Суспільство

Після трьох днів погромів у Нідерландах відновили порядок

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

У Нідерландах три дні тривали заворушення, але тепер поліція взяла ситуацію під контроль. У вівторок о дев’ятій вечора, коли почалася комендантська година, натовпи молоді знову вийшли на вулиці Амстердама й Гілверсума. Та правоохоронці швидко їх розігнали. Жодних ексцесів не сталося.

Протести почалися в Нідерландах у неділю — наступного дня після запровадження комендантської години. Однак мирне вираження невдоволення переросло в насильство.

Радикально налаштовані люди почали грабувати магазини, перевертати машини й підпалювати сміття. Та згодом їх стали розганяти водометами, сльозогінним газом і за допомогою собак. У багатьох містах поліції допомагали спецсили. Під час заворушень затримали 500 осіб.

Від погромів постраждало багато міст, зокрема й Гертогенбос, який також називають Ден Босом. На ранок місцеві жителі вийшли наводити лад. Вони прибрали сміття й допомогли власникам розгромлених магазинів.

[власниця магазину]:
«Я дуже вдячна за вашу допомогу, слова підтримки та квіти. <…> Терор не схвалюють у цій країні, у нашому місті теж».

Бургомістр Гертогенбоса сказав, що учасники протесту вдерлися й до лікарні та налякали медиків.

[Джек Міккерс, бургомістр Гертогенбоса]:
«Ми пережили важку ніч. Нам було дуже боляче, тому що ми бачили, як це прекрасне місто, яким ми так пишаємося, громили натовпи бунтівників, мародерів і злодіїв. Тоді як у нинішній ситуації ми повинні триматися один одного й разом боротися з коронавірусом».

Комендантську годину в Нідерландах запровадили вперше з часів Другої світової війни. І хоч третій спалах епідемії в країні йде на спад, та влада хоче уникнути нової хвилі. Її може спричинити поширення британського штаму коронавірусу, який набагато заразніший, ніж початковий варіант.

У Нідерландах від початку пандемії виявили майже мільйон хворих на COVID-19, померло понад 13 500 осіб. У країні поки діє жорсткий карантин.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

2 дні тому