Новини політики

Канада вислала індійських дипломатів, уважаючи їх причетними до вбивства лідера сикхів

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Канада вислала шістьох індійських дипломатів, серед яких верховний комісар. Канадський уряд уважає їх причетними до вбивства лідера сикхських сепаратистів, громадянина Канади. Він також заявив, що йому відомо про переслідування інших індійських дисидентів у Канаді.

Індія відразу вжила заходів у відповідь і наказала шістьом канадським дипломатам, зокрема й виконувачу обов’язків верховного комісара, залишити країну до 19 жовтня. Водночас вона заявила, що сама відкликала своїх посланців із Канади.

Дипломатичному скандалу передувала суперечка між двома країнами. Торік прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що має докази причетності індійських агентів до вбивства лідера сикхів Хардіпа Сінгха Ніджара на території Канади. Його застрелили в канадському місті Саррі влітку 2023 року.

Ніджар виступав за створення незалежної сикхської держави Халістан на території штату Пенджаб. Індійська влада оголосила його терористом. Вона також звинувачувала його в готуванні вбивства індуїстського священника.

Зі слів Трюдо, індійські агенти таємно збирали інформацію про членів південноазійської спільноти в Канаді, зокрема про Ніджара, і брали участь у таких правопорушеннях, як погрози, здирство та насильство, зокрема вбивства.

Індія всі звинувачення відкидає. Уряд Канади запропонував їй зняти дипломатичний імунітет із підозрюваних, щоб канадські слідчі могли їх допитати. Індія відмовилася й заявила, що Трюдо має політичні цілі. Зрештою канадська влада вирішила вислати індійських дипломатів.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:

«Докази, які надала поліція, не можна ігнорувати. Висновок лише один: необхідно припиняти злочинну діяльність, яка становить загрозу громадській безпеці в Канаді. Ми завжди будемо насамперед обстоювати право канадців почуватися в безпеці у своїй країні. Ми ніколи не терпітимемо втручання іноземного уряду, який погрожує канадським громадянам і вбиває їх на канадській землі. Це глибоко неприйнятне порушення суверенітету Канади та міжнародного права».

У Канаді мешкає найбільша кількість сикхів за межами їхнього рідного штату Пенджаб.

Leave a Comment

Останні записи

Картину із зображенням Венеції невідомого автора визнали роботою Джозефа Тернера

Цю картину із зображенням Венеції тривалий час вважали роботою англійського живописця Джозефа Тернера, але це…

20 години тому

Близько 270 000 ліванців утекло від конфлікту до сусідньої Сирії

Конфлікт між «Хезболлою» та Ізраїлем змушує сотні тисяч мешканців Лівану втікати до інших країн. На…

20 години тому

Черв’яків та інших істот знайшли в ґрунті на дні Тихого океану

Це був момент, коли вчені виявили підводний світ тварин у породі на морському дні. Використовуючи…

21 годину тому

КНДР оголосила Південну Корею ворожою країною

Північнокорейські ЗМІ назвали Південну Корею «ворожою державою». Вони також підтвердили, що Національні збори країни внесли…

23 години тому

Електромобілі стали головною темою Паризького автосалону

90-й Паризький автосалон стартував у Франції. Усупереч тенденції останніх років тут багато учасників. І більшість…

24 години тому

ООН: країни на півдні Африки переживають найгіршу продовольчу кризу за десятиліття

Мільйони людей на півдні Африки не мають достатньо їжі, а тепер через рекордну посуху їм…

1 день тому