Наука і технології

Сербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну арку

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Сербські археологи розкопують римську тріумфальну арку. Її виявили в грудні під час робіт в археологічному комплексі Вімінаціум. Арку збудували в III столітті нашої ери. Це одна з небагатьох таких будівель на Балканах.

[Міомір Корач, археолог]:

«Вімінаціум тепер доповнено тріумфальною аркою. Такі об’єкти трапляються нечасто, особливо в південно-східній частині Європи. У Римі їх було близько 20, можливо більше. Також деякі були в провінціях, найближча — у Салоніках. Але в цьому регіоні це перша тріумфальна арка».

Вімінаціум був містом і столицею римської провінції Мезія. Його заснували в I столітті. Це було одне з найбільших міст своєї епохи. Тут жило 45 000 осіб. У Вімінаціумі був палац, храми, укріплення, амфітеатр, іподром, форум, лазні та майстерні. Також тут був акведук.

Тріумфальну арку знайшли під час розкопок головної вулиці міста.

[Младен Йовічич, археолог]:

«Ми сподіваємося знайти більше частин тріумфальної арки. Ми виявили одну чудово зроблену колону, кілька підніж колон та балки архітрава. Але хотілося б знайти фрагменти з написом, який був на арці, більше фрагментів колон, капітелей тощо».

У першій половині V століття на Вімінаціум напали гуни, і місто дуже постраждало. Потім його відбудував візантійський імператор Юстиніан I. У VI столітті слов’яни стерли місто з лиця землі.

Розкопки Вімінаціума тривають із 1882 року. Археологічний комплекс розкинувся на 450 гектарів. Наразі досліджено лише 5 % території.

[Ілля Данкович, археолог]:

«Ми дізнаємося про вподобання та звички людей, які жили в цьому районі міста. Про це розповідає імпортна кераміка, родоські амфори, у яких привозили вино, а також чорноморські амфори».

Під час розкопок уже знайшли нефритові скульптури, фрагменти мозаїки, фрески, зброю, монети, золоті вироби та рештки трьох мамонтів. А торік улітку неподалік Вімінаціума шахтарі випадково виявили залишки давньоримського корабля.

Leave a Comment

Останні записи

Новий гігантський твір художника Сейпа привертає увагу до мігрантів

Швейцарсько-французький художник Сейп використав екологічно чисту фарбу, щоб створити гігантський малюнок на траві в Цюриху.…

48 хв. тому

Підтверджено загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі

У гірській місцевості Ірану триває пошукова операція. У неділю тут розбився гелікоптер, у якому був…

2 години тому

Автомобільна промисловість у Марокко готується до ери електромобілів

Тисячі автомобілів марки Renault стоять на околиці Танжера в Марокко. Вони щойно зійшли з конвеєра…

3 години тому

Найшвидша 90-річна жінка світу: 200 метрів за 51 секунду

Це найшвидша у світі 90-річна спринтерка. Італійка Емма Марія Мацценга недавно встановила ще один світовий…

4 години тому

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

3 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

3 дні тому