Новини Китаю

Сотні гонконжців вийшли в річницю протестів проти закону про екстрадицію

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Сотні протестувальників зібралися в центрі Гонконгу, щоб знову висловити обурення щодо планованого закону про нацбезпеку. Його Пекін хоче запровадити в автономному регіоні безпосередньо.

9 червня — знаменна дата для гонконжців. Рік тому більш як мільйон осіб виступило тут проти ще одного закону — про екстрадицію. Він дозволив би відправляти всіх підозрюваних на суд до материкового Китаю, де править компартія. Тоді закон не ухвалили.

[Джордж Лам, протестувальник]:
«Скоро стане чинним закон про національну безпеку. Ми хочемо захистити нашу батьківщину й майбутні покоління. Мусимо цінувати кожен крок. Ще поки маємо можливість виходити на вулицю. Нам не можна відступати до самого кінця. Якщо сьогодні не виступимо, то мені буде сумно за себе, Гонконг, моїх дітей, а також моїх онуків».

Пізніше поліція почала розганяти протестувальників за допомогою перцевого спрею. Десятки людей спробували перекрити дороги й вигукували заклики до незалежності Гонконгу.

Тим часом Японія хоче очолити спільну заяву від країн «Великої сімки» щодо ситуації в Гонконзі.

[Сіндзо Абе, прем’єр-міністр Японії]:
«Що стосується Гонконгу, “Великій сімці” потрібно дотримуватися ставлення, яке спирається на форму “одна країна — дві системи”. Японія хоче взяти на себе головну роль у тому, щоб видати спільну заяву від імені “Великої сімки”».

Останніми роками багато гонконжців висловлюють невдоволення дедалі більшим впливом Пекіна в регіоні. Коли Велика Британія передала Гонконг КНР, йому гарантували демократичні свободи на щонайменше 50 років. Нині ж китайську компартію звинувачують у тому, що натомість вона намагається змінити форму правління на «одна країна — одна система».

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому