Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 25 по 29 липня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. В Індонезії – рекордна кількість смертей від COVID-19 за добу

Рекордна кількість смертей за добу
Джакарта, Індонезія

Індонезійці оплакують своїх близьких на кладовищі в Джакарті. Тут ховають жертв коронавірусу. У середу в країні зареєстрували більш як 1800 смертей за добу. А днем ??раніше від наслідків COVID померло 2069 осіб. Це найвищий добовий показник в Індонезії за весь час епідемії.

Мухаммад прощається з братом, який помер після десяти днів боротьби з хворобою.

[Мухаммад Махмуджі, житель Джакарти]:
«Люди, особливо індонезійці, які не вірять в існування COVID-19, повинні бути обережнішими й пильнішими, бо пандемія реальна».

Індонезія стала епіцентром епідемії в Азії. Щодня тут виявляють десятки тисяч заражених. А 15 липня тут зареєстрували понад 56 тисяч нових хворих на COVID.

Останніми днями заражень стало трохи менше. Через це влада ослабила карантинні заходи. Після трьох тижнів перерви знову запрацювали невеликі магазини, деякі торговельні центри та літні веранди кав’ярень та ресторанів.

У країні поширюється дельта-штам, який заразніший за початковий варіант коронавірусу.

[Відодо, житель Джакарти]:
«Ми повинні знати про наявну ситуацію, бо якщо заразимося, то зашкодимо й собі. Уряд також має більше дбати про людей, як в інших країнах, які ліпше справляються з COVID-19».

В Індонезії загалом зареєстровано більш як три мільйони 200 тисяч випадків зараження. Хвороба забрала 88 тисяч життів. З 270 мільйонів жителів країни двома дозами вакцини щеплено менш як 7 %.

2. Пожежа в Орегоні знищила десятки будинків

Руйнівна пожежа
Орегон, США

Пожежа на півдні штату Орегон знищила десятки будинків. Так, в окрузі Кламат згоріло щонайменше 112 житлових і 170 нежитлових будівель.

Мешканці цього містечка встигли виїхати. Однак, повернувшись, виявили тільки попелища.

[Гейдж Кларк, місцевий житель]:
«Я гадав, що ще маю лісопильню. Я їхав, думаючи, що мені ще є куди повертатися. Але тут я був вражений наповал. Мені аж живіт скрутило від того, що нічого не лишилося».

Ця пожежа стала третьою за масштабами в штаті Орегон із 1900 року. Вона зайнялася за 400 кілометрів від Портленда й охопила понад 162 тисячі гектарів території. Переважно це чагарники й ліси, які спалахують як сірники через значну засуху.

[Гейдж Кларк, місцевий житель]:
«Ми просто маємо спробувати об’єднатися як громада й усе відновити, налагодити життя людей. Звичайно, ми ніколи не повернемося до того, що було раніше, але ми повинні спробувати зробити все, що можемо. Багатьом людям більше нікуди йти».

Біля кордону з Каліфорнією пожежа знищила близько 70 будинків. Приблизно 2000 людей мусило евакуюватися.

Загалом у 13 штатах США палає близько 80 великих пожеж. За останні тижні вигоріло понад 525 тисяч гектарів території.

Водночас дим доходить навіть до північно-східних міст, таких як Нью-Йорк і Бостон. Там місцеві жителі скаржаться на різь в очах та утруднене дихання.

3. Повінь у Китаї: фермери не знають, куди подіти туші потонулих свиней

Повінь убила тварин
провінція Хенань, Китай

Китайський фермер Чен один за одним переміщує трупи свиней для утилізації. Через масштабні повені в провінції Хенань потонуло понад 100 його тварин.

[Чен, фермер]:
«Більша частина свиней потонула. Лише дуже небагато вижило. Туші досі у воді. Ми нічого не можемо із цим вдіяти. Їх нікуди подіти».

У провінції Хенань залило тисячі таких господарств. Лихо назвали найгіршим за кілька століть. Багатьох воно застало зненацька.

[Чен, фермер]:
«Це як грім серед ясного неба. Працюючи сезонними робітниками, ми заробимо лише кілька десятків тисяч юанів за рік. Якщо врахувати витрати на життя, нам знадобиться приблизно десять років, щоб відновити те, що ми втратили. Нічого не вдієш».

Більшість із 3000 жителів цього села теж мали свиноферми чи розводили курей. Тепер їхнє першочергове завдання — позбутися туш тварин, які розкладаються.

[Чен, фермер]:
«Місцеві жителі кажуть, що ніколи не було таких великих повеней. Ніхто не бачив стільки води. Рівень досягав майже півтора метра».

Через повінь місцеві жителі втратили щонайменше 200 тисяч курей і більш як 6000 свиней. Це половина поголів’я. А загалом у провінції Хенань загинуло понад мільйон тварин.

[фермер]:
«Сподіваюся, на той час, коли ви це покажете, ми ще будемо живі. Тут немає ні їжі, ні води. Життя зупинилося, ми втратили всі гроші».

Свинина — улюблене м’ясо китайців. Водночас основний її обсяг виробляють дрібні господарства, які значно постраждали через стихійне лихо. Люди кажуть, що влада їм нічого не компенсує.

4. Президент Тунісу звільнив прем’єра, зупинив роботу парламенту й пішов протестувати

Президент звільнив прем’єра
Туніс

Президент Тунісу Каїс Саїд відправив у відставку прем’єр-міністра, призупинив роботу парламенту й позбавив його членів депутатського імунітету. Він також сказав, що в разі опору пустить у дію збройні сили. Так він відреагував на масштабні протести, які охопили багато міст країни.

Саїд заявив, що бере на себе повноваження уряду за сприяння нового прем’єр-міністра.

[Каїс Саїд, президент Тунісу]:
«Президент бере на себе виконавчу владу за допомоги уряду, очолюваного прем’єр-міністром, якого призначає президент республіки».

Після цього Саїд пішов на вулицю й приєднався до тисяч протестувальників, які вийшли, щоби відсвяткувати його рішення.

Спікер парламенту вже назвав дії президента державним переворотом.

Тисячі людей протестували у великих містах, вимагаючи звільнити уряд і розпустити парламент. Невдоволення спричинила нова хвиля COVID й економічні проблеми, які стали ще серйознішими через пандемію.

[протестувальник]:
«У 2011 році ще юнаком я закликав створити робочі місця, дати людям свободу й зберегти гідність нації. У 2021-му я досі закликаю до того ж самого». [протестувальник]:
«Ми прийшли сюди, щоби протистояти цьому режимові. Влада забирає наші гроші й змушує нас страждати. Вона нічого не зробила для людей».

Економіка Тунісу постраждала після революції 2011 року. Зросло безробіття, а соціальна допомога зменшилася. Влада веде переговори з Міжнародним валютним фондом про виділення пакету допомоги. Однак через нинішню політичну кризу угода може зірватися.

Також оголила проблеми й пандемія. Лікарні не справляються з напливом пацієнтів і не можуть забезпечити киснем тяжкохворих. Також у країні бракує вакцин.

5. Південна Корея і КНДР повернули гарячу лінію зв’язку

Гарячу лінію відновили
Південна Корея – КНДР

Влади Південної і Північної Корей відновили гарячу лінію зв’язку. Вона дає змогу підтримувати прямі контакти на вищому рівні.

Торік КНДР односторонньо перервала роботу лінії. Це стало відповіддю на акцію переправлення листівок через кордон із території Південної Кореї.

[співробітник міністерства уніфікації Південної Кореї]:
«Сьогодні були відновлені лінії зв’язку між двома Кореями, і сподіваюся, що світ почує ще більше добрих новин».

З квітня цього року лідери двох Корей неодноразово обмінювалися листами. У них вони обговорювали можливість відновлення міжкорейських відносин. І першим кроком до цього стала лінія зв’язку.

[Пак Су Хьон, співробітник адміністрації президента Південної Кореї]:
«Два лідери також домовилися якнайшвидше відновити взаємну довіру між двома Кореями й знову сприяти прогресу у відносинах».

Офіційне інформаційне агентство КНДР також підтвердило, що всі міжкорейські канали зв’язку відновили роботу з 10-ї години ранку вівторка.

6. Дослідження: Pfizer і AstraZeneca ефективні проти дельта-штаму

Вакцини Pfizer і AstraZeneca
Дві дози захистять від дельта-штаму

Вакцини Pfizer чи AstraZeneca захищають від дельта-варіанту коронавірусу майже так само ефективно, як і від альфа-штаму. Такого висновку дійшли науковці. Доповідь про це опубліковано в «Медичному журналі Нової Англії».

Фахівці з’ясували, що Pfizer на 88 % запобігає зараженню штамом дельта. У випадку з варіантом альфа вакцина ефективна майже на 94 %. AstraZeneca захищає від дельта-штаму на 67 % і від альфа-штаму — майже на 75. Водночас обидві вакцини високою мірою запобігають важкому протіканню хвороби.

Зараз у всьому світі в заражених здебільшого знаходять дельта-штам. Уперше його виявили й описали в Індії. Це мутований варіант, який уважається набагато заразнішим за початковий. Його також легше підхоплюють підлітки й молодь.

Тим часом лікарі попереджають, що найефективніші вищезгадані вакцини саме після другої дози. Після першої препарат Pfizer ефективний лише на 36 %, а AstraZeneca — на 30.

7. Планетохід «Наполегливість» почав шукати сліди життя на Марсі

Пошуки слідів життя на Марсі
Планетохід «Наполегливість» почав полювання

Планетохід «Наполегливість» починає історичне полювання. Він шукатиме сліди можливого минулого життя на Марсі. А робитиме він це в кратері Єзеро.

[Кеннет Фарлі, дослідник]:
«Цікаво, що ми не знаємо, чи була така фаза в історії Марса, коли на ньому був океан. Це предмет суперечок. Та зрозуміло одне: на місці кратера Єзеро не було моря. Там було озеро завширшки коло 40 кілометрів».

Науковці вважають, що сам кратер утворився після падіння метеорита. Саме це, на їхню думку, могло створити середовище, сприятливе для виникнення життя.

[Кеннет Фарлі, дослідник]:
«Ми заглянемо в далеке минуле. І якщо ми знайдемо сліди існування життя, то лише мікробного».

Марсохід візьме зразки порід і відкладень із дна кратера. Потім він перевірить їхнє походження — вулканічне чи осадове. Це допоможе зрозуміти, як формувався Марс.

Також науковці припускають, що озеро в кратері наповнювалося й висихало кілька разів. Спростувати чи підтвердити це також можна буде під час місії «Наполегливості».

Після дослідження марсохід запакує зразки каміння, уламків порід та пилу в спеціальні металеві трубки. У майбутньому їх доставлять на Землю для ретельнішого дослідження.

Планетохід висадився на Червону планету в лютому цього року. Він має сім наукових інструментів, а також камери й мікрофони для відео- й звукозапису.

8. Батько створив для сина екзоскелет, щоб він зміг ходити

Екзоскелет для сина
Париж, Франція

«Роботе, вставай!» 16-річний француз Оскар дає команду, і великий екзоскелет випрямляє його тіло вертикально. Після цього починає іти.

Механізм прикріплено до плечей, грудей, талії, колін і ступень підлітка. Він дає Оскару змогу пройти через кімнату й розвернутися. У хлопця — генетичне неврологічне захворювання, за якого нерви не посилають у ноги достатньо сигналів.

[Оскар Констанца, син розробника екзоскелета]:
«Для мене це нове, бо раніше, щоб ходити, мені завжди потрібна була допомога. А тепер вона мені не потрібна, тому я почуваюся незалежним».

Розробив екзоскелет його батько Жан-Луї. Для цього заснував компанію.

[Жан-Луї Констанца, розробник екзоскелета]:
«Засновників компанії троє. У двох, включно зі мною, є близькі в інвалідних візках. У мене це син Оскар. Якось він сказав: “Тату, ти інженер-робототехнік, чому б тобі не зробити робота, який допоможе мені ходити?”»

Цей екзоскелет підтримує тіло й імітує його рухи. Його вже продали десяткам лікарень у Франції, Люксембурзі та США за ціною приблизно 150 000 євро за штуку.

[Жан-Луї Констанца, розробник екзоскелета]:
«Ми робимо всю цю роботу, бо впевнені, що через 10 років інвалідних колясок більше не буде або їх набагато поменшає. Інвалідні коляски — це аномалія. Чоловіки, жінки, люди мають бути у вертикальному положенні».

Для приватного використання екзоскелет купити поки не можна. Це наступний крок, над яким працює компанія. А тестує новий пристрій Кевін П’єтт. Його нижні кінцівки паралізувало після ДТП на мотоциклі.

[Кевін П’єтт, випробувач екзоскелета]:
«Дуже приємне відчуття. Я стою прямо, можу дивитися на людей лицем до лиця. А зазвичай я нижчий за них, тож це дуже зручно».

Інженери кажуть, що екзоскелети для приватного використання будуть набагато легшими. Ціну також планують знизити.

9. Американські фермери замінюють корів на кіз

Кози замість корів
Гайд-Парк, штат Вермонт, США

Упродовж 150 років сім’я американського фермера Браяна Джонса розводила корів і продавала молоко. Але тепер вона зважилася перейти на кіз.

[Браян Джонс, власник ферми]:
«Три-чотири роки тому ми намагалися щось змінити, бо корови просто більше не дають доходу».

Сім’я Джонсів у своєму рішенні не самотня. Дедалі більше американських фермерів відмовляються від корів на користь кіз через кризу в молочній галузі. Ціни на сировину — нестабільні, витрати зростають, багато підприємств закривається.

Браян та його брат тримають коло 500 кіз. Уже через два роки їх має стати 1500. Вони кажуть, що цих тварин легше вирощувати, та й корму йде менше. До того ж у кіз особливий характер.

[Браян Джонс, власник ферми]:
«У кіз набагато більше особистісних якостей, ніж у корів, це точно. Вони дуже допитливі. Підходять до кожного, хто заходить у хлів і завжди хочуть щось відкусити. Така їхня природа».

За останні вісім років коров’ячих ферм у США поменшало вдвічі. Деяким господарствам довелося об’єднатися.

Зате ферм із козами навпаки дедалі більше. Якщо 25 років тому їх було коло 190 тисяч, то тепер — понад 440 тисяч.

На думку експертів, частково вплинуло те, що американці полюбили козячий сир.

[Томас Консідайн, представник Асоціації молочних кіз]:
«У комерційній галузі дедалі більше людей переходять на козячий сир, молоко, кефір і навіть масло, морозиво та йогурти. Це стає звичною справою».

Також дедалі більше американців у домашньому господарстві заводять саме кіз, а не корів.

10. Волонтери беруть у руки сапи, щоб зробити своє місто зеленим

Волонтери озеленюють місто
Канберра, Австралія

Озброївшись мотиками й лопатами, вони проводять свої вихідні, саджаючи, просапуючи й поливаючи. Причому працюють абсолютно безкорисливо.

Головна мета цих волонтерів — зробити своє місто зеленим, щоб воно нагадувало заповідник чи парк.

Це Канберра, столиця Австралії. І її парки не завжди були такими мальовничими.

[Луїза Г’юз, волонтерка]:
«Коли ми тільки починали, він був покритий плющем, ожиною та бур’янами. Роботи було непочатий край: щось розрослося, щось засохло. За сім років зроблено чимало».

Завдяки волонтерам тепер ця паркова зона стала перлиною Канберри.

[Леслі Паттінсон, волонтерка]:
«Гадаю, що наша мета — не просто зробити сади прекрасними, але також допомогти людям встановлювати соціальні зв’язки й відчувати єдність, об’єднуватися».

Трохи південніше працює ще одна група.

[Маргарет Томпсон, волонтерка]:
«Ми висаджуємо евкаліпт, австралійську акацію, а також інші сорти, які тут росли».

Їхні методи трохи інші, але результати, схоже, такі ж самі. Волонтери сподіваються, що тут скоро зеленітимуть сади.

11. Рятує рибу й черепах: 4-річна дівчинка очищає від сміття бухту Гуанабара

4-річна захисниця океану
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Це 4-річна Ніна Гоміс. У такому віці їй би бавитися іграшками, та натомість вона у свій вільний час збирає сміття. Разом із татом вона очищає бухту Гуанабара в Ріо-де-Жанейро.

[Рікарду Гоміс, тато дівчинки]:
«Навіщо ти збираєш пластик?» [Ніна Гоміс, захисниця океану]:
«Бо через нього помирає риба й черепахи».

У 2017 році батько дівчинки Рікарду зняв фільм про підводний світ бухти Гуанабара. Він також заснував некомерційну організацію, яка допомагає зберігати морське біорізноманіття. Стопами батька йде й Ніна.

[Рікарду Гоміс, тато дівчинки]:
«Щойно навчившись говорити, вона дивувалася, що люди можуть попити й лишити пляшку на пляжі. Вона з малих літ не може цього зрозуміти».

Щорічно до океану потрапляє коло 11 мільйонів тонн пластику. Відходи опиняються в шлунку птахів і морських мешканців, які через це гинуть. Також пластикове сміття часто стає для них смертельною пасткою.

Рікарду сподівається, що приклад його дочки надихне бразильців дбати про природу. Таку ж надію має і місцева компанія з вивезення сміття.

[Флавіу Лопіс, голова компанії з вивезення сміття]:
«Маленька дівчинка приверне увагу ЗМІ. Це спосіб охопити більше людей різного віку. Нам потрібна допомога, щоб почули наш заклик дбати про планету. І наше послання в тому, що прибирати місто було б набагато простіше, якби кожен брав участь».

У бухті Гуанабара мешкає понад 400 різних видів птахів, риб, рептилій та

12. Найстаршому тенісистові світу — 97 років, і він досі в грі

Найстаріший тенісист
Харків, Україна

97-річний харків’янин Леонід Станіславський займається тенісом понад півстоліття. Сьогодні знайти гідного суперника в його віковій групі майже неможливо.

Але це не завадило йому брати участь у чемпіонатах світу та Європи серед літніх і обігравати молодших суперників. І це тоді як бігати по полю так само швидко як раніше він уже не може.

Леоніду було 30, коли його колега, на той момент чемпіон із гімнастики, ознайомив його з тенісом. Відтоді він тренувався три рази на тиждень.

[Леонід Станіславський, тенісист]:
«Гарний вид спорту, добре фізичне навантаження, красива гра. І ще одна річ — у теніс ви можете грати в якому завгодно віці».

Леонід уже потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найстарший тенісист світу. Зараз він посилено тренується, щоб узяти участь у чемпіонаті світу 2021 року серед літніх людей. Захід пройде в жовтні в Іспанії.

[Леонід Станіславський, тенісист]:
«У 95 років я почувався набагато ліпше, ніж зараз. У 97 років уже важко ходити. Люди, яким менш ніж 70 років, кажуть: “Рік прожив — слава Богу”. Яким від 70-ти до 90-та, кажуть: “Місяць прожив — слава Богу”. А яким від 90-та до 95-ти, лічать уже дні: “День прожив — слава Богу”. Я вже рахую кожен день».

Леонід каже, що секрет його довголіття в поєднанні хороших генів і регулярних занять спортом.

Щоранку він починає з гімнастики, відтискань і підтягувань. Крім тенісу, спортсмен захоплюється плаванням і лижним спортом, мріє стрибнути з парашутом.

Леонід каже, що його заповітна мрія — дожити до 100 років і позмагатися з колишньою першою ракеткою світу Роджером Федерером.

Примітно, що Міжнародна федерація тенісу вперше додала вікову групу 90+ тільки на чемпіонаті 2021 року. Це сталося після того, як Леонід надіслав туди письмове прохання.

13. Як непримітне містечко допомогло закласти основи сучасної Олімпіади

Де зародилася сучасна Олімпіада
Англія

На перший погляд, це звичайне ринкове містечко англійського графства Шропшир. Але Мач-Венлок має історію, сповнену спортивної слави.

У 1850 році тут пройшли перші в сучасній історії Олімпійські ігри, які заклали основу для нинішніх міжнародних Олімпіад.

Змагання заснував місцевий лікар Вільям Пенні Брукс. Так він хотів заохотити місцеве населення до фізичної активності. А надихнули його, звісно ж, стародавні греки.

[Мак Бардслі, голова Олімпійського товариства Мач-Венлока]:
«Він знав, що здоров’я місцевих жителів не таке добре, як хотілося б. Він став думати, що робити, і вирішив надихнути людей дбати про свою фізичну форму. Він працював із дітьми у школі, а потім вирішив зробити щось і з дорослими. Він сказав: “Ми можемо проводити ігри й надихати людей тренуватися, щоб вони могли взяти в них участь”».

Брукс заснував Олімпійське товариство Мач-Венлока. Воно й дало деякі традиції, яких і нині дотримуються на Олімпіадах. Це, приміром, церемонія вручення медалей, а ще процесії, які можна порівняти з урочистостями з нагоди відкриття Ігор.

[Кріс Кеннон, працівник архіву]:
«Він дуже хотів залучити всіх. Отже, він організовував у місті процесії. Ви не змогли б узяти участь у цих іграх, якби не долучилися до його ходи. А тепер маємо церемонію відкриття Олімпійських ігор, де всі атлети також ідуть маршем».

Після проведення в Мач-Венлоку в жовтні 1850 року перших Олімпійських ігор захід Брукса й далі розвивався. Його робота зрештою привернула увагу французького історика барона П’єра де Кубертена, який згодом заснував Міжнародний олімпійський комітет.

Внесок міста в олімпійську історію був відзначений на літніх Іграх у Лондоні у 2012 році. Один із талісманів дістав ім’я «Венлок».

14. Ретроавтомобілі проїхалися вулицями Парижа

Парад ретроавтомобілів
Париж, Франція

Вінтажні, рідкісні й дорогі. 700 ретроавтомобілів їдуть вулицями французької столиці. Тут проходить літнє ралі «Через Париж».

На щорічний захід з’їхалися автомобілі, мотоцикли, автобуси й трактори з усієї Франції та з інших європейських країн.

Наприклад, ця пара з Нідерландів приїхала сюди на британському двомісному спортивному автомобілі «triumph» 1967 року.

[Ян Стібік, учасник параду]:
«Щоб дістатися сюди, ми подолали 500 кілометрів. Сьогодні проїхалися Парижем. Просто чудовий день».

Колона стартувала від Венсенського замку й проїхала біля найвизначніших пам’яток і місць Парижа: Ейфелевої вежі, Тріумфальної арки й Монмартру.

[Людовик Валадьє, учасник параду]:
«Цікаво, що багато хто нам махає. Якщо їхати на звичайній машині, такого не буває. Але якщо ти на старовинній машині, тебе постійно вітають, і це приємно».

Дорогою водії спонтанно зупиняються, щоби поспілкуватися з перехожими.

[перехожий]:
«Відмінний сюрприз. Я би хотів, щоб цей захід “Через Париж” проводили щонеділі. Вони приїжджають і від’їжджають, і ці машини всюди — не знаєш, куди дивитися». [перехожа]:
«Чудово, коли прості перехожі, такі як я, можуть стати частиною цієї події і відчути душевну спорідненість з усілякими автомобілями. Наприклад, тут є старовинний “chevrolet”. Мої батько й мати ще в п’ятдесятих їхали на такому на своє весілля».

Захід проходить у Парижі вже вчотирнадцяте.

15. Список ЮНЕСКО поповнили два об’єкти з Мадрида

Парк і бульвар – у списку ЮНЕСКО
Мадрид, Іспанія

Історичний бульвар і міський парк Мадрида внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Рішення ухвалили на 44-й сесії організації.

Бульвар Пасео-дель-Прадо розташований у центрі іспанської столиці. На ньому стоїть музей Прадо, картинна галерея, Центр мистецтв королеви Софії, а також фонтани Сібелес та Нептун.

[турист]:
«Я не місцевий. І перше, що мені показали — це “Ретіро” й Прадо. Там дуже приємно, прогулянка культурно збагачує. Чудово, що ЮНЕСКО додала ці об’єкти до свого списку».

Парк «Буен-Ретіро» розкинувся неподалік від бульвару. Його площа — 120 гектарів. Це один із найбільших парків Мадрида й улюблене місце жителів і гостей столиці.

«Буен-Ретіро» перекладається як «Парк приємного усамітнення». У XVII столітті він належав королю Філіпу IV і прилягав до його палацу. У парку влаштовували бали й театральні вистави. Він дуже постраждав під час війни з Наполеоном, але в XIX столітті його відновили.

Зараз у парку можна побачити різні стилі садівництва, що охоплюють останні 200 років. Також тут розташований Королівський ботанічний сад.

[жителька Мадрида]:
«Це серце Мадрида. Я не знаю нікого, хто приїхав би в Мадрид і не побував би в “Ретіро”». [житель Мадрида]:
«Це чудово, бо це об’єкти культурної спадщини Іспанії, які ми повинні цінувати».

Засідання Комітету світової культурної спадщини цього року проходить в онлайн-режимі. Воно триватиме до кінця липня.

16. Фестиваль повітряних куль пройшов у Нью-Джерсі

Фестиваль повітряних куль
Флемінгтон, США

Понад 100 надувних гігантів прикрасили небо над американським штатом Нью-Джерсі. Тут проходить 38-й щорічний фестиваль повітряних куль.

Торік захід скасували через пандемію. Цього ж разу на полі в окрузі Гантердон зібралися десятки тисяч глядачів. Погода видалася чудова — сонце й легкий вітерець.

А декому навіть виходити з дому не довелося. Так, місцева жителька Кайра зустріла повітряну кулю прямо на своєму задньому дворі.

[Кайра Граймс, жителька Флемінгтона]:
«Я живу у Флемінгтоні 13 років, і в мене на задньому дворі ніколи не було повітряних куль. Я дуже рада, тому що сьогодні вранці ми спостерігали за ними з нашого ґанку, і раптом прямо над нашим будинком пролетіла повітряна куля. Я подумала: “Приземляйтеся!” І вони приземлилися. Я дуже щаслива». [Елейн Дебсіо, учасниця фестивалю]:
«Я справді думала, що ми зараз сядемо прямо на будинок. А потім ми трохи відлетіли й приземлилися на їхньому дворі». [Меріан Велтер, учасниця фестивалю]:
«Потім ми побачили всіх жителів дому, вони вийшли й махали нам. Усі в захваті».

Крім стандартних повітряних куль, на фестивалі є й аеростати незвичайних форм.

Цей щорічний захід уважають найбільшим літнім фестивалем повітряних куль і музики в Північній Америці.

А першу повітряну кулю у світі створили в 1783 році. Її розробили французькі винахідники — брати Монгольф’є.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

13 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

14 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

15 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

16 години тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

17 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

18 години тому