Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 3 по 7 травня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. В Індії стався другий витік стиролу за добу, перший убив 11 осіб

Витік стиролу
Вішакгапатнам, Індія

Ситуація, спричинена двома поспіль витоками газу на полімерному заводі на півдні Індії, під контролем. Про це повідомляє влада міста Вішакгапатнам.

Завод розташований за 14 кілометрів від міста на східному узбережжі штату Андгра-Прадеш і належить південнокорейській компанії LG Polymers.

Перший витік стиролу стався вранці в четвер, коли багато жителів навколишніх сіл ще спало. Як наслідок, 11 людей загинуло, близько тисячі постраждало.

[С.Н. Прадган, голова Національних сил реагування на стихійні лиха]:
«Згідно з наявною в нас інформацією, 20‒25 осіб перебувають у критичному, але стабільному стані».

Людей у радіусі двох кілометрів від заводу закликали евакуюватися. Але, дізнавшись про велику кількість загиблих і постраждалих, покинуло свій дім багато й тих, хто живе далі. Люди просто пішли пішки, і ввечері чимало з них зупинилося на нічліг просто неба на дорозі уздовж пляжу.

[С.Н. Прадган, голова Національних сил реагування на стихійні лиха]:
«Підкреслюю, що ми будемо на місці, поки витік повністю не усунуть і не буде виконано інших заходів, що виправлять становище. Тож загалом ситуація під контролем, і зараз це більше питання лікування та відновлення постраждалих».

Як повідомляє компанія — оператор заводу, якщо вдихнути випари стиролу, то виникне запаморочення й нудота. Керівництво обіцяє забезпечити якнайшвидше лікування всім постраждалим. А влада штату Андгра-Прадеш виплатить сім’ям загиблих 10 мільйонів рупій. Це близько 130 тисяч доларів США.

Вона також обіцяє розслідувати причини трагедії. Згідно з попередньою версією, витік стався через те, що сировину зберігали надто довго.

Нагадаємо, найбільша за кількістю загиблих техногенна катастрофа в сучасній історії також сталася в Індії. Її називають Бгопальською катастрофою. 1984 року внаслідок аварії на хімзаводі американської корпорації стався викид випарів метилізоціанату. Загинуло щонайменше 18 тисяч осіб: три тисячі — безпосередньо в день інциденту й ще 15 тисяч — за наступні роки.

2. Комісія США закликає накласти на Китай санкції за переслідування через релігійні переконання

Звіт про релігійну свободу
Вашингтон, США

Комісія США з питань міжнародної релігійної свободи оприлюднила свою щорічну доповідь. Згідно з нею низка країн і далі порушує право на віросповідання своїх громадян.

Так, Індію звинувачують у тому, що вона «проводить загальнонаціональні кампанії залякування й насильства щодо релігійних меншин», таких як мусульмани.

Голова Комісії Тоні Перкінс закликав Держдепартамент США додати Індію до списку країн, що викликають особливі побоювання.

[Тоні Перкінс, голова Комісії США з питань релігійної свободи]:
«Там можна бачити тенденцію до дуже проблемних і тривожних дій. Ми знову бачимо, що і держава, і недержавні організації систематично і явно порушують релігійні свободи».

Загалом у звіті 14 країн. Серед них особливо виділили Китай, який теж хочуть додати до списку країн, що викликають побоювання.

Один із членів Комісії зазначив, що КНР — головний світовий порушник прав людини та релігійних свобод і його не можна порівняти з жодною іншою країною за масштабами переслідувань.

Голова Комісії Тоні Перкінс згадав про те, що в Китаї, згідно з результатами незалежних розслідувань, у в’язнів сумління масово вирізають органи для трансплантації. І більшість жертв — прихильники мирної духовної практики Фалуньгун, яку репресує комуністична партія.

[Тоні Перкінс, голова Комісії США з питань релігійної свободи]:
«Ми бачимо, що Фалуньгун — це ще одна релігійна меншина, яку в Китаї репресують. Насправді це пов’язано з насильницьким вирізанням органів… Ми бачимо, і цьому багато доказів, що це стало в Китаї великим бізнесом».

Комісія домагається того, щоб на країни, що викликають особливе занепокоєння, США накладали санкції. Цього разу вона закликала вжити заходів щодо чиновників, які беруть участь у релігійних репресіях.

Слід зазначити, що в низці країн, відповідно до звіту, ситуація поліпшилася. Приміром, у Судані, де нині діє перехідний уряд, дозволили свободу віросповідання й поклоніння.

3. Світові лідери обіцяють пожертвувати 7,4 млрд євро на боротьбу з коронавірусом

7,4 млрд євро на боротьбу з COVID-19
Брюссель, Бельгія

Світові лідери та різні організації пообіцяли виділити 7 мільярдів 400 мільйонів євро для боротьби з коронавірусом. Ці гроші підуть на дослідження, створення вакцини й ліків проти COVID-19.

Міжнародну онлайн-конференцію зі збору коштів провела Єврокомісія. Вона її організувала разом із Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Євросоюзом, Великою Британією, Норвегією та Саудівською Аравією. До віртуального форуму також долучилася Японія, Канада та десятки інших країн.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Усього за кілька годин ми пообіцяли виділити 7,4 мільярда євро на вакцини, діагностику та лікування. Ці гроші допоможуть розпочати небувалу глобальну співпрацю».

Євросоюз пожертвує один мільярд євро, з них 525 мільйонів внесе Німеччина. Ще мільярд євро пообіцяла співачка Мадонна.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Перегони з розроблення вакцини проти цього вірусу — це не змагання між країнами, а найбільш невідкладне завдання в нашому житті. Зараз людство піднялося проти вірусу. Ми це робимо разом і разом переможемо».

Водночас США відмовилися брати участь у зборі коштів. У квітні Вашингтон припинив фінансувати ВООЗ, заявивши, що вона пізно попередила країни про небезпеку епідемії нового коронавірусу.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що 7,4 мільярда євро недостатньо для боротьби з COVID-19.

Кошти збиратимуть ще кілька тижнів або місяців.

Також 4 червня Велика Британія проведе донорський онлайн-форум для фінансування Глобального альянсу з вакцин та імунізації.

4. ВООЗ закликала країни повторно перевірити на COVID-19 аналізи за грудень і листопад

Ранні випадки COVID-19
ВООЗ закликає провести розслідування

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала країни світу провести розслідування найраніших випадків COVID-19, які, можливо, не було виявлено. Тобто ще раз перевірити аналізи пацієнтів із підозрілими симптомами пневмонії.

[Крістіан Ліндмеєр, представник ВООЗ]:
«Це дасть нам загальну картину. Було б чудово, якби всі країни, у яких останніми місяцями були неуточнені випадки пневмонії, перевірили б усі проби на COVID-19 за грудень і навіть листопад».

З таким зверненням організація виступила після того, як в одній із лікарень Франції перевірили старі проби й дійшли висновку, що перший пацієнт із COVID-19 потрапив туди ще 27 грудня. Тобто це сталося приблизно за місяць до того, як влада Франції офіційно оголосила про перший випадок нового коронавірусу.

[Крістіан Ліндмеєр, представник ВООЗ]:
«Це цікаві результати. І вони дають змогу ліпше зрозуміти потенційну циркуляцію COVID-19. Це не дивно, якщо взяти до уваги те, що в ранніх пацієнтів симптоми проявилися вже в грудні. Можливо, тоді інфіковані люди виїхали з Уханя до інших країн».

Перше повідомлення від китайської влади про новий коронавірус ВООЗ отримала лише в грудні. Уважалося, що до Європи COVID-19 дійшов не раніше ніж у січні.

Варто зазначити, що США припинили фінансувати ВООЗ, звинувативши організацію в тому, що вона підтримувала пропагандистську лінію китайської компартії. Вашингтон уважає, що Пекін свідомо повідомив світові про новий вірус надто пізно й що цю епідемію можна було придушити ще в зародку.

5. Мігрантів із грецьких островів перевозять на материк

Мігрантів перевозять на материк
острів Лесбос, Греція

Сотні мігрантів, які перебувають у групі ризику, змогли перебратися на материк із грецького острова Лесбос. Влада перевезла їх, щоб уникнути можливого спалаху коронавірусу в переповненому таборі «Моріа».

Перед від’їздом медики вимірюють температуру й видають захисні маски. Потім людей саджають в автобуси й відвозять на паром. Уряд має намір перевезти на материк понад 2300 мігрантів, які живуть у тимчасових центрах на п’ятьох островах Егейського моря.

[Нотіс Мітарачі, міністр міграції]:
«На щастя, у таборах від коронавірусу ніхто з мігрантів не помер. Зараз ми повинні бути ще більш пильними, бо починається наступний етап. У таборах треба проводити більше тестів, щоб уникнути епідемії».

На островах живе понад 36 тисяч мігрантів. Поки серед них не виявили жодного випадку захворювання на COVID-19. Але представники благодійних організацій уважають, що спалах може статися. При таборі «Моріа» вже відкрився медзаклад, де проводять тести на коронавірус.

За останні два тижні з островів перевезли 800 мігрантів. Ще 1500 перевезуть упродовж місяця. На материку відкрито 93 центри для біженців. У трьох із них виявлено хворих на коронавірус. Ці центри закрили на карантин.

Нещодавно Німеччина й Люксембург прийняли десятки неповнолітніх мігрантів, які прибули до Греції без супроводу дорослих. Інші країни ЄС теж мають намір дати притулок дітям і підліткам. Загалом вони візьмуть до себе 1600 неповнолітніх.

6. Німеччина занурюється в найгіршу рецесію з часів Другої світової війни

Найгірша рецесія
Німеччина

У Німеччині у квітні на тлі пандемії коронавірусу рівень безробіття зріс, а кількість щомісячних роздрібних продажів іде на спад найшвидшими темпами за останні 13 років.

Влада попереджає, що країна занурюється в найглибшу рецесію із часів Другої світової війни, бо багато магазинів, підприємств та заводів закрито.

[Детлеф Шеле, голова Федерального агентства зайнятості Німеччини]:
«Безробіття зростає, кількість переходів на неповну зайнятість збільшується в геометричній прогресії до непередбачених рівнів, тоді як ринок праці обвалюється, а кількість нових робочих місць скорочується».

Голова Федерального агентства зайнятості каже, що для відновлення потрібні будуть кошти з резерву країни й що знадобиться приблизно 26 мільярдів євро.

[Детлеф Шеле, голова Федерального агентства зайнятості Німеччини]:
«У кращому разі, наших резервних фондів вистачить. У гіршому — їх буде недостатньо, і тоді з державних ресурсів цього року доведеться виділити 4-5 мільярдів євро».

У березні та квітні в країні подано понад 750 тисяч заявок про перехід на скорочений день.

[Губертус Гайль, міністр праці Німеччини]:
«Рівень безробіття в цьому місяці зріс із 5,1% до 5,8%. Проте безробіття в Німеччині було би ще вищим, якби не перевірений інструмент — скорочений робочий день. Це наш найсильніший інструмент проти звільнень».

Тим часом Європейський центробанк очікує, що протистояти кризі після пандемії доведеться до 2021 року. Його очільниця Крістін Лагард зазначила, що в економіці єврозони відбувається безпрецедентний спад.

Раніше Центробанк повідомляв, що ВВП єврозони цього року може зменшитися на 5-12%.

7. У Китаї «розумні» окуляри дистанційно вимірюють температуру тіла людей

«Розумні» окуляри вимірюють температуру
Ханчжоу, Китай

У Китаї з’явилися «розумні» окуляри для дистанційного вимірювання температури тіла людей. Їх розробила компанія з Ханчжоу. Пристрій може за дві хвилини виміряти температуру 200 осіб у радіусі до трьох метрів.

Такі окуляри купують школи, держустанови й технопарки.

[Чень Гоцян, охоронець]:
«Я ношу їх уже тиждень. Моє завдання — патрулювати технопарк і перевіряти температуру людей. Окуляри зручніші й безпечніші, ніж термометр. Ми можемо тримати дистанцію».

Пристрій оснащено тепловізійним датчиком, 12-мегапіксельною камерою й картою пам’яті для фотографій та відео.

[Сян Веньцзе, віцепрезидент компанії-розробника]:
«Знадобилися тривалі випробування, щоб похибка під час вимірювання температури знизилася з 0,3 до 0,1 градуса Цельсія. У 99% випадків похибка — приблизно 0,1 градуса».

Окуляри для вимірювання температури особливо актуальні в Китаї, бо там уже скасовують карантин.

[жителька Ханчжоу]:
«Гадаю, епідемія ще не скінчилася. Ці заходи дають змогу працівникам таких підприємств, як наш технопарк, почуватися в безпеці».

Зараз компанія модернізує «розумні» окуляри так, щоб їх можна було використовувати у велелюдних місцях, наприклад в аеропортах і торгових центрах. Розробники вважають, що пристрій матиме попит і в інших країнах, коли ті скасують карантин.

8. Пережити карантин і нікого не звільнити: досвід швейцарського садового центру

Садовий центр для автомобілістів
Шинцнах-Дорф, Швейцарія

Швейцарський підприємець придумав, як врятувати свій бізнес в умовах карантину. Йоганнес Цулауф керує садовим центром, де продають саджанці, насіння й розсаду. Він побудував магазин, у який можна заїхати лише на автомобілі. Таку торгівлю в країні дозволено.

[Йоганнес Цулауф, підприємець]:
«Ідею ми почерпнули в США. Ми побачили там магазин інструментів для клієнтів на автомобілях. І вирішили зробити подібне тут, бо наш садовий центр закрили на карантин. Ми побудували магазин, де продаємо саджанці для клієнтів, які на автомобілях».

Йоганнес зазначає, що в країні дедалі більше цікавляться самостійним вирощуванням овочів та фруктів.

[Йоганнес Цулауф, підприємець]:
«Через коронавірус наші клієнти й загалом жителі Швейцарії почали самі вирощувати фрукти й овочі. Бачимо величезний інтерес до всіх цих їстівних рослин».

Клієнти купують саджанці дерев, насіння й розсаду. За годину тут обслуговують 35-40 автомобілів, тож багато в такому темпі не заробиш. І навіть якщо додати продаж в інтернет-магазині компанії, однаково вдається отримати лише 5-7% звичайного квітнево-травневого доходу.

Утім, Йоганнес каже, що він щонайперше хоче уникнути звільнень, а не мати прибуток.

9. Автобудинки для лікарів: як під час карантину проявляється доброта й людяність

Автобудинки для лікарів
Лонг-Айленд, США

Діти американців Ніколаса й Калпани Астрас дивляться з вікна свого дому на автобудинок, у якому тимчасово оселився їхній батько. Нік лікує пацієнтів із COVID-19 у місцевій лікарні.

Цю машину тимчасово надав інший житель Лонг-Айленда Бернард Конвей. Його дружина побачила у Facebook заклик до всіх власників вільних автобудинків тимчасово надати їх лікарям, поліціянтам та пожежникам. У них вони можуть ізолюватися від сім’ї.

[Калпана Астрас, жителька Лонг-Айленда]:
«Про цей проект дізналася від подруги. Я жалілася їй, що мій чоловік боїться нас заразити. Гадала, що, можливо, йому ліпше пожити в готелі».

Калпана заповнила реєстраційну форму, і через кілька днів із нею зв’язалися і сказали, що машиною можна скористатися безкоштовно.

[Калпана Астрас, жителька Лонг-Айленда]:
«Спочатку я не повірила. Занадто добре, щоби бути правдою. Та потім мені зателефонували. Це був приємний сюрприз. У світі ще є добрі люди. І ці люди не працюють на передовій, вони не були в нас і не бачили, через що ми проходимо. Але вони однаково нам співчувають і так вчиняють».

Власник автобудинку каже, що, коли почалася епідемія, не міг виїхати ні в ліс, ні на риболовлю, тому довго не думав.

[Бернард Конвей, власник автобудинку]:
«Сподіваюся, хтось і мені колись допоможе. Усе життя я мав відмінне здоров’я, мені вже 60. Вірус найбільш небезпечний для людей віком 60 років і більше. Я подумав, що можу зробити щось добре, і, можливо, добре й повернеться».

Саму ініціативу започаткувала жителька Далласа. Її чоловік теж лікар. Спочатку вона шукала автобудинок для нього, але пізніше створила сторінку в соцмережі. За її допомогою вона знаходить людей, які готові безкоштовно надати свої машини сім’ям, яким зараз це потрібно.

Сьогодні в програмі бере участь понад 1000 волонтерів. А вільні автобудинки шукають не лише в США, але й в інших країнах світу.

10. «Чудово, приємно й важко»: самоізоляція з 31 дитиною

Самоізоляція з 31 дитиною
Сан-Хосе, Коста-Рика

Ця багатодітна костариканська родина в самоізоляції вже шість тижнів. У подружжя Мельби й Віктора 37 рідних і названих синів та дочок. Деякі вже виросли й завели свої сім’ї, але 31 дитина проводить карантин разом із батьками в Сан-Хосе.

[Мельба Хіменес, багатодітна мама]:
«Це прекрасний, приємний і важкий досвід. Не можна сказати, що нам легко, бо в нас дуже багато дітей, багато молоді. Щоб уникнути стресу, доводиться придумувати, що їм таке цікаве робити. До того ж маємо дітей з інвалідністю».

У Коста-Риці мало заражених коронавірусом і зовсім небагато померлих. Однак Мельба дотримується порад влади, щоб уберегти дітей від можливої небезпеки.

Брати й сестри живуть дружно. Хтось допомагає молодшим робити уроки, хтось готує на кухні, а хтось доглядає сад.

[Маріца, дочка багатодітного подружжя]:
«Це час поспілкуватися із сім’єю, знайти себе, побути з Богом. Гадаю, маємо насолоджуватися цим періодом. Знаю, що нудно сидіти вдома, але треба знайти способи розважитися — вийти із (соціальних) мереж і провести більше часу з живими людьми».

З двору виходить лише 21-річний Давид. Виконувати численні доручення втомливо, але він радий змінити обстановку. Юнак дотримується всіх заходів безпеки.

[Давид, син багатодітного подружжя]:
«Я користуюся рукавичками, надягаю маску для обличчя, а прийшовши додому, залишаю взуття біля воріт. І я дезінфікую всі покупки».

У Мельби й Віктора шестеро рідних дітей, решта названі. Урядових дотацій вони не отримують, але їм допомагають сусіди: віддають речі й приносять їжу. А сім років тому анонімний благодійник подарував цій сім’ї будинок із великим подвір’ям.

11. Не занепасти духом під час самоізоляції: досвід італійського дзюдоїста

Дзюдо допомогло пережити карантин
Лідо-ді-Остія, Італія

Для олімпійського чемпіона Фабіо Базіле філософія дзюдо стала значущою як ніколи раніше. Бути терплячим і протистояти своїм страхам — ці два принципи допомогли італійцеві пережити майже два місяці самоізоляції.

[Фабіо Базіле, дзюдоїст]:
«Коли мені було років шість чи сім, перше, чого мене навчило дзюдо, це як протистояти своїм страхам. Страх заважає людям здійснювати свої бажання. Він паралізує, ув’язнює. Зараз треба бути сміливими».

Оскільки влада Італії послаблює обмеження, Фабіо повернувся до звичайного режиму тренувань. Він займається в олімпійському центрі в Лідо-ді-Остії. Однак тренування поки лише індивідуальні.

Дзюдоїст чотири роки тому здобув золото на Олімпіаді в Ріо й тепер збирався виступати в Токіо. Фабіо каже, що був повністю готовим до змагань. Але через пандемію Ігри перенесли на наступне літо.

[Фабіо Базіле, дзюдоїст]:
«Відчував у собі ту ж енергію, що й перед попередньою Олімпіадою. Але тепер гадаю, так буде ліпше. Здоров’я людей дуже важливе, а Олімпіада може почекати. Якщо ти номер один у світі, найкращий у липні 20-го року, то також будеш номером один у 21-му році, немає проблем».

Змиритися з перенесенням Олімпіади допомогла душевна рівновага.

[Фабіо Базіле, дзюдоїст]:
«Ми всі потребуємо терпіння. Дзюдо також навчає цій якості. Спокій — це чеснота сильних».

Фабіо займається дзюдо із семи років. Крім олімпійського золота, він завоював бронзу на чемпіонаті Європи й тричі ставав чемпіоном Італії. На Іграх у Токіо дзюдоїст виступить у ваговій категорії до 73 кілограмів.

12. Концерт біля готелю в Тбілісі: співачка підтримує людей під час карантину

Концерт для тих, хто сидить на карантині
Тбілісі, Грузія

Жива музика урізноманітнила життя гостей тбіліського готелю, які сидять на карантині. Цей готель безкоштовно приймає людей, що повернулися з Італії та Іспанії.

Підтримати людей вирішила грузинська співачка Гелен Каландадзе.

[Гелен Каландадзе, співачка]:
«Це нагадування всьому світові, що найважливіше — дбати про інших і любити один одного. Упевнена, що дуже скоро людяність і любов візьмуть верх, і ця пандемія швидко закінчиться».

Карантин для прибулих мандрівників триває два тижні. І хоча жити в готелі комфортно, але сидіти під замком нудно. Тому керівництво намагається розважити людей.

[Фред Смітс, управитель готелю]:
«Ми намагаємося урізноманітнити кожен день: проводимо заняття з йоги, присвячуємо день грузинській кухні чи запрошуємо знаменитого шеф-кухаря. Сьогодні був концерт».

У готелі зараз зайнято 180 номерів. Інші готелі у всій Грузії також безкоштовно пускають людей, які повернулися з-за кордону.

13. Миска замість капелюха й креветка замість рибки: як відтворюють шедеври живопису на карантині

Відтворення шедеврів живопису
Лондон, Велика Британія

Через пандемію коронавірусу музеї й галереї в усьому світі закриті. У їхніх залах порожньо, адже люди сидять удома.

Утім, працівники Лондонської національної галереї придумали, як під час самоізоляції розважитися й одночасно долучити людей до мистецтва. Вони відтворюють знамениті шедеври в себе вдома, використовуючи підручні засоби.

Від Яна ван Ейка до Ганса Гольбейна: куратори вбираються, як герої картин, і викладають результати своєї праці в соціальні мережі.

[Джон Шелвін, співробітник Лондонської національної галереї]:
«Справді, починаєш розуміти, як добре вони знають ці картини, бо працюють із ними щодня, їм пощастило бачити їх під час своєї роботи».

Куратор Емілі Бернс відтворила картину італійського художника Караваджо «Вечеря в Еммаусі». До постановного фото долучився її бойфренд, а також родичі.

[Емілі Бернс, куратор Лондонської національної галереї]:
«Ми подумали, що ця картина підходить для домашнього оточення, бо вона зображує приміщення. У нас є обідній стіл, є їжа й люди, які можуть сісти поруч. Нам здалося, що відтворити це буде не вельми складно».

Головним у цій роботі є освітлення. Караваджо знаменитий технікою «к’яроскуро», тобто різким протиставленням світла й тіні.

Тоді як цього вдалося досягти завдяки лампі, до інших елементів довелося підійти ще креативніше. Так, замість шапки Емілі використала миску. А курча довелося замінити пирогом.

[Емілі Бернс, куратор Лондонської національної галереї]:
«Ми не змогли знайти деякі предмети. Курки в нас не було, тому замінили її на пиріг зі свининою. Подумали, що він досить автентичний на вигляд».

Для відтворення цієї картини під назвою «Хлопчик і дівчинка з котом і рибкою» нідерландської художниці Юдіт Лейстер теж довелося пофантазувати. Оскільки рибки не було, її замінили на креветку.

Уряд Великої Британії обіцяє найближчими тижнями послаблювати карантинні заходи. Однак коли відкриються музеї, поки невідомо.

14. У Греції молоді ведмеді Бредлі й Купер повернулися в дику природу

Ведмежат-сиріт випустили в природу
Німфайо, Греція

Молоді ведмеді Бредлі й Купер починають нове життя в дикій природі. Братів-сиріт виростили в заповіднику, що розташований поряд із селом Німфайо на півночі Греції.

[Александрос Карамалідіс, співробітник заповідника]:
«Це як ростити дитину, а потім якось сказати їй, що пора йти з дому й вчитися самостійно. Та ми це робимо з радістю, бо притулок — не домівка цих ведмежат. Вони мають повернутися в природу, бо саме там їхнє місце».

Цих тварин торік знайшов фермер. Він тиждень тримав малюків у себе й лише потім повідомив у заповідник, тому маму-ведмедицю шукати було пізно. Братів спочатку годували молоком із пляшечки, а потім стали привчати знаходити їжу самостійно. Їх також навчили робити барліг.

[Меліна Авгеріноу, доглядачка заповідника]:
«Шкода, що вони не змогли вирости під материнською опікою. Дуже важливо, щоб вони були на своєму місці. Але з іншого боку, наша програма дала їм другий шанс, бо інакше б вони не вижили».

Зараз ведмедям по року й чотири місяці. Співробітники заповідника вважають, що ті вже зможуть вижити на волі. Але їм наділи нашийники із GPS-трекером. За ведмедями спостерігатимуть. Якщо вони не пристосуються до нових умов або часто наближатимуться до сіл, то їх повернуть до заповідника.

Ведмежий притулок працює 18 років. Він рятує звірів, яких нелегально тримають у неволі. Також у заповіднику виходжують поранених диких ведмедів і ростять осиротілих тварин.

Тут назавжди залишилися 14 ведмедів, які не можуть жити в лісі. Але багато звірів після реабілітації успішно повернулися в дику природу.

15. Тиша в Мумбаї привабила тисячі рожевих фламінго

Тиша привабила фламінго
Мумбай, Індія

Уже кілька тижнів Мумбай наче завмер. На вулицях немає людей і мало машин. Чисте повітря й довколишній спокій привабили на міське озеро тисячі фламінго.

Рожеві птахи прилітають сюди в пошуках їжі. Вони гуляють мілководдям чи просто відпочивають.

Фламінго повертаються до Мумбая щороку, але аж так багато тут їх не бачили давно. Зазвичай ці перелітні птахи з’являються на півдні й заході Індії в грудні.

Рожеві фламінго селяться великими колоніями на березі невеликих водойм і лагун. В одній колонії може бути кілька сотень тисяч пернатих.

Фламінго можуть жити біля солоних і лужних водойм, а також на високогірних озерах. Вони витримують навіть дуже несприятливі природні умови.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому