Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 14 по 18 червня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. У Кот-д’Івуарі зійшов страшний зсув: щонайменше 13 загиблих

Наслідки зсуву
Абіджан, Кот-д’Івуар

Щонайменше 13 людей стали жертвами зсуву в передмісті Абіджана — найбільшого міста Кот-д’Івуару.

Зсув на півночі мегаполіса спричинили зливи. За даними метеорологів, за три дні випало втричі більше опадів ніж звичайно.

[Робер Берг Мамбе, губернатор департаменту Абіджан]:
«У ніч із середи на четвер були великі дощі. Вони спричинили зсув і грязьові потоки. Усі будинки на схилі цього пагорба змило. Міністерство безпеки повідомило про 13 загиблих, є й ті, хто вижив. Але це попередні дані, пошуки тривають».

Сезон дощів у Кот-д’Івуарі триває з квітня по жовтень, і в цей період зсуви в Абіджані не рідкість. Людські жертви теж. Часто зазнають ушкоджень незаконні житла на неукріплених схилах пагорбів.

Зливи пройшли й в інших регіонах країни. Фермери в західному регіоні Субре побоюються, що негода може зашкодити майбутньому врожаю. Кот-д’Івуар — провідний світовий виробник какао. Великі дощі можуть збивати з дерев квіт і плоди какао, а також заважають сушити какао-боби.

2. США запровадили новий пакет санкцій щодо Сирії

Нові санкції щодо Сирії
Вашингтон, США

США наклали на Сирію нові санкції. Їхньою метою є президент Башар Асад. Заходи мають на меті позбавити доходу уряд країни й змусити Дамаск повернутися до переговорів під егідою ООН, що має покласти край війні.

[Келлі Крафт, постійний представник США в ООН]:
«Мета — позбавити режим Асада доходу й підтримки, яку він використовував, щоб учиняти масштабні злочини та порушення прав людини. А це заважало знайти політичне рішення ситуації та значно знижувало шанси встановити мир».

Щодо Сирії вже діють американські та європейські санкції, які заморозили активи влади й сотень компаній та осіб. Громадянам США не можна експортувати й інвестувати в Сирію, а ще під забороною транзакції, пов’язані з нафтою та вуглеводневими матеріалами.

До того ж, згідно з новими санкціями, можна буде заморозити активи кожного, хто співпрацює із сирійською владою, незалежно від національності. Заходів можуть ужити й щодо тих, хто має справу із суб’єктами з Росії та Ірану — головних союзників Асада.

Москва, Пекін, а також і сам Дамаск різко розкритикували заяву постійного представника США при ООН Келлі Крафт.

Жителі Сирії кажуть, що не бояться американських санкцій.

[Абдулрахман Джлелаті, житель Сирії]:
«На нас це не вплине, якщо уряд і люди співпрацюватимуть, якщо ми не будемо красти один в одного. Але якщо люди почнуть грабувати один одного, тоді це на нас подіє».

Санкційний пакет найменували «Цезар». Так звали сирійського фотографа, який утік із Сирії й вивіз тисячі фотографій, на яких було зафіксовано масові вбивства, тортури та інші злочини.

3. Влада Південної Кореї попередила КНДР про наслідки нерозсудливості

Сеул стурбований планами Пхеньяна
Південна Корея

Міністерство оборони Південної Кореї стурбоване планами КНДР відправити війська до кордону — до гірського району Кімгансан та до міста Кесон. На думку його керівництва, це не відповідає двостороннім угодам.

[Чон Тон Чін, представник збройних сил Південної Кореї]:
«(Такий крок) відразу зведе нанівець зусилля й досягнення двох Корей у підтримці миру на Корейському півострові. Північ, безумовно, муситиме відповісти, якщо почне втілювати ці плани».

Цього тижня Північна Корея підірвала офіс міжкорейського зв’язку в Кесоні, що працював із 2018 року. Раніше Пхеньян погрожував це зробити через пропагандистські листи, які посилають на батьківщину північнокорейські втікачі.

Після інциденту Сеул запропонував відправити до Пхеньяна спецпосланців, щоб урегулювати ситуацію. КНДР відмовилася їх впустити, а молодша сестра північнокорейського лідера Кім Йо Чжон назвала пропозицію президента Південної Кореї нетактовною й злісною.

Речник адміністрації президента на це відповів, що Південна Корея більше не терпітиме нерозсудливості Півночі.

[Юн То Хан, речник адміністрації президента Південної Кореї]:
«Опріч того, що останні заяви й дії Півночі й так їй не допомагають, вони ще й призведуть до того, що Північ нестиме особисту відповідальність за всі наслідки таких учинків. Ми дуже сподіваємося, що Північ збереже ввічливість у спілкуванні».

Влада Південної Кореї закликала Пхеньян дотримуватися декларації 2018 року, яка передбачає закінчення взаємних ворожих дій, скорочення озброєння та ослаблення напруженості на Корейському півострові.

4. Брюссель і Лондон домовилися активізувати переговори про «брекзит»

«Нам потрібен новий імпульс»
ЄС і Велика Британія

Євросоюз і Велика Британія домовилися активізувати переговори про «брекзит». Питання обговорили британський прем’єр-міністр Борис Джонсон і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час відеоконференції.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ми домовилися, що нам потрібен новий імпульс. Ми підтримали пропозицію головних перемовників активізувати обговорення в липні й створити найбільш конструктивні умови для ратифікації угоди до кінця 2020 року».

Попри кризу, пов’язану з пандемією, Лондон не планує просити продовження перехідного періоду. Це означає, що повну угоду повинні затвердити до 31 грудня 2020 року.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Треба якомога раніше визначитися з принципами укладення будь-яких угод. Ми вже зазначили, що готові старанно працювати, щоби побудувати відносини, які були б в інтересах громадян і ЄС, і Великої Британії. Ми також повторили наш намір повною мірою і своєчасно запровадити угоду про вихід».

На час перехідного періоду діє тимчасовий договір, згідно з яким зберігаються старі правила відносин між Лондоном і Брюсселем. Проте переговори поки мало просунулися в бік повноцінної торговельної угоди. Вони застопорилися на питаннях гарантій чесної конкуренції та дозволів на риболовлю.

Багато хто побоюється, що обидві сторони ще далекі від консенсусу, а часу залишилося дуже мало. Зрештою це може призвести до економічних втрат, які збільшаться через пандемію коронавірусу.

5. Президент США підписав указ про поліційну реформу

Указ про поліційну реформу
Вашингтон, США

Дональд Трамп підписав указ про реформу поліції США. Церемонія пройшла біля Білого дому після зустрічі президента із сім’ями, які втратили близьких під час інцидентів за участю правоохоронців.

Документ змінить систему громадської безпеки, однак він не задовольняє радикальних антиполіційних вимог.

Президент ще раз наголосив, що виступає категорично проти скасування фінансування й розпуску поліційних управлінь.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Сьогодні я підписую указ, який закликає поліційні управління застосовувати найвищі професійні стандарти, щоб служити суспільству. Це будуть найвищі й найефективніші стандарти на планеті. Більша частина поліціянтів — безкорисливі й сміливі службовці. Це прекрасні чоловіки й жінки. Там, де люди втікають від небезпеки, поліціянти йдуть прямо назустріч загрозі, часто смертельній. Вони ризикують життям, щоб захистити тих, кого навіть не знають».

Міністерство юстиції тепер виділятиме певне фінансування тільки тим поліційним управлінням, які застосовують силу за найвищими стандартами, підтвердженим незалежними органами. Зокрема, заборонять захвати з придушенням. Виняток становитимуть лише випадки, коли життю офіцера щось загрожуватиме.

Генеральний прокурор створить базу даних для федеральних, регіональних і місцевих правоохоронних органів. У ній можна буде відстежити звільнення з роботи, а також ухвалення кримінальних і цивільних вироків працівникам поліції за надмірне застосування сили.

Крім того, щоб захистити і правоохоронців, і найбільш уразливі групи населення, адміністрація приділятиме пріоритетну увагу навчанню співробітників поліції та соціальних працівників, які реагують на інциденти за участю психічно хворих людей, наркозалежних та безпритульних.

Деякі сенатори-демократи вже розкритикували ці реформи, назвавши їх недостатніми. Проте сенатори-республіканці зазначають, що, якщо політики захочуть, то завжди можна знайти консенсус.

6. Кордони відкрилися: швейцарці й французи кинулися до Німеччини

Кордони відкрили
Німеччина — Франція — Швейцарія

Цей міст сполучає німецьке місто Вайль-на-Рейні із французьким Юненгом, а за двісті метрів звідси стоїть швейцарський Базель. Влади трьох країн відкрили кордони, і чиновники сусідніх міст зустрілися на пішохідному мості, щоби привітатися.

[Брігітте Клінкерт, голова міської ради Вайль-на-Рейні]:
«Я дуже щаслива й зворушена. Ми багато років живемо поруч і звикли перетинати кордон, ідучи на роботу, до магазину чи на зустріч із друзями».

Коли відкрили кордони, жителі Юненга й Базеля кинулися до торгових центрів Вайля-на-Рейні, адже в Німеччині все дешевше.

[Алев Каграман, керівник торгового центру]:
«Для нас це дуже важливо, бо половина наших постійних клієнтів приходить зі Швейцарії та Франції. Тому ми нетерпляче чекали цього дня».

Полегшено віддихнули власники аптек і невеликих магазинів.

[Томас Гармс, фармацевт]:
«Для нас це значна подія. Ми кілька місяців чекали повернення до більш-менш нормального життя. Усі магазини постраждали — якісь більше, якісь менше. А магазини у Вайлі втратили від 20 до 80 відсотків доходу».

Люди ще поспішають побачитися з друзями чи рідними.

[житель Німеччини]:
«Родини були розлученими, тому дуже важливо, щоб кордон знову відкрили». [жителька Франції]:
«Нам було складно це пережити, бо в нас родичі в Німеччині. Дуже важко, коли не можеш відвідувати їх у будь-який час».

Бельгія теж відкрила кордони з усіма країнами Євросоюзу, а також з Великою Британією, Швейцарією, Ісландією, Ліхтенштейном та Норвегією.

А ось Брюссельський аеропорт запровадив нові правила. Люди мусять тримати дистанцію півтора метра й носити маски. Усюди встановлено дозатори з дезінфікувальним засобом для рук. Також по залу переміщаються роботи з ультрафіолетовими лампами, які вбивають віруси й мікроби. Поки аеропорт працює не на повну потужність. Кількість рейсів збільшуватимуть поступово.

7. Фермери платять, щоб їхні працівники повернулися на збір урожаю з Марокко

Фермери привозили робітників
Італія

Поля зі стиглим урожаєм стали бомбою уповільненої дії для італійських фермерів.

Коли через коронавірус країна закрила так звані зелені коридори, то господарства втратили тисячі сезонних робітників, які приїжджали на збір урожаю.

Але в долині Фучіно регіону Абруццо фермери вирішили не сидіти склавши руки, поки їхній урожай гниє на полях. Вони придумали, як доставити працівників до Італії.

[Модесто Ангелуччі, фермер]:
«Моя компанія заплатила приблизно 4500 євро Асоціації фермерів, яка забезпечила легальне повернення наших працівників із Марокко, щоб вони могли зібрати урожай. Вони єдині можуть виконати цю роботу, бо мають потрібні навички й багато років цього навчалися».

Фермери найняли компанії, які здійснюють чартерні перевезення, і доставили до Італії працівників із Марокко. Щоб забезпечити соціальне дистанціювання, кожен літак був заповнений наполовину.

Потім усі прибулі два тижні провели на карантині.

[Елькасамі Тарік, сезонний робітник]:
«Ми раді, що нас так цінують. Якби ми не виконували важливої роботи, вони б не повернули нас назад. Вони б не платили за переліт, бо це дуже дорого».

Щосезону до Італії прибуває до 350 тисяч заробітчан. Зазвичай вони залишаються в країні з березня по листопад. Та цього разу через пандемію кордони закрили прямо перед їхнім приїздом.

Також із 15 червня Італія відчинила свої двері й для іноземних мандрівників не із Шенгенської зони та країн ЄС. А це означає, що для багатьох фермерських господарств сезон ще не зовсім втрачений.

8. У Німеччині придумали пристрій для соціального дистанціювання

Датчики для соціального дистанціювання
Майнц, Німеччина

Цей маленький датчик допомагає зберігати соціальну дистанцію. Його розробив один німецький виробник електроніки.

[Бодо Губер, інженер компанії — розробника датчика]:
«Як співробітники, ми зобов’язані дотримуватися безпечної дистанції. Є багато різних способів це робити, наприклад нанести маркування. Однак у нас це не працює, оскільки процеси дуже динамічні. Ми шукали інші способи».

Пристрій можна носити на шиї. Розробники кажуть, що він точніше визначає відстань, ніж інші прилади або додатки.

[Мартін Подольський, головний розробник]:
«Додаток “Сorona”, про який усі сьогодні говорять, заснований на блутусі. А цей протокол не може вимірювати відстань. Він просто вимірює силу сигналу, за яким і визначає дистанцію. Наш пристрій, безумовно, інакший. Він використовує надширокосмугову систему. Вона вимірює час, за який сигнал передається від одного датчика до іншого. Це дуже точний метод вимірювання».

Також є спеціальна програма, у якій видно, який саме датчик наблизився надто близько до іншого й на який час. Тобто в разі спалаху коронавірусу можна дуже точно сказати, який співробітник міг бути інфікований, а який ні. Таким чином можна відправляти на карантин окремих працівників, а не цілу зміну.

[Бодо Губер, інженер компанії — розробника датчика]:
«Ми самі використовуємо цю технологію, що дає нам змогу працювати далі. Ми також робимо внесок у боротьбу з коронавірусом, надаючи електронні запчастини для апаратів ШВЛ. Тож ми мусимо й далі підтримувати виробництво».

Прості датчики продають по 110 євро за штуку. Пристрої, які здатні відстежувати пересування, коштують 160 кожен.

9. Україна відновила міжнародне авіасполучення

Відновлення авіасполучення
Київ, Україна

У понеділок, 15 червня, Україна зробила ще один крок в ослабленні карантину — відновила міжнародні авіаперельоти в 15 аеропортах країні.

Найбільший аеропорт «Бориспіль» планує виконувати 15 вхідних і вихідних рейсів на день. У залі терміналу багатолюдно. Українці раді можливості знову подорожувати.

[Ліза, пасажирка]:
«Планували вже дуже давно. Сьогодні прекрасний день, прекрасний настрій. Їдемо».

Щоб захистити мандрівників, аеропорт ужив заходи безпеки, зокрема перевіряння температури під час посадки й позначки на підлозі для соціального дистанціювання. Також стюардеси зустрічають пасажирів у захисних костюмах, а салони літаків між рейсами дезінфікують.

[Павло Рябкін, генеральний директор аеропорту «Бориспіль»]:
«Зняття обмежень на регулярні рейси — це хороший сигнал. Це сигнал, що ми повертаємося до нормального життя». [Євген Дихне, президент МАУ]:
«Усі рейси, незалежно від дати, плануватимуть, беручи до уваги можливості українців подорожувати світом, і в ті напрямки, які будуть відкритими. Також враховуватимуть можливість іноземців в’їжджати до України без додаткових обмежень».

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій раніше заявив, що Україна дозволить в’їжджати з країн, у яких низький рівень захворюваності на COVID-19. Якщо іноземець за попередні 14 днів відвідав країни, де масштабні спалахи, йому, найімовірніше, в’їзд заборонять.

З 15 червня громадяни України можуть без обмежень їздити до Албанії та США, а також до Туреччини, де, прибувши, треба буде пройти тестування, і до Великої Британії, у якій доведеться провести 14 днів на карантині.

Крім того, з 27 червня українці зможуть їздити до Тунісу, а з 1 липня, найімовірніше, відкриють авіасполучення з Кіпром, Чорногорією, Грузією та Грецією.

10. Промислові зони Бельгії перетворюють на квітучі оазиси

Оазиси зелені в промислових зонах
Роне, Бельгія

Дерева, квіти й мальовниче озеро. Не такий пейзаж очікуєш побачити на території підприємства, яке прокладає й обслуговує залізничні шляхи. Одна бельгійська фірма вирішила поліпшити середовище своїх працівників і звернулася по допомогу до неприбуткової природоохоронної організації.

Й ось результат шестирічної співпраці. Поки працівники зайняті своїми справами, навколо них вирує життя: у ставку плавають качки, на березі штучного озера розпускаються квіти, а навколо стоянки фабрики шелестять дерева.

Організація «Natagora» спеціалізується на тому, що допомагає компаніям поліпшувати природне середовище в промислових зонах. Але підприємства мусять виконувати низку умов. Приміром, не використовувати хімікати й пестициди, зберігати зелені насадження, висаджувати тільки місцеві види й обмежити кількість екзотичних рослин.

[Дженніфер ді Прінціо, співробітниця «Natagora»]:
«Щодо тварин, то тут, наприклад, ми зробили територію більш відкритою, але залишили деякі дерева, бо вони важливі для гніздування птахів. Також тут були чагарники. Подекуди ми їх залишили, оскільки вони потрібні багатьом видам тварин».

У проекті бере участь уже 15 промислових підприємств Бельгії.

[Тьєррі Донней, екологічний радник компанії «Infrabel»]:
«Природне середовище — це те, що ми включаємо до нашої корпоративної відповідальності. І воно для нас дуже важливе, оскільки наш вид транспорту — екологічний. Він не забруднює довкілля».

Співпраця з екологічною фірмою коштує компанії 10—15 тисяч євро на рік. Проте вигляд підприємства дуже змінився. Раніше це була брудна територія, яка викликала в співробітників депресію. А тепер вони кажуть, що радо йдуть на роботу.

11. Волонтер безкоштовно стриже собак у притулках Таїланду

Стрижка для собак із притулку
Таїланд

Тайський волонтер Крієнгкай розкладає інструменти в одному із собачих притулків Чонбурі. Він приїхав сюди відразу, як було скасовано обмеження на поїздки Таїландом. Ось уже сім років чоловік безкоштовно стриже кудлатих вихованців, щоб ті швидше змогли знайти нових господарів.

[Крієнгкай Тхатвакорн, волонтер]:
«Ці три місяці карантину я дуже непокоївся, бо не міг нікуди поїхати, а на мене чекала робота».

Крієнгкай вирішив навчитися стригти собак, коли подивився документальний фільм про бездомних тварин. Група волонтерів стригла їх, щоб вони мали охайний вигляд. Так у собак більше шансів сподобатися потенційному господарю.

У цьому притулку таєць підстриг 80 зі 600 собак.

[Майкл Дж. Бейнес, власник притулку]:
«Ми дуже раді, що майже за пів року він повернувся. Через пандемію йому доводилося сидіти вдома в Сісакеті. Деяким собакам просто необхідно стригтися, бо їхня шерсть постійно росте й стає скуйовдженою й брудною».

Волонтер залишив сімейний бізнес заради того, щоб постійно дбати про собак із притулків. Він їздить усією країною на безкоштовному поїзді або автостопом. Ночує в храмах.

[Крієнгкай Тхатвакорн, волонтер]:
«Допомагаючи безпритульним собакам, я використовуватиму свій досвід доти, доки зможу тримати в руці машинку для стриження. Робитиму це, поки не стану старим і не зміню професію».

Крієнгкай не отримує жодного доходу. Його матеріально підтримують друзі, а також прихильники в соціальних мережах.

12. Йога проти COVID-19: поліціянти Бангладеш зміцнюють імунітет

Йога для поліціянтів
Дакка, Бангладеш

Понад 200 поліціянтів у бангладеській столиці Дацці відвідали заняття з йоги. Керівництво поліції надіється, що ця давня індійська практика допоможе їм зміцнити імунітет і зняти стрес.

За час епідемії на COVID-19 захворіло понад 7000 бангладеських правоохоронців, 23 померли.

[Раджан Шаха, помічник комісара поліції]:
«Наші поліціянти працюють на вулицях, і багато з них заразилося коронавірусом. Тому ми подумали, що їм треба поліпшити психічний і фізичний стан». [Абдулла Міах, поліціянт]:
«Разом із тим, як поширювався коронавірус, ми намагалися захистити наших людей. Тепер (після занять йогою) їхній психічний стан добрий».

За весь час епідемії заняття з йоги для поліціянтів проводять уперше. Тепер для правоохоронців Дакки вони будуть регулярними.

Йога — це сукупність духовних і фізичних практик в індуїзмі й буддизмі. Виконання асан має поліпшити стан тіла та розуму.

13. Традиційні човни із жердинами повертаються на канали Кембриджа

Човни повертаються на канали
Кембридж, Велика Британія

Човняр із жердиною й мальовничі міські канали. Ці човни тихо ходили річкою Кам у Кембриджі понад століття. Але через пандемію в середині березня вони вперше за 110 років залишилися на причалі.

І лише тепер, через три місяці, вони відновлюють роботу. Щоправда, повернутися до звичайного ритму роботи поки неможливо. У країні діють правила соціального дистанціювання, а це означає, що покатати групи туристів на човнах не вийде.

[Джеймс Бартон-Вільямс, співробітник човнової компанії]:
«Основа нашого бізнесу — це групові екскурсії. Різні групи людей разом сідають у човен, і їх катають із жердиною, розповідають про історію університету й коледжів. Але через соціальне дистанціювання ми не зможемо возити кілька груп одночасно».

Працівники човнових компаній кажуть, що через карантин їхні доходи в цьому сезоні зменшаться на 50—80%.

[Джеймс Бартон-Вільямс, співробітник човнової компанії]:
«Пандемія поширилася на Велику Британію в березні. І саме тоді ми починаємо наш літній сезон, який приносить нам основний річний дохід. Якщо порівняти з іншими компаніями, ми опинилися, можливо, у ліпшій ситуації. Літо починається без боргів. Але впродовж останніх кількох місяців нас найбільше хвилювало те, як зберегти працівників».

З 12 червня човни можна наймати індивідуально. Також катання потрібно бронювати заздалегідь.

14. Карантинне натхнення: індійські брат і сестра розмалювали свій дім

Дім перетворився на художню галерею
Ченнай, Індія

Карантин змінив життя однієї індійської сім’ї із Ченная, водночас змінився і її дім. Брат і сестра Табреш і Ведіша спочатку потерпали від нудьги, та саме вона змусила їх спробувати щось нове.

[Табреш, житель Ченная]:
«Коли почався перший етап карантину, я засмутився. Сидів удома й просто дивився телевізор, бо батьки замкнули мене й не випускали. Бродив із кімнати до кімнати й спілкувався з друзями».

Потім Табреш вирішив розписати кімнатні стіни картинами. Ведіша захотіла приєднатися.

[Ведіша Ієр, жителька Ченная]:
«Я запитала брата, чи можна розмалювати стіну. А він запропонував розписувати пляшки, і я попросила його їх принести. Я спробувала малювати, і вийшло дуже добре. Поки був карантин, я прикрасила чимало пляшок».

Табреш вчиться на третьому курсі інженерного факультету. Каже, що карантин зробив із нього художника.

15. Піна й маски: як тепер миються в турецьких лазнях у Стамбулі

Хамами знову працюють
Стамбул, Туреччина

Жителі Стамбула знову насолоджуються миттям у лазні. Влада почала пом’якшувати карантин — і традиційні хамами відкрилися. Але заходів безпеки, як і раніше, треба дотримуватися.

У цьому хамамі в історичному районі Султанахмет про здоров’я гостей піклуються ретельно.

[Айна Нурбедієва, співробітниця хамаму]:
«Ми вже відкрилися й приймаємо клієнтів. Коли вони заходять, вимірюємо їм температуру, потім вони дезінфікують руки й уже потім проходять усередину».

Гості мусять надягати маски. Знімати їх можна лише під час банних процедур.

[Айна Нурбедієва, співробітниця хамаму]:
«Ми надаємо безпечні місця для переодягання. У роздягальні люди стоять не ближче ніж два метри один від одного, або ми пускаємо їх до окремих кімнат».

Мийники й масажисти під час процедури носять маску, захисний екран і рукавички.

[гість хамаму]:
«За таких заходів почуваюся безпечніше. Хамам — наша давня традиція, і в таких умовах митися можна без проблем».

Турецькі лазні, або хамами, виникли завдяки римським термам. Згодом миття в них обросло традиціями й ритуалами. Для жінок похід до лазні був як свято, і чоловіки зобов’язувалися раз на тиждень відпускати дружину до хамаму.

16. У палестинському зоопарку карантин посприяв чималому приплоду

У зоопарку поповнення
Калькілія, Палестина

Цей маленький павіан нещодавно народився в зоопарку палестинського міста Калькілія. А його появі на світ посприяв тривалий карантин.

Мама-павіан виявилася не готовою ростити маля, і про нього піклується ветеринар.

Але це не єдиний приплід у зоопарку. Поки не було галасливих натовпів гостей, тут загалом народилося 15 нових мешканців. Серед них павичі та страуси. У звичайний час за такий період дитинчат народжується втричі менше.

[Самі Хадер, ветеринар]:
«Наприклад, страус і раніше відкладав яйця, але ніколи не будував гнізд і не виводив пташенят. А коли навкруги не стало людей, він звив гніздо».

Зоопарк відкрився наприкінці травня, і тут знову людно.

[гість зоопарку]:
«Через коронавірус і карантин ми давно тут не були. Зараз помічаємо в зоопарку деякі зміни — дитинчат побільшало».

А ось керівництво зоопарку сподівається якнайшвидше покрити збитки. За березень і квітень тут зазвичай приймають 200 тисяч гостей.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

16 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

17 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

17 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

18 години тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

19 години тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

20 години тому