Огляд світових подій (з 11 по 16 лютого)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Стрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»

Можливий антисемітський мотив

Г’юстон, США

У жінки, яка в неділю вчинила стрілянину в євангелістській церкві Г’юстона, можливо, були антисемітські мотиви. Поліція ідентифікувала її за водійськими правами. Це 36-річна латиноамериканка Джинесса Морено.

[Крістофер Гассіг, поліціянт]:

«На місці події було виявлено її зброю: гвинтівку AR-15 Anderson Manufacturing, з якої вона стріляла по офіцерах. На прикладі гвинтівки була наклейка з написом “Палестина”. На ній просто було написано “Палестина”».

Двоє поліціянтів, які тоді не були на службі, застрелили Морено, коли та почала стріляти в мегацеркві в штаті Техас.

На момент стрілянини в євангелістській церкві, одній з найбільших у США, готувалися провести службу іспанською мовою.

[Марта Картенас, очевидиця]:

«Я фотографувала краєвид, коли почула перший постріл. Але я не хвилювалася, не панікувала. Я не з тих, хто легко впадає в паніку. Але потім був другий постріл. Людям почали казати виходити із зали».

Зі слів голови поліції Г’юстона Троя Фіннера, жінка мала довгу гвинтівку й прийшла з маленькою дитиною.

Під час перестрілки під вогонь потрапив семирічний хлопчик і чоловік похилого віку. Чоловік дістав поранення в ногу, а дитина — травму голови. Малюка доправили до лікарні.

[Трой Фіннер, начальник поліції Г’юстона]:

«О 13:53 жінка приблизно 30–35 років увійшла на територію на західній стороні тут, на стоянці Лейквудської церкви. Вона увійшла до будівлі, озброєна довгою гвинтівкою. Була в плащі, з рюкзаком та з маленькою дитиною».

Лейквуд — одна з найбільших євангелістських церков країни, яку очолює відомий телеєвангеліст Джоел Остін. Він також виступив перед журналістами.

[Джоел Остін, голова Лейквудської церкви]:

«Ми йтимемо вперед. Є сили зла. Але сили, які за нас, сили Бога сильніші».

Як повідомила поліція, жінка також погрожувала, що має бомбу. Однак після обшуку її рюкзака та автомобіля вибухівки не виявили.

2. Єменські хусити завдали удару по судну свого головного союзника

Переплутали?

Удар по судну в Червоному морі

Єменські хусити атакували ще одне вантажне судно в Червоному морі. Але цього разу всіх спантеличив вибір цілі.

Представник хуситів у понеділок заявив, що суховантажне судно MV Star Iris належить американцям. Але відкриті дані свідчать, що насправді воно зафрахтоване греками й перевозило кукурудзу до Ірану.

Оскільки Іран уважають головним союзником хуситів, це стало несподіванкою.

Раніше хусити заявляли, що їхня ціль — кораблі, пов’язані з Ізраїлем чи його союзниками, такими як США та Велика Британія. З їхніх слів, вони атакують на знак солідарності з ХАМАСом, що в Секторі Гази.

На думку деяких аналітиків, своєю останньою атакою хусити хотіли показати, що нічим не зобов’язані Ірану. Сам Тегеран цю ідею, як і атаку, не прокоментував.

Інші вважають, що хусити могли просто переплутати судна.

Останніми місяцями ці атаки в Червоному морі порушили світову торгівлю. Вантажні кораблі змушені обирати безпечніші, але набагато довші маршрути.

Так, судно з Австралії, яке перевозило 14 тисяч овець та 2000 голів великої рогатої худоби, після шести тижнів у морі мусило повернутися до порту відправлення. Воно так і не змогло пройти через Червоне море.

Хусити ж заявляють, що за останній тиждень завдяки їхнім зусиллям жодне ізраїльське судно не пройшло через Аденську затоку.

Водночас американські військовики кажуть, що їхній авіаносець «Дуайт Ейзенгауер» успішно захистив дві тисячі торгових кораблів, які проходили через Червоне море.

Командувач ВМС США Марк Мігес також зазначив, що за останніх 60 днів активність хуситів знизилася.

3. Угорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Скандал довкола помилування

Угорщина

В Угорщині спалахнув скандал навколо президентського помилування. Президент країни та міністр юстиції пішли у відставку. Та це не заспокоїло громадськість. Про скандал пишуть медіа, а популярні та впливові люди закликають до протестів.

Обурення спричинило рішення вже експрезидента Каталін Новак помилувати людину, яка допомагала приховувати факти сексуального насильства в дитячому будинку. Помилування торік у квітні також затвердила міністр юстиції Юдіт Варга.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан намагається понизити градус напруги. Минулого тижня він вніс до парламенту поправку до конституції. Вона позбавляє президента права милувати засуджених, які скоїли злочини щодо дітей.

Через два дні президент написала заяву про відставку.

Водночас дев’ять впливових інтернет-користувачів, зокрема й дуже популярна в Угорщині співачка Азарія, закликали виходити на протести.

[Андраш Фекете-Дьйор, депутат від опозиції]:

«Вони подали у відставку, але не взяли на себе відповідальності. Вони не виступили й щиро не попросили вибачення. І вони не розкрили, хто брав участь у цій огидній справі».

Сам Віктор Орбан поки що публічно не виступав і жодних заяв не робив.

Прем’єр називає себе захисником християнських цінностей західного лібералізму.

Утім, народні хвилювання не становлять безпосередньої загрози його правлінню. До виборів 2026 ще далеко. Однак у червні відбудуться вибори до Європарламенту. На них партія Орбана «Фідес» сподівається дістати більшу підтримку від украй правих політичних сил у всьому ЄС.

4. Правоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії

Обрано нового президента

Гельсінкі, Фінляндія

Правоцентрист із партії «Національна коаліція» Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії. У другому турі за нього проголосувало понад 51 % виборців. Його суперник Пекка Гаавісто — член лівої партії «Зелений союз» — набрав 48 % голосів. Він уже визнав свою поразку.

Александр Стубб назвав перемогу «найбільшою честю» для себе.

[Александр Стубб, новообраний президент Фінляндії]:

«Я можу сказати лише те, що виборчі кампанії у Фінляндії відбуваються чесно. Вони вільні та справедливі. У нас щойно завершилася гарна шестимісячна кампанія, коли дев’ять кандидатів із повагою кидали один одному виклик».

Перший тур виборів відбувся 28 січня. Стубб набрав понад 27 % голосів, а Гаавісто — майже 26 %. Але для перемоги треба заручитися підтримкою понад 50 % виборців, тому знадобився другий тур.

Інавгурація пройде 1 березня. Стубб замінить Саулі Нійністьо, який був президентом два шестирічні терміни поспіль.

[Александр Стубб, новообраний президент Фінляндії]:

«Я почуваюся цілком комфортно, бо дуже тісно співпрацював із двома президентами: Тар’єю Галонен, за якої був міністром закордонних справ; а потім — із Саулі Нійністьо. За нього я був міністром торгівлі, міністром у справах ЄС, прем’єр-міністром та міністром фінансів. Тож маю досить чітке уявлення про роботу президента. Я готуватимуся до неї, а потім у наступні шість років щодня викладатимуся на повну».

На відміну від багатьох європейських президентів, голова держави у Фінляндії має великі повноваження. Александр Стубб разом з урядом розроблятиме політику безпеки та зовнішню політику країни. Він також очолить збройні сили Фінляндії і представлятиме країну в НАТО.

Стубб дотримується проєвропейських поглядів, підтримує вступ країни до НАТО та жорстко критикує політику Кремля.

5. У М’янмі запровадили обов’язкову військову службу

Зобов’язали служити

М’янма

У М’янмі запровадили обов’язкову військову службу для чоловіків і жінок. Це сталося на тлі того, як військова хунта, яка керує країною, стримує натиск повстанців, що виборюють автономію в різних частинах країни.

За законом, усі чоловіки віком від 18 до 35 років і всі жінки віком від 18 до 27 років мусять відбути до двох років в армії. А такі фахівці, як лікарі, мають відслужити три роки, і їхній віковий поріг — до 45 років. У законі ще зазначено, що в разі потреби в умовах режиму надзвичайного стану термін служби може бути подовжено до п’яти років.

[телеведучий]:

«Закон про народну військову службу набирає чинності 10 лютого 2024 року відповідно до підрозділу b статті 1 вищезгаданого закону, який підписав головнокомандувач збройних сил М’янми Мін Аун Хлайн».

У М’янмі панує хаос, відколи 2021 року внаслідок перевороту військовики відібрали владу в обраного уряду.

Армію М’янми називають «Татмаду». З жовтня минулого року, вона зазнає втрат особового складу, борючись із наступами трьох повсталих етнічних меншин, які діють спільно. Зброю проти хунти також підняли борці за демократію.

6. Гаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць

Тікають від насильства

Порт-о-Пренс, Гаїті

Жителі Порт-о-Пренса, столиці Гаїті, утікають з дому, рятуючись від злочинних угруповань, які майже захопили місто.

Дехто намагається знайти захист біля поліційних дільниць. До цієї люди приходять, несучи із собою речі. Здебільшого це жителі прибережного району Сіте-Солей.

[житель Порт-о-Пренса]:

«Ми пішли пішки — бандити нас вижили. Минулого разу вони пограбували наші будинки. Сьогодні вони повернулися, і ми мусили піти та шукати притулку. Злочинці контролюють усю територію».

[жителька Порт-о-Пренса]:

«Ми тут із восьмої ранку. Злочинці ввійшли до наших кварталів о третій годині ночі й почали по нас стріляти. Не жаліли навіть дітей. Вони викрадали людей. Ми мусили сховатися тут, бо нам більше нікуди йти».

Сили поліції намагаються стримати бандитів, але поки що без успіху. Як повідомляють, банди добре озброєні й зараз контролюють більш як 80 % Порт-о-Пренса. Піти з дому мусили вже сотні тисяч людей. Це розпалює в країні гуманітарну кризу.

[жителька Порт-о-Пренса]:

«Мені нічого їсти. Я захворіла, а син, який мене утримує, у лікарні з пораненням. Я на вулиці без копійки в кишені. Нема за що купити води. Я не знаю, де мій старший син і чи він живий. Разом із молодшим я утекла від куль. Бандити вигнали нас із дому».

Хаос у Гаїті почався 2021 року після вбивства президента Жовенеля Моїза. Обов’язки голови держави виконує прем’єр-міністр Аріель Анрі — член лівоцентристської соціал-демократичної партії. Гаїтяни скаржаться, що він нічого не робить для стабілізації ситуації в столиці, і влаштовують проти нього протести.

Водночас за даними ООН, за минулий та позаминулий рік від рук банд у Гаїті загинуло близько 7000 осіб, ще кілька тисяч було викрадено.

Кілька місяців тому Рада Безпеки ООН схвалила розгортання в країні іноземної збройної місії під керівництвом Кенії, але процес зупинився через судовий позов.

7. Погорільці в Чилі відновлюють своє житло

На згарищі

Вальпараїсо, Чилі

У великих пожежах у центральній частині Чилі недавно загинуло 132 людини.

Цим жителям регіону Вальпараїсо, можна сказати, пощастило — вони вижили. Але тепер усіх чекає багато роботи для відновлення своїх жител.

Луїс Вергара — пастор із міста Вінья-дель-Мар. Від його будинку лишилося тільки чотири стіни.

[Луїс Вергара, пастор]:

«Тут були роки старань. Мої онуки народилися тут. Але попри біль від утрат, ми дякуємо Богові, що всі ми живі. Усі мої нащадки — діти, онуки, а також зять, невістка. У них усе добре».

А в Рут і Фернандо сьогодні річниця весілля — 50 років спільного життя. Ювілей святкують, прибираючи на згарищі. Сусідів частують чаєм.

[Рут Гонсалес, місцева жителька]:

«Я з онуком поїхала від вогню. А за 2–3 години зустріла там чоловіка, і він сказав, що, видно, Господь не хоче нас розлучати».

А в цієї жінки згорів щойно зведений будинок.

[місцева жителька]:

«У ньому збудували другий поверх. Закінчили будівництво в четвер, а в п’ятницю все згоріло. Усі гроші пропали, і їх ще треба виплатити банку. Такі справи, але завдяки зусиллям та підтримці живемо далі. Доведеться відновити те, що було тут раніше».

Влада міста Вінья-дель-Мар створила центр допомоги погорільцям. Тут можна знайти те, у чому є гостра потреба.

[Ервін Сіверс, представник влади Вінья-дель-Мар]:

«Ми в місцевій установі й допомагаємо громаді з її потребами. Зокрема, з одягом, продуктами, охороною здоров’я та ветеринарною допомогою».

Уряд Чилі заявив, що треба відновити понад 7100 будинків. За підрахунками, на це піде 742 мільярди доларів США.

8. Науковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостережень

Найтепліший рік

Європейська кліматична служба

Це гірський курорт Гульмарг в індійському Кашмірі. Але сезон невдалий. Хоч зима, та снігу майже немає. Із середини грудня по середину січня температура тут була на шість градусів вищою за норму. Погодні катаклізми спостерігаються й в інших регіонах світу.

За даними європейської кліматичної служби Copernicus, з лютого 2023 по січень 2024-го стояла найтепліша погода за весь час спостережень. Тобто температура була на 1,5 градуса Цельсія вищою за середній показник доіндустріального періоду.

У лютому 2023 року на півдні Іраку була сильна посуха. Постраждали посіви, а фермери мусили збувати худобу. Така ж ситуація була й у Східній Африці. Там переважно живуть скотарі. Через загибель худоби громади опинилися в злиднях. Від посухи постраждали й аргентинські селяни. У провінціях Буенос-Айрес та Санта-Фе загинули посіви сої та кукурудзи.

У пакистанській провінції Белуджистан у другій половині червня температура сягала 47, а іноді й 50 градусів. Багато хто потрапив до лікарні з тепловим ударом. На початку літа в Індії від спеки померло 170 осіб. Лікарні були переповнені постраждалими від перегріву.

На південному заході США в Каліфорнійській Долині Смерті температура піднялася майже до 55 градусів. Це місце вважають найспекотнішим на Землі. Така температура тут була лише кілька разів за весь час спостережень. У липні 1913 року вона сягала 57 градусів.

У серпні гавайський острів Мауї постраждав від пожеж. Їх поширенню сприяла посуха та сильні вітри.

Крім того, США та багато інших країн постраждали від циклонів. Науковці кажуть, що через потепління води в океані вони формуються частіше й приносять із собою рясніші опади, ніж раніше.

Також служба Copernicus повідомляє, що минулий січень став найспекотнішим за останні 174 роки.

Торік у квітні науковці попереджали, що 2023-й може стати найспекотнішим роком за всю історію спостережень. До цього близько трьох років у Тихому океані існував кліматичний феномен Ла-Нінья. Торік йому на зміну прийшло протилежне погодне явище — Ель-Ніньйо. Через нього змінюється клімат на всій планеті. Десь погода стає посушливішою, а десь вологішою.

9. Світові ціни на какао б’ють рекорди

«Шоколадна» криза

Ціни на какао б’ють рекорди

Какао-боби стають дефіцитнішим товаром. Їх вартість піднялася до історичного максимуму. І це погана новина для шанувальників шоколаду всього світу.

Ф’ючерси на еталонне какао на біржі в Нью-Йорку коштують майже 5900 доларів за тонну. Це приблизно вдвічі більше, ніж торік.

Ціни підскочили, бо через поганий урожай запаси какао вичерпуються.

Як очікують, у Гані, другому найбільшому виробнику какао світу, обсяг виробництва в найліпшому разі досягне пів мільйона тонн. Це буде на 150 тисяч тонн менше, ніж торік.

Є побоювання щодо врожаю в провідному світовому виробнику какао-бобів — Кот д’Івуарі.

За опитуваннями, загальносвітовий дефіцит сягне 375 000 тонн.

Компаніям — виробникам шоколаду важко знайти постачальників. Покупцям теж чимраз складніше купувати якісні шоколадні вироби. Так, наприкінці січня ціни на шоколад у США зросли на 11 %.

Великі компанії вже повідомляють про спад продажу. Водночас дефіцит какао-бобів, як очікують, буде й наступного року.

10. Срібло в Єгипті — нове золото

Срібло замість золота

Єгипет

Срібло в Єгипті стало новим золотом. І це ознака економічної кризи в країні.

Традиційно єгипетські жінки отримують на заручини золоті прикраси. Але через зростання цін та послаблення національної валюти багато хто перейшов на срібло.

Власник магазину каже, що люди також обирають срібло як подарунок новонародженим — ще одна традиція, у якій золото колись було нормою.

[Хані Вассеф, власник магазину]:

«Зі зростанням цін на золото срібло стане альтернативою золоту. Звісно, ціна на срібло також зросте. Ми бачимо, що наречені вважають за краще відмовитися від прикрас із золота й натомість купують, наприклад, срібне намисто з платиновим покриттям, яке дуже схоже на біле золото».

У січні ціна за грам 21-каратного золота зросла більш ніж на 120 %, сягнувши приблизно 126 доларів.

Рамі Захран, стоячи у своєму сімейному магазині, каже, що його рідні традиційно покладалися на срібло, бо вважали його стабільнішим. У кожному разі він не може дозволити собі золото.

[Рамі Захран, житель Єгипту]:

«Тоді як вартість грошей знижується, вартість срібла або збільшується, або залишається стабільною, що робить його добрим активом для збереження багатства. Я купую срібло з різних причин: по-перше, щоб розпочати свою кар’єру, а по-друге, мій дядько навчив мене конвертувати всі гроші, які я заробляю, у срібло для бізнес-цілей».

Ті, хто може, вкладають гроші в іноземну валюту чи нерухомість. Але більшості єгиптян це не по кишені.

У Єгипті живе понад 105 мільйонів людей. За оцінками, приблизно 60 % населення перебуває за межею бідності чи близько до неї.

Інфляція перевищує 30 %.

Також національна валюта ослабла щодо долара на 50 %. І очікують подальшу девальвацію.

11. Як в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьми

Порятунок людей та бурих ведмедів

Іспанія

Це іберійські бурі ведмеді. Живуть вони на Піренейському півострові. 30 років тому ці тварини мало не зникли. Тоді в Іспанії їх лишалося всього 60. Після цього розпочали програму збереження цих хижаків. Тепер їх 400, і популяція зростає. Але виникли інші проблеми.

У гірські села почали забрідати непрохані гості вагою по пів тонни. Марія вже не раз бачила їх у вікно. Каже, що страшно виходити надвір.

[Марія Фернандес, місцева жителька]:

«Вони величезні, у них великі голови й отакенні пазурі».

Але вихід є: до роботи став спеціальний патруль. У команді з дев’яти осіб ветеринари, біологи та рейнджери. Побачивши ведмедя, місцеві жителі одразу викликають допомогу. Телефонувати можна будь-коли.

Фахівці відлякують ведмедів, а іноді відловлюють і відвозять якомога далі від жител. Але на цьому місія патруля не закінчується.

[Девід Куберо, голова команди]:

«Мета полягає в тому, щоб розв’язати проблему збереження ведмедів, враховуючи події у місцях, де живуть люди. Ми хочемо в режимі реального часу бачити тварин, що наближаються до жител і садів, щоб ми мали змогу діяти швидко. Це дасть змогу співіснувати ведмедям та людям».

З 2021 року патруль використовує супутникову систему спостереження за ведмедями. Для цього на хижаків чіпляють GPS-трекер.

[Деніел Пінто, патрульний]:

«Ми зараз дамо ведмедю снодійне. Він замкнений усередині. Він спробує втекти, але потім заспокоїться. А далі просто лежатиме».

Деяким членам команди після такої роботи важко стримати емоції. Коли все скінчилося, ведмедя відвозять до лісу й випускають на волю.

Іберійський бурий ведмідь — це інша назва європейського бурого ведмедя. Він перебуває під охороною з 1973 року, але його досі вважають таким, що зникає.

12. Фрирайдери з усього світу з’їхалися на змагання Darkfest-2024

Змагання Darkfest-2024

Стелленбос, ПАР

Десятки фрирайдерів із різних країн виїхали на трасу в мальовничому місці біля міста Стелленбос, що в ПАР. Тут проходять змагання Darkfest.

Учасники виконують карколомні трюки, а також стрибки до 35 метрів заввишки. Одним із найвизначніших став виступ британця Тома Істеда.

Торік він установив світовий рекорд, виконавши сальто назад. Це дуже складний і болісний трюк, під час якого прогинається спина. Раніше його виконували лише мотофристайлісти. Згодом опанували й фрирайдери.

Цього разу британського велосипедиста ніхто не перевершив. Тож він лишився рекордсменом ще на рік.

Змагання Darkfest тривають тиждень. У ПАР вони проходять уже всьоме. Траси для фрирайду будують найкращі у світі перегонці.

Darkfest входить до серії заходів, які організують для фрирайдерів у всьому світу.

13. Розкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалу

Бал-маскарад

Венеція, Італія

Тут зникають кордони між минулим і сьогоденням. Залами давньої будівлі ходять жінки в масках і розкішних вбраннях та їхні супутники в не менш ефектних костюмах. Це бал-маскарад — одна з найяскравіших подій Венеційського карнавалу. Гостей розважають артисти, танцюристи та співаки.

[Адріана Меле, туристка з Неаполя]:

«Я приїжджаю вже втретє, бо це дивовижний захід. Це одна з найкрасивіших подій, на яких я будь-коли була. Думаю, завдяки балу карнавал у Венеції стає незабутнім та чудовим».

Окрім італійців, на бал приїжджають туристи з Європи, Австралії та Америки.

[Джулія Пішко, туристка зі США]:

«Це магія. Моя хрещена побачила сюжет про це в новинах в Америці й вирішила приїхати. Антонія (організаторка балу) дала нам сукні. Це прекрасно».

Гості платять від 800 до 5000 євро, щоб насолодитися святковою вечерею, подивитися виступи та взяти участь у зніманні фантастичного фільму. Цього року він називається «Захоплення карнавалом».

Цей бал-маскарад проводять уже 30 років. Його влаштовує дизайнерка Антонія Сауттер.

[Антонія Сауттер, організаторка балу]:

«Я завжди вважала, що пристрасть може закінчитися, але захоплення ніколи. І я дуже захоплена карнавалом. Я проживаю кожен день, думаючи про бал, концерти та костюми. Розмірковую про те, чим здивувати гостей, як пробудити в них мрії та добре провести цей чудовий час, який називається карнавалом, де радість — це мистецтво».

Антонія проводить бали, щоб гості більше дізнавалися про традиції, культуру та мистецтво Венеції. Їй допомагають 400 працівників. До балу-маскараду готуються цілий рік. Тематика щоразу інша.

На захід приїжджає приблизно 500 гостей. Більшість купує або бере напрокат вбрання в ательє Антонії. Там на них чекає асортимент із 1500 суконь та костюмів, пошитих за модою різних епох.

Венеційський карнавал проходить щороку напередодні сорокаденного посту перед Великоднем.

14. Данські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»

«Булочка Вастлав’ї»

Копенгаген, Данія

У Данії — час святкових «булочок Вастлав’ї». За старих часів їх пекли перед Великим постом, тепер таку здобу продають перед карнавалом, а потім і весь лютий. Данські кондитери з року в рік немов змагаються одне з одним, вигадуючи різні начинки та прикраси.

Ларс Юуль уже 27 років працює в кондитерській у Копенгагені. Вона відкрилася 1870 року, і її вважають найстарішою в Данії. Ларс каже, що «булочки Вастлав’ї» стали особливо популярними під час пандемії. Цього сезону тут щодня печуть тисячу штук. Наповнюють абрикосовим, яблучним та сливовим джемом, а потім кремом. Зверху прикрашають.

[Ларс Юуль, кондитер]:

«Усі роблять якийсь новий наповнювач із юдзу, каламондину й такого іншого. А ми повернулися до традиційних рецептів, бо насправді люди зрештою хочуть знову відчути класичний смак, оскільки він дивовижний».

А це доволі нова кондитерська. Відкрилася 2017-го й стала однією з наймодніших у Копенгагені. Люди стоять у черзі годинами, щоб купити тут випічку. Заклад став популярним завдяки булочкам із кардамоном. А торік тут почали пекти й «вастлав’ї». Експериментувати з начинками не бояться.

[Еміль Глейзер, власник кондитерської]:

«Торік ми вирішили пекти «булочки Вастлав’ї» і захотіли зробити щось кумедне. Я попросив усіх узяти на озброєння дитячі спогади про карнавальну випічку».

Так з’явилися «вастлав’ї» з банановою начинкою, карамеллю, шоколадом та заварним кремом. Цього року додали булочки з чорною смородиною та збитими вершками.

[покупець]:

«Це чудово, дивовижно».

«Булочки Вастлав’ї» — це різновид шведської та фінської сімли. Тільки в Данії їх печуть із листкового тіста.

Вастлав’ї — це також назва данського карнавалу, який проходить перед Великим постом.

15. Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в Амстердамі

Життєрадісні картини Франса Галса

Амстердам, Нідерланди

«Усміхнений кавалер» — одна з найвідоміших картин голландського портретиста Франса Галса. Недавно вона вперше за останні півтора століття залишила Лондон і вирушила за кордон. Зараз полотно виставлено в Рейксмузеумі в Амстердамі. Неподалік, у Гарлемі, понад 300 років тому писав картини Галс.

Творчий шлях художника збігся з розквітом Золотої доби голландського живопису. Галс прославився тим, що додав у полотна життєрадісності. Його персонажі всміхаються і навіть сміються. На виставці в Рейксмузеумі виставлено 48 робіт голландського майстра.

[Тако Діббітс, директор Рейксмузеуму]:

«Є три великі художники голландського мистецтва XVII століття. Рембрандта й Вермера ми показали. Тепер черга Франса Галса. Вони працювали в однаковій техніці — писали олійними фарбами на полотні, але показували персонажів по-різному. Рембрандт передає емоції і стан людини. У Вермера це застиглі миті. А у Франса Галса — рух та радість».

У XVII столітті в Голландії рідко зображали людей усміхненими, а такими, що сміються, — і поготів.

[Фрісо Ламмертсе, куратор виставки]:

«Ми тепер завжди сміємося, але раніше про те, щоби показати зуби, не могло бути й мови. Це порушення етикету. Тому те, що художник їх показує, є дуже примітним».

Франс Галс вивчав творчість Рубенса й ван Дейка. Якийсь час служив у стрілецькому ополченні, а ще працював реставратором. Художник писав багато портретів на замовлення. Але в старості залишився без роботи й провів решту життя у злиднях. Помер приблизно у віці 83–84-х років у другій половині XVII століття.

Виставка картин Галса триватиме в Амстердамі до 9 червня. Потім вирушить до Берліна.

16. Море щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого Валентина

Йога з цуценятами

Нью-Делі, Індія

Подарунок до Дня святого Валентина зробили шанувальникам йоги в Нью-Делі. На занятті разом із ними попрактикували цуценята ши-цу, золотистого ретривера та інших порід.

На всіх собак наділи рожеві стрічки. Тож тепер вони схожі на живі «валентинки». Загалом тут одинадцять щенят. Їх привезли з притулку. За бажання можна стати господарем когось із них.

[учасниця занять йогою]:

«День святого Валентина присвячений любові. І найкращий спосіб її виявити — привести когось, хто зможе її повернути. Я рада, що в цьому беруть участь собаки з притулку».

[учасниця занять йогою]:

«У мене це вперше, і думаю, що знайшла свою ідеальну “валентинку”».

У цей день вшановують святого Валентина. Згідно з легендою, він вінчав закоханих усупереч волі римського імператора Клавдія II. Той заборонив одружуватися. Він уважав, що самотні чоловіки ліпше воюють. Хоча Валентин вінчав людей таємно, та про це дізналися. Священника ув’язнили, а 14 лютого стратили.

День святого Валентина почали святкувати наприкінці XIV століття. Нині цю традицію підтримують у багатьох країнах.

17. Новий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадом

Парад із нагоди Нового року

Нью-Йорк, США

Парад із нагоди китайського Нового року проходить у Флашингу. Це найбільш густонаселений китайський квартал Нью-Йорка.

Бере участь понад 80 колективів з усієї Азії та коло 25 рухомих платформ.

На чолі процесії — нью-йоркська кінна поліція, а також правоохоронці на мотоциклах.

За ними йдуть чиновники та представники всіляких організацій.

[Мелінда Кац, окружний прокурор округу Квінс]:

«Ми тут, щоб виразити повагу та любов до китайської громади й побажати всім щасливого Нового року!»

[маленький глядач параду]:

«З Новим роком!»

Найбільша в параді — колона прихильників Фалуньгун. Тут і прикрашений човен, і лотоси, які танцюють, і доброзичливий енергійний дракон, адже новий рік — рік Паперового дракона. Супроводжують процесію і китайські барабани.

[учасниця параду]:

«Барабанами тайко можна підіймати бойовий дух і відлякувати злих духів».

Фалуньгун — система вдосконалення душі та тіла, що походить із Китаю. Водночас у самому Китаї вже понад 20 років комуністична влада репресує і зводить наклеп на цей рух через його масовість.

Деякі глядачі параду недавно приїхали з КНР. Вони вражені тим, що в США Фалуньгун займаються вільно, і що цей рух має велику підтримку в суспільстві.

[Чжан Янь, жителька Флашингу]:

«Я вперше побачила таку процесію Фалуньгун. Вони можуть іти відкрито. Я вражена й дуже схвильована. У Китаї наше покоління, зокрема й ті, хто практикує Фалуньгун, зазнає переслідувань. Компартія позбавила людей права займатися цим і провадить жорстокі репресії. Тож мене переповнюють почуття».

Скотт керує групою, яка розважає глядачів танцем дракона.

[Скотт Чінн, учасник параду]:

«Ми почали показувати танець дракона у 2005 році. Минуло майже 20 років. Я займаюся Фалуньгун, тому щороку під час виступу не відчуваю втоми. Я беру участь щороку».

Дракона в Китаї вважають дуже сприятливим символом. Він приносить процвітання та добробут.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

3 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

3 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

3 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

3 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

3 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

3 дні тому