Новини політики

Саудівську Аравію не обрали до Консультативного комітету Ради ООН з прав людини

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Саудівській Аравії не вдалося стати членом Консультативного комітету Ради ООН з прав людини. Вона балотувалася в Азійсько-Тихоокеанській групі — єдиній цього разу, у якій кількість кандидатів перевищувала кількість місць. Саудівська Аравія набрала 177 голосів, поступившись Маршалловим Островам, Південній Кореї, Кіпру, Катару та Таїланду.

Вибори провела Генасамблея ООН. Цьому передувала кампанія правозахисних організацій, які різко розкритикували Саудівську Аравію. Ця країна має погану репутацію через суворі релігійні обмеження та порушення прав людини. До того ж там застосовують смертну кару. Цього року в Саудівській Аравії стратили 212 осіб, що більше за сумний рекорд 2022 року, коли кількість страчених сягнула 196.

До того ж правозахисники вважають, що спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман у 2018 році наказав убити журналіста Джамаля Хашоггі.

Дипломати та правозахисники також зазначають, що останніми роками Ер-Ріяд виявляє дедалі більшу негласну активність у Раді з прав людини. За їхніми словами, його лобіювання відіграло роль у тому, що було припинено розслідування воєнних злочинів у Ємені у 2021 році. Ер-Ріяд також прагнув протистояти наміру Заходу посилити стеження за особами, які, можливо, учинили воєнні злочини в Судані.

Рада з прав людини складається із 47 членів. При Раді діє Консультативний комітет, що складається з 18 членів. Крім кандидатів з Азійсько-Тихоокеанської групи, до комітету увійшли ДР Конго, Ефіопія, Кенія, Бенін, Гамбія, Чехія, Північна Македонія, Болівія, Колумбія, Мексика, Ісландія, Іспанія та Швейцарія.

Правозахисники також виступали проти обрання таких країн, як Катар, ДР Конго, Болівія та Ефіопія. Їх теж критикують через порушення прав людини.

Обрані члени Комітету офіційно розпочнуть свою роботу в січні наступного року.

Leave a Comment

Останні записи

До Ватикану повернулася знаменита статуя Аполлона Бельведерського

Знаменита статуя Аполлона Бельведерського знову постала перед гостями Музеїв Ватикану. Її прибрали з внутрішнього дворика…

1 годину тому

Картину із зображенням Венеції невідомого автора визнали роботою Джозефа Тернера

Цю картину із зображенням Венеції тривалий час вважали роботою англійського живописця Джозефа Тернера, але це…

20 години тому

Близько 270 000 ліванців утекло від конфлікту до сусідньої Сирії

Конфлікт між «Хезболлою» та Ізраїлем змушує сотні тисяч мешканців Лівану втікати до інших країн. На…

21 годину тому

Черв’яків та інших істот знайшли в ґрунті на дні Тихого океану

Це був момент, коли вчені виявили підводний світ тварин у породі на морському дні. Використовуючи…

22 години тому

КНДР оголосила Південну Корею ворожою країною

Північнокорейські ЗМІ назвали Південну Корею «ворожою державою». Вони також підтвердили, що Національні збори країни внесли…

23 години тому

Електромобілі стали головною темою Паризького автосалону

90-й Паризький автосалон стартував у Франції. Усупереч тенденції останніх років тут багато учасників. І більшість…

1 день тому