Новини політики

Велика Британія передає Маврикію суверенітет над архіпелагом Чагос

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Велика Британія погодилася повернути Маврикію архіпелаг Чагос. Острови лежать в Індійському океані. Це була остання британська заморська територія в Африці.

Згідно з угодою, Велика Британія 99 років матиме право використовувати острів Дієго-Гарсія. Там майже 60 років розташована британсько-американська військова база. Цей об’єкт допомагає підтримувати безпеку в Південній Азії, Східній Африці та на Близькому Сході. Вартість оренди острова не розголошують.

Архіпелаг Чагос у XVI столітті відкрив португальський мореплавець Васко да Гама. Першими там оселилися французи. 1814 року Франція передала острови Великій Британії. А у 60-70-х роках минулого століття у зв’язку з відкриттям британсько-американської військової бази влада переселила з островів коло 2000 чогосців. Це нащадки завезених туди рабів. Усім виплатили компенсацію. Хтось оселився на Маврикію та Сейшелах, а хтось поїхав до Великої Британії.

Пізніше ООН осудила виселення. Маврикій теж уважає, що це несправедливо. Він багато років вимагав повернути острови, хоча в 1965 році погодився поступитися ними за три мільйони фунтів стерлінгів.

[Маніш Гобін, міністр закордонних справ Маврикію]:

«Ця угода між двома суверенними державами — Великою Британією та Маврикієм — визнає історичну несправедливість, яку мешканці Чагоса терпіли багато років, та усуває її. Насправді минуло вже понад 50 років».

Позиція Великої Британії змінилася за нового прем’єра Кіра Стармера — лідера лівої Лейбористської партії. Угоду також офіційно схвалив Джо Байден, хоча раніше урядовці США застерігали британських колег від такого кроку. Вони побоювалися, що Маврикій здасть острови Китаю. А той своєю чергою почне стежити за військовою базою, що на Дієго-Гарсії.

Угоду Стармера вже розкритикував колишній голова МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі, назвавши лейбористів слабаками. А ексміністр оборони Грант Шеппс заявив, що такий крок уряду викликає великий жаль і створює загрозу для інших британських баз.

Leave a Comment

Останні записи

Прибрати сміття з орбіти: ЄКА уклала контракт із D-Orbit

Орбіта Землі переповнена супутниками та космічним сміттям, загальний обсяг якого сягає 7700 тонн. Тепер італійська…

3 години тому

Огляд світових подій (з 13 по 18 жовтня)

1. Ізраїльська армія показала ліквідованого лідера ХАМАСу Ліквідація лідера ХАМАСу Ізраїль Ізраїльська армія показала відео…

4 години тому

Дострокове голосування в США почалося: американці масово йдуть на дільниці

Рекордна кількість виборців прийшла на дільниці в Джорджії. Цей штат відкрив дострокове голосування на президентських…

4 години тому

У Кенії десятки слонів переселяють із заповідника до національного парку

Кенійські рейнджери з гелікоптерів оглядають заповідник Мвеа. Вони вистежують слонів. Їм треба знайти й на…

5 години тому

Ізраїльська армія показала ліквідованого лідера ХАМАСу

Ізраїльська армія показала відео з дрона, на якому, як стверджують, ліквідований лідер ХАМАСу Ях'я Сінвар.…

6 години тому

Паризький автосалон: японські інженери створили бездротову зарядку для електрокарів

У цьому концепт-карі злилися футуристичний дизайн і провідні технології. Він дебютує на Паризькому автосалоні —…

7 години тому