Суспільство

ООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандами

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

П’ять країн офіційно повідомили ООН, що допоможуть Гаїті в боротьбі зі злочинними бандами. Силовиків відправлять Багамські Острови, Бангладеш, Барбадос, Бенін та Чад.

Рада Безпеки ООН схвалила створення місії торік у жовтні. І хоч сама міжнародна організація брати участі не буде, однак вона збирає гроші на її підтримку.

[Стефан Дюжаррік, прессекретар Генсека ООН]:

«До цільового фонду вже внесли 10,8 мільйона доларів. Також додає надії те, що останніми днями донори пообіцяли внести ще приблизно 78 мільйонів доларів. Ці гроші підуть до багатонаціонального цільового фонду підтримання безпеки. І ми закликаємо держави — члени ООН і далі робити внески».

Бенін відправить до Республіки Гаїті 1500 силовиків. Скільки людей виділять інші країни, поки що не відомо.

Спочатку очолити місію хотіла Кенія. Вона планувала відправити до Гаїті 1000 поліціянтів. Однак верховний суд країни заборонив це робити, бо конституція Кенії не дає змоги здійснювати такі місії. Утім, уряд має намір оскаржити рішення. Але скільки триватиме судовий процес, невідомо.

Озброєні банди в Гаїті активізувалися 2021 року, коли до влади прийшов прем’єр-міністр Аріель Анрі. Він тимчасово очолив державу після вбивства президента Жовенеля Моїза.

Злочинні угруповання захопили більшу частину Порт-о-Пренса — столиці країни. Багато хто мусив тікати з дому. Ці люди або ночують на вулиці, або тимчасово розмістилися в школах. Також допомагають жителі сусідніх районів, яким теж нелегко.

[Ульріка Річардсон, працівниця ООН]:

«Зараз на Гаїті 314 000 переселенців. Це велика кількість. Ми також підрахували, що приблизно 5,5 мільйона гаїтян потребує гуманітарної допомоги. І це теж багато, якщо врахувати, що в країні живе 11–12 мільйонів людей».

Цього року ООН сподівається зібрати понад 670 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Гаїті. Торік організації вдалося отримати лише третину потрібних грошей.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

2 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

2 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

2 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

2 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

3 дні тому