Наука і технології

Науковці створили першу 3D-модель мозку фруктової мухи

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Британські вчені створили першу у світі 3D-схему всього мозку плодової мушки. Вона показує, що в ньому набагато більше інтелекту та складності, ніж здавалося.

Комп’ютерна модель відобразила приблизно 140 000 нейронів і понад 50 мільйонів зв’язків, які відповідають за сенсорне сприйняття, пам’ять і навіть шлюбні ритуали дрозофіл.

Один з авторів дослідження — Грег Джефферіс, нейробіолог з Лабораторії молекулярної біології в Кембриджі. Він каже, що вчених здивувало те, що вони виявили.

[Грег Джефферіс, співавтор дослідження]:

«Чим пильніше ми дивилися, тим більше дивувалися. Так, наприклад, ми знаємо, що вони можуть ходити та літати, а це насправді досить складні речі. Наприклад, штучному інтелектові доволі складно взаємодіяти з реальним світом, а мухи роблять це без зусиль. Вони можуть навчатися й запам’ятовувати речі, використовувати досить складні форми навчання. Вони можуть орієнтуватися, тож вони відчувають, у якому напрямку рухаються».

А саму повну мапу мозку вдалося зробити лише завдяки штучному інтелектові. Без нього вченим знадобилося б коло 4000 років.

Як з’ясувалося, з погляду сенсорної взаємодії з навколишнім середовищем та ефективності обробки, мозок плодової мушки набагато випереджає новітні суперкомп’ютери.

[Грег Джефферіс, співавтор дослідження]:

«Якщо подумати про кількість мікроват потужності, яка потрібна для живлення мозку мухи, порівняно з аналогічним обчислювальним пристроєм із кремнію, то різниця буде на багато порядків. І тому я думаю, що це ще одна річ, з якої люди намагатимуться здобути уроки».

Щоб створити схему мозку мухи, учені забарвили його важкими металами й електронний мікроскоп зміг його побачити. Потім мозок розрізали на 7000 окремих секцій завтовшки 40 нанометрів. Це ширина в соті частки людської волосини.

Секції вивчили за допомогою електронного мікроскопа. Загальний обсяг зображень досяг 100 терабайтів. Це пам’ять коло сотні ноутбуків.

Дослідження дає змогу вивчати, як структура мозкових ланцюжків визначає функцію мозку. Це може дуже допомогти нейробіологам.

Наступне очевидне запитання: коли вдасться створити 3D-модель людського мозку. Відповідь: нескоро. Людський мозок набагато складніший за мозок плодової мушки, і вчені поки далекі від того, щоб спробувати це зробити.

Однак уже є плани повторити це на дрібних ссавцях, таких як миші.

Leave a Comment

Останні записи

Картину із зображенням Венеції невідомого автора визнали роботою Джозефа Тернера

Цю картину із зображенням Венеції тривалий час вважали роботою англійського живописця Джозефа Тернера, але це…

17 години тому

Близько 270 000 ліванців утекло від конфлікту до сусідньої Сирії

Конфлікт між «Хезболлою» та Ізраїлем змушує сотні тисяч мешканців Лівану втікати до інших країн. На…

18 години тому

Черв’яків та інших істот знайшли в ґрунті на дні Тихого океану

Це був момент, коли вчені виявили підводний світ тварин у породі на морському дні. Використовуючи…

19 години тому

КНДР оголосила Південну Корею ворожою країною

Північнокорейські ЗМІ назвали Південну Корею «ворожою державою». Вони також підтвердили, що Національні збори країни внесли…

20 години тому

Електромобілі стали головною темою Паризького автосалону

90-й Паризький автосалон стартував у Франції. Усупереч тенденції останніх років тут багато учасників. І більшість…

21 годину тому

ООН: країни на півдні Африки переживають найгіршу продовольчу кризу за десятиліття

Мільйони людей на півдні Африки не мають достатньо їжі, а тепер через рекордну посуху їм…

22 години тому