Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 7 по 11 листопада)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. На кліматичній конференції просуваються до компромісу

Кліматичний компроміс
Глазго, Велика Британія

Кліматична конференція в Глазго добігає кінця. Однак чи зможуть країни домовитися про глобальний податок на викиди, поки що під питанням. Для багатьох, зокрема й деяких держав ЄС, це старий камінь спотикання. Вони кажуть, що такий податок призведе до втрати тисяч робочих місць та багатомільярдних збитків.

Однак захисники теорії парникових газів наполягають, що гроші від податку можна буде дати бідним країнам, щоб допомогти їм перейти на екологічні джерела енергії.

Загалом на саміті ще раз підтвердили, що треба відмовлятися від викопного палива, зокрема вугілля. Також підсумковий документ підтверджує, що світу ще дуже далеко до виконання зобов’язань Паризької угоди 2015 року.

[Франс Тіммерманс, єврокомісар з питань клімату]:
«Якщо цей саміт буде успішним — а зробити ще слід багато чого — але якщо він матиме успіх, то ми перейдемо від стадії довгострокових обіцянок до реальних дій».

Політики ще у 2015 році заявили, що світ мусить зменшити викиди CO₂, щоб середня температура на планеті не підвищилася більше ніж на два градуси, у порівнянні з доіндустріальним рівнем.

Проте не всі вчені впевнені, що клімат змінюється через парникові гази. Є думка, що це природний та циклічний процес, який відбувається постійно.

Водночас стало відомим місце проведення наступного кліматичного саміту, який запланували на 2022 рік. Він відбудеться в Єгипті, а точніше на курорті Шарм-еш-Шейх, що на березі Червоного моря. Темою наступної зустрічі буде «Кліматичне фінансування та адаптація».

2. Кількість загиблих через зливи на Шрі-Ланці зросла до 25 осіб

Наслідки злив
Шрі-Ланка

Такі наслідки злив на Шрі-Ланці. Кількість загиблих унаслідок повеней та зсувів у країні зросла до 25. Більша частина з них потонула.

Тут, у столиці Північно-Західної провінції, зійшов зсув. Він зруйнував житлові будинки. Загинуло принаймні двоє осіб.

[житель села]:
«Рясний дощ почався о сьомій вечора, а це сталося десь о пів на десяту. У темряві ми нічого не могли вдіяти. Тіла загиблих знайшли лише вранці».

Зливи пройшли в 17 із 25 округів Шрі-Ланки. Затоплено багато автотрас, зокрема основні транспортні артерії. У великому місті Чілау затопило лікарню.

[Асірі Карунавардене, голова Національного будівельного інституту]:
«Коли випустили попередження про небезпеку зсувів, і десь іде дощ, то зсув у тому районі, найімовірніше, буде. Треба дослухатися до попереджень та діяти відповідно».

За даними метеобюро, за найближчі два дні дощі припиняться. Ділянка пониженого тиску зміщується до узбережжя Індії.

3. ЄС розширить санкції щодо Білорусі

Обговорили санкції
Вашингтон, США

Євросоюз розширить свої санкції щодо Білорусі. Вони діятимуть як щодо юридичних, так і фізичних осіб. Про це сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Білому домі.

За її словами, ситуація на кордоні між Білоруссю та Польщею — це не міграційна криза, а спроба Мінська дестабілізувати сусідів.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ми бачимо закономірності. Раніше це були спроби вплинути на наші демократичні вибори, кібератаки, дезінформація. Тепер це гібридна війна з використанням мігрантів на кордоні ЄС та Білорусі».

Фон дер Ляєн та Байден обговорили можливість запровадження санкцій щодо авіакомпаній, які перевозять мігрантів до Мінська.

Конфлікт і далі зростає. На знак підтримки свого союзника Росія вже відправила два стратегічні бомбардувальники з ядерними боєголовками для патрулювання повітряного простору Білорусі. НАТО дало зрозуміти, що підтримує Польщу.

За останню добу мігранти з Близького Сходу та Африки вже кілька разів намагалися прорватися крізь загородження на польський бік. Варшава оголосила, що відправила до кордону більше військовиків.

Тим часом Олександр Лукашенко каже, оскільки Захід наклав на нього санкції, він не збирається спиняти потік мігрантів і що він узагалі не має до нього жодного стосунку.

4. У Греції посилили обмеження через коронавірус

Нові заходи
Афіни, Греція

[жителька Афін]:
«Мені не подобаються нові заходи. Ми не в тюрмі, ми цивілізовані люди. І мені це взагалі не до вподоби».

Великі черги вишикувалися в Афінах біля входів до магазинів. З вихідних у Греції діють нові антиковідні заходи. Магазини, банки, держустанови, а також кафе, зокрема й відкриті тераси, тепер можна відвідувати тільки вакцинованим або тим, хто має свіжий негативний тест на коронавірус. Документи перевіряють на вході.

[Анастасія Спілеополоу, власниця магазину тканин]:
«Це дуже важко. Не можна від нас чекати, що ми будемо, як поліціянти, просити паспорти та сертифікати вакцинації у всіх, хто входить. Сім місяців ми були закриті, було дуже складно, а тепер ці нові заходи. До чого це все приведе?» [жителька Афін]:
«Економіка постраждає у кожному разі, і ці заходи були необхідними, як й інші. Тому я погоджуюся з ними».

У листопаді добова кількість нових заражених коронавірусом у Греції мало не щодня б’є рекорди й майже досягла 7000 осіб. Тому й запровадили нові обмеження.

Вони діють і на робочих місцях. Невакцинованих зобов’язали тестуватися на COVID двічі на тиждень. До цього більша частина нещеплених працівників мусила робити тести щотижня.

[житель Афін]:
«Якщо не вакцинується достатньо людей, не думаю, що ми будемо у безпеці з цими заходами». [житель Афін]:
«Заходи будуть ефективними, якщо їх дотримуватимуться всі. І, гадаю, їх пізно запровадили. Треба було набагато раніше».

У Греції живе 11 мільйонів людей. Повністю вакцинувалося близько 60 відсотків населення.

За весь час пандемії у країні виявили майже 790 тисяч заражених. Близько 16 тисяч пацієнтів померло.

5. МКС розслідує можливі злочини проти людяності у Венесуелі

Розслідування МКС
Венесуела

Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування можливих злочинів проти людяності у Венесуелі.

Цей крок вітають активісти, які обстоюють права людини в країні.

[Андреїна Бадель, дочка колишнього політичного в’язня]:
«Це підтвердження заслуг сотень жертв, людей, які мали достатньо сміливості, щоб осудити несправедливість. Це також результат роботи багатьох міжнародних правозахисних організацій, які нас підтримують».

Позови подали ще у 2017 році. Тоді кілька місяців у країні відбувалися антиурядові протести. А після цього Верховний суд Венесуели розширив повноваження президента та обмежив функції парламенту, де опозиція мала більшість.

[Альфредо Ромеро, правозахисник]:
«Розслідування почалося, і тепер висунути звинувачення й навіть видати ордер на арешт можуть кожної миті. Але є імовірність, що слідство не знайде винних».

Примітно, що президент Венесуели Ніколас Мадуро погодився підписати меморандум порозуміння з Міжнародним кримінальним судом та сприяти слідству. Водночас він наголосив, що не підтримує цей процес.

Представники МКС оцінюватимуть дії обох сторін: і чинної влади, і опозиції.

6. Китай — більше не «фабрика світу»

Фабрики їдуть із Китаю
Азія ― більше не центр виробництва

Великі продавці одягу та взуття ЄС переносять виробництво з Азії. Китай, В’єтнам та інші країни втрачають статус світової фабрики. Компанії відлякала глобальна криза постачання: контейнеровози застрягли в чергах, тож на товари чекають місяцями.

Тепер фокус поволі зміщується на такі країни, як Україна, Болгарія, Румунія, Чехія, Туреччина, Марокко та Бразилія.

Ця фабрика в Боснії і Герцеговині виробляє одяг та взуття. Каже, що першої половини 2021 року зробила стільки, скільки було за весь 2020 рік.

[Раденко Бубич, власник фабрики]:
«Здебільшого європейські виробники взуття мали фабрики на Сході — у Китаї, Індії чи інших країнах. Можна точно сказати, що попит на нашу продукцію та послуги з боку великих взуттєвих мереж Євросоюзу останнім часом зріс».

Власник фабрики каже, що з ним зв’язалися вже десятки компаній.

[Раденко Бубич, власник фабрики]:
«Ми кілька разів провели екскурсії нашою фабрикою. Деякі замовники оголосили про початок співпраці в другій половині листопада — на початку грудня».

Експорт з Азії і далі йде на спад.

[Неманья Йованович, працівник Торгової палати Сербії]:
«На початку цього року багато які компані зіткнулися з проблемами в роботі в Південно-Східній Азії. Причина полягає у високих логістичних і транспортних витратах, а ще в дуже утруднених умовах ведення бізнесу, транспортування та логістики».

Як очікується, Туреччина завдяки зростанню замовлень із ЄС цього року експортує рекордний обсяг одягу.

Водночас багато які компанії досі вельми залежать від В’єтнаму, недавні зупинки виробництва в якому призвели до серйозних збоїв.

Деякі великі компанії вже попередили, що осінні та весняні колекції виходитимуть із затримками. Також можливий недостатній асортимент розмірів.

7. Життя на висохлому озері: дюни наступають

Озеро висохло
Малі

Колись тут було одне з найбільших озер Західної Африки — Фагібін.

Але зараз воно повністю висохло. Тепер громади на півночі Малі змушені захищати свої будинки від наступу піщаних дюн, а також вигадувати нові способи заробітку на висушеній землі.

Усе почалося з великої посухи в 70-х роках минулого століття. Відтоді водойма поступово висихала. Через це вже понад 200 тисяч людей не може вести звичний спосіб життя.

[Абдул Хассан, місцевий житель]:
«Усю цю територію покривала вода. Потім вона почала відступати, а довкола озера почали рости дерева. Потім дерева стали пропадати, а на їхньому місці люди вирощували врожай. Під час повстання сюди прибули біженці. Вони знищили ліс. Коли він зник, почали наступати піщані дюни».

Місцеві жителі кажуть, що зараз фермери й скотарі запекло конкурують за залишки родючих земель і запасів води. Через це нерідко спалахує насильство.

[Махамаду Усман, фермер]:
«Ми зібрали врожай і маємо його перевезти, але це непросто. Приміром, жінки, що за мою, у зоні ризику. Дорогою їхню кукурудзу можуть украсти».

Багато хто покидає цей регіон, бо заробити тут дедалі складніше. Деякі сім’ї виживають завдяки підтримці родичів, які живуть у великих містах.

У селі Бінтагунгу дюни вже поглинули шкільний двір і пошкодили фундамент порожньої будівлі.

[Хама Абакрен, голова села]:
«Ця школа майже на 400 учнів. 400… Це ціле покоління. І це буде втрачене покоління, приречене на поневіряння».

Кліматологи прогнозують, що на півночі Малі посилюватиметься спека. Були спроби відновити озеро, щоб знову повернути до регіону родючі землі. Однак цьому завадили воєнні конфлікти, зокрема й недавнє повстання бойовиків-ісламістів.

8. Повітряні кулі збиратимуть CO2

Пастки для CO2
Рамат-Ган, Ізраїль

Цю повітряну кулю запускають не для розваги. Її завдання — збирати CO2. Ізраїльський стартап розробляє незвичайний спосіб, як зменшити обсяг вуглекислого газу в атмосфері. Його збиратимуть на великій висоті, де він практично затвердів.

[Надав Мансдорф, директор компанії-розробника]:
«Виловлювати газ дуже легко, коли мінусова температура. Пам’ятаєте, як зимовим ранком на листі утворюється шар тонкого льоду. Те саме і з вуглецем. Він замерзає за мінус 80 градусів. І єдине місце, де ми можемо знайти вуглець за температури, близької до цієї, розташоване за 15 кілометрів над головою».

До повітряних куль кріплять спеціальний ящик, у який збиратимуть CO2. Потім газ доставлятимуть на Землю для перероблення та використання в промисловості.

[Надав Мансдорф, директор компанії-розробника]:
«Ящик підіймається разом із повітряною кулею. Крізь нього проходить повітря. Це такий собі морозильник, який виловлює лише вуглець, бо він замерзає за цієї температури. Газ заповнює скриню».

Поки що випробування цієї системи були не дуже масштабні. За найближчі два роки компанія зробить свої кулі більшими. Очікується, що кожна з них виловлюватиме до тонни вуглецю.

Водночас одна така установки коштуватиме менше як 100 доларів. Це набагато дешевше, ніж схожі пристрої для збирання вуглецю, які вже використовують.

9. Розроблено дрон, яким керують силою думки

Дрон, керований силою думки
Велика Британія

Цей дрон злітає й сідає без пульта. Ним керують лише за допомогою сили думки.

Технологію розробляє британська компанія, яка працює у галузі оборони та безпеки.

Щоб керувати дроном, треба зосередити погляд на певних колах на екрані комп’ютера.

[Тоні Вайт, представник компанії-розробника]:
«Коли ви дивитеся, ваше око реагує особливим чином. І це сигнал, який ми вловлюємо в ділянці кори головного мозку, яка відповідає за зір. Щойно зафіксуємо цей сигнал, ми одразу перетворюємо його на команду для дрона».

На екрані чотири круги. Два великі — для зльоту й посадки. Два менші відповідають за обертання праворуч і ліворуч.

Розробники кажуть, що їхня технологія допоможе звільнити руки армійців.

[Тоні Вайт, представник компанії-розробника]:
«Цей дрон допоможе керувати іншими пристроями, які несуть солдати. Ну і, звісно, більшу частину часу військовики тримають у руках зброю».

Прототип зараз проходить тестування. Головне завдання — навчити пілотів правильно концентруватися.

З такою ж технологією експериментує і німецька компанія-автовиробник. На виставці в Мюнхені вона показала прототип, яким теж можна керувати думками.

Розробники вважають, що технологія стане повсякденним явищем уже через десять років.

10. «Сонячну» каву виробляють італійські винахідники

«Сонячна» кава
Італія

Італійці, які відомі своєю любов’ю до кави, винайшли новий метод обсмажування. Місцева компанія пропонує робити це екологічним способом — за допомогою енергії сонця.

Компанію заснували два інженери Антоніо та Даніель, а також їхній друг і шанувальник кави — Лука. Систему відбивачів розробляли майже шість років.

[Антоніо Дурбе, засновник компанії – розробника системи смажіння]:
«Ми зацікавилися геліостатами, тобто пристроями для спрямування сонячної енергії в ціль. Потім ми зустріли нашого друга, який любить каву, і він запропонував використати цю технологію, щоб зробити сонячну установку для обсмажування кави».

Винахідники кажуть, що їхня розробка повністю автономна й самодостатня.

[Даніель Томмей, засновник компанії – розробника системи смажіння]:
«Ми нагріваємо каву, а не колбу чи повітря навколо. Тобто сонячне проміння потрапляє на кавові зерна й нагріває їх, а ще повітря. Але, по суті, найгарячіші саме зерна».

Компанія виробляє каву під своїм брендом і продає онлайн.

[Джузеппе Лондо, клієнт компанії]:
«Їхня кава дуже ароматна. Я п’ю різні види кави, і ця одна з найкращих завдяки її смаку та засвоюваності».

Компанія свої установки також продає. Залежно від розміру, за допомогою однієї такої системи відбивачів за день можна обсмажити від 10 до 200 кілограмів кави.

11. У Кенії слоненят-сиріт годують козячим молоком

Козяче молоко для слоненят
Самбуру, Кенія

У цих слоненят у кенійському заповіднику – новий раціон. Замість дитячих сумішей їх тепер годують козячим молоком.

Слоненята живуть у притулку для диких тварин в окрузі Самбуру на півночі Кенії. Тут виходжують осиротілих і покинутих дитинчат.

[Стівен Чег, ветеринар]:
«Козяче молоко дуже багате на білок. На відміну від коров’ячого, воно краще засвоюється. А після коров’ячого молока може початися розлад шлунка».

Козяче молоко закуповують у місцевих скотарів. Це дешевше, ніж дорогі дитячі суміші. Так слоненята отримують натуральну їжу, а притулок заощаджує.

Фермерам теж пощастило. Здебільшого кіз тут розводять жінки. Раніше молоко пили лише самі. Покупців не було.

[Лівана Ленакукунія, фермер]:
«Раніше ми продавали кіз, щоб мати їжу на столі. Та коли ми почали продавати молоко притулкові, у нас з’явилися власні гроші».

У притулку одночасно живе від 15 до 30 слоненят. Коли вони підростають, їх випускають у дику природу.

Поруч розташований національний заповідник Самбуру. У ньому мешкає коло 900 слонів.

12. Бойові слони, верблюди й артилерія: артефакти Хотинської битви

Артефакти Хотинської битви
Київ, Україна

Такий вигляд мала найбільша битва в історії Речі Посполитої. Під її кордони підійшла армія Османської імперії. Бій почався 2-го вересня 1621 року і тривав трохи більше як місяць.

У Києві відкрилася виставка на згадку про Хотинську битву. Під час бойових дій використовували найкраще на той час озброєння. Турки вперше повели у бій слонів та верблюдів. З обох боків також застосовували артилерію.

[Ярослав Затилюк, куратор виставки]:
«Ми бачимо гармати різного калібру, списи, мушкети, людей із шаблями. На гравюрах показано основне озброєння».

Перемогу здобуло військо Речі Посполитої, до якої на той час, зокрема, входили землі сучасної Польщі, Білорусі, Литви та України. Тим самим вона зупинила просування османів углиб Європи.

[Ярослав Затилюк, куратор виставки]:
«Армія османського султана за різними підрахунками мала 150–170 тисяч військовиків. Їй протистояло 40 тисяч козаків плюс 25–30 тисяч солдатів під командуванням Яна Кароля Ходкевича».

Чималий внесок у перемогу зробили українські козаки на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним.

[Ярослав Затилюк, куратор виставки]:
«Робили вилазки, нападали на османське військо, показуючи свою силу. Осман II сприймав козаків як непрофесійних воїнів, думав швидко їх здолати та зламати. Але вийшло навпаки».

Після перемир’я турки вирішили, що перемогу здобули саме вони. Водночас обидві сторони зазнали великих втрат.

Виставка у Національному музеї історії України триватиме до 31 березня.

13. Авторалі на тлі виверження вулкана влаштували на Пальмі

Ралі на тлі вулкана
о. Пальма, Іспанія

Екзотичні ралі на фоні виверження вулкана. Власники вінтажних авто здійснили пробіг на іспанському острові Пальма.

Обов’язкова зупинка — на оглядовому майданчику. Звідси добре видно клуби попелу та диму, які викидає Кумбре-В’єха.

[Даніель Зойтер, учасник ралі зі Швейцарії]:
«Побачити виверження цього вулкана — незабутня пригода. Я ніколи не був так близько до вулкана. Прекрасне видовище!» [Барбара Шутер, учасниця ралі із Великої Британії]:
«Слухаючи про вулкани, можна уявити їхню силу. Та коли бачиш це на власні очі, розумієш, як важко місцевим жителям. Вони, напевно, дуже налякані, бо потужність вулкана приголомшлива».

Кумбре-В’єха вивергається з 19 вересня. Лава спалила вже майже тисячу гектарів землі та 2500 будівель. Тисячі людей вимушено евакуювалися.

Автопробіг островом Пальма — частина ралі вінтажних машин на Канарських островах. Воно триватиме 19 днів.

14. Фестиваль традицій та ремесел Пакистану проходить в Ісламабаді

Фестиваль традицій та ремесел
Ісламабад, Пакистан

Усе найкраще Пакистану — в одному місці. Лише раз на рік в Ісламабаді збираються хранителі традицій та ремесел з усієї країни. Цими днями тут проходить фестиваль «Лок Мела».

Східна музика, танці, яскраве вбрання — святковий настрій витає в повітрі.

[гість фестивалю]:
«Чудова можливість побувати на цьому фестивалі й побачити весь Пакистан в одному місці. Ми все тут оглянули, але особливо нам сподобалися народні танці».

На фестивалі можна побачити, як появляються всілякі вироби ручної роботи. Ось демонструють свою майстерність ткачі. Вони роблять шалі, саронги й простирадла.

[Лал Букш, ткач]:
«Цьому ремеслу вже 200 років. Майстерність перейшла до нас від предків. Тепер я навчаю дітей. Це сімейне ремесло. Я радий, що людям до вподоби наші вироби».

А це творчий процес пакистанської художниці. Вона створює мозаїку з натурального каменю.

[Шазія Наваб, художниця]:
«Моя спеціалізація — декоративні вироби. Хочеться, щоби в Пакистані створювали з мармуру такі мозаїки. Я роблю прикраси для внутрішнього й зовнішнього простору будинків».

А тут знову лунає музика. На таких інструментах грають синдхи й кашмірці. І, звісно, навколо витає аромат східних страв. Їжі тут багато.

[туристка з Туреччини]:
«Їжа чудова. Я купила тут картини — це чудові твори мистецтва. Фестиваль дуже хороший».

Мета заходу — зберігати традиційну культуру й ремесла. Крім того, пакистанські майстри можуть тут продавати свої вироби без посередників.

15. Унікальну колекцію картин експонує Берлінський музей

Унікальна колекція
Берлін, Німеччина

Діва Марія з немовлям та чотирма святими. Це робота художника доби Ренесансу Давида Гірландайо. Він написав її для монастиря у Флоренції наприкінці XV ст. Кілька сотень років картина була забутою. Згадали про неї лише у XIX столітті, коли вона потрапила до Берліна.

[Роберт Сквірбліс, куратор виставки]:
«Це робота раннього Ренесансу із Флоренції. На початку XIX століття цінності вона не мала, але потім несподівано художники того часу почали вважати її ідеальним прикладом історичного мистецтва, еталонною роботою».

Як так сталося, що через 200 років після створення картина опинилася за сотні кілометрів від Флоренції? Усе завдяки англійському бізнесменові Едварду Соллі.

[Роберт Сквірбліс, куратор виставки]:
«Едвард Соллі був насамперед купцем. Возив зерно й деревину з Росії до району Балтійського моря в Англії. Він був англійцем, але кілька років жив у Данцигу, а потім — у Берліні. А ще він збирав твори мистецтва і їх продавав. Спочатку колекціонував, а потім почав торгувати.

За п’ять років життя в Берліні Соллі зібрав понад 3000 картин. Кажуть, що вони були розвішані й розставлені хаотично по всьому будинку: від першого поверху до горища. На той час більшість із них шедеврами не вважали.

1821 року він продав свою колекцію Берлінському музею. Вона й досі є основою музейного фонду.

[Роберт Сквірбліс, куратор виставки]:
«Це велика колекція італійських, голландських та, німецьких картин від середньовіччя до XVIII століття».

Виставка під назвою «Колекція Соллі» триватиме до 16 січня.

16. Дух Різдва: виставка святкового декору відкрилася в Лондоні

Прикраси для Різдва
Лондон, Велика Британія

Блиск Різдва знову повернувся до цього виставкового центру в Лондоні — уперше з 2019 року. Відвідувачам пропонують прикраси та декорації на найближчий святковий сезон.

Тут, приміром, можна купити подушку з різдвяними візерунками чи панчоху для подарунків.

[Мюрель Карін, учасниця виставки]:
«Люди хочуть зробити цей рік особливим, бо минулого не змогли зустрітися. Тепер це можна зробити, можна добре провести час разом. Тому люди прикрашають свої оселі, створюють теплу різдвяну атмосферу».

Усі подушки тут виготовлені з натуральних тканин. Вони хоч і коштують дорожче, проте довше прослужать, тобто їх можна назвати екологічнішими. Загалом натуральність і турбота про природу — це тренд цього року.

[Мюрель Карін, учасниця виставки]:
«Люди зможуть використовувати їх щороку, а не купувати, а потім викидати. Зараз усі думають про захист планети, хіба ні?»

Головна подія Різдва — сімейна вечеря. На цьому стенді пропонують варіанти святкового посуду. Тут також можна купити рушники, чашки та вітальні листівки.

[Джейн Ебботт, учасниця виставки]:
«Я завжди використовую природні елементи».

Виставка називається «Дух Різдва». Окрім квітів та вінків, тут можна знайти й розкішні ароматичні свічки.

Бере участь і кілька скандинавських компаній. Узагалі їхній мінімалістичний стиль стає дедалі популярнішим. Він передбачає стримані кольори й натуральні матеріали.

17. 3000 рідкісних річкових черепах випустили в тропічних лісах Перу

3000 черепашок випустили до річки
Ікітос, Перу

3000 таких маленьких і дуже жвавих черепах оселилися в тропічних лісах у Перу. Дитинчата належать до виду теракай із родини щитоногі черепахи. Їх виростили місцеві біологи.

Зараз настав час самостійного життя. Черепашок привезли до берегів Амазонки.

[Сабріна Піпа, біолог]:
«Це важливо для збереження виду в цьому регіоні. Тут на цих черепах полювали багато років. Наша головна мета — знову заселити ними територію».

Річкових черепах раніше часто їли. Їх також тримали як домашніх улюбленців. Нині ж цей вид потрапив до списку вразливих, і тепер його доводиться рятувати.

[Альберто Суарес, учасник програми збереження черепах]:
«Цей чудовий процес розпочався у 2019-му. Уже минуло три роки, і ми дуже раді, що дедалі більше людей підтримує цей проєкт. Він, безперечно, триватиме ще багато років».

За попередні два роки в Амазонку випустили 6000 дитинчат черепах.

18. Світлові інсталяції пожвавили нічне Осло

Фестиваль світла
Осло, Норвегія

Сяйні фігури розвіюють морок вечірнього Осло. Тут проходить фестиваль світлових інсталяцій. Цього року його присвятили довкіллю.

Найбільша інсталяція називається «Безодня». Автора надихнули морські мешканці, що в глибині океану.

[Ніколя Паолоцці, дизайнер]:
«Для мене світло — це як маяк у темряві. Воно дуже важливе для людей. Вогні, вуличні ліхтарі — нам постійно треба світло».

А це світлове шоу під назвою «Монада» показує ритм життя всесвіту.

[Анастасія Ісашсен, дизайнерка]:
«Це проєкція на водному екрані. “Монада” ілюструє початок нового витка життя після пандемії. Вона змусила нас усіх задуматися про те, що таке життя й наскільки воно тендітне».

Освітлений глобус, який створив британський дизайнер, показує, якою бачать Землю астронавти. Частиною ще однієї світлової інсталяції став Нобелівський центр миру.

Leave a Comment

Останні записи

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини

Ексміністра економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини Салтнат…

14 хв. тому

У США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватів

Великі хвилі та сильний вітер випробовують цю плавучу вітроелектростанцію. Експеримент проходить у закритому басейні, а…

1 годину тому

Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і Герцеговині

Боснієць Неджад Іканович знає цей ліс змалку. Чоловік 30 років був прикордонником і часто їздив…

2 години тому

Суд над імовірними китайськими шпигунами пройшов у Лондоні

Перед судом у Лондоні постало троє осіб, яких підозрюють у сприянні службі зовнішньої розвідки Гонконгу.…

4 години тому

Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати

Це колекція монет, про яку чули в Данії, але до сьогодні ніхто її не бачив.…

5 години тому

Юнак в Іраку сам побудував автомобіль, щоб допомагати батькові

Сулейман Таєр з іракського міста Мосул сам побудував автомобіль. Його витвір схожий на перегоновий карт.…

1 день тому