Суспільство

Що відбувається з тисячами вантажних контейнерів, які змиває в океан

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Цей контейнер упав з борту судна й опустився на дно Національного морського заповідника затоки Монтерей у 2004 році. Тепер він повністю змінює мікроекосистему навколо себе, впливаючи на морських мешканців.

Судновласники та оператори виплатили міністерству юстиції США три мільйони 250 тисяч доларів за ймовірну шкоду морському середовищу.

Але такий випадок не єдиний. Контейнери нерідко опиняються на морському та океанічному дні. А їхній вміст потім вимиває на берег.

Еколог Расс Льюїс за останні роки підібрав найрізноманітніші речі на пляжі Лонг-Біч. Це були велосипедні шоломи, пластикові опудала індичок для мисливців, барвисті водяні пістолети та тисячі непарних капців.

Припускають, що це товари із судна ONE Apus, утрачені в листопаді 2020 року. Тоді корабель, прямуючи з Китаю до Каліфорнії, потрапив у шторм. У Тихий океан впало майже 2000 контейнерів.

На судні, крім шоломів та капців, везли електроніку та інші небезпечніші вантажі: батареї, етанол та 54 контейнери феєрверків.

Після цього вчені склали мапу потоку сміття до кількох тихоокеанських берегів, що за тисячі кілометрів один від одного, зокрема до пляжу Льюїса та віддаленого атола Мідвей — національного заповідника для мільйонів птахів, що коло Гавайських островів. Туди теж прибило десятки непарних капців.

[Расс Льюїс, еколог]:

«Усе це зараз на дні океану, і це велика проблема. Що там відбувається внизу? Але я думаю, що ще більша проблема полягає в тому, що залишилося на дні».

Контейнери здійснили революцію у галузі вантажоперевезень. Їх легко завантажувати та поміщати на борт контейнеровозів. Так, торік судна перевезли 250 мільйонів контейнерів. Водночас за останні 15 років, згідно з офіційними даними, близько 20 тисяч із них упало за борт.

Їх вміст отруює рибу та місце існування морських мешканців. Він також утворює так звані сміттєві острови, які дрейфують в океанах.

Так, улітку до Шрі-Ланки прибило тисячі пластикових гранул. А за три роки до цього сталася аварія на контейнеровозі X-Press Pearl. На ньому спалахнула пожежа через погано запаковану кислоту. Як наслідок, судно затонуло, а у воду потрапило понад тисяча чотириста пошкоджених контейнерів, а також мільярди пластикових гранул, тисячі тонн азотної кислоти, свинцю, метанолу та гідроксиду натрію.

Leave a Comment

Останні записи

Ізраїльська армія показала ліквідованого лідера ХАМАСу

Ізраїльська армія показала відео з дрона, на якому, як стверджують, ліквідований лідер ХАМАСу Ях'я Сінвар.…

25 хв. тому

Паризький автосалон: японські інженери створили бездротову зарядку для електрокарів

У цьому концепт-карі злилися футуристичний дизайн і провідні технології. Він дебютує на Паризькому автосалоні —…

1 годину тому

До Ватикану повернулася знаменита статуя Аполлона Бельведерського

Знаменита статуя Аполлона Бельведерського знову постала перед гостями Музеїв Ватикану. Її прибрали з внутрішнього дворика…

2 години тому

Картину із зображенням Венеції невідомого автора визнали роботою Джозефа Тернера

Цю картину із зображенням Венеції тривалий час вважали роботою англійського живописця Джозефа Тернера, але це…

21 годину тому

Близько 270 000 ліванців утекло від конфлікту до сусідньої Сирії

Конфлікт між «Хезболлою» та Ізраїлем змушує сотні тисяч мешканців Лівану втікати до інших країн. На…

22 години тому

Черв’яків та інших істот знайшли в ґрунті на дні Тихого океану

Це був момент, коли вчені виявили підводний світ тварин у породі на морському дні. Використовуючи…

23 години тому