і від цього нікуди не дінешся».

У школі з нагоди кінця навчального року встановили надувний замок. Коли на ньому бавилися діти, його знесло вітром.

Школярі впали з десятиметрової висоти. П’ятеро розбилося на смерть — дві дівчинки й три хлопчики. Їм було по 11–12 років. Ще четверо — у тяжкому стані в лікарні. Їх доправили туди рятувальники, які прибули на місце події за лічені хвилини.

Трагедія вразила всю країну. У Девонпорті дехто вимкнув різдвяну ілюмінацію на своєму будинку.

[Скотт Моррісон, прем’єр-міністр Австралії]:
«Ми зробимо все, щоби підтримати вас у цей складний час. І робитимемо це не лише сьогодні, а й найближчими тижнями та місяцями, щоб ви змогли пройти через цю жахливу трагедію».

Обставини інциденту розслідують. Відомо, що школа вже не вперше встановлює цей надувний атракціон і раніше проблем не було.

2. Кількість жертв вибуху бензовоза на Гаїті зросла до 75

Загиблих від вибуху поховали
Кап-Аїтьєн, Гаїті

Загиблих від вибуху бензовоза на Гаїті вже 75. Рятувальники виявили 61 тіло на місці трагедії у Кап-Аїтьєні, ще 14 людей померли в лікарні. У місті пройшли масові похорони.

[Ісаак Беса, директор кладовища]:
«Відколи мировий суддя дозволив поховати загиблих, їх привозять на кладовища. Загалом тіл 75. Одного кладовища було замало».

Деяких жертв поховали родичі. Але здебільшого тіла поховали в братській могилі.

Десятки постраждалих досі в лікарнях. Там бракує ліжок, ліків та персоналу. Прем’єр-міністр країни обіцяв розгорнути польові шпиталі та надіслати на допомогу медиків.

Нагадаємо, трагедія сталася приблизно опівночі в понеділок. Водій бензовоза намагався уникнути зіткнення з мотоциклом, у результаті автоцистерна перекинулася. Незабаром біля неї почали збиратися люди. Водій попередив про небезпеку. Проте люди не розійшлися, а хтось навіть приніс інструменти, щоби пробити цистерну й набрати бензину.

На Гаїті пальне — на вагу золота, його можна дорого продати на чорному ринку. Захисники прав людини кажуть, що гаїтяни живуть так бідно, що готові ризикувати заради заробітку.

За даними Світового банку, понад 60 % одинадцятимільйонного населення Гаїті живе за межею бідності. Ситуацію в країні ускладнюють стихійні лиха та політична нестабільність, зокрема через торішнє вбивство президента.

3. Лідери Східного партнерства зустрілися в Брюсселі

Саміт Східного партнерства
Брюссель, Бельгія

Лідери Європейського Союзу зустрілися з колегами з Вірменії, Азербайджану, Грузії, України та Молдови. У Брюсселі відбувся одноденний саміт Східного партнерства.

На цю програму ЄС має намір виділити понад два мільярди євро. Про це раніше заявив голова Євроради Шарль Мішель.

Головною ж темою зустрічі стала Україна. На думку західних країн, нашій державі загрожує агресія Росії. Так, американська розвідка заявила, що російська армія стягнула до нашого кордону коло 100 тисяч військовиків.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Москву знизити напруженість і пригрозила новими санкціями.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Послання дуже чітке: якщо Росія почне агресивні дії щодо України, наслідки будуть жорсткими».

Водночас російська сторона заявляє, що нікому не загрожує і ні на кого не збирається нападати, а біля кордону з Україною зараз проходять військові навчання.

Зазначимо, що до Східного партнерства раніше також входила Білорусь. Проте влітку цього року країна призупинила свою участь. Причиною назвали санкції, які Брюссель запровадив щодо Мінська після недавніх президентських виборів.

Україна, Грузія і Молдова оголосили вступ до ЄС метою своєї зовнішньої політики, а також підписали з блоком угоду про асоціацію. Ці країни вже користуються безвізовим режимом із Євросоюзом.

Вірменія та Азербайджан до членства в ЄС не прагнуть.

4. Трибунал визнав геноцид у Китаї: як відреагували турецькі уйгури

Уйгури вітають результати
Суд щодо Китаю

[Абдулкадир Абдулкерим, уйгурський студент]:
«Я вже чотири роки не чув голосу мами, батька, сестер та брата. Не знаю, що з батьком: живий, чи загинув».

Ці люди зібралися в Стамбулі з особливої причини. Вони — уйгури й святкують рішення незалежного трибуналу, який пройшов у Лондоні. Він дійшов висновку, що ця мусульманська народність у Китаї зазнає геноциду.

Група експертів під керівництвом відомого адвоката сера Джеффрі Найса підтвердила геноцид на основі фактів.

[сер Джеффрі Найс, головуючий Трибуналу щодо Китаю]:
«Комуністична партія Китаю скоїла злочини проти людяності у вигляді переслідувань, ув’язнення та жорстокого позбавлення фізичної свободи. Є розумні підстави вважати, що злочини проти людяності, які там відбуваються, — це примусова стерилізація, сексуальне насильство, тортури та насильницьке переміщення».

Раніше розслідування показало, що в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні КНР понад мільйон уйгурів утримують у так званих центрах професійного підготовлення, які фактично є просто в’язницями.

[Джевлан Шимеммет, активіст й адвокат]:
«Сподіваюся, що весь світ стане на захист уйгурів. Не лише оголосять бойкот та визнають, що є геноцид. Уйгури чекають якихось дій щодо влади Китаю».

Нагадаємо, у 2019 році такий самий Трибунал щодо Китаю під головуванням сера Джеффрі Найса дійшов висновку, що в КНР тривалий час насильно вирізають органи у в’язнів сумління, і кількість убитих величезна. Здебільшого це прихильники медитативної практики Фалуньгун, а також уйгури. Згідно з висновками Трибуналу, у процесі переслідування Фалуньгун у Китаї відбуваються злочини проти людяності.

Водночас Управління ООН з прав людини оголосило, що теж має намір опублікувати звіт щодо Сіньцзяну. Верховний комісар Мішель Бачелет зазначила, що китайська влада поки не дозволила їй в’їхати до країни для незалежного розслідування.

5. В Австрії для вакцинованих скасували локдаун

Локдаун скасували для вакцинованих
Австрія

На вулицях Австрії знову велелюдно. У більшій частині країни скасували локдаун. Але не для всіх, а лише для вакцинованих і тих, хто перехворів на коронавірус. Для нещеплених обмеження й далі діють.

Знову працюють усі магазини, перукарні та театри. Відкрилися різдвяні ярмарки. У п’ятницю почнуть працювати готелі, ресторани й кафе. А наступного тижня відкриються туристичні фірми.

[жителька Відня]:
«Чудово, що можна знову гуляти вулицями, будувати плани та ходити до магазинів. Але найважливіше для мене — те, що мої діти повернулися до школи й спілкуються з друзями». [жителька Відня]:
«Я рада, що все відкривається. Так ліпше відчувається різдвяна атмосфера».

В Австрії спочатку оголосили локдаун для невакцинованих. Він почався 15 листопада. За тиждень ввели режим ізоляції для всіх. Усе це знову боляче вдарило по торгівлі. Наразі бізнесмени надіються поліпшити свої справи.

[Гарріет Міксітс, продавчиня]:
«Чудовий настрій. Я сповнена надій і впевнена, що в нас усе розкуплять. Ми втратили більш як 20 днів». [Магнус Рінгл, продавець]:
«Ми дуже щасливі й нетерпляче чекаємо на покупців. Сподіваємося, що торгівля піде вгору».

У листопаді в Австрії щодня виявляли понад десять тисяч нових хворих на COVID. Під час локдауну поширення вірусу пішло на спад. Останніми днями реєструють менше ніж 5000 заражених.

Загалом в Австрії виявили понад один мільйон 200 тисяч випадків захворювання на COVID. Померло більш як 13 тисяч осіб.

6. Президент Уганди: «Китай дуже активно стукає у двері»

Китай стукає у двері
Кампала, Уганда

[Йовері Кагута Мусевені, президент Уганди]:
«Очевидно, що китайці бачать в Уганді більше можливостей для бізнесу, ніж західні компанії. Китайці приходять, стукають у двері й роблять це дуже активно».

Це президент Уганди Йовері Мусевені. Він один із лідерів держав Африки, які перебувають при владі найдовше.

За його словами, Захід утрачає цікавість до країни. Проте Китай нарощує свій вплив.

Уганда вже готується укласти угоди з приватними китайськими інвесторами в таких секторах, як перероблення сільгосппродукції, виробництво добрив, збагачення корисних копалин та в текстильній промисловості.

[Йовері Кагута Мусевені, президент Уганди]:
«Поки Китай заохочує свої приватні компанії, західні уряди читають нам лекції. Але що за безглуздя, читати мені лекції? Що нового ви можете мені сказати? Ось у чому розрив між нами».

Китайські державні підприємства й приватні компанії вже давно стали рушійною силою інвестицій в Африку. Вони надають країнам континенту позики на сотні мільярдів доларів у межах ініціативи «Один пояс, один шлях».

Водночас багато західних урядів розглядають цю ініціативу як спробу компартії Китаю розширити свій вплив. В обмін на гроші Китай часто вимагає від країн підтримувати його політичний курс. Також багато держав скаржаться на несправедливі умови повернення позик, через які вони дедалі більше заглиблюються у боргову яму.

7. Астронавти тренуються збирати марсіанський ґрунт

Підготовлення астронавтів
Перед польотами на Місяць та Марс

Вибрати потрібні камені, правильно їх зібрати та проаналізувати. Може здатися, що це курс для геологів-початківців. Частково так, але породу ці вчені вивчатимуть не на Землі, а на Місяці та Марсі.

Програму Європейського космічного агентства назвали «Пангея». Вона дає основні знання для майбутніх місій.

[Андреас Могенсен, астронавт ЄКА]:
«Сьогодні ми опановуємо різні види роботи за різних обставин: на космічній станції чи на поверхні Місяця. І не важливо, яку кожен із нас має спеціалізацію».

Утім, геологів з астронавтів не робитимуть. Вони лише допомагатимуть спеціалістам, які теж увійдуть до складу місій.

[Андреас Могенсен, астронавт ЄКА]:
«Попри те, що ми займаємося наукою, ми багато в чому — руки й очі експертів, які працюють на місцях. Ми лише будемо їхньою підтримкою».

Тренінг триватиме три тижні й пройде в трьох країнах — Італії, Німеччині та Іспанії.

У кожному місці астронавти та вчені спочатку вивчають теорію, а потім відпрацьовують практичні завдання.

В Італії вони обстежують гірський хребет Доломітових Альп, що на північному сході країни. У Німеччині вивчать кратер віком 15 мільйонів років, який утворився внаслідок падіння метеорита. І нарешті вони відвідають Канарський острів Лансароте, відомий своїми вулканічними пейзажами.

Але навіть після цього курсу астронавти не обиратимуть райони Місяця чи Марса для збирання зразків породи. Точне розташування зазвичай визначають ще до початку місії.

Та й з інструментів не буде жодних високоточних апаратів. Усе просто.

[Андреас Могенсен, астронавт ЄКА]:
«Це молоток, збільшувальне скло, можливо, трохи кислоти, принаймні на Землі. Знаєте, молоток — це найважливіший інструмент вибивання зразків».

Зібравши зразки, астронавти їх проаналізують. Однак їм ще треба буде їх зберегти, щоб доставити на Землю.

8. Старшокласник-бізнесмен розводить кіз та продає за сотні доларів

Школяр-бізнесмен
штат Вікторія, Австралія

Для австралійського старшокласника Чарлі ці козлики — не просто милі тварини. Для нього це також успішний бізнес.

[Чарлі Пусті, козівник]:
«Це почалося у 2017 році, коли мої бабуся з дідусем привезли мені на Різдво козлика змішаної породи».

Тоді хлопцеві було 13 років, і він давно мріяв про такого мінівихованця. Щойно з’явився один, він попросив купити йому пару.

[Чарлі Пусті, козівник]:
«Наступного року в них з’явилося потомство. Їх ставало дедалі більше, і тепер, через кілька років, виросло чимало».

Зараз у Чарлі вже 20 карликових кіз. Вони потребують багато уваги. Іноді Чарлі ледве встигає вчитися.

[Чарлі Пусті, козівник]:
«Так, буває метушня. Та я даю цьому раду». [Менді Пусті, мама Чарлі]:
«Це дуже цікава справа, і він із головою в неї занурився, хоча до цього ми нічого не знали про кіз. Усе тримається на його ентузіазмі».

Популярність карликових кіз в Австралії постійно зростає. А під час локдауну вона стала ще більшою.

[Чарлі Пусті, козівник]:
«Багато сімей із дітьми купують їх як домашніх улюбленців».

Один такий цапик коштує понад 350 доларів. А породисту самку можна продати козівникам за півтори тисячі.

Мама пишається й каже, що всі батьки мають давати своїм дітям можливість займатися улюбленою справою.

[Менді Пусті, мама Чарлі]:
«Те, чого він досяг, і навички, які він зараз має, дали йому змогу пристосуватися до дорослого життя, і тепер він може все».

9. Баварський кондитер додає в тістечка водорості

Тістечка з водоростями
Мозіннінг, Німеччина

Водорості та солодка випічка. Для когось ці речі несумісні, ??але не для баварського пекаря Людовіка Гербойна. Він додає морські водорості і в крем для тістечок, і в начинку для булочок.

Спочатку покупці не були від цього у великому захваті. У багатьох морепродукти асоціюються зі смаком риби.

[Людовік Гербойн, кондитер]:
«Ми стали публікувати в соцмережах дописи, і тоді люди почали куштувати, а потім зрозуміли, що це смачно. Вони відчули, що смак не рибний, а більше горіховий».

Необхідні інгредієнти кондитеру постачає науковець Мюнхенського університету.

[Томас Брук, біотехнолог]:
«Водорості — це суперпродукт. Вони важливі також і для атмосфери, бо активно поглинають вуглекислий газ».

Кондитер вигадує своїм тістечкам поетичні назви. Він також нагадує, що водорості корисні — їх їли навіть ацтеки.

10. У Бразилії збудували міст для рідкісних мавп

Міст життя
Атлантичний ліс, Бразилія

Міст життя. Так прозвали бразильські зоологи цю нову споруду в штаті Ріо-де-Жанейро.

Річ у тім, що цей ліс – єдине у світі місце, де ще водяться золотисті левові ігрунки.

І навіть тут їх могло б не бути, якби не зусилля зоологів. За останні кілька десятиліть їм вдалося відновити популяцію, яка була на межі зникнення.

Але три роки тому прийшло нове лихо – жовта лихоманка. Третина мавп загинула.

А це означає, що в зоологів побільшало роботи. У становище ігрунок стали глибше вникати й виявили ще одну проблему: широка автомагістраль. Мавпи не можуть через неї перебратися, що заважає здоровому розвитку популяції.

[Луїс-Паулу-Маркес Феррас, голова проєкту]:
«Дослідження показали, що популяція, яка живе там, опинилася в повній ізоляції від мавп, які живуть з іншого боку дороги. Це загрожує реальними генетичними проблемами. Ми намагаємося створити ландшафтну зону, яка захищена і взаємопов’язана».

Міст збудували торік. Засадили деревами, чагарниками та іншою зеленню, щоб у мавп не залишилося сумніву: тут можна ходити. Дерева ще не підросли, тому поки ігрунки освоюють міст не так активно.

Сьогодні в бразильському Атлантичному лісі налічується коло 2500 золотистих левових ігрунок. За словами вчених, на кожні 2000 мавп потрібно щонайменше 25 тисяч гектарів лісу. Більш як тисячу гектарів на особину. Але знайти великі території лісу в Бразилії дедалі складніше – їх «урізають» дороги, пасовища й населені пункти. Ігрунки вже втратили 95 % свого початкового місця проживання.

Міст допоможе зберегти хоча б те, що залишилося.

11. Скімбордист хоче підкорити найбільшу хвилю й побити рекорд Гіннеса

У гонитві за великою хвилею
Назаре, Португалія

Величезні хвилі здіймаються біля міста Назаре в Португалії. Бразильський чемпіон зі скімбордингу Лукас Фінк хоче тут побити рекорд та потрапити до Книги Гіннеса.

[Лукас Фінк, скімбордист]:
«Я приїхав сюди, бо подорожую в пошуках великих хвиль. Хочу підкорити на скімборді найбільшу. Мрію творити історію, а також хочу весело провести час, подолати свої страхи й займатися улюбленою справою».

Ці величезні хвилі нагадують хвилі-вбивці. Вони бувають тут із жовтня до лютого. У цей час до Назаре приїжджає багато туристів. А професійні серфери намагаються підкорити хвилі, що часом перевищують 30 метрів.

[Лукас Фінк, скімбордист]:
«Я багато тренувався й підготувався до цього. Зробив усе, що міг. Присвятив цьому всього себе. І тепер я тут і готовий до зустрічі з найбільшими хвилями».

Португалець уже покатався на 20-метровій хвилі. Але цього для нового рекорду поки недостатньо. Чинний належить бразильському серферу Родріго Косі. Він у 2017 році підкорив хвилю заввишки 24,3 метра.

12. Через локдаун на пляжах Пакистану — черепашачий бум

Черепах побільшало
Карачі, Пакистан

Поки черепаха шукає місце для кладки на пляжі Пакистану, за нею спостерігають зоозахисники. Їхня мета — дізнатися, де закопані яйця, а потім знайти їх і відкопати.

[Ашфак Алі Мемон, зоозахисник]:
«Цього сезону ми побачили багато черепах. За останні три місяці вони відклали коло 6000 яєць».

Це жваве місто Карачі. Але під час локдауну його пляжі були пусті. Це сприяє дикій природі. Сюди повернулися рідкісні черепахи. І хоча обмеження знімають, яєць усе ще багато.

[Мохаммад Джавед, зоозахисник]:
«Я дістаю яйця з кладки й поміщаю їх в інкубатор. У цей час я молюся, щоб Аллах допоміг їм пролежати тут 40–45 днів, і щоб я потім зміг випустити їх у воду».

У 2019 році на пляжах Карачі помітили до 8 з половиною тисяч зелених черепах. Торік їх було вже 15 тисяч.

[Ашфак Алі Мемон, зоозахисник]:
«Наші працівники намагаються захистити яйця від собак, а також браконьєрів, які їх крадуть. Вони патрулюють усю ніч».

Цього сезону зоозахисники випустили 900 черепашок.

[Ашфак Алі Мемон, зоозахисник]:
«Тільки подивіться, які вони щасливі, коли бачать море, на їхні маленькі сліди. Це свідчення того, що життя не закінчується, що життя триває».

Ця організація називає себе «Загін порятунку морських черепах». Вона виникла ще 1970 року. Відтоді в Аравійське море випустили понад 860 тисяч зелених черепашок.

Цей вид — один із найбільших серед черепах. Дорослі особини можуть важити понад 90 кілограмів.

13. Британський силач установить 100 світових рекордів до 75-річчя

100 рекордів до 75-річчя
Ілкестон, Велика Британія

Сто світових рекордів до 75-го дня народження. Таку мету поставив британський силач Джон Еванс з Ілкестона.

[Джон Еванс, силач]:
«У мене одне око штучне, я діабетик, у мене астма та стенокардія, а ще я встановив 98 світових рекордів».

Зараз чоловік встановлює 99-й рекорд Гіннеса. Одягнувши костюм Санти, він утримує на голові трубу, що димить. Через таку різдвяний дідусь потрапляє до будинків, де чекають на його подарунки.

У березні силач встановить сотий рекорд.

[Джон Еванс, силач]:
«Маю велику корону завбільшки понад два квадратних метри. Я утримуватиму її на голові, і це буде мій 100-й світовий рекорд».

Джон відкрив у собі талант у юності, коли працював на будівництві. Там носив на голові піддон із цеглою. Потім почав подорожувати світом. Публіка побачила, як він тримає на голові діжку з водою, бетонозмішувач та квадроцикл. Найбільш дивовижним став рекорд з автомобільним кузовом, який важив 160 кілограмів.

Своїми виступами рекордсмен допоміг зібрати на благодійність 330 тисяч доларів.

14. «Нічну варту» Рембрандта позбавлять зморшок

На «Нічній варті» приберуть дефект
Амстердам, Нідерланди

Фейсліфтинг, як виявилося, актуальний не лише для людей. Через процедуру підтяжки пройде знаменита картина «Нічна варта» пензля Рембрандта. Реставратори музею в Амстердамі виявили на полотні мікрозморшки.

[Пітер Рулофс, співробітник Рейксмюсеуму]:
«Деформацію найбільше видно в лівому верхньому кутку картини. Зморшки з’явилися, коли полотно перемістили на інше місце під час реконструкції Державного музею, який ремонтували з 2003 по 2013 рік».

Фахівці вважають, що полотно постраждало через неправильний мікроклімат. Операція з порятунку шедевра розпочнеться в січні.

[Петрія Нобле, співробітниця Рейксмюсеуму]:
«Картину знімуть із дерев’яного підрамника. Ми впевнені, що з ним лише гірше. Дерево може деформуватися й деформувати полотно».

Полотно натягнуть на новий спеціальний підрамник, який не деформуватиметься. Згодом зморшки мають розгладитися.

Водночас реставратори роблять нові відкриття. За допомогою рентгенівського апарата вони виявили ескіз під шаром фарби.

[Пітер Рулофс, співробітник Рейксмюсеуму]:
«Ми ніби зазирнули через плече Рембрандта, коли він працював над «Нічною вартою». Ми здогадувалися, що художник зробив ескіз, перш ніж розпочати цю складну композицію, але це було лише припущенням. Тепер упевнилися в цьому».

Ще одне відкриття показало, що на картині є фарба із вмістом миш’яку.

[Пітер Рулофс, співробітник Рейксмюсеуму]:
«Такою фарбою здебільшого писали натюрморти у XVII столітті. Також її часто використовували італійські художники. Та ми ніколи раніше не бачили її на картинах Рембрандта.

Коли картину перетягнуть, керівництво музею вирішить, чи потрібна подальша реставрація. Хоча загалом полотно у відмінному стані, але в деяких місцях під час видалення старого лаку розчинилася фарба.

15. Нігерійський ювелір створює непідвладні часу прикраси

Прикраси на всі часи
Нігерія

Прикраси на всі часи. На дизайн цих перснів та кулонів надихнула середньовічна «Бенінська бронза». Так називається колекція з 1000 латунних пластин із зображеннями з палацу правителя Бенінського царства. Їх порівнюють із роботами античних скульпторів.

Робить такі прикраси нігерійський ювелір Тосан Ідех.

[Тосан Ідех, дизайнер]:
«Люди розуміють не всі мови, але символи зрозумілі всім».

Серед виробів — персні із головою правительки Ідії. Вона жила в Бенінському царстві у XVI столітті. Майстер ще робить прикраси у вигляді мечів народу ітсекірі.

[Тосан Ідех, дизайнер]:
«Ми хочемо створювати прикраси, які люди зможуть носити дуже довго й передавати у спадок. Бажаємо, щоб для покупців це було справжньою африканською спадщиною, непідвладною часу».

«Бенінська бронза» з Бенінського царства — двічі оманлива назва. По-перше, пластини латунні. По-друге, більша частина Бенінського царства була на території сучасної Нігерії, а не Беніну.

Колекцію захопили британські війська наприкінці ХІХ століття. Уважається, що пластини зробили в період з XIII по XVI століття.

Нігерійський ювелір продав уже понад 12 тисяч таких прикрас. Тепер планує взяти в роботу символи інших африканських країн.

16. Жінка гадала, що купила карликову свиню, а та вже важить 250 кг

Не карликова свиня
Перуїбі, Бразилія

До яких розмірів може вирости карликова свиня? З досвіду бразильської любительки тварин — до чверті тонни. Нещодавно Розанжела купила на ринку порося, за словами продавця, декоративне.

Поросятко росло як на дріжджах і перетворилася на величезну свиню.

[Розанжела дос Сантус Лара, власниця свині]:
«Я купала її, дбала про неї, дозволяла їй спати на дивані, у спальні. І Ліліка звикла жити в домі. Хай куди я йду, вона слідує за мною».

За день Ліліка з’їдає п’ять кілограмів фруктів та овочів. Не гидує й кормом для собак. У сім’ї працює лише Розанжела, і на свиню йде більша частина скромного заробітку.

[Розанжела дос Сантус Лара, власниця свині]:
«Люди іноді не розуміють мене, називають божевільною. Але вона радує мене. Не думаю, що це безглуздо. Просто я люблю тварин».

Люди радять здати улюбленицю на м’ясо, але Розанжела й чути не хоче. Нещодавно їй пропонували за Ліліку 3500 доларів. Але жінка твердо відповіла, що друзів не продає.

17. 20-річчя «Володаря перснів» відзначать у Новій Зеландії

Фільму «Володар перснів» – 20 років
Матамата, Нова Зеландія

Прямо за цією хвірткою починається казка. Кілька кроків сходами — і вже видно затишний будиночок Більбо Бегінса. Трохи далі серед зелені причаїлися домівки й інших гобітів. Це село, що в Новій Зеландії, називається Гобітанією.

Тут знімали кінотрилогію «Володар перснів» та «Гобіт». Цьогоріч найпершому фільмові — «Братство персня» — виповнюється 20 років. З нагоди знаменної дати його покажуть на великому екрані в Гобітанії.

[Рассел Александер, директор тематичного парку]:
«У нас буде приблизно 120 гостей. Увечері для них проведуть екскурсію, а потім вони зможуть покуштувати всілякі страви».

Гобітанію збудували на території сімейної ферми. Коли знімати фільм закінчили, влада Нової Зеландії дозволила не прибирати декорації. Тепер це популярне туристичне місце.

До пандемії до Гобітанії щороку приїжджало 650 тисяч туристів. Нині їх усемеро менше. Та люди однаково є.

[Деніел Фалконер, дизайнер]:
«Найбільше вражає те, що ця тема людей досі дуже цікавить. Той світ ніби манить».

Прем’єра фільму «Братство персня» відбулася в грудні 2001 року.

18. Титул Міс Всесвіт 2021 здобула учасниця з Індії

Нова міс Всесвіт
Ейлат, Ізраїль

Сльози радості на очах міс Всесвіт 2021 року. Це учасниця з Індії Харнааз Сандху. Корону на неї наділа торішня переможниця — мексиканка Андреа Меса.

[Харнааз Сандху, міс Всесвіт – 2021]:
«Я вражена, бо востаннє Індія отримувала корону “Міс Всесвіт” 21 рік тому. А зараз це сталося знову. Я дуже вдячна всім, хто завжди підтримував мене та вірив у мене. І я готова взяти на себе обов’язки переможниці».

21-річна Сандху — акторка-початківець, а також модель. Говорить кількома мовами, зокрема англійською. Разом з індійкою до трійки фіналісток увійшли учасниці з ПАР та Парагваю.

Конкурс краси відбувся на курорті Ейлат в Ізраїлі. Брали участь дівчата з 77 країн. Україну представляла Анна Неплях із Дніпра. До числа фіналісток вона не потрапила.

«Міс Всесвіт» — один із найпрестижніших конкурсів краси. Цього року він пройшов у 70-те. Зазвичай у змаганні беруть участь дівчата з 80-х країн. Цього разу через пандемію їх було менше.

Leave a Comment

Останні записи

Ліванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активності

Інтерактивну гру під назвою «На землі» створили для школярів у Лівані. Їх вчать громадянської активності,…

59 хв. тому

Колумбійський університет почав відстороняти студентів від навчання

Колумбійський університет у Нью-Йорку почав відстороняти від навчання пропалестинських активістів, які відмовилися прибрати наметовий табір…

2 години тому

На виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Яким буде життя у 2050 році? Бачення цього показують на технологічній виставці в Токіо. Приміром,…

3 години тому

Імператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі менше

Швидка втрата льоду в Антарктиді, яка почалась у 2016 році, згубно впливає на імператорських пінгвінів.…

4 години тому

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

23 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

24 години тому