Суспільство

Лісові пожежі в Болівії та Бразилії: під загрозою люди та історичні об’єкти

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Через великі пожежі в регіоні Санта-Крус, що на сході Болівії, під загрозою опинилися цінні культурні об’єкти. Це давній кафедральний собор у Консепсьйоні провінції Ньюфло-де-Чавес. Храм звели на початку XVIII століття. Він є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

[Адалід Ордоньєс Палачай, священник]:

«Ми живемо в постійній небезпеці, бо в різних районах можуть спалахнути пожежі. Цього року вони здебільшого виникли через підпал».

У храмі зберігається неоціненна колекція музичних рукописів епохи бароко та творів мистецтва народності чикітана. У регіоні — ще шість старовинних храмів, де теж є історичні реліквії.

[Мільтон Вільявісенсіо Дуран, реставратор]:

«Ми живемо в регіоні, де стоїть посуха. Ми також потерпаємо від стихійних лих, таких як лісові пожежі, та забруднення природи. Зараз небо затягнув дим. Через нього не видно довколишнього пейзажу. Це завдає нам болю».

До проблеми пожеж привертають увагу корінні жителі з народності чикітана. Вони виконали кілька мелодій прямо на згарищі, залишеному пожежею.

В останній місяць у регіоні Санта-Крус, де вирощують багато сої, сталося 35 пожеж. Вогонь випалив майже два мільйони гектарів землі. Місцеві медіа пишуть, що причиною пожеж стало підсічно-вогневе рільництво.

Від пожеж потерпає і Бразилія. Манаус — столицю штату Амазонас — оповив дим. Місцеві жителі непокояться за своє здоров’я.

[Рената, мешканка Манауса]:

«Озирнувшись, думаєш, що буде дощ, бо дуже спекотно. Але це дим. І найнеприємніше, що влада нічого не робить. І таке відбувається не лише тут, у Манаусі».

У штаті Сан-Паулу зафіксували 2100 пожеж на плантаціях цукрової тростини. Вигоріло 59 тисяч гектарів землі. Збитки перевищили 63 мільйони доларів. На Сан-Паулу припадає приблизно половина посівів цукрової тростини Бразилії.

За даними місцевих чиновників, пожежі почалися в різних місцях одночасно. Це означає, що вони не були випадковими. Поліція затримала підозрюваних у підпалі. Деякі з них заявили, що є членами банд, а підпали — це помста владі за боротьбу з організованою злочинністю.

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

4 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

5 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

6 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

7 години тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

8 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

9 години тому